StoryEditor
Kazalištepandemija uspjeha

Nakon odličnih posjeta na internetu GKL Split u petak na Marjanu izvodi ‘Pepeljugu‘ kao dar publici za početak rada, premijera ‘Palčice‘ 4. lipnja

27. svibnja 2020. - 08:00

Gradsko kazalište lutaka Split koje je prvo u gradu - i među prvima u Hrvatskoj - počelo u nenadanim novim okolnostima s prikazivanjem online predstava, vraća se uskoro živim izvedbama.

Prva će biti na Marjanu 29. svibnja, a potom će se programi nastaviti u kazalištu. GKL će imati ove sezone i zadnju premijeru, Andersenovu “Palčicu” u režiji Branimira Rakića 4. lipnja. Premijera je bila spremna taman prije početka izolacije. Međutim, kako navodi ravnateljica GKL-a Marija Tudor, publika će i dalje moći gledati lutkarske predstave online. Ovaj “dodatni program” privukao je iznenađujuće velik broj gledatelja i šteta bi ga bilo ugasiti.

Prije povratka u dvoranu, lutkari će iskoristiti omiljenu vanjsku pozornicu, na Marjanu. U malom amfiteatru pored Zoološkog vrta, kao poklon gledateljima, u petak 29. svibnja u 11 sati izvest će predstavu “Pepeljuga” i tako proslaviti ponovni početak rada na svježem zraku, pod borovima.

image
'Pepeljuga' Gradskog kazališta lutaka Split
GKL Split

Bit ćemo opušteniji, poručuju iz GKL-a, ali još uvijek uz mjere opreza i obveznu distancu.

Potom stiže prva “postkorona” premijera predstave “Palčica” u dramatizaciji i režiji glumca Branimira Rakića. Ovaj događaj bit će poseban i stoga što teatar otvara nova, zelena vrata koja krase veličanstveno uređenu zgradu Hrvatskog doma u kojoj je GKL smješten.

’MAČKODLAK’ UZ NAPLATU

Poznatu bajku o malenoj, jedva palac visokoj djevojčici izvode glumci Andrea Majica, Milana Buzolić Vučica i Ivan Medić. Scenografiju i lutke kreirao je Luka Duplančić, a glazbu potpisuje Joško Koludrović.

Razumljivo, predstave će se igrati pred manjim brojem gledatelja. U skladu s mjerama HZJZ-a, u kazalištu ih može biti 40, a svima se preporučuje i nošenje zaštitnih maski.

Međutim, kazalište neće zapustiti online prikazivanje predstava upravo zbog velikog interesa koji je pobrao ovaj program.

U protekla dva mjeseca, bilo je 170 tisuća pregleda GKL-ovih sadržaja na YouTube kanalu, iz svih krajeva Hrvatske, ali i šire. Ravnateljica o tome kaže:

image
Marija Tudor: Ulaganje u kamere pokazalo se korisnim jer su naše snimke veoma dobre kvalitete
Tom Dubravec/hanza media

- Krenuli smo prvi i uz detaljnu pripremu. Odredili smo točno vrijeme kada se “otvara” svaka predstava i na to “navikli” publiku, djecu i roditelje, a naši su glumci režirali, snimali i montirali zgodne najave.

Uz to, pokazalo se korisnim ranije ulaganje u kamere jer su naše snimke veoma dobre kvalitete. Budući da su ljudi većinu vremena provodili kod kuće, naše snimke su im to vrijeme uljepšale. I sami smo začuđeni tolikom količinom dobrih reakcija, mnogi nam pišu i šalju slike djece koja uživaju pred ekranima.

Napokon, načinili smo i sebi reklamu, jer predstave splitskog GKL-a, osim splitskih gledatelja, može pogledati jedino publika na nekoliko festivala na kojima sudjelujemo svake godine. Sada nas gledaju u svim krajevima Hrvatske, pa i u svijetu, zbog čega razmišljamo i o dodavanju titlova, kaže ravnateljica.

image
'Pepeljuga' Gradskog kazališta lutaka Split
GKL Split

Marija Tudor napominje kako su protekla dva mjeseca online predstave bile besplatne, a od 25. svibnja, kada je na programu hit predstava “Moj prijatelj Mačkodlak“ Olje Savičević Ivančević, u režiji Ivana Plazibata, plaćat će se simboličnih 15 kuna.

- Na našem novom Vimeo VOD kanalu moći će se posuđivati naše predstave. Cijena najma predstave za 48 sati je simboličnih 15 kuna, dakle, dva eura. Kupnjom ulaznice, nadam se, podržat će gledatelji rad kazališta, a videoteku ćemo stalno nadopunjavati novim naslovima.

Međutim, ostat će i besplatnih sadržaja. Na GKL-ov YouTube kanal stižu najljepša djela književnosti za djecu koja će čitati glumci. Prva audioprodukcija, “Regoč” Ivane Brlić-Mažuranić u izvedbi Ivana Medića, bit će dostupna od 30. svibnja.

Unatoč online novitetima, zaključuje Marija Tudor, živi teatar kojemu se vraćamo ipak je temelj našega rada, a ove godine sezonu ćemo protegnuti sve do kraja srpnja. •

item - id = 1023230
related id = 0 -> 1028325
related id = 1 -> 1025181
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2021 09:37