StoryEditorOCM
KazališteNOVI POKUŠAJ

Situacija u teatru sutra će biti užarena! Ponovno sjednica Kazališnog vijeća- svi se pitaju što će Puljak odlučiti?

14. ožujka 2024. - 16:16
Intendant splitskoga HNK-a drži da Vijeće ne zna čitati financijsko izvješće te da su mu rezultati odlični  Jakov Prkić/Cropix

Ovoga petka mogla bi se razbistriti situacija u splitskom HNK-u – ili dodatno zamutiti. Na rasporedu je ponovno sjednica Kazališnog vijeća i ponovno će biti govora o financijskim i programskim izvještajima i planovima, i to prošlim i budućim.

Podsjetimo, krajem prošlog mjeseca Kazališno vijeće nije prihvatilo financijski i programski izvještaj za prošlu, 2023. godinu koji je priložio intendant Vicko Bilandžić. Takvo neprihvaćanje u pravilu je jak razlog za smjenu, o kojoj, po novom Zakonu o kazalištu, sada odlučuje gradonačelnik, a ne Gradsko vijeće, kako je bilo prije.

image

Vicko Bilandzic

Goran Mehkek/Cropix

Na sjednici ovoga petka potvrdit će se ono što je rečeno na prošloj, a bit će interesantno pročitati zapisnik kad osvane na teatarskim stranicama jer se za sada o toj raspravi ne zna mnogo. Jedino je poznato da su članovi Vijeća izvještaj proglasili nejasnim, brojne grafikone, tablice i stavke nije popratilo obrazloženje kakvo su očekivali. Bilandžiću su uz to prigovorili i da nenamjenski troši novac, odnosno da je preusmjerio sredstva namijenjena zapošljavanju za isplatu honorara, te da kuća ni financijski ne stoji najbolje.

Intendant je ustvrdio kako treba znati čitati izvještaj, a rezultati su mu odlični.

Kasni program

Može se očekivati da će Kazališno vijeće zatražiti dodatna obrazloženja, ali bit će govora i o novom planu i programu za tekuću godinu, s kojim, čini se, intendant ponešto kasni.

Gradskom će vijeću biti dostavljena oba izvještaja, i tada će gradonačelnik Ivica Puljak morati donijeti neke odluke.

image

Ivica Puljak

Tom Dubravec/Cropix

Kazališno vijeće ima sedam članova, od kojih je petero imenovao Grad, a dvojica su iz redova zaposlenika u HNK-u. Vijeće je, dakle, imenovala sadašnja splitska vlast, koja je i zdušno podržala Bilandžića kad se natjecao za čelno mjesto nacionalne kuće.

Stoga ni jedna oštra odluka, pogotovo sada u predizborno vrijeme, neće gradonačelniku biti ugodna jer bi pokazala da je jedan od izbora pogrešan.

Ako Ivica Puljak unatoč negativnom mišljenju Kazališnog vijeća odluči zaštititi intendanta, očekuje se da bi Vijeće moglo podnijeti ostavke jer se do njihova mišljenja ne drži.

Moguće je možda i neko privremeno, srednje rješenje, barem dok ne prođu izbori i održi se festival "Marulićevi dani", a to je da intendant obrazloži svoje prethodne izvještaje, a Kazališno vijeće to uvaži.

Međutim, kako se može iščitati iz prošlih zapisnika, jaz je previše dubok, komunikacija je iznimno loša i česta su neslaganja. Obično svatko ostane pri svome mišljenju.

Uz to, nesumnjivo će se progovoriti i o novim okolnostima u upravi – HNK Split je napustila ravnateljica Opere, a Bilandžić u nejasnoj situaciji u kojoj se zatekao ne može imenovati novu osobu, nego mora pričekati da izvještaji stignu do Banovine i da Ivica Puljak donese odluku – ili je barem stavi na čekanje. Do daljnjega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:02