StoryEditorOCM
Kazalište3 i pol godine već

Split je bacio u vjetar 747 000 eura poreznih obveznika, koncertna dvorana i dalje zjapi prazna! Kako je to moguće?

Piše Jasenka Leskur
11. listopada 2024. - 15:08

Sad je već izvjesno – Split je bacio u vjetar 5, 6 milijuna kuna ili 747 tisuća eura, novaca poreznih obveznika. Odnosno – njegova gradska vlast. Objekt u koji su otišli novci stoji na Trgu hrvatske bratske zajednice, gotov, spreman za korištenje ali od njega ništa. I to tri i pol pune godine!

image

U gledalištu je 155 mjesta

Joško Šupić/Cropix

U novu koncertnu dvoranu u nekadašnjem Ljetnom kinu ‘Split‘ reporteri Slobodne Dalmacije ušli su u siječnju 2021. godine i za početak njenog rada trebala je još samo– uporabna dozvola. Ista stvar je i dan danas. Situacija se nije promijenila.

Kako je to moguće?

image

Neposredno uz dvoranu

Josko Supic/Cropix

U pozadini te čak i za hrvatske prilike nevjerojatne priče je problem sa – klimatizacijom za dvoranu. Odnosno njenom vanjskom jedinicom, a bez sustava hlađenja i grijanja dvorana ne može proći tehnički pregled. Od prvog mjerenja je ustanovljeno da proizvodi buku, višu od dozvoljene, ulične.

A od uporabne dozvole ništa.

image

Garderoba za izvođače
 

Josko Supic/Cropix

Stvar se zakomplicirala kada je susjedni (privatni) poslovni prostor iznajmljen, a novom ‘stanaru‘ navodno razina buke smeta za rad, zbog čega traži da se taj tehnički nedostatak ukloni.

I tu smo gdje smo.

image

Kafić u dvorani
 

Josko Supic/Cropix

Dvorana sa 155 mjesta, pozornicom od 90 kvadrata, liftom za osobe sa invaliditetom, kafićem, garderobom za posjetitelje i garderobama za izvođače, sanitarnim čvorom građena je u vrijeme gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Većinom je plaćena iz gradske blagajne, a Ministarstvo kulture je platilo oko 500 tisuća kuna. Za manje od jedanaest mjeseci sve je bilo gotovo i trebalo je još samo otvorenje...Ali – buka.

image

Ulaz u dvoranu

Josko Supic/Cropix

Puljkova administracija je neke stvari u međuvremenu pokušavala: naručio se projekt zaštite od buke, pa je ispao problem sa starošću krovne konstrukcije koja je trebala poslužiti, pa se jedinica za klimatizaciju dodatno obložila materijalom...ali nije bilo dovoljno. Ponovno je mjerenje pokazalo da buka ometa rad u ordinaciji.

U jednom razgovoru kojeg smo vodili sa Mariom Negotićem, pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti, rekao je da nije optimist u vezi vremena kada bi se ovaj problem mogao riješiti.

- Slažem se s Vama. Neprihvatljivo je da grad Split ima jednu prekrasnu koncertnu dvoranu koja gotova stoji, neupotrebljiva, jer ne možemo dobiti uporabnu dozvolu bez klime –  priznao je pročelnik.

Nevjerojatno je. Čak i za Split.

image

Biljetarnica
 

Josko Supic/Cropix

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 15:09