stdClass Object ( [id] => 1107100 [title] => Što nam je Zijah Sokolović rekao o demokraciji i je li ona za svakoga, što je u našem životu gore od korone, i što misli o politici i bogatišima... [alias] => sto-nam-je-zijah-sokolovic-rekao-o-demokraciji-i-je-li-ona-za-svakoga-sto-je-u-nasem-zivotu-gore-od-korone-i-sto-misli-o-politici-i-bogatisima [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bosanskohercegovački glumac Zijah Sokolović gostuje ove nedjelje pred splitskom publikom u Teatru uz more sa svojom kabaretskom predstavom "Demokracija", u kojoj uz njega igra i glumac Dražen Šivak.

Scenska priča o raznim oblicima neuspjele demokracije praizvedena je na šibenskom Fališu 2016. godine, i od tada je gostovala u mnogim gradovima. Na festivalima u regiji dobila je nekoliko priznanja, od nagrade za najbolju predstavu u cjelini do nagrade za najbolji tekst i glumca.

Postavljena kao vrckava i ironična rasprava suprotstavljenih mišljenja, priča uključuje velike protagoniste kroz stoljeća, od Gaja Julija Cezara i Williama Shakespearea preko raznih vojskovođa, mislioca, političara, diktatora i revolucionara koji su na ovaj ili onaj način krčili ili zaustavljali put demokraciji jer... demokracija je proces. O čemu Sokolović govori na duhovit, kabaretsko-poučan i kreativan način.

Jer, tko je gledao Zijaha Sokolovića, a njegovi mu se kazališni sljedbenici vjerno vraćaju još od njegove kultne predstave "Glumac... je glumac...je glumac" i "CABAres, CABArei", zna da će se i s "Demokracijom" nasmijati do suza, ali i otići kući sa gorčinom u ustima, to je ono zbog čeka dolaze na njegove predstave.

---

image
"Demokracija" - Zijah Sokolović i Dražen Šivak
Vladimir Milovanović
---

A kako je ovaj veliki glumac i redatelj, koji uvijek s jednakim žarom igra bez obzira dešava li se to u školama, na trgovima ili na velikim pozornicama, tijekom prošle godine dvaput u medijima spominjan zbog zdravstvenih problema - a ipak je u 70. godini života - za početak našeg razgovora prvo ga pitam – kako ste?

- Bogato. Imam za iznajmiti ili prodati 122,40 antitijela. Prednost imaju mladi koji žele nastaviti život u inozemstvu – odgovara.

Imali ste zdravstvenih problema, pa...

- Da. Danas se piše samo o onima koji imaju zdravstvenih problema i tako postajete poznata ličnost za one koji nemaju zdravstvenih problema. Zato svaki dan i pišu o bolesnima i političarima.

Jeste li malo "smanjili gas"?

- Ne! Čovjek sa strahom i nije neki čovjek!

Je li korona ostavila traga na vašem zdravlju, o tome se sve više govori.

- Jeste, ostavila je, ali ne toliko, koliko nacionalizam i populizam. Ja već odavno imam i "postkapitalističke teškoće".

---

image
"Demokracija" - Zijah Sokolović i Dražen Šivak
---

Ipak, slušate li savjete liječnika?

- Slušao sam ih, ali ne mogu više, toliko se žale na stanje u zdravstvu i bolnicama i plaćama, da ne mogu više. Ne mogu. Jedva izlazim na kraj sa ovom koronom.

Je li epidemija utjecala na Vaše planove?

- Jeste, ali ne toliko mnogo. Više utjecaja su imali događaji iz bliže, pogotovo, daleke prošlosti, tako da me ova, sadašnja situacija, uopće nije zanimala. Mene najviše sada zanima, kako će se ta prošlost odraziti na daleku budućnost.

Živimo još u neizvjesnosti, ne znamo što nas opet čeka...

- E, to ste dobro rekli. Mi još ne znamo šta nas čeka, ali neki znaju. Mi trenutno pratimo naše nogometaše, za koliko će se koji prodati, da bi mi bili sretni i zadovoljni. Ali, priča se da će, opet, biti izbora i da ćemo glasati.

Kod nas su upravo završili lokalni izbori.

- Šta ćete, događa se svima u svijetu, pa moralo je i nama.

Da li vi glasate?

- Pa, kad nema pametnija posla i kad povjerujem da će neko nešto učiniti i za mene, glasam. Poslije je teško, propijem se i budem agresivan. Valjda, demokratski.

Čime ste se preokupirali u razdoblju dok smo bili pod epidemiološkim mjerama?

- Razmišljao sam, kako je sve ovo velika prevara koju su opet, po ko zna koji put u povijesti, neki iskoristili da se obogate. A mene, opet, mimoišlo! A onda sam pripremao režije za dvije lutkarske predstave. I čim mi se ukazala prilika, izrežirao sam u Lutkarskom pozorištu u Mostaru, predstavu Selme Parisi "Dječak koji je sanjao more", simboličnog naslova, i u Dječijem pozorištu Republike Srpske, u koji dolaze djeca Banjaluke i šire, predstavu "Djevojčica i drvo". Eto, snovi se i ostvare.

---

image
"Demokracija" - Zijah Sokolović i Dražen Šivak
---

Jeste li imali prilike biti pred publikom?

- U vrijeme korona-zabrana kretanja i grupiranja, malo, vrlo malo. Ali kada čovjek ima snove i može i zna da sanja, onda je pred publikom stalno. Mislim, biti glumac koji sanja!

Vaša je kuća znači opet "putujuća".

- Slobodan umjetnik je, u stvari, spermatozoid. Morate se kretati, da bi nastao život i u njemu umjetnost. Jeste, moja je "kuća putujućeg spermatozoida".

I gdje planirate život u sljedećem, ljetnom razdoblju?

- Ako ovih 52 muškaraca i osam žena, koji drže sav kapital svijeta, u dušecima i ormarima, dozvole da uopće dođe ljeto, jedan dio ću provesti na Ulyssesu i Brijunima, igrajući vremensku legendu "Glumac..je glumac...je glumac" i "Lijevo desno glumac".

A ostatak vremena putujem i igram, u stvari, radim za ovu 5G mrežu. Preko mene provjeravaju da li već sada funkcionira. U Omišu sam 29. srpnja, neka ostali gradovi puknu od zavisti i ljubomore i neka publika drugih gradova smijeni sve kulturne radnike, što nisu organizirali moje predstave i to je dobra prilika, a povodom toga jer nisu iz vladajuće koalicije. Prilike se teško ukazuju!

Ajmo malo o predstavi "Demokracija"...

-...Zabavno, duhovito, bezbolno i na trenutke vrlo smiješno promišljanje zašto je "čovjek" ikada pomislio na društveni oblik kao što je "demokracija". I zašto tako bolno težimo nekom obliku "demokracije". A ima desetine oblika "demokracije".

Što vas je navelo da radite predstavu s tom temom?

- Hmm, EU je na osnovi dugogodišnje analize o društveno političkoj svijesti zemalja Jugoslavije zaključila da svi njeni sadašnji građani imaju nisku svijest ili minimalno znanja o tome u kom političkom sistemu žive. I pozvali su mene, kao Ambasadora UNDP- a, da pomoću kazališne forme informiram ljude, gledatelje, o formi i normama demokracije. Jer, valjda, informacija o društvenom sistemu putem kazališne umjetnosti ne boli mnogo.

Radili smo godinu dana, Selma Parisi, Dražen Šivak i ja i tako je nastala kazališna "demokracija". Visoko ocijenjena i vrlo gledana, sa interesantnim komentarima. Šivak je divan i interesantan glumac, surađivali smo i prije na predstavi R. Holmana "Jonah i Otto", a nagrađen je kao glumac igrajući moj tekst "Rođenje - kako sam došao na svijet", po "Ko bajagi donijela me roda".

---

image
"Demokracija" - Zijah Sokolović i Dražen Šivak
---

Što tematizirate u "Demokraciji"?

- Oblik komunikacije među skupinama ljudi. I gdje se krije demokracija danas? U obitelji. Osnovni principi. Prava žena, prava djece. Ili, demokraciju mogu praviti ili izgrađivati samo oni pojedinci koji znaju osnove svakog oblika demokracije. Oni koji to ne znaju, ne mogu izgrađivati "demokraciju". Oni su "kulturna demokracija", put od nekog oblika diktature prema osnovama prirodnijeg društvenog uređenja.

Kako vidite demokratske procese na našim prostorima, kakvi smo?

- Danas ljudi znaju kojem narodu pripadaju i protiv kojeg su naroda od davnina, ali ne znaju koja stranka, za koju glasaju ili protiv koje su, koji program ima i da li ispunjava predizborna obećanja, zbog kojih su i glasali za njih. Nama je "demokracija" kao vikend-zabava ili kao turistička sezona, spominjemo je kad se trebamo odmoriti od nacionalizma i kapitalizma.

Ima u knjižnicama knjiga Thomasa Paina "Prava čovjeka", ali šteta, nema slika i nije "naš" pisac, pa se ne čita i inače nije preporučljiva.

Jeste li se zaželjeli publike?

- Ma, naravno da jesam! Svaki put kada krenem prema Splitu, nastavljam nikad dovršenu priču sa Miloradom Bibićem Mosorom. Jer, biće mu drago da se opet sjetimo, a sigurno, biće mu draga i moja predstava "Demokracija".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GLUMAC JE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => GLUMAC JE... 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-17 10:03:46 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-20 08:12:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-06-20 08:12:50 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 65 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/17\/18225660.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/17\/18225694.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/17\/18225696.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/17\/18225710.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/17\/18225712.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/17\/18225728.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/17\/18225734.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Milovanovi\u0107","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u201dDemokracija\u201d - Zijah Sokolovi\u0107 i Dra\u017een \u0160ivak","\u201dDemokracija\u201d - Zijah Sokolovi\u0107 i Dra\u017een \u0160ivak","\u201dDemokracija\u201d - Zijah Sokolovi\u0107 i Dra\u017een \u0160ivak","Zijah Sokolovi\u0107","Dra\u017een \u0160ivak","\u201dDemokracija\u201d - Zijah Sokolovi\u0107 i Dra\u017een \u0160ivak","Plakat za \u201dDemokraciju\u201d Z.Sokolovi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_18225660_1920.jpg":"1920x1080","k_18225660_1280.jpg":"1280x1280","k_18225660_1024.jpg":"1024x1024","k_18225660_640.jpg":"640x640","k_18225660_480.jpg":"480x480","k_18225660_340.jpg":"340x340","k_18225660_220.jpg":"220x220","o_18225660_1280.jpg":"1280x853","o_18225660_1024.jpg":"1024x682","o_18225660_640.jpg":"640x426","o_18225660_480.jpg":"480x320","o_18225660_340.jpg":"340x226","o_18225660_220.jpg":"220x146","h_18225660_1280.jpg":"1280x854","h_18225660_1024.jpg":"1024x683","h_18225660_640.jpg":"640x427","h_18225660_480.jpg":"480x320","h_18225660_340.jpg":"340x227","h_18225660_220.jpg":"220x147","pp_18225660_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225660_1024.jpg":"805x1024","pp_18225660_640.jpg":"503x640","pp_18225660_480.jpg":"377x480","pp_18225660_340.jpg":"267x340","pp_18225660_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1328","hd_18225694_1920.jpg":"1920x1080","k_18225694_1280.jpg":"1280x1280","k_18225694_1024.jpg":"1024x1024","k_18225694_640.jpg":"640x640","k_18225694_480.jpg":"480x480","k_18225694_340.jpg":"340x340","k_18225694_220.jpg":"220x220","o_18225694_1280.jpg":"1280x885","o_18225694_1024.jpg":"1024x708","o_18225694_640.jpg":"640x442","o_18225694_480.jpg":"480x332","o_18225694_340.jpg":"340x235","o_18225694_220.jpg":"220x152","h_18225694_1280.jpg":"1280x854","h_18225694_1024.jpg":"1024x683","h_18225694_640.jpg":"640x427","h_18225694_480.jpg":"480x320","h_18225694_340.jpg":"340x227","h_18225694_220.jpg":"220x147","pp_18225694_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225694_1024.jpg":"805x1024","pp_18225694_640.jpg":"503x640","pp_18225694_480.jpg":"377x480","pp_18225694_340.jpg":"267x340","pp_18225694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_18225696_1920.jpg":"1920x1080","k_18225696_1280.jpg":"1280x1280","k_18225696_1024.jpg":"1024x1024","k_18225696_640.jpg":"640x640","k_18225696_480.jpg":"480x480","k_18225696_340.jpg":"340x340","k_18225696_220.jpg":"220x220","o_18225696_1280.jpg":"1280x1920","o_18225696_1024.jpg":"1024x1536","o_18225696_640.jpg":"640x960","o_18225696_480.jpg":"480x720","o_18225696_340.jpg":"340x510","o_18225696_220.jpg":"220x330","h_18225696_1280.jpg":"1280x854","h_18225696_1024.jpg":"1024x683","h_18225696_640.jpg":"640x427","h_18225696_480.jpg":"480x320","h_18225696_340.jpg":"340x227","h_18225696_220.jpg":"220x147","pp_18225696_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225696_1024.jpg":"805x1024","pp_18225696_640.jpg":"503x640","pp_18225696_480.jpg":"377x480","pp_18225696_340.jpg":"267x340","pp_18225696_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_18225710_1920.jpg":"1920x1080","k_18225710_1280.jpg":"1280x1280","k_18225710_1024.jpg":"1024x1024","k_18225710_640.jpg":"640x640","k_18225710_480.jpg":"480x480","k_18225710_340.jpg":"340x340","k_18225710_220.jpg":"220x220","o_18225710_1280.jpg":"1280x1920","o_18225710_1024.jpg":"1024x1536","o_18225710_640.jpg":"640x960","o_18225710_480.jpg":"480x720","o_18225710_340.jpg":"340x510","o_18225710_220.jpg":"220x330","h_18225710_1280.jpg":"1280x854","h_18225710_1024.jpg":"1024x683","h_18225710_640.jpg":"640x427","h_18225710_480.jpg":"480x320","h_18225710_340.jpg":"340x227","h_18225710_220.jpg":"220x147","pp_18225710_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225710_1024.jpg":"805x1024","pp_18225710_640.jpg":"503x640","pp_18225710_480.jpg":"377x480","pp_18225710_340.jpg":"267x340","pp_18225710_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1299","hd_18225712_1920.jpg":"1920x1080","k_18225712_1280.jpg":"1280x1280","k_18225712_1024.jpg":"1024x1024","k_18225712_640.jpg":"640x640","k_18225712_480.jpg":"480x480","k_18225712_340.jpg":"340x340","k_18225712_220.jpg":"220x220","o_18225712_1280.jpg":"1280x866","o_18225712_1024.jpg":"1024x692","o_18225712_640.jpg":"640x433","o_18225712_480.jpg":"480x324","o_18225712_340.jpg":"340x230","o_18225712_220.jpg":"220x148","h_18225712_1280.jpg":"1280x854","h_18225712_1024.jpg":"1024x683","h_18225712_640.jpg":"640x427","h_18225712_480.jpg":"480x320","h_18225712_340.jpg":"340x227","h_18225712_220.jpg":"220x147","pp_18225712_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225712_1024.jpg":"805x1024","pp_18225712_640.jpg":"503x640","pp_18225712_480.jpg":"377x480","pp_18225712_340.jpg":"267x340","pp_18225712_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1328","hd_18225728_1920.jpg":"1920x1080","k_18225728_1280.jpg":"1280x1280","k_18225728_1024.jpg":"1024x1024","k_18225728_640.jpg":"640x640","k_18225728_480.jpg":"480x480","k_18225728_340.jpg":"340x340","k_18225728_220.jpg":"220x220","o_18225728_1280.jpg":"1280x885","o_18225728_1024.jpg":"1024x708","o_18225728_640.jpg":"640x442","o_18225728_480.jpg":"480x332","o_18225728_340.jpg":"340x235","o_18225728_220.jpg":"220x152","h_18225728_1280.jpg":"1280x854","h_18225728_1024.jpg":"1024x683","h_18225728_640.jpg":"640x427","h_18225728_480.jpg":"480x320","h_18225728_340.jpg":"340x227","h_18225728_220.jpg":"220x147","pp_18225728_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225728_1024.jpg":"805x1024","pp_18225728_640.jpg":"503x640","pp_18225728_480.jpg":"377x480","pp_18225728_340.jpg":"267x340","pp_18225728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1241x1754","hd_18225734_1920.jpg":"1920x1080","k_18225734_1280.jpg":"1280x1280","k_18225734_1024.jpg":"1024x1024","k_18225734_640.jpg":"640x640","k_18225734_480.jpg":"480x480","k_18225734_340.jpg":"340x340","k_18225734_220.jpg":"220x220","o_18225734_1280.jpg":"1280x1809","o_18225734_1024.jpg":"1024x1447","o_18225734_640.jpg":"640x904","o_18225734_480.jpg":"480x678","o_18225734_340.jpg":"340x480","o_18225734_220.jpg":"220x310","h_18225734_1280.jpg":"1280x854","h_18225734_1024.jpg":"1024x683","h_18225734_640.jpg":"640x427","h_18225734_480.jpg":"480x320","h_18225734_340.jpg":"340x227","h_18225734_220.jpg":"220x147","pp_18225734_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225734_1024.jpg":"805x1024","pp_18225734_640.jpg":"503x640","pp_18225734_480.jpg":"377x480","pp_18225734_340.jpg":"267x340","pp_18225734_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5754541 Threads: 79 Questions: 1031205752 Slow queries: 0 Opens: 183204 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.198 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9243271 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/sto-nam-je-zijah-sokolovic-rekao-o-demokraciji-i-je-li-ona-za-svakoga-sto-je-u-nasem-zivotu-gore-od-korone-i-sto-misli-o-politici-i-bogatisima-1107100 [printLink] => /kultura/kazaliste/sto-nam-je-zijah-sokolovic-rekao-o-demokraciji-i-je-li-ona-za-svakoga-sto-je-u-nasem-zivotu-gore-od-korone-i-sto-misli-o-politici-i-bogatisima-1107100?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 407630 [name] => zijah sokolović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zijah-sokolovic [link] => /tag/zijah-sokolovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 641680 [name] => predstava Demokracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-20 10:13:08 [main_article_id] => 0 [alias] => predstava-demokracija [link] => /tag/predstava-demokracija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 613101 [name] => Dražen Šivak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-20 15:54:13 [main_article_id] => 0 [alias] => drazen-sivak [link] => /tag/drazen-sivak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GLUMAC JE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što nam je Zijah Sokolović rekao o demokraciji i je li ona za svakoga, što je u našem životu gore od korone, i što misli o politici i bogatišima... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18225660.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Milovanović [mainImageDesc] => ”Demokracija” - Zijah Sokolović i Dražen Šivak [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18225660.jpg [title] => ”Demokracija” - Zijah Sokolović i Dražen Šivak Vladimir Milovanović ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18225694.jpg [title] => ”Demokracija” - Zijah Sokolović i Dražen Šivak ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18225696.jpg [title] => ”Demokracija” - Zijah Sokolović i Dražen Šivak ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18225710.jpg [title] => Zijah Sokolović ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18225712.jpg [title] => Dražen Šivak ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18225728.jpg [title] => ”Demokracija” - Zijah Sokolović i Dražen Šivak ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18225734.jpg [title] => Plakat za ”Demokraciju” Z.Sokolovića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bosanskohercegovački glumac Zijah Sokolović gostuje ove nedjelje pred splitskom publikom u Teatru uz more sa svojom kabaretskom predstavom "Demokracija", u kojoj uz njega igra i glumac Dražen Šivak.

Scenska priča o raznim oblicima neuspjele demokracije praizvedena je na šibenskom Fališu 2016. godine, i od tada je gostovala u mnogim gradovima. Na festivalima u regiji dobila je nekoliko priznanja, od nagrade za najbolju predstavu u cjelini do nagrade za najbolji tekst i glumca.

Postavljena kao vrckava i ironična rasprava suprotstavljenih mišljenja, priča uključuje velike protagoniste kroz stoljeća, od Gaja Julija Cezara i Williama Shakespearea preko raznih vojskovođa, mislioca, političara, diktatora i revolucionara koji su na ovaj ili onaj način krčili ili zaustavljali put demokraciji jer... demokracija je proces. O čemu Sokolović govori na duhovit, kabaretsko-poučan i kreativan način.

Jer, tko je gledao Zijaha Sokolovića, a njegovi mu se kazališni sljedbenici vjerno vraćaju još od njegove kultne predstave "Glumac... je glumac...je glumac" i "CABAres, CABArei", zna da će se i s "Demokracijom" nasmijati do suza, ali i otići kući sa gorčinom u ustima, to je ono zbog čeka dolaze na njegove predstave.

---

image
"Demokracija" - Zijah Sokolović i Dražen Šivak
Vladimir Milovanović
---

A kako je ovaj veliki glumac i redatelj, koji uvijek s jednakim žarom igra bez obzira dešava li se to u školama, na trgovima ili na velikim pozornicama, tijekom prošle godine dvaput u medijima spominjan zbog zdravstvenih problema - a ipak je u 70. godini života - za početak našeg razgovora prvo ga pitam – kako ste?

- Bogato. Imam za iznajmiti ili prodati 122,40 antitijela. Prednost imaju mladi koji žele nastaviti život u inozemstvu – odgovara.

Imali ste zdravstvenih problema, pa...

- Da. Danas se piše samo o onima koji imaju zdravstvenih problema i tako postajete poznata ličnost za one koji nemaju zdravstvenih problema. Zato svaki dan i pišu o bolesnima i političarima.

Jeste li malo "smanjili gas"?

- Ne! Čovjek sa strahom i nije neki čovjek!

Je li korona ostavila traga na vašem zdravlju, o tome se sve više govori.

- Jeste, ostavila je, ali ne toliko, koliko nacionalizam i populizam. Ja već odavno imam i "postkapitalističke teškoće".

---

image
"Demokracija" - Zijah Sokolović i Dražen Šivak
---

Ipak, slušate li savjete liječnika?

- Slušao sam ih, ali ne mogu više, toliko se žale na stanje u zdravstvu i bolnicama i plaćama, da ne mogu više. Ne mogu. Jedva izlazim na kraj sa ovom koronom.

Je li epidemija utjecala na Vaše planove?

- Jeste, ali ne toliko mnogo. Više utjecaja su imali događaji iz bliže, pogotovo, daleke prošlosti, tako da me ova, sadašnja situacija, uopće nije zanimala. Mene najviše sada zanima, kako će se ta prošlost odraziti na daleku budućnost.

Živimo još u neizvjesnosti, ne znamo što nas opet čeka...

- E, to ste dobro rekli. Mi još ne znamo šta nas čeka, ali neki znaju. Mi trenutno pratimo naše nogometaše, za koliko će se koji prodati, da bi mi bili sretni i zadovoljni. Ali, priča se da će, opet, biti izbora i da ćemo glasati.

Kod nas su upravo završili lokalni izbori.

- Šta ćete, događa se svima u svijetu, pa moralo je i nama.

Da li vi glasate?

- Pa, kad nema pametnija posla i kad povjerujem da će neko nešto učiniti i za mene, glasam. Poslije je teško, propijem se i budem agresivan. Valjda, demokratski.

Čime ste se preokupirali u razdoblju dok smo bili pod epidemiološkim mjerama?

- Razmišljao sam, kako je sve ovo velika prevara koju su opet, po ko zna koji put u povijesti, neki iskoristili da se obogate. A mene, opet, mimoišlo! A onda sam pripremao režije za dvije lutkarske predstave. I čim mi se ukazala prilika, izrežirao sam u Lutkarskom pozorištu u Mostaru, predstavu Selme Parisi "Dječak koji je sanjao more", simboličnog naslova, i u Dječijem pozorištu Republike Srpske, u koji dolaze djeca Banjaluke i šire, predstavu "Djevojčica i drvo". Eto, snovi se i ostvare.

---

image
"Demokracija" - Zijah Sokolović i Dražen Šivak
---

Jeste li imali prilike biti pred publikom?

- U vrijeme korona-zabrana kretanja i grupiranja, malo, vrlo malo. Ali kada čovjek ima snove i može i zna da sanja, onda je pred publikom stalno. Mislim, biti glumac koji sanja!

Vaša je kuća znači opet "putujuća".

- Slobodan umjetnik je, u stvari, spermatozoid. Morate se kretati, da bi nastao život i u njemu umjetnost. Jeste, moja je "kuća putujućeg spermatozoida".

I gdje planirate život u sljedećem, ljetnom razdoblju?

- Ako ovih 52 muškaraca i osam žena, koji drže sav kapital svijeta, u dušecima i ormarima, dozvole da uopće dođe ljeto, jedan dio ću provesti na Ulyssesu i Brijunima, igrajući vremensku legendu "Glumac..je glumac...je glumac" i "Lijevo desno glumac".

A ostatak vremena putujem i igram, u stvari, radim za ovu 5G mrežu. Preko mene provjeravaju da li već sada funkcionira. U Omišu sam 29. srpnja, neka ostali gradovi puknu od zavisti i ljubomore i neka publika drugih gradova smijeni sve kulturne radnike, što nisu organizirali moje predstave i to je dobra prilika, a povodom toga jer nisu iz vladajuće koalicije. Prilike se teško ukazuju!

Ajmo malo o predstavi "Demokracija"...

-...Zabavno, duhovito, bezbolno i na trenutke vrlo smiješno promišljanje zašto je "čovjek" ikada pomislio na društveni oblik kao što je "demokracija". I zašto tako bolno težimo nekom obliku "demokracije". A ima desetine oblika "demokracije".

Što vas je navelo da radite predstavu s tom temom?

- Hmm, EU je na osnovi dugogodišnje analize o društveno političkoj svijesti zemalja Jugoslavije zaključila da svi njeni sadašnji građani imaju nisku svijest ili minimalno znanja o tome u kom političkom sistemu žive. I pozvali su mene, kao Ambasadora UNDP- a, da pomoću kazališne forme informiram ljude, gledatelje, o formi i normama demokracije. Jer, valjda, informacija o društvenom sistemu putem kazališne umjetnosti ne boli mnogo.

Radili smo godinu dana, Selma Parisi, Dražen Šivak i ja i tako je nastala kazališna "demokracija". Visoko ocijenjena i vrlo gledana, sa interesantnim komentarima. Šivak je divan i interesantan glumac, surađivali smo i prije na predstavi R. Holmana "Jonah i Otto", a nagrađen je kao glumac igrajući moj tekst "Rođenje - kako sam došao na svijet", po "Ko bajagi donijela me roda".

---

image
"Demokracija" - Zijah Sokolović i Dražen Šivak
---

Što tematizirate u "Demokraciji"?

- Oblik komunikacije među skupinama ljudi. I gdje se krije demokracija danas? U obitelji. Osnovni principi. Prava žena, prava djece. Ili, demokraciju mogu praviti ili izgrađivati samo oni pojedinci koji znaju osnove svakog oblika demokracije. Oni koji to ne znaju, ne mogu izgrađivati "demokraciju". Oni su "kulturna demokracija", put od nekog oblika diktature prema osnovama prirodnijeg društvenog uređenja.

Kako vidite demokratske procese na našim prostorima, kakvi smo?

- Danas ljudi znaju kojem narodu pripadaju i protiv kojeg su naroda od davnina, ali ne znaju koja stranka, za koju glasaju ili protiv koje su, koji program ima i da li ispunjava predizborna obećanja, zbog kojih su i glasali za njih. Nama je "demokracija" kao vikend-zabava ili kao turistička sezona, spominjemo je kad se trebamo odmoriti od nacionalizma i kapitalizma.

Ima u knjižnicama knjiga Thomasa Paina "Prava čovjeka", ali šteta, nema slika i nije "naš" pisac, pa se ne čita i inače nije preporučljiva.

Jeste li se zaželjeli publike?

- Ma, naravno da jesam! Svaki put kada krenem prema Splitu, nastavljam nikad dovršenu priču sa Miloradom Bibićem Mosorom. Jer, biće mu drago da se opet sjetimo, a sigurno, biće mu draga i moja predstava "Demokracija".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Milovanović
Vladimir Milovanović
”Demokracija” - Zijah Sokolović i Dražen Šivak

”Demokracija” - Zijah Sokolović i Dražen Šivak

”Demokracija” - Zijah Sokolović i Dražen Šivak

Zijah Sokolović

Dražen Šivak

”Demokracija” - Zijah Sokolović i Dražen Šivak

Plakat za ”Demokraciju” Z.Sokolovića
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/sto-nam-je-zijah-sokolovic-rekao-o-demokraciji-i-je-li-ona-za-svakoga-sto-je-u-nasem-zivotu-gore-od-korone-i-sto-misli-o-politici-i-bogatisima-1107100 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=53b171da918619c959d590f110ebc752384c8399 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+nam+je+Zijah+Sokolovi%C4%87+rekao+o+demokraciji+i+je+li+ona+za+svakoga%2C+%C5%A1to+je+u+na%C5%A1em+%C5%BEivotu+gore+od+korone%2C+i+%C5%A1to+misli+o+politici+i+bogati%C5%A1ima...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fsto-nam-je-zijah-sokolovic-rekao-o-demokraciji-i-je-li-ona-za-svakoga-sto-je-u-nasem-zivotu-gore-od-korone-i-sto-misli-o-politici-i-bogatisima-1107100 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fsto-nam-je-zijah-sokolovic-rekao-o-demokraciji-i-je-li-ona-za-svakoga-sto-je-u-nasem-zivotu-gore-od-korone-i-sto-misli-o-politici-i-bogatisima-1107100 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GLUMAC JE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KazališteGLUMAC JE...

Što nam je Zijah Sokolović rekao o demokraciji i je li ona za svakoga, što je u našem životu gore od korone, i što misli o politici i bogatišima...

20. lipnja 2021. - 10:12

Bosanskohercegovački glumac Zijah Sokolović gostuje ove nedjelje pred splitskom publikom u Teatru uz more sa svojom kabaretskom predstavom "Demokracija", u kojoj uz njega igra i glumac Dražen Šivak.

Scenska priča o raznim oblicima neuspjele demokracije praizvedena je na šibenskom Fališu 2016. godine, i od tada je gostovala u mnogim gradovima. Na festivalima u regiji dobila je nekoliko priznanja, od nagrade za najbolju predstavu u cjelini do nagrade za najbolji tekst i glumca.

Postavljena kao vrckava i ironična rasprava suprotstavljenih mišljenja, priča uključuje velike protagoniste kroz stoljeća, od Gaja Julija Cezara i Williama Shakespearea preko raznih vojskovođa, mislioca, političara, diktatora i revolucionara koji su na ovaj ili onaj način krčili ili zaustavljali put demokracij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 16:33