StoryEditorOCM
Kazalište‘PRIČE S TRAJEKTA‘

Najavljena premijera kakvu Split još nije vidio: ‘Trebali smo potegnuti nadljudskim snagama da nemoguće postane moguće‘

Piše KULTURA SD, JASMINA PARIĆ
8. kolovoza 2024. - 16:25

„Priče s trajekta“ zadnja su, i druga dramska premijera jubilarnog 70. Splitskog ljeta, najavljena na današnjoj press konferenciji u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

U subotu, 10. kolovoza u garaži, salonima i na palubi Jadrolinijinog trajekta „Oliver“ dogodit će se premijera ove, po mnogočemu jedinstvene predstave koja je pred njen autorski, glumački i produkcijski tim postavila zahtjeve s kakvima se ne susreću često. Rad na „Pričama s trajekta“ započeo je još ove zime, pozivom na sudjelovanje svim putnicima na trajektima da ispričaju svoju „priču s trajekta“, a njihovu selekciju, obradu i dramaturgiju i režiju potpisuje autorski tim predstave – Anica Tomić, Jelena Kovačić i Ivor Martinić.

Ravnatelj 70. Splitskog ljeta Vicko Bilandžić u najavi je zahvalio autorima predstave i čestitao glumačkom ansamblu na sjajnom poslu. Izrazio je želju i nastojanje da Priče s trajekta svoj scenski život nastave i u sezoni, ali i istaknuo kako je ovdje riječ o projektu cijele zajednice. 

- Otvorili smo širom vrata idejama i ljudima koji su se rado uključili, pa su „Priče s trajekta“ i njihov rezultat – rekao je Bilandžić, zahvalivši se brojnim institucijama i tvrtkama koje su doprinijele predstavi.

Redateljica predstave Anica Tomić osvrnula se na iznimno zahtjevne produkcijske uvjete. 

- Hvala HNK Split, intendantu i tehnici što su uspjeli da nešto što je izgledalo nemoguće postane moguće. Mi smo na brodu na koji stanu deseci automobila i stotine putnika. Takav prostor opremiti u funkciji predstave, s tisućama metara kabela, rasvjetom, ozvučenjem na 5 različitih lokacija je ogroman posao, za koji smo svi trebali potegnuti nadljudskim snagama.

Redateljica je zahvalila velikoj glumačkoj postavi predstave, u kojoj sudjeluje dvadesetak glumaca i glumica.

- Tu strast i predanost, to ludilo koje je ponijelo splitski ansambl nisam puno puta u životu vidjela, a u puno sam kazališta i s puno ekipa radila. Oni su na razini najboljih trupa s kojima sam ikad surađivala – istaknula je Anica Tomić, opisujući „Priče s trajekta“ kao dramaturški furioznu predstavu, sastavljenu od priča koje se međusobno nadopunjuju i stvaraju emocionalni roller coaster.

Ivora Martinića kao jednog od koautora predstave najviše intrigira trenutak u kojem će prva publika, ona koja je svojim pričama sudjelovala u stvaranju i koja će u pretpremijeri pogledati predstavu, vidjeti kako su njihovi tekstovi dobili svoj kazališni oblik: - Veselim se što ću s ljudima čije smo priče preradili moći gledati konačni rezultat, vidjeti njihove reakcije i shvaćanje koliko je taj scenski način rada kompleksan, što kazalište napravi od tekstova.

Kao netko tko je bio s Jelenom Kovačić i Anicom Tomić na početku i na kraju procesa, mislim da je ovdje napravljen fantastičan posao, ne samo u autorskom smislu, nego i u produkcijskom, glumačkom... A kao netko kome je trajekt sastavni dio života, mislim da nitko nakon ove predstave neće gledati trajekt istim očima – rekao je Ivor Martinić.

Dramaturginja Jelena Kovačić opisala je kompleksnost rada na predstavi sastavljenoj, samo u središnjem dramskom dijelu, od čak tridesetak priča: - Ovdje ne postoji klasični dramski luk, on je na razini doživljaja, a ne narativne radnje. Bilo nam je važno u predstavu uključiti što više priča i na što različitije načine, i u tome je, osim naših putnika koji su slali priče i na taj način sudjelovali, sudjelovao i cijeli ansambl predstave – svi smo postali putnici na tom nekom našem trajektu s istim ciljem, da ispričamo što više priča u ovom ili onom obliku.

Snježana Sinovčić Šiškov, u ulozi Kapetanice, bodulke, koja narativno povezuje tkivo cijele predstave, naglasila je kako ju je rad na „Pričama s trajekta“ obogatio i pred nju postavio zahtjeve koje nije očekivala:

- Ovo je jedna od zahtjevnijih predstava na kojima sam radila u ovih 40 godina, ali su ogroman posao da se uspije realizirati, uz već spomenute kolege, autore i sve druge, napravili i Lada Petrovski Temovšek u scenskom pokretu, koja me naučila brzini, scenografkinja Nikolina Kuzmić i kostimografkinja Sonja Obradović koje su nas uspjele prilagoditi zahtjevima skučenog prostora, brze izmjene likova... A glazbom sam posebno oduševljena, autor glazbe Nenad Kovačić je od nas napravio pjevače!

I ostali glumci koji su sudjelovali na medijskoj konferenciji – Bruna Bebić, Andrea Mladinić, Donat Zeko, Mijo Jurišić i Vanda Boban Jurišić - istaknuli su kako je ovo jedna od zahtjevnijih, dinamičnijih i uzbudljivijih predstava na kojima su u svojim karijerama radili, a osim njih, u predstavi sudjeluju i Nikša Arčanin, Elvis Bošnjak, Luka Čerjan, Anastasija Jankovskaja, Stipe Jelaska, Zorana Kačić Čatipović, Davor Pavić, Stipe Radoja, Ana Marija Veselčić, Andrijana Vicković i Monika Vuco Carev.

Asistentica dramaturgije je Karla Leko, producentica Ena Subotić, oblikovatelj tona Josip Vinko Lozić, a asistentica redateljice Rubina Sarajlić. U predstavi sudjeluju i gudački kvartet Sequentia Strings te polaznici dramskog studija Playdrama.

„Priče s trajekta“ na programu su, nakon premijere 10. kolovoza, 12., 13. i 14. kolovoza na trajektu „Oliver“ na vezu 25. Svi gledatelji uz predočenje ulaznica za predstavu imaju besplatan parking u Trajektnoj luci.

‘Glavom kroz brodski lim‘

Vicko Bilandžić je kazao je da je autorski tim "išao glavom kroz brodski lim", da se nada kako će predstava biti odlična te da će je na jesen publika također moći pogledati na trajektu Oliver.

Andrea Mladinić navela je kako će ovo biti najzabavnija plovidba do sada - bez isplovljavanja - a Bruna Bebić je spomenula kako joj je ovo prva premijera nakon nekoliko godina na kojoj radi i sa svojim studentima. Njena uloga, rekla je, predstavlja dašak starog Splita.
Donat Zeko spomenuo je kako je njegova uloga u tekstualnom materijalu navedena kao "redikul" - kaže, i mater ga tako zove - ali, kasnije su to promijenili pa je postao admiral.
Mijo Jurišić dodao je kako nikada nije radio na većem i šašavijem prijelktu a ovo mu je pedeseta premijera, dok je Vanda Boban Jurišić također navela kako je riječ o velikoj priči te da je i trajekt s pravom zaslužio svjetla reflektora,i da se nada kako će "Priče s trajekta" dugo živjeti.
Publika će naknadno biti obaviještena o mogućnostima parkiranja na gatu, rečeno je također ovom prilikom. J.P.

Bili smo i na generalnoj probi predstave, pogledajte atmosferu: 

image

‘Priče s trajekta‘

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 18:51