StoryEditorOCM
KazališteRASTRČALI SE SVI

Za ‘dlaku‘ izbjegnuta tragedija na Peristilu! Srušila se scenografija par trenutaka prije ‘Aide‘, nastala je panika...

Piše Jasmina Parić
30. srpnja 2024. - 13:10

Na drugoj ovoljetnoj izvedbi "Aide" na Peristilu došlo je do ozbiljne nezgode, srećom bez posljedica i žrtava.

U ponedjeljak navečer, nekoliko minuta prije početka opere, bura je srušila jedan od dvaju golemih scenskih elementa smještenih među supovima na pozornici. Ti elementi su trostrane prizme visoke nekoliko metara a rotiraju se u skladu s radnjom i sugeriraju publici da se prostor mijena.

Zapuhala je bura i šuplja konstrukcija se jednostavno zaljuljala i pala. Nikome se ništa nije dogodilo ali, da se incident zbio par minuta ranije - dok su se po bini još kretali neki zaposlenici  ili  par minuta kasnije kada je izašao na scenu veći broj izvođača - može se samo zamisliti što bi se zbilo. Moglo je doći do ozbiljne tragedije a u najmanju ruku bilo bi razbijenih glava i lomova.

Ostala samo sfinga

Izvedba je stoga kasnila. Scenom su se rastrčali intendant Vicko Bilandžić, redatelj Dražen Siriščević, inspicijentica Elza Tudor Gančević i članovi tehnike. Prvo se trebalo posavjetovati što učiniti, a potom je intendant zamolio publiku za strpljenje dok se zbog sigurnosti ne uklone oba elementa - i onaj srušeni i onaj koji se još držao ali se bura i njime poigravala.

Nakon urušavanja scenografije ‘Aide‘ oglasio se i intendant. Nije ovo prva nesreća, bilo ih je tijekom godina

Trebalo je mnogo ruku da se u Vestibul unesu prizme, pa je"Aida" održana samo s "pravom" scenografijom - originalnom sfingom s lijeve strane i njenom stiropornom replikom s desne. Publika je nagradila tehniku velikim aplauzom.

Dirigent, maestro Veton Marevci je, prije početka odgođene izvedbe zamolio gledatelje za još jedan aplauz tehnici te kazao kako ih je sve Bog čuvao jer se ne može ni zamisliti kakve su posljedice mogle biti da je scena pala nešto kasnije.

"Aida" je izvedena bez problema i na Peristilu više nema izvedbi, ali pitanje sigurnosti izvođača trebat će se rješavati imajući u vidu buduće predstave. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 14:09