stdClass Object ( [id] => 1086170 [title] => Cinizam i ironija bile su nosive grede svih njegovih tekstova, ali Anatolij Kudrjavcev bio je izuzetno uljuđen, topao i mek čovjek [alias] => cinizam-i-ironija-bile-su-nosive-grede-svih-njegovih-tekstova-ali-anatolij-kudrjavcev-bio-je-izuzetno-uljuden-topao-i-mek-covjek [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svojevremeno je Alberto Fortis bio označio i ovjekovječio Dalmaciju iz jednog posebnog rakursa, kad je u svojim putešestvijskim putositnicama ispisao glasoviti dalmatinski katekizam, Put po Dalmaciji (Viaggio in Dalmazia, 1774.), u koji je bio injektirao i imobilizirao kultnu legendu o Hasanaginici iz vrgoračke vrtače, a ovovremeno je dalmatinsko opstojstvo i otajstvo do u kontekst mediteranskih protega dolično istumačio, razabrao i proveo jedan drugi čovjek fureštog i imena i prezimena – Anatolij Kudrjavcev. U Dalmaciji je sve moguće: pa i to da joj osobnu kartu u najboljoj mjeri odrede i ocrtaju takorekuć stranci, jedan Talijan i jedan Rus.

Dobro, Fortis je bio fetivi Venecijanac, hodočasnik iz Serenissime koji je propješačio i Dalmaciju i Hercegovinu, unijevši u svoj notes svekolikoga blaga ovdašnjega, dok je Kudrjavcev rođeni Splićanin, fetiviji od čitave pukovnije onih "o' kolina", sin bjelogardejskog doseljenika koji se u Splitu bio nastanio nakon bijega iz Rusije. Strašću horoskopskog škorpionstva i jedan i drugi – kao i ovaj treći, potpisnik ovog teksta – srčano su i do detalja obrađivali svaku temu koje su se dotaknuli. Fortis nam je u amanet ostavio usve jednu knjigu, ali zato pravi vademekum što ga u kućnoj knjižnici ima imati svaki Dalmatinac kojemu je stalo do iskona, a Kudrjavcev je sâm ispisao cijelu biblioteku naslova od kojih je svaki, sam za sebe, neprocjenjivi tezaurus što će ostati za naraštaje u rasponu od čukundjeda do praunuka.

VEZICE I OMČE

I, ono što je važno za pripomenuti, Kudrjavcevu nije trebala cijela Dalmacija da bi iz nje ispleo vezice i omče neraskidivosti ovog podneblja s univerzumom Mediterana: Kudrjavcevu je bio dovoljan samo Split. Sve navike i tipičnosti što se mogu opaziti na Mediteranu – tom čudesnom mikrokozmosu stiještenom među čak trima kontinentima – mogu se kulturološkom forenzikom izlučiti i izolirati uzimanjem brisa u jednoj jedinoj njegovoj točki, u Splitu.

Nekidan, dvadeset i šestog dana listopada, da je poživio, Anatolij Kudrjavcev proslavio bi svoj 90. rođendan. Ta 1930. godina za hrvatsku književnost bila je nestvarna: u njezinom kalendaru majke su u kolijevku donijele bebe koje će u predstojećim dekadama odrasti i preobraziti se do u nacionalne veličine što će, svaka prema svojoj vrsti, trajnim znamenom markirati vlastitu dionicu puta: Vlado Gotovac, Ivan Slamnig, Ivan Aralica, Ivan Golub, Živko Jeličić, Nedjeljko Mihanović, Anka Petričević...

Anatolij Kudrjavcev, koji je u Splitu vazda bio prepoznat jedinstvenim prišvarkom Tolja, bio je – totalni Splićanin. Činjenica da je doktorskom titulom bio okrunjeni slavist i anglist, nije ga spriječila u tome da bude per tu s velovaroškim težacima i ribarima, podjednako onim tobože fiktivnim likovima iz noveleta i reportaža Miljenka Smoje, kao i onim stvarnim i životnim, čiji glasovi, vapaji i muke odjekuju iz zapisa i teštimonijance Ljube Stipišića Delmate. Ono što su Smoje ili Delmata oćutjeli refleksno ili intuitivno, Tolja je osjećao i refleksno i intuitivno i – znalački. Njemu je bilo posve svejedno je li studentima u utorak s fakultetske katedre predaje Shakespearea i Čehova, Begovića i Marinkovića, Molièrea i Krležu, Goldonija i Držića, ili u srijedu sa splitskim mandrilima baca se po plićaku na Bačvicama i uživa u "svjetskom prvenstvu" u piciginu, nakon čega ide do đige u portu, kraj lanterne, odakle baca tunju i udicu u svojem opuštajućem peškadurstvu, u ribašćini s kraja na špare i fratre...

Ili jedno radi ujutro, a drugo čini popodne, iza pižolota...

Penziju je zavrijedio kao sveučilišni profesor, ali će se Tolju Kudrjavceva ipak ponajprije percipirati kao kazališnoga kritičara. I to kao jednog od onih "kojima ništa ne valja" i koji vazda pišu negativne kritike. Međutim, nije tako. Nakon Matoša i Šenoe, poslije Julija Rorauera i Milutina Cihlara Nehajeva, pa splitskih Ive Lahmana i Ambre Novaka, te Silvija Alfirevića i Sigmunda Štega (zvanog Žiga), Vija Krstulovića, Vojmila Rabadana i Ive Batistića, na ovim prostorima zavladao je teatrološko-kritički trojac bez premca: Petar Brečić, Dalibor Foretić i, naravno, Tolja. To su bili autori čiji tekstovi su isijavali strahopoštovanjem, pa čak i onda ako se s njima nisi slagao. Što je trolist Strozzi-Gavella-Habunek bio u kazališnoj režiji, to je troplet Brečić-Foretić-Kudrjavcev bio u kritici.

A nije baš slučajno teatar opčinio i u se usisao mladoga Tolju. Još je njegov otac, Aleksandar Kazimirovič Kudrjavcev (rođen u Moskvi 1895. godine), u rodnom gradu bio upisao tamošnji muzički konzervatorij, ali je zbog političkih prilika bio prisiljen napustiti domovinu i, brodom došavši do Crnog mora, dalje je nastavio do Dubrovnika i Komiže. Pa kad je najbolji Aleksandrov prijatelj, iz iste uniforme, počinio suicid na Visu, ovaj je doselio u Split gdje je zasnovao obitelj, te dobio sina Anatolija i kćerku Vjeročku. Gotovo identični povijesni i familijarni scenarij, ergo, kakav se viticama obiteljske loze bio za ove prostore uhvatio i u slučaju jednog drugog književnika – valjda je to ta neka nevidljiva gravitacijska sila Mediterana što svojom centripentalnošću djeluje i do Rusije!? – a to je Predrag Matvejević. I jedan i drugi, i Kudrjavcev i Matvejević, itekako su utjecali na poboljšanje intelektualne krvne slike na ovim prostorima... Predrag je kanonskim djelom Mediteranski brevijar, objavljenim u nizu izdanja i prevedenim na više od 20 jezika, tri sredozemna kontinenta povezao s preostalim trima (naseljenim), dok je Tolja briljantnim librom U potrazi za izgubljenim Mediteranom (2001.) konciznošću šalabahtera demonstrirao rasprostranjenost mediteranstva na način da ga je skutrio i ulio u kajin mora u splitskome dvoru.

KAZALIŠNO KRŠTENJE

Toljin otac do mirovine je pjevao kao zborist u poslijeratnom Narodnom kazalištu u Splitu, a kasnije i kao honorarac, poglavito na Peristilu u velikim opernim produkcijama. A Tolja, svoje je kazališno krštenje imao još kao dječak, kad je nastupio u ulozi djeteta Kate Pinkerton u Puccinijevoj operi Madama Butterfly. Ne znam koliko je poznato da je budući kazališni kritičar nastupio kao Testaldites u opereti Mala Floramye Ive Tijardovića? Radeći kao profesor u školama od Korčule do Trogira, bavio se i glumom i režijom, zajedno sa svojim učenicima. A njegov otac Aleksandar bio je protagonistom u čak tri epizodne operne uloge: Gillot u Evgeniju Onjeginu Čajkovskog, Mujezin u Hatzeovoj operi Adel i Mara i Parpignol u Puccinijevoj La Bohème.

Toljina sestra, Vjeročka Kudrjavcev, bila je mentorica za glumu i ples, zajedno s ruskom umjetnicom Lidijom Mansvjetovom (koja je u vrijeme nakon Drugog svjetskog rata bila kućna redateljica u Teatru), nizu budućih proslavljenih glumaca što će stasati u okviru ansambla "Titovi Mornari": i Josipu Gendi i Ivici Vidoviću i Borisu Dvorniku. Upravo zbog te činjenice da mu je učiteljica bila i Toljina sestra, Boris Dvornik je bio vrlo tolerantan prema povremenim kritičkim žalcima što ih je ovaj znao zariti na novinskim stranicama akonto njegovih pojedinih uloga. Svejedno, znalo je doći do šumova u komunikaciji. No, koliko su Dvornik i Tolja bili kozmički povezani, govori činjenica da su umrli u svega nekoliko sati razmaka, premda u različitim datumima. I oba od srčanog udara. Tolja je preminuo 23. ožujka 2008., navečer oko 20 sati, zavaljen na kauču dok je gledao kviz, na sam katolički Uskrs, a Boris se srušio doma nekoliko sati potom, oko 1 ure u noći, na Uskršnji ponedjeljak.

Neslučajno naglašavam katolički Uskrs. Da, jerbo je Toljin otac bio pravoslavac, i u novonastaloj obitelji običavalo se svetkovati i katoličke blagdane i pravoslavne slave. Kćerka Toljina, Ingrid Poljanić, i sama vrlo zaslužna za kulturu Splita – bilo kao knjižničarka, bilo kao kulturna animatorica – pričala mi je kako je Tolja sa svojim ocem u kući s guštom pjevao ruske uskrsne i božićne pjesme u dvoglasu. Držalo se u obitelji do ruskih korijena, podjednako kao i do sekvojski razgranatog stabla dalmatinstva.

Nekako baš u vrijeme kad mu je otac Aleksandar umirovljen, Tolja je počeo pisati kazališne kritike za Slobodnu Dalmaciju (1968.), što će činiti više od tri desetljeća. U istoj će Novini objaviti i niz zapisa, putopisa iz Europe, Amerike i Australije, feljtona na vrlo širok spektar tema, portreta splitskih faca i oriđinala, književnih kritika i kulturoloških članaka, ali i eseja o identitetskim narativima što Split čine sukusom mediteranštine u cjelini. Tako je i nastala knjiga U potrazi za izgubljenim Mediteranom. Satirične i pomalo "šporke" zafrkancije objavljivao je i u satiričnom listu Berekin.

A dio svojega žurnalističkoga kritikovanja iz prve faze objavio je u knjizi Gledalac sa zadatkom (1983.). U tim je sjajnim ekspertizama iskočio jedinstvenošću stila i upućenošću u teatrološki meritum, kakav se baš nije sretao u domaćoj nam publicistici. To nisu bile suhoparne novinske arbitraže i rutinski pisane recenzije, već posve skrupulozne analize i jasnoća stava koja je baratala s argumentima. Dovoljno je uzeti bilo koju Toljinu kritiku, pa pročitati uvodne misli, i svakome će biti jasno kako je posrijedi akribičan tekst što odolijeva trajanju aktualnosti, jer se mogu čitati danas, u ovom vremenu, s onim istim očima s kojima je to sve i pisano i čitano prije više desetljeća. Toljine su kazališne kritike, baš kao i sve što je pisao, samosvojne cjeline, intelektualni medaljoni što nemaju rok trajanja.

KRITIČARSKI PIKADO

S onom istom snajperskom preciznošću uspomoć koje je Tolja svojim kritičarskim pikadom gađao u sri čira od čina neke predstave, njezine koncepcije ili umjetnikove kreacije; e, s istom tome prispodobivom ćoravošću u nekoj vrsti zrcalne naopakosti široka je publika čitala njegove novinske recenzije – iskovane načinom u rasponu od pjesme u prozi do teatrološke raščlambe – zavedena genijalnom dosjetkom ili neponovljivom formulacijom, uvijek ni ne kontajući dubinu do koje ju je Tolja u svojem nautilusu htio spustiti, nego se površinski smijajući tobožnjoj "bazi" koju je u napadu inspiracije bio izvolio baciti. Dunkve, tipičnom mandrilskom farabutštinom Tolja se svojski rugao i samoj splitskoj publici, inače autoumišljenoj glede vlastite upućenosti i urođene kompetencije za sve rodove kazališnih javljanja...

---

image
Naslovnica knjige kazališnih kritika 'Gledalac sa zadatkom'
Privatni album
---

Bio je Tolja, dakako, nepopravljivi cinik (svaki je cinik ustvari nepopravljiv, i to je naša velika milost!); e i, bio je i sarkastik i ironik, poput Igora Mandića nekovrsni zaseban rukavac u meandru rijeke što tiho teče i ne staje, a ostaje. I, zato smo ga svi i voljeli. (Dobro, ima i izuzetaka...) Tolja je bio nezamjenjiv u ulozi koja nam treba, dodavač okusa bez kojega jelo nije autentično i ne miriše na noninu teću i kužinu, baš poput gorke omendule, gorčice, u nekoj važnoj dalmatinskoj torti s tradicijskim šmekom.

Već dvije godine nakon publiciranja svojega kritičarskog prvijenca, Tolja će pred javnost izići i s knjigom Vječni Split (1985.), koja će do danas ostati jednim među minucioznijim portretima grada. Fakt da je posrijedi seriozno scijentističko djelo, nije umanjilo potražnju za njom u najširim krugovima zainteresiranika. U svojim feljtonističkim i putopisnim radovima ovaj se pisac legitimirao i kao kreativni prozaik, što je rezultiralo koherentnom zbirkom pričica iz djetinjstva imobiliziranih unutar korica knjige Sitnice (1987.).

Puno kasnije objavit će i knjigu Ča je pusta Londra (1998.), važan matun na polici zavičajne biblioteke, jer su u njoj obrađeni važni stratumi organizma grada. Pisana je popularno-znanstvenim stilom, i temeljeći se na novinskim svjedočanstvima kao i sjećanjima autorovih suvremenika. Odraz toga historiografskog libra jest umjetnička sjena i nastavak spalatinističkog nazovi projekta u vidu knjige Splite moj (2002.), što je panorama sveukupnog pjesništva o Splitu. Lišena antologijskih pretenzija, ovo je kumulativna knjiga sa širokim izborom lirike o gradu pod Marjanom.

A kako je pjevanje bilo kruh Toljinom ocu za prehranjivanje obitelji, te kako je i on sâm zarana bio pjevačem u Teatru, a kašnje i u klapi, evo tipičnog u njegovom stilu notiranog fragmenta o pjevanju iz knjige U potrazi za izgubljenim Mediteranom: Samo je u svakom slučaju kudikamo bezazlenije, valjda i pametnije pjevati negoli govoriti. Ljudi, eto, nisu ništa naučili od opere. Doduše, u operama junaci pjevajući umiru, jedni druge ubijaju i, općenito, prave nered (...) Poslušajte modernu, unisonu gomilu tobožnjih pjevača bez sluha, i bit će vam jasno da to više nije pjevanje nego tek divlje glasanje koje ne vlada melodijom. Nekoć su pojedinci bez sluha morali šutjeti da ne bi ometali sklad pjevanja, a danas upravo takvi, jer su inače u golemoj većini, određuju i vode javni pjev (...) Tko, sa sluhom, može danas pjevati na otvorenom kad je zrak pun raspuštenih zvukova i kad svatko uzvikuje svoju krivu notu ne bi li bio primijećen?

LECTORI SALUTEM:

Anatolij Kudrjavcev bio mi je profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu, gdje mi je predavao kolegij "Scenska kultura". To su bila predavanja prepuna eruditskih eskapada, a bez prenemaganja i nadmenih nametanja. Za razliku od "velikih" glumčića i napuhanih šmiranata, općih dakle antitalenata koji ga nisu voljeli, mi studenti smo ga obožavali. Navlaš, studentice... Jerbo, profešur Tolja uvijek je i u svakoj temi koju je tumačio pronašao koju zgodnu pričicu ili anegdotu, nekakvu naročitost (riječ "naročito" bila mu je posebno draga i u govorenju i u pisanju!), a kojom bi – kao majstor dramaturgije i gradacije – zadržavao našu koncentraciju i održavao nenametljivi autoritet.

---

image
Tolja je bio nezamjenjiv u ulozi koja nam treba, dodavač okusa bez kojega jelo nije autentično
Mario Todorić/Cropix
---

A sve je to skupa bilo garnirano s rafiniranim humorom zbog čega u dvoranama gdje je održavao predavanja nikad nije nedostajalo smijeha. Ta su predavanja, ustvari, bile male predstave, nekovrsne komediografske monodrame s elementima ne stand-up nastupa, već sit-down prezentacije, nalik na one visprene televizijske emisije legendarnog britanskog komičara Davea Allena, koji je zavaljen u stolicu valjao baze u oblaku dima iz cigarete u ruci, s nogom preko koljena i s viskijem na stoliću.

Profešur Tolja nije nikad suhoparno iznosio kazališni element nekoga komada, nego ga je zaodijevao u kontekst književnosti, pogotovo onda ukoliko je bilo riječi o adaptaciji kakvog romana, a ne o originalnom djelu specijalno napisanom za scensko izvođenje. Mislim da je bilo nemoguće pasti iz njegovoga kolegija... I to ne iz razloga što bi on darivao ocjene i praštao, nego stoga što smo upijali svaku njegovu riječ, a zainteresirao bi nas u onolikoj mjeri da, sve i da si htio, nisi mogao doći na ispit bez da u sebi nemaš još u startu nešto reći makar za – trojku.

Već pri prvom susretu, kad je ušao u predavaonicu onako simpatično smrknut, sa sunčanim naočalima na nosu koje nije skidao ni kad je bilo oblačno, osvojio nas je iskrenom neposrednošću:

"Ja vam neću dati nikakvu obaveznu literaturu, najmanje iz dva razloga. Prvi je, što vi to ionako ne biste čitali, a drugi je, što vam nemam što preporučiti."

Redale su se anegdote:

"Optužuju me da samo pišem negativne kritike, a ja sam u 30 godina napisao čak nekoliko iznimno pozitivnih kritika"...

"Jednom mi je muž od jedne glumice došao i priprijetio da će me udariti, a ja sam mu rekao neka se svakako potrudi da on udari prvi, jer da ako ja prvi bubnem njega, neće mi imati tko uzvratiti. Okrenuo se i otišao."

Da, Tolja je bio toljaga samo na čupici naturščika.

ZAJEDNIČKA DRUŽENJA

I prije negoli što sam mu postao studentom, poznavao sam se sa šjor Toljom iz naših zajedničkih druženja na kazališnim predstavama i povremenim diskusijama, te dijeljenja novinskih stranica u Slobodnoj Dalmaciji. Premda, diskusije i ćakule o kazalištu češće smo znali izmjenjivati prilikom susretâ na peškariji i šetnjama kroz kalete Veloga Varoša. Budući da sam bio desetak godina stariji od generacije s kojom sam studirao, nerijetko smo i nakon predavanja raspredali o kazalištu i književnosti, čakavštini i jeziku, spalatinistici i dalmatici u hodnji po Bačvicama i uz more prema Firulama (Filozofski fakultet bio je u Radovanovoj ulici, bivši Ekonomski, nadomak Bačvica).

Anatolij Kudrjavcev bio je neobično učen profesor i, još neobičnije, izuzetno topao i mek čovjek. Cinizam i ironija često su bile nosive grede svih njegovih žanrovski vrlo razvedenih tekstova, ali je njega uvijek resila poput obeliska uspijentana periska – pristojnosti... Ako bi postojao antropomorfni signum istinske građanštine i uljuđenosti, zvao bi se Anatolij Kudrjavcev. Uronjen u svoj svijet, svijet knjiga koje je pročitao i onih što ih je napisao; uronjen u likvid svojega mora, i jadranskoga i splitskoga, bio je svjestan kako mu pripada ereditad dioništva u duhovnosti svemediteranstva. I, pri toj je uronjenosti dopuštao da mu se pridruže i druzi koji su bili subaštinici te iste emocije, ogoljeni do kože bez titula ili staleža. Baš kao i kad se igra picigin...

Fala šjor Tolja, fala šjor Profešur!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bez tolje 13 godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => bez tolje 13 godina 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-28 09:37:05 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-23 19:25:18 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-03-23 16:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 72 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/28\/10409654.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/28\/10409653.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/28\/10409655.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/28\/15123190.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/28\/15123188.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/28\/15123184.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/28\/15123186.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mario Todori\u0107\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Kudrjavceva se ponajprije percipira kao kazali\u0161noga kriti\u010dara. I to kao jednog od onih 'kojima ni\u0161ta ne valja' i koji vazda pi\u0161u negativne kritike. Me\u0111utim, nije tako","Toljina predavanja bila su prepuna eruditskih eskapada, a bez prenemaganja i nadmenih nametanja","Tolja je bio nezamjenjiv u ulozi koja nam treba, dodava\u010d okusa bez kojega jelo nije autenti\u010dno","Naslovnica 'U potrazi za izgubljenim Mediteranom'","\u00a0'Splite moj'","Toljina '\u010ca je pusta Londra'","Naslovnica knjige kazali\u0161nih kritika 'Gledalac sa zadatkom'"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["61:43","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1141x1571","hd_10409654_1920.jpg":"1920x1080","k_10409654_1280.jpg":"1280x1280","k_10409654_1024.jpg":"1024x1024","k_10409654_640.jpg":"640x640","k_10409654_480.jpg":"480x480","k_10409654_340.jpg":"340x340","k_10409654_220.jpg":"220x220","o_10409654_1280.jpg":"1280x1762","o_10409654_1024.jpg":"1024x1409","o_10409654_640.jpg":"640x881","o_10409654_480.jpg":"480x660","o_10409654_340.jpg":"340x468","o_10409654_220.jpg":"220x302","h_10409654_1280.jpg":"1280x854","h_10409654_1024.jpg":"1024x683","h_10409654_640.jpg":"640x427","h_10409654_480.jpg":"480x320","h_10409654_340.jpg":"340x227","h_10409654_220.jpg":"220x147","pp_10409654_1280.jpg":"1006x1280","pp_10409654_1024.jpg":"805x1024","pp_10409654_640.jpg":"503x640","pp_10409654_480.jpg":"377x480","pp_10409654_340.jpg":"267x340","pp_10409654_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1120x1524","hd_10409653_1920.jpg":"1920x1080","k_10409653_1280.jpg":"1280x1280","k_10409653_1024.jpg":"1024x1024","k_10409653_640.jpg":"640x640","k_10409653_480.jpg":"480x480","k_10409653_340.jpg":"340x340","k_10409653_220.jpg":"220x220","o_10409653_1280.jpg":"1280x1741","o_10409653_1024.jpg":"1024x1393","o_10409653_640.jpg":"640x870","o_10409653_480.jpg":"480x653","o_10409653_340.jpg":"340x462","o_10409653_220.jpg":"220x299","h_10409653_1280.jpg":"1280x854","h_10409653_1024.jpg":"1024x683","h_10409653_640.jpg":"640x427","h_10409653_480.jpg":"480x320","h_10409653_340.jpg":"340x227","h_10409653_220.jpg":"220x147","pp_10409653_1280.jpg":"1006x1280","pp_10409653_1024.jpg":"805x1024","pp_10409653_640.jpg":"503x640","pp_10409653_480.jpg":"377x480","pp_10409653_340.jpg":"267x340","pp_10409653_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1003x1463","hd_10409655_1920.jpg":"1920x1080","k_10409655_1280.jpg":"1280x1280","k_10409655_1024.jpg":"1024x1024","k_10409655_640.jpg":"640x640","k_10409655_480.jpg":"480x480","k_10409655_340.jpg":"340x340","k_10409655_220.jpg":"220x220","o_10409655_1280.jpg":"1280x1867","o_10409655_1024.jpg":"1024x1493","o_10409655_640.jpg":"640x933","o_10409655_480.jpg":"480x700","o_10409655_340.jpg":"340x495","o_10409655_220.jpg":"220x320","h_10409655_1280.jpg":"1280x854","h_10409655_1024.jpg":"1024x683","h_10409655_640.jpg":"640x427","h_10409655_480.jpg":"480x320","h_10409655_340.jpg":"340x227","h_10409655_220.jpg":"220x147","pp_10409655_1280.jpg":"1006x1280","pp_10409655_1024.jpg":"805x1024","pp_10409655_640.jpg":"503x640","pp_10409655_480.jpg":"377x480","pp_10409655_340.jpg":"267x340","pp_10409655_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2719","hd_15123190_1920.jpg":"1920x1080","k_15123190_1280.jpg":"1280x1280","k_15123190_1024.jpg":"1024x1024","k_15123190_640.jpg":"640x640","k_15123190_480.jpg":"480x480","k_15123190_340.jpg":"340x340","k_15123190_220.jpg":"220x220","o_15123190_1280.jpg":"1280x1812","o_15123190_1024.jpg":"1024x1450","o_15123190_640.jpg":"640x906","o_15123190_480.jpg":"480x679","o_15123190_340.jpg":"340x481","o_15123190_220.jpg":"220x311","h_15123190_1280.jpg":"1280x854","h_15123190_1024.jpg":"1024x683","h_15123190_640.jpg":"640x427","h_15123190_480.jpg":"480x320","h_15123190_340.jpg":"340x227","h_15123190_220.jpg":"220x147","pp_15123190_1280.jpg":"1006x1280","pp_15123190_1024.jpg":"805x1024","pp_15123190_640.jpg":"503x640","pp_15123190_480.jpg":"377x480","pp_15123190_340.jpg":"267x340","pp_15123190_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1897x2770","hd_15123188_1920.jpg":"1920x1080","k_15123188_1280.jpg":"1280x1280","k_15123188_1024.jpg":"1024x1024","k_15123188_640.jpg":"640x640","k_15123188_480.jpg":"480x480","k_15123188_340.jpg":"340x340","k_15123188_220.jpg":"220x220","o_15123188_1280.jpg":"1280x1869","o_15123188_1024.jpg":"1024x1495","o_15123188_640.jpg":"640x934","o_15123188_480.jpg":"480x700","o_15123188_340.jpg":"340x496","o_15123188_220.jpg":"220x321","h_15123188_1280.jpg":"1280x854","h_15123188_1024.jpg":"1024x683","h_15123188_640.jpg":"640x427","h_15123188_480.jpg":"480x320","h_15123188_340.jpg":"340x227","h_15123188_220.jpg":"220x147","pp_15123188_1280.jpg":"1006x1280","pp_15123188_1024.jpg":"805x1024","pp_15123188_640.jpg":"503x640","pp_15123188_480.jpg":"377x480","pp_15123188_340.jpg":"267x340","pp_15123188_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1744x2872","hd_15123184_1920.jpg":"1920x1080","k_15123184_1280.jpg":"1280x1280","k_15123184_1024.jpg":"1024x1024","k_15123184_640.jpg":"640x640","k_15123184_480.jpg":"480x480","k_15123184_340.jpg":"340x340","k_15123184_220.jpg":"220x220","o_15123184_1280.jpg":"1280x2107","o_15123184_1024.jpg":"1024x1686","o_15123184_640.jpg":"640x1053","o_15123184_480.jpg":"480x790","o_15123184_340.jpg":"340x559","o_15123184_220.jpg":"220x362","h_15123184_1280.jpg":"1280x854","h_15123184_1024.jpg":"1024x683","h_15123184_640.jpg":"640x427","h_15123184_480.jpg":"480x320","h_15123184_340.jpg":"340x227","h_15123184_220.jpg":"220x147","pp_15123184_1280.jpg":"1006x1280","pp_15123184_1024.jpg":"805x1024","pp_15123184_640.jpg":"503x640","pp_15123184_480.jpg":"377x480","pp_15123184_340.jpg":"267x340","pp_15123184_220.jpg":"173x220"},{"size0":"582x796","hd_15123186_1920.jpg":"1920x1080","k_15123186_1280.jpg":"1280x1280","k_15123186_1024.jpg":"1024x1024","k_15123186_640.jpg":"640x640","k_15123186_480.jpg":"480x480","k_15123186_340.jpg":"340x340","k_15123186_220.jpg":"220x220","o_15123186_1280.jpg":"1280x1750","o_15123186_1024.jpg":"1024x1400","o_15123186_640.jpg":"640x875","o_15123186_480.jpg":"480x656","o_15123186_340.jpg":"340x465","o_15123186_220.jpg":"220x300","h_15123186_1280.jpg":"1280x854","h_15123186_1024.jpg":"1024x683","h_15123186_640.jpg":"640x427","h_15123186_480.jpg":"480x320","h_15123186_340.jpg":"340x227","h_15123186_220.jpg":"220x147","pp_15123186_1280.jpg":"1006x1280","pp_15123186_1024.jpg":"805x1024","pp_15123186_640.jpg":"503x640","pp_15123186_480.jpg":"377x480","pp_15123186_340.jpg":"267x340","pp_15123186_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6141348 Threads: 85 Questions: 1113042499 Slow queries: 0 Opens: 206418 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.237 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9983318 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/cinizam-i-ironija-bile-su-nosive-grede-svih-njegovih-tekstova-ali-anatolij-kudrjavcev-bio-je-izuzetno-uljuden-topao-i-mek-covjek-1086170 [printLink] => /kultura/knjizevnost/cinizam-i-ironija-bile-su-nosive-grede-svih-njegovih-tekstova-ali-anatolij-kudrjavcev-bio-je-izuzetno-uljuden-topao-i-mek-covjek-1086170?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 634252 [name] => Anatolij Kudrjavcev obljetnica smrti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-23 17:39:39 [main_article_id] => 0 [alias] => anatolij-kudrjavcev-obljetnica-smrti [link] => /tag/anatolij-kudrjavcev-obljetnica-smrti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 626132 [name] => otkriveni zavičaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-20 14:10:18 [main_article_id] => 0 [alias] => otkriveni-zavicaj [link] => /tag/otkriveni-zavicaj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 468423 [name] => Anatolij Kudrjavcev [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anatolij-kudrjavcev [link] => /tag/anatolij-kudrjavcev ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bez tolje 13 godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Cinizam i ironija bile su nosive grede svih njegovih tekstova, ali Anatolij Kudrjavcev bio je izuzetno uljuđen, topao i mek čovjek [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-02-00-24-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/10409654.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mario Todorić/Cropix [mainImageDesc] => Kudrjavceva se ponajprije percipira kao kazališnoga kritičara. I to kao jednog od onih 'kojima ništa ne valja' i koji vazda pišu negativne kritike. Međutim, nije tako [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/10409654.jpg [title] => Kudrjavceva se ponajprije percipira kao kazališnoga kritičara. I to kao jednog od onih 'kojima ništa ne valja' i koji vazda pišu negativne kritike. Međutim, nije tako Mario Todorić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/10409653.jpg [title] => Toljina predavanja bila su prepuna eruditskih eskapada, a bez prenemaganja i nadmenih nametanja Mario Todorić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/10409655.jpg [title] => Tolja je bio nezamjenjiv u ulozi koja nam treba, dodavač okusa bez kojega jelo nije autentično Mario Todorić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15123190.jpg [title] => Naslovnica 'U potrazi za izgubljenim Mediteranom' Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15123188.jpg [title] =>  'Splite moj' Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15123184.jpg [title] => Toljina 'Ča je pusta Londra' Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15123186.jpg [title] => Naslovnica knjige kazališnih kritika 'Gledalac sa zadatkom' Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svojevremeno je Alberto Fortis bio označio i ovjekovječio Dalmaciju iz jednog posebnog rakursa, kad je u svojim putešestvijskim putositnicama ispisao glasoviti dalmatinski katekizam, Put po Dalmaciji (Viaggio in Dalmazia, 1774.), u koji je bio injektirao i imobilizirao kultnu legendu o Hasanaginici iz vrgoračke vrtače, a ovovremeno je dalmatinsko opstojstvo i otajstvo do u kontekst mediteranskih protega dolično istumačio, razabrao i proveo jedan drugi čovjek fureštog i imena i prezimena – Anatolij Kudrjavcev. U Dalmaciji je sve moguće: pa i to da joj osobnu kartu u najboljoj mjeri odrede i ocrtaju takorekuć stranci, jedan Talijan i jedan Rus.

Dobro, Fortis je bio fetivi Venecijanac, hodočasnik iz Serenissime koji je propješačio i Dalmaciju i Hercegovinu, unijevši u svoj notes svekolikoga blaga ovdašnjega, dok je Kudrjavcev rođeni Splićanin, fetiviji od čitave pukovnije onih "o' kolina", sin bjelogardejskog doseljenika koji se u Splitu bio nastanio nakon bijega iz Rusije. Strašću horoskopskog škorpionstva i jedan i drugi – kao i ovaj treći, potpisnik ovog teksta – srčano su i do detalja obrađivali svaku temu koje su se dotaknuli. Fortis nam je u amanet ostavio usve jednu knjigu, ali zato pravi vademekum što ga u kućnoj knjižnici ima imati svaki Dalmatinac kojemu je stalo do iskona, a Kudrjavcev je sâm ispisao cijelu biblioteku naslova od kojih je svaki, sam za sebe, neprocjenjivi tezaurus što će ostati za naraštaje u rasponu od čukundjeda do praunuka.

VEZICE I OMČE

I, ono što je važno za pripomenuti, Kudrjavcevu nije trebala cijela Dalmacija da bi iz nje ispleo vezice i omče neraskidivosti ovog podneblja s univerzumom Mediterana: Kudrjavcevu je bio dovoljan samo Split. Sve navike i tipičnosti što se mogu opaziti na Mediteranu – tom čudesnom mikrokozmosu stiještenom među čak trima kontinentima – mogu se kulturološkom forenzikom izlučiti i izolirati uzimanjem brisa u jednoj jedinoj njegovoj točki, u Splitu.

Nekidan, dvadeset i šestog dana listopada, da je poživio, Anatolij Kudrjavcev proslavio bi svoj 90. rođendan. Ta 1930. godina za hrvatsku književnost bila je nestvarna: u njezinom kalendaru majke su u kolijevku donijele bebe koje će u predstojećim dekadama odrasti i preobraziti se do u nacionalne veličine što će, svaka prema svojoj vrsti, trajnim znamenom markirati vlastitu dionicu puta: Vlado Gotovac, Ivan Slamnig, Ivan Aralica, Ivan Golub, Živko Jeličić, Nedjeljko Mihanović, Anka Petričević...

Anatolij Kudrjavcev, koji je u Splitu vazda bio prepoznat jedinstvenim prišvarkom Tolja, bio je – totalni Splićanin. Činjenica da je doktorskom titulom bio okrunjeni slavist i anglist, nije ga spriječila u tome da bude per tu s velovaroškim težacima i ribarima, podjednako onim tobože fiktivnim likovima iz noveleta i reportaža Miljenka Smoje, kao i onim stvarnim i životnim, čiji glasovi, vapaji i muke odjekuju iz zapisa i teštimonijance Ljube Stipišića Delmate. Ono što su Smoje ili Delmata oćutjeli refleksno ili intuitivno, Tolja je osjećao i refleksno i intuitivno i – znalački. Njemu je bilo posve svejedno je li studentima u utorak s fakultetske katedre predaje Shakespearea i Čehova, Begovića i Marinkovića, Molièrea i Krležu, Goldonija i Držića, ili u srijedu sa splitskim mandrilima baca se po plićaku na Bačvicama i uživa u "svjetskom prvenstvu" u piciginu, nakon čega ide do đige u portu, kraj lanterne, odakle baca tunju i udicu u svojem opuštajućem peškadurstvu, u ribašćini s kraja na špare i fratre...

Ili jedno radi ujutro, a drugo čini popodne, iza pižolota...

Penziju je zavrijedio kao sveučilišni profesor, ali će se Tolju Kudrjavceva ipak ponajprije percipirati kao kazališnoga kritičara. I to kao jednog od onih "kojima ništa ne valja" i koji vazda pišu negativne kritike. Međutim, nije tako. Nakon Matoša i Šenoe, poslije Julija Rorauera i Milutina Cihlara Nehajeva, pa splitskih Ive Lahmana i Ambre Novaka, te Silvija Alfirevića i Sigmunda Štega (zvanog Žiga), Vija Krstulovića, Vojmila Rabadana i Ive Batistića, na ovim prostorima zavladao je teatrološko-kritički trojac bez premca: Petar Brečić, Dalibor Foretić i, naravno, Tolja. To su bili autori čiji tekstovi su isijavali strahopoštovanjem, pa čak i onda ako se s njima nisi slagao. Što je trolist Strozzi-Gavella-Habunek bio u kazališnoj režiji, to je troplet Brečić-Foretić-Kudrjavcev bio u kritici.

A nije baš slučajno teatar opčinio i u se usisao mladoga Tolju. Još je njegov otac, Aleksandar Kazimirovič Kudrjavcev (rođen u Moskvi 1895. godine), u rodnom gradu bio upisao tamošnji muzički konzervatorij, ali je zbog političkih prilika bio prisiljen napustiti domovinu i, brodom došavši do Crnog mora, dalje je nastavio do Dubrovnika i Komiže. Pa kad je najbolji Aleksandrov prijatelj, iz iste uniforme, počinio suicid na Visu, ovaj je doselio u Split gdje je zasnovao obitelj, te dobio sina Anatolija i kćerku Vjeročku. Gotovo identični povijesni i familijarni scenarij, ergo, kakav se viticama obiteljske loze bio za ove prostore uhvatio i u slučaju jednog drugog književnika – valjda je to ta neka nevidljiva gravitacijska sila Mediterana što svojom centripentalnošću djeluje i do Rusije!? – a to je Predrag Matvejević. I jedan i drugi, i Kudrjavcev i Matvejević, itekako su utjecali na poboljšanje intelektualne krvne slike na ovim prostorima... Predrag je kanonskim djelom Mediteranski brevijar, objavljenim u nizu izdanja i prevedenim na više od 20 jezika, tri sredozemna kontinenta povezao s preostalim trima (naseljenim), dok je Tolja briljantnim librom U potrazi za izgubljenim Mediteranom (2001.) konciznošću šalabahtera demonstrirao rasprostranjenost mediteranstva na način da ga je skutrio i ulio u kajin mora u splitskome dvoru.

KAZALIŠNO KRŠTENJE

Toljin otac do mirovine je pjevao kao zborist u poslijeratnom Narodnom kazalištu u Splitu, a kasnije i kao honorarac, poglavito na Peristilu u velikim opernim produkcijama. A Tolja, svoje je kazališno krštenje imao još kao dječak, kad je nastupio u ulozi djeteta Kate Pinkerton u Puccinijevoj operi Madama Butterfly. Ne znam koliko je poznato da je budući kazališni kritičar nastupio kao Testaldites u opereti Mala Floramye Ive Tijardovića? Radeći kao profesor u školama od Korčule do Trogira, bavio se i glumom i režijom, zajedno sa svojim učenicima. A njegov otac Aleksandar bio je protagonistom u čak tri epizodne operne uloge: Gillot u Evgeniju Onjeginu Čajkovskog, Mujezin u Hatzeovoj operi Adel i Mara i Parpignol u Puccinijevoj La Bohème.

Toljina sestra, Vjeročka Kudrjavcev, bila je mentorica za glumu i ples, zajedno s ruskom umjetnicom Lidijom Mansvjetovom (koja je u vrijeme nakon Drugog svjetskog rata bila kućna redateljica u Teatru), nizu budućih proslavljenih glumaca što će stasati u okviru ansambla "Titovi Mornari": i Josipu Gendi i Ivici Vidoviću i Borisu Dvorniku. Upravo zbog te činjenice da mu je učiteljica bila i Toljina sestra, Boris Dvornik je bio vrlo tolerantan prema povremenim kritičkim žalcima što ih je ovaj znao zariti na novinskim stranicama akonto njegovih pojedinih uloga. Svejedno, znalo je doći do šumova u komunikaciji. No, koliko su Dvornik i Tolja bili kozmički povezani, govori činjenica da su umrli u svega nekoliko sati razmaka, premda u različitim datumima. I oba od srčanog udara. Tolja je preminuo 23. ožujka 2008., navečer oko 20 sati, zavaljen na kauču dok je gledao kviz, na sam katolički Uskrs, a Boris se srušio doma nekoliko sati potom, oko 1 ure u noći, na Uskršnji ponedjeljak.

Neslučajno naglašavam katolički Uskrs. Da, jerbo je Toljin otac bio pravoslavac, i u novonastaloj obitelji običavalo se svetkovati i katoličke blagdane i pravoslavne slave. Kćerka Toljina, Ingrid Poljanić, i sama vrlo zaslužna za kulturu Splita – bilo kao knjižničarka, bilo kao kulturna animatorica – pričala mi je kako je Tolja sa svojim ocem u kući s guštom pjevao ruske uskrsne i božićne pjesme u dvoglasu. Držalo se u obitelji do ruskih korijena, podjednako kao i do sekvojski razgranatog stabla dalmatinstva.

Nekako baš u vrijeme kad mu je otac Aleksandar umirovljen, Tolja je počeo pisati kazališne kritike za Slobodnu Dalmaciju (1968.), što će činiti više od tri desetljeća. U istoj će Novini objaviti i niz zapisa, putopisa iz Europe, Amerike i Australije, feljtona na vrlo širok spektar tema, portreta splitskih faca i oriđinala, književnih kritika i kulturoloških članaka, ali i eseja o identitetskim narativima što Split čine sukusom mediteranštine u cjelini. Tako je i nastala knjiga U potrazi za izgubljenim Mediteranom. Satirične i pomalo "šporke" zafrkancije objavljivao je i u satiričnom listu Berekin.

A dio svojega žurnalističkoga kritikovanja iz prve faze objavio je u knjizi Gledalac sa zadatkom (1983.). U tim je sjajnim ekspertizama iskočio jedinstvenošću stila i upućenošću u teatrološki meritum, kakav se baš nije sretao u domaćoj nam publicistici. To nisu bile suhoparne novinske arbitraže i rutinski pisane recenzije, već posve skrupulozne analize i jasnoća stava koja je baratala s argumentima. Dovoljno je uzeti bilo koju Toljinu kritiku, pa pročitati uvodne misli, i svakome će biti jasno kako je posrijedi akribičan tekst što odolijeva trajanju aktualnosti, jer se mogu čitati danas, u ovom vremenu, s onim istim očima s kojima je to sve i pisano i čitano prije više desetljeća. Toljine su kazališne kritike, baš kao i sve što je pisao, samosvojne cjeline, intelektualni medaljoni što nemaju rok trajanja.

KRITIČARSKI PIKADO

S onom istom snajperskom preciznošću uspomoć koje je Tolja svojim kritičarskim pikadom gađao u sri čira od čina neke predstave, njezine koncepcije ili umjetnikove kreacije; e, s istom tome prispodobivom ćoravošću u nekoj vrsti zrcalne naopakosti široka je publika čitala njegove novinske recenzije – iskovane načinom u rasponu od pjesme u prozi do teatrološke raščlambe – zavedena genijalnom dosjetkom ili neponovljivom formulacijom, uvijek ni ne kontajući dubinu do koje ju je Tolja u svojem nautilusu htio spustiti, nego se površinski smijajući tobožnjoj "bazi" koju je u napadu inspiracije bio izvolio baciti. Dunkve, tipičnom mandrilskom farabutštinom Tolja se svojski rugao i samoj splitskoj publici, inače autoumišljenoj glede vlastite upućenosti i urođene kompetencije za sve rodove kazališnih javljanja...

---

image
Naslovnica knjige kazališnih kritika 'Gledalac sa zadatkom'
Privatni album
---

Bio je Tolja, dakako, nepopravljivi cinik (svaki je cinik ustvari nepopravljiv, i to je naša velika milost!); e i, bio je i sarkastik i ironik, poput Igora Mandića nekovrsni zaseban rukavac u meandru rijeke što tiho teče i ne staje, a ostaje. I, zato smo ga svi i voljeli. (Dobro, ima i izuzetaka...) Tolja je bio nezamjenjiv u ulozi koja nam treba, dodavač okusa bez kojega jelo nije autentično i ne miriše na noninu teću i kužinu, baš poput gorke omendule, gorčice, u nekoj važnoj dalmatinskoj torti s tradicijskim šmekom.

Već dvije godine nakon publiciranja svojega kritičarskog prvijenca, Tolja će pred javnost izići i s knjigom Vječni Split (1985.), koja će do danas ostati jednim među minucioznijim portretima grada. Fakt da je posrijedi seriozno scijentističko djelo, nije umanjilo potražnju za njom u najširim krugovima zainteresiranika. U svojim feljtonističkim i putopisnim radovima ovaj se pisac legitimirao i kao kreativni prozaik, što je rezultiralo koherentnom zbirkom pričica iz djetinjstva imobiliziranih unutar korica knjige Sitnice (1987.).

Puno kasnije objavit će i knjigu Ča je pusta Londra (1998.), važan matun na polici zavičajne biblioteke, jer su u njoj obrađeni važni stratumi organizma grada. Pisana je popularno-znanstvenim stilom, i temeljeći se na novinskim svjedočanstvima kao i sjećanjima autorovih suvremenika. Odraz toga historiografskog libra jest umjetnička sjena i nastavak spalatinističkog nazovi projekta u vidu knjige Splite moj (2002.), što je panorama sveukupnog pjesništva o Splitu. Lišena antologijskih pretenzija, ovo je kumulativna knjiga sa širokim izborom lirike o gradu pod Marjanom.

A kako je pjevanje bilo kruh Toljinom ocu za prehranjivanje obitelji, te kako je i on sâm zarana bio pjevačem u Teatru, a kašnje i u klapi, evo tipičnog u njegovom stilu notiranog fragmenta o pjevanju iz knjige U potrazi za izgubljenim Mediteranom: Samo je u svakom slučaju kudikamo bezazlenije, valjda i pametnije pjevati negoli govoriti. Ljudi, eto, nisu ništa naučili od opere. Doduše, u operama junaci pjevajući umiru, jedni druge ubijaju i, općenito, prave nered (...) Poslušajte modernu, unisonu gomilu tobožnjih pjevača bez sluha, i bit će vam jasno da to više nije pjevanje nego tek divlje glasanje koje ne vlada melodijom. Nekoć su pojedinci bez sluha morali šutjeti da ne bi ometali sklad pjevanja, a danas upravo takvi, jer su inače u golemoj većini, određuju i vode javni pjev (...) Tko, sa sluhom, može danas pjevati na otvorenom kad je zrak pun raspuštenih zvukova i kad svatko uzvikuje svoju krivu notu ne bi li bio primijećen?

LECTORI SALUTEM:

Anatolij Kudrjavcev bio mi je profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu, gdje mi je predavao kolegij "Scenska kultura". To su bila predavanja prepuna eruditskih eskapada, a bez prenemaganja i nadmenih nametanja. Za razliku od "velikih" glumčića i napuhanih šmiranata, općih dakle antitalenata koji ga nisu voljeli, mi studenti smo ga obožavali. Navlaš, studentice... Jerbo, profešur Tolja uvijek je i u svakoj temi koju je tumačio pronašao koju zgodnu pričicu ili anegdotu, nekakvu naročitost (riječ "naročito" bila mu je posebno draga i u govorenju i u pisanju!), a kojom bi – kao majstor dramaturgije i gradacije – zadržavao našu koncentraciju i održavao nenametljivi autoritet.

---

image
Tolja je bio nezamjenjiv u ulozi koja nam treba, dodavač okusa bez kojega jelo nije autentično
Mario Todorić/Cropix
---

A sve je to skupa bilo garnirano s rafiniranim humorom zbog čega u dvoranama gdje je održavao predavanja nikad nije nedostajalo smijeha. Ta su predavanja, ustvari, bile male predstave, nekovrsne komediografske monodrame s elementima ne stand-up nastupa, već sit-down prezentacije, nalik na one visprene televizijske emisije legendarnog britanskog komičara Davea Allena, koji je zavaljen u stolicu valjao baze u oblaku dima iz cigarete u ruci, s nogom preko koljena i s viskijem na stoliću.

Profešur Tolja nije nikad suhoparno iznosio kazališni element nekoga komada, nego ga je zaodijevao u kontekst književnosti, pogotovo onda ukoliko je bilo riječi o adaptaciji kakvog romana, a ne o originalnom djelu specijalno napisanom za scensko izvođenje. Mislim da je bilo nemoguće pasti iz njegovoga kolegija... I to ne iz razloga što bi on darivao ocjene i praštao, nego stoga što smo upijali svaku njegovu riječ, a zainteresirao bi nas u onolikoj mjeri da, sve i da si htio, nisi mogao doći na ispit bez da u sebi nemaš još u startu nešto reći makar za – trojku.

Već pri prvom susretu, kad je ušao u predavaonicu onako simpatično smrknut, sa sunčanim naočalima na nosu koje nije skidao ni kad je bilo oblačno, osvojio nas je iskrenom neposrednošću:

"Ja vam neću dati nikakvu obaveznu literaturu, najmanje iz dva razloga. Prvi je, što vi to ionako ne biste čitali, a drugi je, što vam nemam što preporučiti."

Redale su se anegdote:

"Optužuju me da samo pišem negativne kritike, a ja sam u 30 godina napisao čak nekoliko iznimno pozitivnih kritika"...

"Jednom mi je muž od jedne glumice došao i priprijetio da će me udariti, a ja sam mu rekao neka se svakako potrudi da on udari prvi, jer da ako ja prvi bubnem njega, neće mi imati tko uzvratiti. Okrenuo se i otišao."

Da, Tolja je bio toljaga samo na čupici naturščika.

ZAJEDNIČKA DRUŽENJA

I prije negoli što sam mu postao studentom, poznavao sam se sa šjor Toljom iz naših zajedničkih druženja na kazališnim predstavama i povremenim diskusijama, te dijeljenja novinskih stranica u Slobodnoj Dalmaciji. Premda, diskusije i ćakule o kazalištu češće smo znali izmjenjivati prilikom susretâ na peškariji i šetnjama kroz kalete Veloga Varoša. Budući da sam bio desetak godina stariji od generacije s kojom sam studirao, nerijetko smo i nakon predavanja raspredali o kazalištu i književnosti, čakavštini i jeziku, spalatinistici i dalmatici u hodnji po Bačvicama i uz more prema Firulama (Filozofski fakultet bio je u Radovanovoj ulici, bivši Ekonomski, nadomak Bačvica).

Anatolij Kudrjavcev bio je neobično učen profesor i, još neobičnije, izuzetno topao i mek čovjek. Cinizam i ironija često su bile nosive grede svih njegovih žanrovski vrlo razvedenih tekstova, ali je njega uvijek resila poput obeliska uspijentana periska – pristojnosti... Ako bi postojao antropomorfni signum istinske građanštine i uljuđenosti, zvao bi se Anatolij Kudrjavcev. Uronjen u svoj svijet, svijet knjiga koje je pročitao i onih što ih je napisao; uronjen u likvid svojega mora, i jadranskoga i splitskoga, bio je svjestan kako mu pripada ereditad dioništva u duhovnosti svemediteranstva. I, pri toj je uronjenosti dopuštao da mu se pridruže i druzi koji su bili subaštinici te iste emocije, ogoljeni do kože bez titula ili staleža. Baš kao i kad se igra picigin...

Fala šjor Tolja, fala šjor Profešur!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mario Todorić/Cropix Mario Todorić/Cropix Mario Todorić/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Mario Todorić/Cropix
Kudrjavceva se ponajprije percipira kao kazališnoga kritičara. I to kao jednog od onih 'kojima ništa ne valja' i koji vazda pišu negativne kritike. Međutim, nije tako
Mario Todorić/Cropix
Toljina predavanja bila su prepuna eruditskih eskapada, a bez prenemaganja i nadmenih nametanja
Mario Todorić/Cropix
Tolja je bio nezamjenjiv u ulozi koja nam treba, dodavač okusa bez kojega jelo nije autentično
Privatni album
Naslovnica 'U potrazi za izgubljenim Mediteranom'
Privatni album
 'Splite moj'
Privatni album
Toljina 'Ča je pusta Londra'
Privatni album
Naslovnica knjige kazališnih kritika 'Gledalac sa zadatkom'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/cinizam-i-ironija-bile-su-nosive-grede-svih-njegovih-tekstova-ali-anatolij-kudrjavcev-bio-je-izuzetno-uljuden-topao-i-mek-covjek-1086170 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=70e77a11f1d2b084b63490b06f850b85d3aad2c6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Cinizam+i+ironija+bile+su+nosive+grede+svih+njegovih+tekstova%2C+ali+Anatolij+Kudrjavcev+bio+je+izuzetno+ulju%C4%91en%2C+topao+i+mek+%C4%8Dovjek&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fcinizam-i-ironija-bile-su-nosive-grede-svih-njegovih-tekstova-ali-anatolij-kudrjavcev-bio-je-izuzetno-uljuden-topao-i-mek-covjek-1086170 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fcinizam-i-ironija-bile-su-nosive-grede-svih-njegovih-tekstova-ali-anatolij-kudrjavcev-bio-je-izuzetno-uljuden-topao-i-mek-covjek-1086170 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bez tolje 13 godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Književnostbez tolje 13 godina

Cinizam i ironija bile su nosive grede svih njegovih tekstova, ali Anatolij Kudrjavcev bio je izuzetno uljuđen, topao i mek čovjek

Piše Siniša Vuković
23. ožujka 2021. - 17:39
Kudrjavceva se ponajprije percipira kao kazališnoga kritičara. I to kao jednog od onih 'kojima ništa ne valja' i koji vazda pišu negativne kritike. Međutim, nije takoMario Todorić/Cropix

Svojevremeno je Alberto Fortis bio označio i ovjekovječio Dalmaciju iz jednog posebnog rakursa, kad je u svojim putešestvijskim putositnicama ispisao glasoviti dalmatinski katekizam, Put po Dalmaciji (Viaggio in Dalmazia, 1774.), u koji je bio injektirao i imobilizirao kultnu legendu o Hasanaginici iz vrgoračke vrtače, a ovovremeno je dalmatinsko opstojstvo i otajstvo do u kontekst mediteranskih protega dolično istumačio, razabrao i proveo jedan drugi čovjek fureštog i imena i prezimena – Anatolij Kudrjavcev. U Dalmaciji je sve moguće: pa i to da joj osobnu kartu u najboljoj mjeri odrede i ocrtaju takorekuć stranci, jedan Talijan i jedan Rus.

Dobro, Fortis je bio fetivi Venecijanac, hodočasnik iz Serenissime koji je propješačio i Dalmaciju i Hercegovinu, unijevši u svoj note...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 04:00