stdClass Object ( [id] => 1235910 [title] => Nakon generacija nazvanih X, Y, Z i Alfa, vrijeme je da se posvetimo stvaranju ‘Generacije K: vratimo djecu knjizi koristeći njihovo tehnološko ‘oružje‘ - Instagram, TikTok... [alias] => nakon-generacija-nazvanih-x-y-z-i-alfa-vrijeme-je-da-se-posvetimo-stvaranju-generacije-k-vratimo-djecu-knjizi-koristeci-njihovo-tehnolosko-oruzje-instagram-tiktok [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koja između 15. listopada i 15. studenog u fokus stavi čitanje i svijet knjiga, ove je godine posvećena mladima, kao što je čitava 2022. proglašena Europskom godinom mladih. Aludirajući na podjele generacija i njihove nazive: generacije X, Y, Z, alfa – to su ovi rođeni nakon 2011. – organizatori su glavnu temu nazvali “Generacija K”. “K” – kao knjiga i knjižnica. Kako generacije rođene u tehnološkom okruženju, “zakačene” na ekrane i vizualne sadržaje, pridobiti za čitanje?

Kao i u mnogim stvarima, navike čitanja stječu se odmalena, u obiteljskom okružju, potvrdila su sva istraživanja. U vrtiću, u školi. Tako da je i logično da se nove čitače lovi među onima na kojima (čitalački) svijet ostaje. Stari su već pročitani – tko voli knjige, taj i čita, a tko nije – i neće.

Stoga je u predstojećem mjesecu Ministarstvo kulture potaknulo niz predstavljanja knjiga, pričaonica i radionica, snimanja booktrailera, robotike, programiranja i slično, adresirano na najmlađe. Tu je virtualni maraton čitanja, kao i nacionalni kviz za poticanje čitanja, nazvan “Nije lako kad si mlad”, na kojem se sudjeluje online...

A da Hrvati čitaju malo i da su u usporedbi s drugim nacijama besramno loši, to je općepoznato. Prema podacima američkog autora i kritičara Mala Warwicka, po broju sati tjedno provedenih u čitanju, ispada da najveći čitači knjiga žive u Aziji – Indijci su na prvome mjestu s 10 sati i 42 minute, slijede ih Tajlanđani, Kinezi, a na tablici se kao prva europska zemlja pojavljuje Češka, sa sedam sati i 42 minute. Pa Rusija, Francuska, Švedska i Mađarska... Hrvatska se, dakako, niti ne spominje među 30 zemalja.

Što kaže KVAKA

Posljednji podaci agencije KVAKA o čitanosti pokazuju da je u proteklih godinu dana najmanje jednu knjigu pročitalo tek 45 posto hrvatskih građana, što je uglavnom slično posljednjih deset godina, najviše dokle smo se dobacili je – 56 posto. Nešto raste postotak čitatelja među anketiranima na internetu, gdje čita njih 82 posto, ali i kod online populacije i one koja nije aktivna na internetu navike su slične: dvadesetak posto tijekom godine dana pročitalo je jednu do tri knjige.

Nacionalna strategija za poticanje čitanja po svemu sudeći ne daje pomaka, čitanje kod najmlađih zapinje, što ne znači da se ne treba nastaviti truditi.

Prema istraživanju, još uvijek 43 posto čitača najviše posuđuje knjige u knjižnici. Kupovanje knjige, posudba od prijatelja, dobivanje knjige na poklon sljedeći je način dolaska do nje, a devet posto čitača fotokopira ih ili preuzme s interneta.

Godine 2020. u Hrvatskoj je bilo 1638 knjižnica, s 4000 knjižničara, 33,2 milijuna naslova, 874 tisuće članova. I ne zatvaraju se, daleko od toga – upravo se svake godine početak Mjeseca hrvatske knjige svečano obilježi u nekoj novoj knjižnici, ove godine to je bilo u Biogradu na Moru. Uskoro će se otvoriti velika knjižnica u Vinkovcima, a što se Splita tiče, uskoro će se u kotarskom prostoru Mejaša useliti knjižnica za djecu i mlade.

---

image


Grozdana Ribičić, ravnateljica Gradske knjižnice Marko Marulić
 

Josko Ponos/Cropix
---

Kako se knjižnica prilagođava potrebama novih generacija, uronjenih u digitalni svijet? – pitanje smo uputili Grozdani Ribičić, ravnateljici splitske Gradske knjižnice Marka Marulića, kojoj će 11. studenoga dodijeliti titulu “knjižnice 2022. godine”.

– Prvo, online uslugama, s računala se može učlaniti u knjižnicu, rezervirati i posuditi knjigu – kaže ravnateljica pa nastavlja:

– Uveli smo Zaki Book knjižnični program, potaknut iz Zagreba, i sad ga ima većina gradskih knjižnica u Hrvatskoj. On se stalno nadograđuje, odnedavna se sve može obaviti preko pametnih telefona. Preko Zaki Booka posuđuju se e-knjige, a trenutno imamo 994 naslova.

No mnogi izdavači još ne vide korist u tome, ugrožava im opstanak na tržištu, pa nema dovoljno knjiga za djecu, više ih je za odrasle. Znakovito je da se u doba epidemioloških mjera zbog korone, kad smo pokrenuli aplikaciju, povećao interes za e-knjige, no nakon toga se smanjio. Naši su ih korisnici čitali jer su bili prinuđeni – govori Ribičić.

– Drugo, korištenjem društvenih mreža: Facebooka, Instagrama i odnedavna TikToka, odnosno specijalizirane platforme #BookTok. Na njoj se preporučuju knjige i raspravlja se o njima, a s obzirom na globalni utjecaj, ta internetska zajednica itekako utječe na tržište knjiga – na njoj se bilježi 61,9 milijardi pregleda, a neki videozapisi dosežu i do 100 tisuća “lajkova”. I splitska knjižnica ima svoj profil na #BookToku.

Te male, slikovite informacije potaknule su milijunsku prodaju knjiga. Budući da je današnja mladost vizualna generacija, oni znaju pogledati neki medijski sadržaj, a on ih potom zainteresira za čitanje knjiga. Obrnut je proces u odnosu na prethodne generacije, netko tko nije čitao sada to radi. Primjerice, film “Propale iluzije”, snimljen po Balzacovoj knjizi. Pa tko bi rekao da će taj pisac ponovno biti aktualan?

Mladi čitaju fantasy romane, a zbog medijske obrade, raznih ekranizacija, “Harry Potter”, “Gospodari prstenova”, “Sumrak saga” stalno im je zanimljivo štivo. Nova serija “Sjena i kost” na Netflixu, odnosno nastavci “Šest vrana”, također. Sve je to neka vrsta bijega, kroz tu magičnu priču mladi prepoznaju svoje potrebe, ona ima sretan završetak, zapravo je to bajka za mlade. Očito, svi trebamo bajke.

No takve se knjige čitaju, a na nama je da se preko tehnologija približimo novim čitateljima. Da im kroz takve medije kao što je TikTok sugeriramo dobru literaturu.

Borba za članove

Mladi jednako posežu za knjigama na engleskom kao i na svojem jeziku, bez problema se uključuju u globalne društvene mreže, a pišući i čitajući kratke, instant poruke bez pravopisnih pravila, s emotikonima, skraćenicama, anglizmima, neologizmima, nažalost su osiromašeni u svojem materinskom jeziku, sve se lošije pismeno i usmeno izražavaju. I u konačnici, problem je u promociji i čitanosti domaćih autora, koji u toj bitci gube. Od knjiga za djecu, daleko je najpopularniji “Gregov dnevnik”, roman u formi stripa. Ima mnoštvo ilustracija, tekst je s proredom, što je vjerojatno razlog njegove popularnosti – komentira Ribičić.

– Tako da knjižnice više nisu mjesta gdje morate doći da biste posuditi knjigu, ali su ostale mjesto susreta ljudi. Čovjek puno toga dozna, socijalizira se. Jer ako dovedemo neku zanimljivu osobu, književnika, crtača stripa, svi koji dođu međusobno komuniciraju, a jedan postotak njih uzet će taj strip ili knjigu o kojoj je riječ da bi je pročitao.

Načini dolaska do knjige promijenili su se i zato je naša stalna borba da dobijemo članove, da prepoznamo bilo kod mladih, kamo sve to ide. Opet, imamo i zadaću edukacije. Bitno nam je da budu članovi ili posjetitelji događanja, da fizički dođu jer je naš utjecaj onda moćniji.

---

image

Krešimir Pintarić, urednik projekta Besplatne elektroničke knjigeAleksandra David

/Slobodna Dalmacija
---

Stavimo po strani lektiru, koja je najposuđivanija, nju razdvajam od užitka čitanja. Kad tinejdžeru kažete da nešto mora, odmah dobijete otpor. Još ako dobije lošu ocjenu, omrzne mu i knjiga i čitanje. Sve ostaje na motivaciji.

A ova nova, alfa-generacija – oni su samostalna djeca i ako nešto ne žele – oni neće. Pametni su, najvažnija im je prijateljska preporuka, a vi morate naći načina kako doći do njih. I da sve izgleda kao da su sami odabrali, baš po njihovoj želji. Treba puno raditi na tim vještinama – veli ova agilna ravnateljica koja nikad ne miruje.

U borbi za nove članove splitska knjižnica osigurala je besplatni upis za djecu do osam godina, što je podignulo broj upisanih tog uzrasta za 25 posto. Cilj im je, uz pohvalnu podršku splitske gradske vlasti, to omogućiti i djeci do 14 godina, a u budućnosti čak do 18. Očekuju da će sve to dati učinka.

– Ako se djetetu prve tri godine života glasno čita 15 minuta, dobrobiti za njegov mozak neusporedive su, školski je uspjeh lakši kad senzibilizirate sinapse u to vrijeme. Ako mu već u toj dobi date da se bavi ekranom, sigurno je da će imati problem s koncentracijom, pažnjom. A ona vam je potrebna za sve u životu, čak i za kuhanje ručka. Prvih deset godina je presudno, tada djeca moraju čitati, a poslije je to stvar odabira. Nismo svi isti, uvijek je bilo da određeni broj ljudi čita, drugi ne – kaže ova dugogodišnja knjižničarka, koja smatra da je dobro čitati i knjige i e-knjige.

Jednako je vesele podaci svjetskih izdavačkih kuća da je u koroni porasla prodaja za pet posto papirnatih knjiga za djecu i mlade, kao i da je ogroman porast čitanja besplatnih e-knjiga.

A kako je čitanje ipak najvažnije, i ove besplatne treba uvažiti – na internetu ih je moguće nabaviti bezbroj, dijele se i u grupama na Facebooku. Usput, vrlo je kvalitetna aplikacija “book&zvook”, uz koju se knjige može slušati na hrvatskom dok se radi nešto drugo. Već više od 20 godina u Hrvatskoj se uspješno razvija projekt BEK – Besplatne elektroničke knjige.

Besplatne knjige

– Koncem prošle godine projekt je premašio brojku od četiri milijuna korisnika, što u prosjeku iznosi više od 190 tisuća godišnje. Knjige su čitane i/ili preuzete 2,2 milijuna puta, što znači da je u prosjeku po svakom naslovu zabilježeno više od 8200 čitatelja. Dosad je objavljeno 267 naslova, od kojih čak 91 posto potpisuju suvremene hrvatske autorice i autori – kaže nam urednik BEK-a Krešimir Pintarić.

– Ovi dobri rezultati projekta BEK nisu u skladu s uobičajenim jadikovkama kako “Hrvati ništa ne čitaju”, ali su zapravo dosta dobro usklađeni s rezultatima istraživanja o čitateljskim navikama domaće čitateljske publike. Naime, prema rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja tržišta knjiga, znamo da učenici i studenti predstavljaju barem polovinu čitatelja e-knjiga, kao i da gotovo trećina populacije koja ima pristup internetu čita e-knjige, a od njih čak tri četvrtine čitaju isključivo besplatne e-knjige. Šteta što se u istraživanju ne navodi koliki postotak populacije ima pristup internetu, ali ako se poslužimo podacima iz istraživanja provedenog sada već davne 2016., u kojem se navodi da 72 posto populacije ima pristup internetu – danas taj broj može biti samo veći – dolazimo do podatka da više od 15 posto građana RH čita isključivo besplatne e-knjige – kaže Pintarić, naglašavajući kako projekt BEK ne bi bio moguć bez financijske potpore Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

A i to donekle vraća vjeru u čitanje, besplatno je možda nekom i slađe.

---

Stiže bibliobus

Knjiška ‘pruga‘ za Zagoru

Kao jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja nema bibliobus, iako ga je imala prije 30 godina, splitska županijska knjižnica "Marko Marulić" upravo nabavlja jedan. Trenutno je u Sloveniji, a kad stigne u Split, putovat će po malim mjestima Dalmatinske zagore natovaren s 3000 do 4000 knjiga, raznom multimedijom i igračkama.

– Bibliobusi su "in" u čitavoj Europi i u svijetu. Prošle je godine održan Festival bibliobusa u Sloveniji, a Finci su došli s rezultatima istraživanja kako im se u doba korone udvostručio broj korisnika u bibliobusima. Zamislite koliko je značio dolazak bibliobusa u mala mjesta, gdje ne postoji knjižnica! U gradu smo zasićeni svim i svakakvim sadržajima, a u malim mjestima s veseljem očekuju bibliobuse, oni uvijek stvaraju veliku radost. Dogodine u svibnju Festival bibliobusa održat će se u Splitu pa ćete vidjeti svu tu ljepotu! – kaže Grozdana Ribičić.

---

---

image
ZA OKVIR
---

---

Olja Savičević Ivančević ambasadorica je Mjeseca hrvatske knjige 2022

Okrenimo ploču i razmislimo:
Što zanima mlade čitatelje?

Splitska književnica Olja Savičević Ivančević ambasadorica je Mjeseca hrvatske knjige 2022.

– Ako ne želimo izgubiti čitatelje u doba prelaska iz djetinjstva u svijet odraslih, u doba puberteta i adolescencije, onda bi trebalo okrenuti ploču: razmisliti o tome što njih zanima i kakve su to knjige koje bi oni voljeli čitati. Ako ih je Neil Gaiman svojim romanima privukao da ponovo pročitaju neke drevne svjetske mitove, a Madeline Miller uputila na antičku književnost, ako su nova čitanja i suvremene ekranizacije Jane Austen dovele do novih izdanja i učinile je suvremenicom današnjih djevojčica i djevojaka, to samo znači da je novo čitanje klasika uvijek moguće.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Mjesec hrvatske knjige ove je godine posvećen mladima. Aludirajući na podjele generacija i njihove nazive: generacije X, Y, Z, alfa – to su ovi rođeni nakon 2011. – organizatori su glavnu temu nazvali "Generacija K". "K" – kao knjiga i knjižnica. Kako generacije rođene u tehnološkom okruženju, ‘zakačene‘ na ekrane i vizualne sadržaje, pridobiti za čitanje?

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mjesec knjige [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Mjesec hrvatske knjige ove je godine posvećen mladima. Aludirajući na podjele generacija i njihove nazive: generacije X, Y, Z, alfa – to su ovi rođeni nakon 2011. – organizatori su glavnu temu nazvali "Generacija K". "K" – kao knjiga i knjižnica. Kako generacije rođene u tehnološkom okruženju, ‘zakačene‘ na ekrane i vizualne sadržaje, pridobiti za čitanje?

Mjesec knjige 2 0 10352 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-19 14:13:21 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur Staničić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-27 09:49:40 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2022-10-27 09:49:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 140 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Mjesec hrvatske knjige ove je godine posvećen mladima. Aludirajući na podjele generacija i njihove nazive: generacije X, Y, Z, alfa – to su ovi rođeni nakon 2011. – organizatori su glavnu temu nazvali "Generacija K". "K" – kao knjiga i knjižnica. Kak [metadata] => robots= author= title=Nakon generacija nazvanih X, Y, Z i Alfa, vrijeme je da se posvetimo stvaranju 'Generacije K: vratimo djecu knjizi koristeći njihovo tehnološko 'oružje' - Instagram, TikTok... [metakey] => Mjesec hrvatske knjige, GKMM, Grozdana Ribičić, Krešimir Pintarić, bibliobus, KNJIGA, čitanje, Generacija K [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23631710.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/11865598.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23625901.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23625907.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Josko Ponos\/Cropix","\/Slobodna Dalmacija","ZA OKVIR"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","


\nGrozdana Ribi\u010di\u0107, ravnateljica Gradske knji\u017enice Marko Maruli\u0107
\n\u00a0<\/p>","

Kre\u0161imir Pintari\u0107, urednik projekta Besplatne elektroni\u010dke knjigeAleksandra David<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","39:41","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_23631710_1920.jpg":"1920x1080","k_23631710_1280.jpg":"1280x1280","k_23631710_1024.jpg":"1024x1024","k_23631710_640.jpg":"640x640","k_23631710_480.jpg":"480x480","k_23631710_340.jpg":"340x340","k_23631710_220.jpg":"220x220","o_23631710_1280.jpg":"1280x854","o_23631710_1024.jpg":"1024x683","o_23631710_640.jpg":"640x427","o_23631710_480.jpg":"480x320","o_23631710_340.jpg":"340x227","o_23631710_220.jpg":"220x146","h_23631710_1280.jpg":"1280x854","h_23631710_1024.jpg":"1024x683","h_23631710_640.jpg":"640x427","h_23631710_480.jpg":"480x320","h_23631710_340.jpg":"340x227","h_23631710_220.jpg":"220x147","pp_23631710_1280.jpg":"1280x1628","pp_23631710_1024.jpg":"1024x1303","pp_23631710_640.jpg":"640x814","pp_23631710_480.jpg":"480x611","pp_23631710_340.jpg":"340x432","pp_23631710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x867","hd_11865598_1920.jpg":"1920x1080","k_11865598_1280.jpg":"1280x1280","k_11865598_1024.jpg":"1024x1024","k_11865598_640.jpg":"640x640","k_11865598_480.jpg":"480x480","k_11865598_340.jpg":"340x340","k_11865598_220.jpg":"220x220","o_11865598_1280.jpg":"1280x578","o_11865598_1024.jpg":"1024x462","o_11865598_640.jpg":"640x289","o_11865598_480.jpg":"480x216","o_11865598_340.jpg":"340x153","o_11865598_220.jpg":"220x99","h_11865598_1280.jpg":"1280x854","h_11865598_1024.jpg":"1024x683","h_11865598_640.jpg":"640x427","h_11865598_480.jpg":"480x320","h_11865598_340.jpg":"340x227","h_11865598_220.jpg":"220x147","pp_11865598_1280.jpg":"1280x1628","pp_11865598_1024.jpg":"1024x1303","pp_11865598_640.jpg":"640x814","pp_11865598_480.jpg":"480x611","pp_11865598_340.jpg":"340x432","pp_11865598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1280","hd_23625901_1920.jpg":"1920x1080","k_23625901_1280.jpg":"1280x1280","k_23625901_1024.jpg":"1024x1024","k_23625901_640.jpg":"640x640","k_23625901_480.jpg":"480x480","k_23625901_340.jpg":"340x340","k_23625901_220.jpg":"220x220","o_23625901_1280.jpg":"1280x1280","o_23625901_1024.jpg":"1024x1024","o_23625901_640.jpg":"640x640","o_23625901_480.jpg":"480x480","o_23625901_340.jpg":"340x340","o_23625901_220.jpg":"220x220","h_23625901_1280.jpg":"1280x854","h_23625901_1024.jpg":"1024x683","h_23625901_640.jpg":"640x427","h_23625901_480.jpg":"480x320","h_23625901_340.jpg":"340x227","h_23625901_220.jpg":"220x147","pp_23625901_1280.jpg":"1280x1628","pp_23625901_1024.jpg":"1024x1303","pp_23625901_640.jpg":"640x814","pp_23625901_480.jpg":"480x611","pp_23625901_340.jpg":"340x432","pp_23625901_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_23625907_1920.jpg":"1920x1080","k_23625907_1280.jpg":"1280x1280","k_23625907_1024.jpg":"1024x1024","k_23625907_640.jpg":"640x640","k_23625907_480.jpg":"480x480","k_23625907_340.jpg":"340x340","k_23625907_220.jpg":"220x220","o_23625907_1280.jpg":"1280x720","o_23625907_1024.jpg":"1024x576","o_23625907_640.jpg":"640x360","o_23625907_480.jpg":"480x270","o_23625907_340.jpg":"340x191","o_23625907_220.jpg":"220x123","h_23625907_1280.jpg":"1280x854","h_23625907_1024.jpg":"1024x683","h_23625907_640.jpg":"640x427","h_23625907_480.jpg":"480x320","h_23625907_340.jpg":"340x227","h_23625907_220.jpg":"220x147","pp_23625907_1280.jpg":"1280x1628","pp_23625907_1024.jpg":"1024x1303","pp_23625907_640.jpg":"640x814","pp_23625907_480.jpg":"480x611","pp_23625907_340.jpg":"340x432","pp_23625907_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5813195 Threads: 75 Questions: 1041651212 Slow queries: 0 Opens: 184891 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.187 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9341537 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/nakon-generacija-nazvanih-x-y-z-i-alfa-vrijeme-je-da-se-posvetimo-stvaranju-generacije-k-vratimo-djecu-knjizi-koristeci-njihovo-tehnolosko-oruzje-instagram-tiktok-1235910 [printLink] => /kultura/knjizevnost/nakon-generacija-nazvanih-x-y-z-i-alfa-vrijeme-je-da-se-posvetimo-stvaranju-generacije-k-vratimo-djecu-knjizi-koristeci-njihovo-tehnolosko-oruzje-instagram-tiktok-1235910?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 506770 [name] => Mjesec hrvatske knjige [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mjesec-hrvatske-knjige [link] => /tag/mjesec-hrvatske-knjige ) [1] => stdClass Object ( [id] => 140998 [name] => gkmm [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gkmm [link] => /tag/gkmm ) [2] => stdClass Object ( [id] => 467734 [name] => Grozdana Ribičić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grozdana-ribicic [link] => /tag/grozdana-ribicic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 695370 [name] => Krešimir Pintarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-27 11:49:55 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-pintaric [link] => /tag/kresimir-pintaric ) [4] => stdClass Object ( [id] => 387227 [name] => Bibliobus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bibliobus [link] => /tag/bibliobus ) [5] => stdClass Object ( [id] => 339967 [name] => knjiga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knjiga [link] => /tag/knjiga ) [6] => stdClass Object ( [id] => 402182 [name] => čitanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => citanje [link] => /tag/citanje ) [7] => stdClass Object ( [id] => 695371 [name] => Generacija K [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-27 11:49:55 [main_article_id] => 0 [alias] => generacija-k [link] => /tag/generacija-k ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Mjesec hrvatske knjige ove je godine posvećen mladima. Aludirajući na podjele generacija i njihove nazive: generacije X, Y, Z, alfa – to su ovi rođeni nakon 2011. – organizatori su glavnu temu nazvali "Generacija K". "K" – kao knjiga i knjižnica. Kako generacije rođene u tehnološkom okruženju, ‘zakačene‘ na ekrane i vizualne sadržaje, pridobiti za čitanje?

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mjesec knjige [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon generacija nazvanih X, Y, Z i Alfa, vrijeme je da se posvetimo stvaranju ‘Generacije K: vratimo djecu knjizi koristeći njihovo tehnološko ‘oružje‘ - Instagram, TikTok... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23631710.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23631710.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/11865598.jpg [title] =>


Grozdana Ribičić, ravnateljica Gradske knjižnice Marko Marulić
 

Josko Ponos/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23625901.jpg [title] =>

Krešimir Pintarić, urednik projekta Besplatne elektroničke knjigeAleksandra David

/Slobodna Dalmacija ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23625907.jpg [title] => ZA OKVIR ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koja između 15. listopada i 15. studenog u fokus stavi čitanje i svijet knjiga, ove je godine posvećena mladima, kao što je čitava 2022. proglašena Europskom godinom mladih. Aludirajući na podjele generacija i njihove nazive: generacije X, Y, Z, alfa – to su ovi rođeni nakon 2011. – organizatori su glavnu temu nazvali “Generacija K”. “K” – kao knjiga i knjižnica. Kako generacije rođene u tehnološkom okruženju, “zakačene” na ekrane i vizualne sadržaje, pridobiti za čitanje?

Kao i u mnogim stvarima, navike čitanja stječu se odmalena, u obiteljskom okružju, potvrdila su sva istraživanja. U vrtiću, u školi. Tako da je i logično da se nove čitače lovi među onima na kojima (čitalački) svijet ostaje. Stari su već pročitani – tko voli knjige, taj i čita, a tko nije – i neće.

Stoga je u predstojećem mjesecu Ministarstvo kulture potaknulo niz predstavljanja knjiga, pričaonica i radionica, snimanja booktrailera, robotike, programiranja i slično, adresirano na najmlađe. Tu je virtualni maraton čitanja, kao i nacionalni kviz za poticanje čitanja, nazvan “Nije lako kad si mlad”, na kojem se sudjeluje online...

A da Hrvati čitaju malo i da su u usporedbi s drugim nacijama besramno loši, to je općepoznato. Prema podacima američkog autora i kritičara Mala Warwicka, po broju sati tjedno provedenih u čitanju, ispada da najveći čitači knjiga žive u Aziji – Indijci su na prvome mjestu s 10 sati i 42 minute, slijede ih Tajlanđani, Kinezi, a na tablici se kao prva europska zemlja pojavljuje Češka, sa sedam sati i 42 minute. Pa Rusija, Francuska, Švedska i Mađarska... Hrvatska se, dakako, niti ne spominje među 30 zemalja.

Što kaže KVAKA

Posljednji podaci agencije KVAKA o čitanosti pokazuju da je u proteklih godinu dana najmanje jednu knjigu pročitalo tek 45 posto hrvatskih građana, što je uglavnom slično posljednjih deset godina, najviše dokle smo se dobacili je – 56 posto. Nešto raste postotak čitatelja među anketiranima na internetu, gdje čita njih 82 posto, ali i kod online populacije i one koja nije aktivna na internetu navike su slične: dvadesetak posto tijekom godine dana pročitalo je jednu do tri knjige.

Nacionalna strategija za poticanje čitanja po svemu sudeći ne daje pomaka, čitanje kod najmlađih zapinje, što ne znači da se ne treba nastaviti truditi.

Prema istraživanju, još uvijek 43 posto čitača najviše posuđuje knjige u knjižnici. Kupovanje knjige, posudba od prijatelja, dobivanje knjige na poklon sljedeći je način dolaska do nje, a devet posto čitača fotokopira ih ili preuzme s interneta.

Godine 2020. u Hrvatskoj je bilo 1638 knjižnica, s 4000 knjižničara, 33,2 milijuna naslova, 874 tisuće članova. I ne zatvaraju se, daleko od toga – upravo se svake godine početak Mjeseca hrvatske knjige svečano obilježi u nekoj novoj knjižnici, ove godine to je bilo u Biogradu na Moru. Uskoro će se otvoriti velika knjižnica u Vinkovcima, a što se Splita tiče, uskoro će se u kotarskom prostoru Mejaša useliti knjižnica za djecu i mlade.

---

image


Grozdana Ribičić, ravnateljica Gradske knjižnice Marko Marulić
 

Josko Ponos/Cropix
---

Kako se knjižnica prilagođava potrebama novih generacija, uronjenih u digitalni svijet? – pitanje smo uputili Grozdani Ribičić, ravnateljici splitske Gradske knjižnice Marka Marulića, kojoj će 11. studenoga dodijeliti titulu “knjižnice 2022. godine”.

– Prvo, online uslugama, s računala se može učlaniti u knjižnicu, rezervirati i posuditi knjigu – kaže ravnateljica pa nastavlja:

– Uveli smo Zaki Book knjižnični program, potaknut iz Zagreba, i sad ga ima većina gradskih knjižnica u Hrvatskoj. On se stalno nadograđuje, odnedavna se sve može obaviti preko pametnih telefona. Preko Zaki Booka posuđuju se e-knjige, a trenutno imamo 994 naslova.

No mnogi izdavači još ne vide korist u tome, ugrožava im opstanak na tržištu, pa nema dovoljno knjiga za djecu, više ih je za odrasle. Znakovito je da se u doba epidemioloških mjera zbog korone, kad smo pokrenuli aplikaciju, povećao interes za e-knjige, no nakon toga se smanjio. Naši su ih korisnici čitali jer su bili prinuđeni – govori Ribičić.

– Drugo, korištenjem društvenih mreža: Facebooka, Instagrama i odnedavna TikToka, odnosno specijalizirane platforme #BookTok. Na njoj se preporučuju knjige i raspravlja se o njima, a s obzirom na globalni utjecaj, ta internetska zajednica itekako utječe na tržište knjiga – na njoj se bilježi 61,9 milijardi pregleda, a neki videozapisi dosežu i do 100 tisuća “lajkova”. I splitska knjižnica ima svoj profil na #BookToku.

Te male, slikovite informacije potaknule su milijunsku prodaju knjiga. Budući da je današnja mladost vizualna generacija, oni znaju pogledati neki medijski sadržaj, a on ih potom zainteresira za čitanje knjiga. Obrnut je proces u odnosu na prethodne generacije, netko tko nije čitao sada to radi. Primjerice, film “Propale iluzije”, snimljen po Balzacovoj knjizi. Pa tko bi rekao da će taj pisac ponovno biti aktualan?

Mladi čitaju fantasy romane, a zbog medijske obrade, raznih ekranizacija, “Harry Potter”, “Gospodari prstenova”, “Sumrak saga” stalno im je zanimljivo štivo. Nova serija “Sjena i kost” na Netflixu, odnosno nastavci “Šest vrana”, također. Sve je to neka vrsta bijega, kroz tu magičnu priču mladi prepoznaju svoje potrebe, ona ima sretan završetak, zapravo je to bajka za mlade. Očito, svi trebamo bajke.

No takve se knjige čitaju, a na nama je da se preko tehnologija približimo novim čitateljima. Da im kroz takve medije kao što je TikTok sugeriramo dobru literaturu.

Borba za članove

Mladi jednako posežu za knjigama na engleskom kao i na svojem jeziku, bez problema se uključuju u globalne društvene mreže, a pišući i čitajući kratke, instant poruke bez pravopisnih pravila, s emotikonima, skraćenicama, anglizmima, neologizmima, nažalost su osiromašeni u svojem materinskom jeziku, sve se lošije pismeno i usmeno izražavaju. I u konačnici, problem je u promociji i čitanosti domaćih autora, koji u toj bitci gube. Od knjiga za djecu, daleko je najpopularniji “Gregov dnevnik”, roman u formi stripa. Ima mnoštvo ilustracija, tekst je s proredom, što je vjerojatno razlog njegove popularnosti – komentira Ribičić.

– Tako da knjižnice više nisu mjesta gdje morate doći da biste posuditi knjigu, ali su ostale mjesto susreta ljudi. Čovjek puno toga dozna, socijalizira se. Jer ako dovedemo neku zanimljivu osobu, književnika, crtača stripa, svi koji dođu međusobno komuniciraju, a jedan postotak njih uzet će taj strip ili knjigu o kojoj je riječ da bi je pročitao.

Načini dolaska do knjige promijenili su se i zato je naša stalna borba da dobijemo članove, da prepoznamo bilo kod mladih, kamo sve to ide. Opet, imamo i zadaću edukacije. Bitno nam je da budu članovi ili posjetitelji događanja, da fizički dođu jer je naš utjecaj onda moćniji.

---

image

Krešimir Pintarić, urednik projekta Besplatne elektroničke knjigeAleksandra David

/Slobodna Dalmacija
---

Stavimo po strani lektiru, koja je najposuđivanija, nju razdvajam od užitka čitanja. Kad tinejdžeru kažete da nešto mora, odmah dobijete otpor. Još ako dobije lošu ocjenu, omrzne mu i knjiga i čitanje. Sve ostaje na motivaciji.

A ova nova, alfa-generacija – oni su samostalna djeca i ako nešto ne žele – oni neće. Pametni su, najvažnija im je prijateljska preporuka, a vi morate naći načina kako doći do njih. I da sve izgleda kao da su sami odabrali, baš po njihovoj želji. Treba puno raditi na tim vještinama – veli ova agilna ravnateljica koja nikad ne miruje.

U borbi za nove članove splitska knjižnica osigurala je besplatni upis za djecu do osam godina, što je podignulo broj upisanih tog uzrasta za 25 posto. Cilj im je, uz pohvalnu podršku splitske gradske vlasti, to omogućiti i djeci do 14 godina, a u budućnosti čak do 18. Očekuju da će sve to dati učinka.

– Ako se djetetu prve tri godine života glasno čita 15 minuta, dobrobiti za njegov mozak neusporedive su, školski je uspjeh lakši kad senzibilizirate sinapse u to vrijeme. Ako mu već u toj dobi date da se bavi ekranom, sigurno je da će imati problem s koncentracijom, pažnjom. A ona vam je potrebna za sve u životu, čak i za kuhanje ručka. Prvih deset godina je presudno, tada djeca moraju čitati, a poslije je to stvar odabira. Nismo svi isti, uvijek je bilo da određeni broj ljudi čita, drugi ne – kaže ova dugogodišnja knjižničarka, koja smatra da je dobro čitati i knjige i e-knjige.

Jednako je vesele podaci svjetskih izdavačkih kuća da je u koroni porasla prodaja za pet posto papirnatih knjiga za djecu i mlade, kao i da je ogroman porast čitanja besplatnih e-knjiga.

A kako je čitanje ipak najvažnije, i ove besplatne treba uvažiti – na internetu ih je moguće nabaviti bezbroj, dijele se i u grupama na Facebooku. Usput, vrlo je kvalitetna aplikacija “book&zvook”, uz koju se knjige može slušati na hrvatskom dok se radi nešto drugo. Već više od 20 godina u Hrvatskoj se uspješno razvija projekt BEK – Besplatne elektroničke knjige.

Besplatne knjige

– Koncem prošle godine projekt je premašio brojku od četiri milijuna korisnika, što u prosjeku iznosi više od 190 tisuća godišnje. Knjige su čitane i/ili preuzete 2,2 milijuna puta, što znači da je u prosjeku po svakom naslovu zabilježeno više od 8200 čitatelja. Dosad je objavljeno 267 naslova, od kojih čak 91 posto potpisuju suvremene hrvatske autorice i autori – kaže nam urednik BEK-a Krešimir Pintarić.

– Ovi dobri rezultati projekta BEK nisu u skladu s uobičajenim jadikovkama kako “Hrvati ništa ne čitaju”, ali su zapravo dosta dobro usklađeni s rezultatima istraživanja o čitateljskim navikama domaće čitateljske publike. Naime, prema rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja tržišta knjiga, znamo da učenici i studenti predstavljaju barem polovinu čitatelja e-knjiga, kao i da gotovo trećina populacije koja ima pristup internetu čita e-knjige, a od njih čak tri četvrtine čitaju isključivo besplatne e-knjige. Šteta što se u istraživanju ne navodi koliki postotak populacije ima pristup internetu, ali ako se poslužimo podacima iz istraživanja provedenog sada već davne 2016., u kojem se navodi da 72 posto populacije ima pristup internetu – danas taj broj može biti samo veći – dolazimo do podatka da više od 15 posto građana RH čita isključivo besplatne e-knjige – kaže Pintarić, naglašavajući kako projekt BEK ne bi bio moguć bez financijske potpore Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

A i to donekle vraća vjeru u čitanje, besplatno je možda nekom i slađe.

---

Stiže bibliobus

Knjiška ‘pruga‘ za Zagoru

Kao jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja nema bibliobus, iako ga je imala prije 30 godina, splitska županijska knjižnica "Marko Marulić" upravo nabavlja jedan. Trenutno je u Sloveniji, a kad stigne u Split, putovat će po malim mjestima Dalmatinske zagore natovaren s 3000 do 4000 knjiga, raznom multimedijom i igračkama.

– Bibliobusi su "in" u čitavoj Europi i u svijetu. Prošle je godine održan Festival bibliobusa u Sloveniji, a Finci su došli s rezultatima istraživanja kako im se u doba korone udvostručio broj korisnika u bibliobusima. Zamislite koliko je značio dolazak bibliobusa u mala mjesta, gdje ne postoji knjižnica! U gradu smo zasićeni svim i svakakvim sadržajima, a u malim mjestima s veseljem očekuju bibliobuse, oni uvijek stvaraju veliku radost. Dogodine u svibnju Festival bibliobusa održat će se u Splitu pa ćete vidjeti svu tu ljepotu! – kaže Grozdana Ribičić.

---

---

image
ZA OKVIR
---

---

Olja Savičević Ivančević ambasadorica je Mjeseca hrvatske knjige 2022

Okrenimo ploču i razmislimo:
Što zanima mlade čitatelje?

Splitska književnica Olja Savičević Ivančević ambasadorica je Mjeseca hrvatske knjige 2022.

– Ako ne želimo izgubiti čitatelje u doba prelaska iz djetinjstva u svijet odraslih, u doba puberteta i adolescencije, onda bi trebalo okrenuti ploču: razmisliti o tome što njih zanima i kakve su to knjige koje bi oni voljeli čitati. Ako ih je Neil Gaiman svojim romanima privukao da ponovo pročitaju neke drevne svjetske mitove, a Madeline Miller uputila na antičku književnost, ako su nova čitanja i suvremene ekranizacije Jane Austen dovele do novih izdanja i učinile je suvremenicom današnjih djevojčica i djevojaka, to samo znači da je novo čitanje klasika uvijek moguće.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Josko Ponos/Cropix /Slobodna Dalmacija ZA OKVIR
Josko Ponos/Cropix


Grozdana Ribičić, ravnateljica Gradske knjižnice Marko Marulić
 

/Slobodna Dalmacija

Krešimir Pintarić, urednik projekta Besplatne elektroničke knjigeAleksandra David

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/nakon-generacija-nazvanih-x-y-z-i-alfa-vrijeme-je-da-se-posvetimo-stvaranju-generacije-k-vratimo-djecu-knjizi-koristeci-njihovo-tehnolosko-oruzje-instagram-tiktok-1235910 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=488028f8c7b0990c2977f29cdc5d0cfb7796c64a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+generacija+nazvanih+X%2C+Y%2C+Z+i+Alfa%2C+vrijeme+je+da+se+posvetimo+stvaranju+%E2%80%98Generacije+K%3A+vratimo+djecu+knjizi+koriste%C4%87i+njihovo+tehnolo%C5%A1ko+%E2%80%98oru%C5%BEje%E2%80%98+-+Instagram%2C+TikTok...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fnakon-generacija-nazvanih-x-y-z-i-alfa-vrijeme-je-da-se-posvetimo-stvaranju-generacije-k-vratimo-djecu-knjizi-koristeci-njihovo-tehnolosko-oruzje-instagram-tiktok-1235910 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fnakon-generacija-nazvanih-x-y-z-i-alfa-vrijeme-je-da-se-posvetimo-stvaranju-generacije-k-vratimo-djecu-knjizi-koristeci-njihovo-tehnolosko-oruzje-instagram-tiktok-1235910 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Mjesec hrvatske knjige ove je godine posvećen mladima. Aludirajući na podjele generacija i njihove nazive: generacije X, Y, Z, alfa – to su ovi rođeni nakon 2011. – organizatori su glavnu temu nazvali "Generacija K". "K" – kao knjiga i knjižnica. Kako generacije rođene u tehnološkom okruženju, ‘zakačene‘ na ekrane i vizualne sadržaje, pridobiti za čitanje?

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mjesec knjige [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KnjiževnostMjesec knjige

Nakon generacija nazvanih X, Y, Z i Alfa, vrijeme je da se posvetimo stvaranju ‘Generacije K: vratimo djecu knjizi koristeći njihovo tehnološko ‘oružje‘ - Instagram, TikTok...

Piše Jasenka Leskur Staničić
27. listopada 2022. - 11:49

Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koja između 15. listopada i 15. studenog u fokus stavi čitanje i svijet knjiga, ove je godine posvećena mladima, kao što je čitava 2022. proglašena Europskom godinom mladih. Aludirajući na podjele generacija i njihove nazive: generacije X, Y, Z, alfa – to su ovi rođeni nakon 2011. – organizatori su glavnu temu nazvali “Generacija K”. “K” – kao knjiga i knjižnica. Kako generacije rođene u tehnološkom okruženju, “zakačene” na ekrane i vizualne sadržaje, pridobiti za čitanje?

Kao i u mnogim stvarima, navike čitanja stječu se odmalena, u obiteljskom okružju, potvrdila su sva istraživanja. U vrtiću, u školi. Tako da je i logično da se nove čitače lovi među onima na kojima (čitalački) svijet ostaje. Stari su već pročitani –...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 08:51