stdClass Object ( [id] => 1240849 [title] => Ogromno priznanje splitskoj knjižnici! Ravnateljica Ribičić: ‘Pronašli smo snagu da stvaramo, budemo inovativni, kreativni i uporni. Pandemija nas je naučila nove vještine‘ [alias] => ogromno-priznanje-splitskoj-knjiznici-ravnateljica-ribicic-pronasli-smo-snagu-da-stvaramo-budemo-inovativni-kreativni-i-uporni-pandemija-nas-je-naucila-nove-vjestine [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gradska knjižnica Marka Marulića Split dobila je veliko priznanje: odlukom Hrvatskog knjižničarskog društva postala je "Knjižnica godine".

Ovo priznanje koje se dodjeljuje od 2010. godine splitska je knjižnica osvojila po prvi put. Inače, u konkurenciji su sve knjižnice, gradske, školske, fakultetske, male i velike - osnovni je kriterij kvaliteta njihovog rada i inovativnost.

Grozdana Ribičić, ravnateljica, kaže da je, kada je doznala za priznanje tu informaciju par dana zadržala za sebe. Bila je, naravno, sretna i ponosna, ali je pomislila - eto nama još jednog velikog i odgovornog posla u moru ostalih. Treba organizirati proslavu, a na kraju godine i tako posla ima najviše. No, pomislila je i to da ne mora pisati dugačak govor- u obrazloženju je sve rečeno.

Međutim sve je dobro prošlo, knjižničari su proslavili svoju nagradu, a evo i par izvadaka iz obrazloženja Hrvatskog knjižničarskog društva:

- GKMM Split istaknula se svojim inovativnim djelovanjem te značajnim iskoracima kao vodeća kulturna, odgojno - obrazovna i javna ustanova u svojoj zajednici. Svojim aktivnim djelovanjem, uslugama, programima i partnerstvima predstavlja primjer dobre prakse, naročito u ovim kriznim vremenima koja su zadesila sve knjižnice. Od brojnih inovativnih programa knjižnica je osigurala besplatan upis za djecu do navršene osme godine života, što je druga od četiri faze strateškog cilja kojim knjižnica nastoji osigurati besplatan upis za djecu i mlade do 18 godina.

---

image
Josko Ponoš/Cropix
---

U vrijeme pandemije uspješno je poslovala i ulagala u svoj razvoj.

Pokazalo se to vrlo vrijednim jer je upravo čitanje knjiga bila jedna od važnih pandemijskih mjera za očuvanje mentalnog zdravlja stanovništva, dok su osigurana sredstva bila doprinos u očuvanju poljuljanog nakladničkog sektora.

Važan iskorak, knjižnica je napravila prijavom na poziv na natječaj "Čitanjem do uključivog društva" u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" te je uspješno prijavila projekt "Za dobre vibre – čitaj libre" na EU-ove fondove.

U rujnu 2021. godine potpisan je ugovor s Ministarstvom kulture i medija i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva. Dodijeljenim nepovratnim sredstvima (gotovo četiri milijuna kuna) financiraju se nabava i opremanje bibliobusa, djelatnici u bibliobusnoj službi i brojne popratne aktivnosti. Tim se projektom, nakon gotovo 30 godina, ponovno pokreće županijska bibliobusna služba.

---

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Kao važan program koji će obogatiti kulturni život lokalne zajednice, ali i šire, Knjižnica je pokrenula program Zavičajne kuće Gradske knjižnice Marka Marulića "Dalmatina", s ciljem udomljavanja ostavština znamenitih dalmatinskih ličnosti u knjižničnim prostorima Knjižnice.

Naime, Gradska knjižnica Marka Marulića dobila je na dar kućnu biblioteku Jakše Fiamenga, ostavštinu Ljube Stipišića Delmate te spomen-sobu Miljenka Smoje. U skladu s tim, zapušteni knjižnični prostori u centru grada preuređuju se u Glazbeno-poetski odjel s privatnom bibliotekom Jakše Fiamenga i Spomen sobom Ljube Stipišića Delmate, s dvorištem pogodnim za događanja na otvorenom, osobito u ljetno doba. Knjižnica je osigurala sredstva i donaciju za uređenje Spomen-sobe Miljenka Smoje u Knjižnici Žrnovnica, što se planira realizirati do kraja 2022. godine.

Ravnateljica ipak dodaje:

-Moram istaknuti da su naši postignuti rezultati, navedeni u obrazloženju, velikim dijelom pokrenuti ili ostvareni u doba krize, pandemije. I u tome vidim njihovu dodanu vrijednost. Naime, pandemija, u kojoj smo živjeli i poslovali – nije nas spriječila. Dapače, pronašli smo snagu da stvaramo, da budemo inovativni i kreativni, uporni i ustrajni. Naučila nas je neke nove vještine, ojačala nas u donošenju brzih odluka, umrežila nas. I ne ponovila se!

Moje je mišljenje da smo mnogo toga napravili u kratko i teško vrijeme, kaže i nastavlja:

-Posebno se veselimo novom odjelu za djecu i mlade u novom gradskom kotaru Kila/Mejaši, koji s rebalansom proračuna počinjemo uređivati i opremati.

Naravno, možete imati sredstva, ali ako nemate djelatnike i tim s kojima ćete ta sredstva uspješno realizirati, zaludu vam sve. A mi imamo čudo od djelatnika. I kad mi kolegica u trenucima malodušja kaže: "Ne brinite, sve će biti dobro jer imamo dobar tim", ja kažem: U pravu je. Mi zaista jesmo dobar tim!

---

image


 

Duje Klarić/Cropix
---

A morate imati tim i izvan kuće. U tom timu ima izvrsnih suradnika i partnera, nekih dugogodišnjih i nekih novih. Mi smo se u radu na našim programima i projektima uvjerili da sustav može biti loš, ali uvijek ima vrsnih pojedinaca koji čine čuda i održavaju taj sustav na životu i kad nije dobar. I postoji neka zakonitost u toj suradnji u dobroj vjeri – kad pomislite da je sve beznadno i nerješivo, jednostavno se, kao deus ex machina, pojavi i osoba i rješenje, kaže ravnateljica.

Grozdana Ribičić podsjeća još i na to kako knjižnica kao ustanova ne "pokriva" samo književnost - kod njih su sabrana djela iz svih područja ljudskog znanja, od psihologije, filozofije, umjetnosti i geografije do, ako hoćete vrtlarstva i kuharica.

Stoga su i popratni programi koji se u njihovim prostorima organiziraju tako šaroliki i vezani uz djela koja knjižnica nudi. Tu su radionice, prezentacije, umjetničke večeri, koncerti i manje scenske izvedbe, te izložbe.

-Izložbe su posebno interesantne našim korisnicima jer ih najčešće iznenade kada dođu kod nas po knjigu. I to je zgodno; ako im je promakla najava izložbe, imaju dodatni, neočekivani sadržaj, dok međutim, ako odu u galeriju na izložbu točno znaju što idu pogledati.

Naši sadržaji su raznoliki, i moraju biti takvi, jer su knjižnice namijenjene svima, bez obzira na dob, spol ili bilo kakvu orijentaciju. Naša misija, ali i naša snaga su naši korisnici, tvrdi ravnateljica.

Zadovoljna je i posjetom: knjižnica godišnje broji oko 400 tisuća posjeta. Broj je malo opao u najgore pandemijsko vrijeme, ali, već se vraća na staro - sada, krajem godine kada se izrađuju statistike, pokazat će se točni podaci.

Zapitali smo Grozdanu Ribičić što trenutno čita. Kaže, uvijek joj je nekoliko knjiga na radnom stolu i kod kuće na kantunalu. Upravo je pročitala Mladenku Kostonogu Želimira Periša i Osam planina Paola Cognettija.

Uz to, čita i mnogo izdanja koja uređuje, a nedavno se među takvim izdanjima našla i knjiga o bartulu, strip- karikaturi Ede Šegvića kojom je proslavljen Bartulov pedeseti rođendan.

---

Najtraženije knjige u GKMM trenutno su:

Colleen Hoover: Priča završava s nama

Matt Haig: Ponoćna knjižnica

Elena Ferrante: Mračna kći

Annie Ernaux: Djevojačke uspomene

Jurica Pavičić: Crvena voda

Mira Furlan: Voli me više od svega na svijetu – priče o pripadanju

Clarissa Pinkola Estes: Žene koje trče s vukovima – mitovi i priče o arhetipu divlje žene

Viktor Emil Frankl: Čovjekovo traganje za smislom,

Robert Toru Kiyosaki: Bogati otac, siromašni otac

Tony Judt: Poslije rata

---

---

Djeca najviše posuđuju ova djela:

Najgora djeca na svijetu (David Walliams)

Gregov dnevnik: dugo putovanje (Jeff Kinney)

Gregov dnevnik: zimske radosti (Jeff Kinney)

Gregov dnevnik: sumorna stvarnost (Jeff Kinney)

Dnevnik strašno simpa klinca: kronike Rowleyja Jeffersona (Jeff Kinney)

Gregov dnevnik: kasno paljenje (Jeff Kinney)

Gregov dnevnik: obiteljski odmor (Jeff Kinney)

Gregov dnevnik: Rodrick rastura (Jeff Kinney)

Gregov dnevnik: nezgoda za nezgodom (Jeff Kinney)

Kapetan Gaćeša i kakana urota profesora Kakogaća (Dav Pilkey)

---

---

Ovo je najčešći izbor tinejdžera i srednjoškolaca:

Šest vrana (Leigh Bardugo)

Greška u našim zvijezdama (John Green)

Pax (Sara Pennypacker)

Charliejev svijet (Stephen Chbosky)

U traganju za Alaskom (John Green)

Percy Jackson i Olimpijci: Kradljivac gromova (Rick Riordan)

Percy Jackson i Olimpijci: More čudovišta (Rick Riordan)

Harry Potter i Kamen mudraca (J. K. Rowling)

Harry Potter i Odaja tajni (J. K. Rowling)

Nikadgrad: kušnje Morrigan Crow (Jessica Townsend)

Okoštalo srce (Colleen Hoover)

Doktor Sleep (Stephen King)

Ahilejeva pjesma (Madaline Miller)

Kradljivica knjiga(Markus Zusak)

Divni svijete, gdje si (Sally Rooney)

Lažljivac među nama (Karen M.MacManus)

Mlijeko i med (Rupi Kaur)

Prijestolje od stakla (Sarah J.Maas)

Različita (Veronica Roth)

Greška u našim zvijezdama (JohnGreen)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PONOS I SREĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PONOS I SREĆA 2 0 6529 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-14 12:32:27 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-15 10:02:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-15 10:02:23 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 85 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ogromno priznanje splitskoj knjižnici! Ravnateljica Ribičić: 'Pronašli smo snagu da stvaramo, budemo inovativni, kreativni i uporni. Pandemija nas je naučila nove vještine' [metakey] => Gradska knjižnica Marka Marulića, Grozdana Ribičić, knjižnica godine [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/14\/23632246.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/14\/23632245.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/14\/11420608.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/14\/8276662.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klaric\/Cropix\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix\/Cropix","Josko Pono\u0161\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Grozdana Ribi\u010di\u0107
\n\u00a0<\/p>","","","


\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1220","hd_23632246_1920.jpg":"1920x1080","k_23632246_1280.jpg":"1280x1280","k_23632246_1024.jpg":"1024x1024","k_23632246_640.jpg":"640x640","k_23632246_480.jpg":"480x480","k_23632246_340.jpg":"340x340","k_23632246_220.jpg":"220x220","o_23632246_1280.jpg":"1280x813","o_23632246_1024.jpg":"1024x650","o_23632246_640.jpg":"640x406","o_23632246_480.jpg":"480x305","o_23632246_340.jpg":"340x216","o_23632246_220.jpg":"220x139","h_23632246_1280.jpg":"1280x854","h_23632246_1024.jpg":"1024x683","h_23632246_640.jpg":"640x427","h_23632246_480.jpg":"480x320","h_23632246_340.jpg":"340x227","h_23632246_220.jpg":"220x147","pp_23632246_1280.jpg":"1280x1628","pp_23632246_1024.jpg":"1024x1303","pp_23632246_640.jpg":"640x814","pp_23632246_480.jpg":"480x611","pp_23632246_340.jpg":"340x432","pp_23632246_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1331","hd_23632245_1920.jpg":"1920x1080","k_23632245_1280.jpg":"1280x1280","k_23632245_1024.jpg":"1024x1024","k_23632245_640.jpg":"640x640","k_23632245_480.jpg":"480x480","k_23632245_340.jpg":"340x340","k_23632245_220.jpg":"220x220","o_23632245_1280.jpg":"1280x887","o_23632245_1024.jpg":"1024x709","o_23632245_640.jpg":"640x443","o_23632245_480.jpg":"480x332","o_23632245_340.jpg":"340x235","o_23632245_220.jpg":"220x152","h_23632245_1280.jpg":"1280x854","h_23632245_1024.jpg":"1024x683","h_23632245_640.jpg":"640x427","h_23632245_480.jpg":"480x320","h_23632245_340.jpg":"340x227","h_23632245_220.jpg":"220x147","pp_23632245_1280.jpg":"1280x1628","pp_23632245_1024.jpg":"1024x1303","pp_23632245_640.jpg":"640x814","pp_23632245_480.jpg":"480x611","pp_23632245_340.jpg":"340x432","pp_23632245_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1190","hd_11420608_1920.jpg":"1920x1080","k_11420608_1280.jpg":"1280x1280","k_11420608_1024.jpg":"1024x1024","k_11420608_640.jpg":"640x640","k_11420608_480.jpg":"480x480","k_11420608_340.jpg":"340x340","k_11420608_220.jpg":"220x220","o_11420608_1280.jpg":"1280x793","o_11420608_1024.jpg":"1024x634","o_11420608_640.jpg":"640x396","o_11420608_480.jpg":"480x297","o_11420608_340.jpg":"340x210","o_11420608_220.jpg":"220x136","h_11420608_1280.jpg":"1280x854","h_11420608_1024.jpg":"1024x683","h_11420608_640.jpg":"640x427","h_11420608_480.jpg":"480x320","h_11420608_340.jpg":"340x227","h_11420608_220.jpg":"220x147","pp_11420608_1280.jpg":"1280x1628","pp_11420608_1024.jpg":"1024x1303","pp_11420608_640.jpg":"640x814","pp_11420608_480.jpg":"480x611","pp_11420608_340.jpg":"340x432","pp_11420608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1317","hd_8276662_1920.jpg":"1920x1080","k_8276662_1280.jpg":"1280x1280","k_8276662_1024.jpg":"1024x1024","k_8276662_640.jpg":"640x640","k_8276662_480.jpg":"480x480","k_8276662_340.jpg":"340x340","k_8276662_220.jpg":"220x220","o_8276662_1280.jpg":"1280x878","o_8276662_1024.jpg":"1024x702","o_8276662_640.jpg":"640x439","o_8276662_480.jpg":"480x329","o_8276662_340.jpg":"340x233","o_8276662_220.jpg":"220x150","h_8276662_1280.jpg":"1280x854","h_8276662_1024.jpg":"1024x683","h_8276662_640.jpg":"640x427","h_8276662_480.jpg":"480x320","h_8276662_340.jpg":"340x227","h_8276662_220.jpg":"220x147","pp_8276662_1280.jpg":"1280x1628","pp_8276662_1024.jpg":"1024x1303","pp_8276662_640.jpg":"640x814","pp_8276662_480.jpg":"480x611","pp_8276662_340.jpg":"340x432","pp_8276662_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15061043 Threads: 3 Questions: 3156273380 Slow queries: 7052767 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235079332 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/ogromno-priznanje-splitskoj-knjiznici-ravnateljica-ribicic-pronasli-smo-snagu-da-stvaramo-budemo-inovativni-kreativni-i-uporni-pandemija-nas-je-naucila-nove-vjestine-1240849 [printLink] => /kultura/knjizevnost/ogromno-priznanje-splitskoj-knjiznici-ravnateljica-ribicic-pronasli-smo-snagu-da-stvaramo-budemo-inovativni-kreativni-i-uporni-pandemija-nas-je-naucila-nove-vjestine-1240849?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 471671 [name] => Gradska knjižnica Marka Marulića [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradska-knjiznica-marka-marulica [link] => /tag/gradska-knjiznica-marka-marulica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 467734 [name] => Grozdana Ribičić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grozdana-ribicic [link] => /tag/grozdana-ribicic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 697132 [name] => knjižnica godine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-15 11:02:39 [main_article_id] => 0 [alias] => knjiznica-godine [link] => /tag/knjiznica-godine ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PONOS I SREĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ogromno priznanje splitskoj knjižnici! Ravnateljica Ribičić: ‘Pronašli smo snagu da stvaramo, budemo inovativni, kreativni i uporni. Pandemija nas je naučila nove vještine‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/14/23632246.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klaric/Cropix/Cropix [mainImageDesc] =>

Grozdana Ribičić
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/14/23632246.jpg [title] =>

Grozdana Ribičić
 

Duje Klaric/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/14/23632245.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/14/11420608.jpg [title] => Josko Ponoš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/14/8276662.jpg [title] =>


 

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Gradska knjižnica Marka Marulića Split dobila je veliko priznanje: odlukom Hrvatskog knjižničarskog društva postala je "Knjižnica godine".

Ovo priznanje koje se dodjeljuje od 2010. godine splitska je knjižnica osvojila po prvi put. Inače, u konkurenciji su sve knjižnice, gradske, školske, fakultetske, male i velike - osnovni je kriterij kvaliteta njihovog rada i inovativnost.

Grozdana Ribičić, ravnateljica, kaže da je, kada je doznala za priznanje tu informaciju par dana zadržala za sebe. Bila je, naravno, sretna i ponosna, ali je pomislila - eto nama još jednog velikog i odgovornog posla u moru ostalih. Treba organizirati proslavu, a na kraju godine i tako posla ima najviše. No, pomislila je i to da ne mora pisati dugačak govor- u obrazloženju je sve rečeno.

Međutim sve je dobro prošlo, knjižničari su proslavili svoju nagradu, a evo i par izvadaka iz obrazloženja Hrvatskog knjižničarskog društva:

- GKMM Split istaknula se svojim inovativnim djelovanjem te značajnim iskoracima kao vodeća kulturna, odgojno - obrazovna i javna ustanova u svojoj zajednici. Svojim aktivnim djelovanjem, uslugama, programima i partnerstvima predstavlja primjer dobre prakse, naročito u ovim kriznim vremenima koja su zadesila sve knjižnice. Od brojnih inovativnih programa knjižnica je osigurala besplatan upis za djecu do navršene osme godine života, što je druga od četiri faze strateškog cilja kojim knjižnica nastoji osigurati besplatan upis za djecu i mlade do 18 godina.

---

image
Josko Ponoš/Cropix
---

U vrijeme pandemije uspješno je poslovala i ulagala u svoj razvoj.

Pokazalo se to vrlo vrijednim jer je upravo čitanje knjiga bila jedna od važnih pandemijskih mjera za očuvanje mentalnog zdravlja stanovništva, dok su osigurana sredstva bila doprinos u očuvanju poljuljanog nakladničkog sektora.

Važan iskorak, knjižnica je napravila prijavom na poziv na natječaj "Čitanjem do uključivog društva" u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" te je uspješno prijavila projekt "Za dobre vibre – čitaj libre" na EU-ove fondove.

U rujnu 2021. godine potpisan je ugovor s Ministarstvom kulture i medija i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva. Dodijeljenim nepovratnim sredstvima (gotovo četiri milijuna kuna) financiraju se nabava i opremanje bibliobusa, djelatnici u bibliobusnoj službi i brojne popratne aktivnosti. Tim se projektom, nakon gotovo 30 godina, ponovno pokreće županijska bibliobusna služba.

---

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Kao važan program koji će obogatiti kulturni život lokalne zajednice, ali i šire, Knjižnica je pokrenula program Zavičajne kuće Gradske knjižnice Marka Marulića "Dalmatina", s ciljem udomljavanja ostavština znamenitih dalmatinskih ličnosti u knjižničnim prostorima Knjižnice.

Naime, Gradska knjižnica Marka Marulića dobila je na dar kućnu biblioteku Jakše Fiamenga, ostavštinu Ljube Stipišića Delmate te spomen-sobu Miljenka Smoje. U skladu s tim, zapušteni knjižnični prostori u centru grada preuređuju se u Glazbeno-poetski odjel s privatnom bibliotekom Jakše Fiamenga i Spomen sobom Ljube Stipišića Delmate, s dvorištem pogodnim za događanja na otvorenom, osobito u ljetno doba. Knjižnica je osigurala sredstva i donaciju za uređenje Spomen-sobe Miljenka Smoje u Knjižnici Žrnovnica, što se planira realizirati do kraja 2022. godine.

Ravnateljica ipak dodaje:

-Moram istaknuti da su naši postignuti rezultati, navedeni u obrazloženju, velikim dijelom pokrenuti ili ostvareni u doba krize, pandemije. I u tome vidim njihovu dodanu vrijednost. Naime, pandemija, u kojoj smo živjeli i poslovali – nije nas spriječila. Dapače, pronašli smo snagu da stvaramo, da budemo inovativni i kreativni, uporni i ustrajni. Naučila nas je neke nove vještine, ojačala nas u donošenju brzih odluka, umrežila nas. I ne ponovila se!

Moje je mišljenje da smo mnogo toga napravili u kratko i teško vrijeme, kaže i nastavlja:

-Posebno se veselimo novom odjelu za djecu i mlade u novom gradskom kotaru Kila/Mejaši, koji s rebalansom proračuna počinjemo uređivati i opremati.

Naravno, možete imati sredstva, ali ako nemate djelatnike i tim s kojima ćete ta sredstva uspješno realizirati, zaludu vam sve. A mi imamo čudo od djelatnika. I kad mi kolegica u trenucima malodušja kaže: "Ne brinite, sve će biti dobro jer imamo dobar tim", ja kažem: U pravu je. Mi zaista jesmo dobar tim!

---

image


 

Duje Klarić/Cropix
---

A morate imati tim i izvan kuće. U tom timu ima izvrsnih suradnika i partnera, nekih dugogodišnjih i nekih novih. Mi smo se u radu na našim programima i projektima uvjerili da sustav može biti loš, ali uvijek ima vrsnih pojedinaca koji čine čuda i održavaju taj sustav na životu i kad nije dobar. I postoji neka zakonitost u toj suradnji u dobroj vjeri – kad pomislite da je sve beznadno i nerješivo, jednostavno se, kao deus ex machina, pojavi i osoba i rješenje, kaže ravnateljica.

Grozdana Ribičić podsjeća još i na to kako knjižnica kao ustanova ne "pokriva" samo književnost - kod njih su sabrana djela iz svih područja ljudskog znanja, od psihologije, filozofije, umjetnosti i geografije do, ako hoćete vrtlarstva i kuharica.

Stoga su i popratni programi koji se u njihovim prostorima organiziraju tako šaroliki i vezani uz djela koja knjižnica nudi. Tu su radionice, prezentacije, umjetničke večeri, koncerti i manje scenske izvedbe, te izložbe.

-Izložbe su posebno interesantne našim korisnicima jer ih najčešće iznenade kada dođu kod nas po knjigu. I to je zgodno; ako im je promakla najava izložbe, imaju dodatni, neočekivani sadržaj, dok međutim, ako odu u galeriju na izložbu točno znaju što idu pogledati.

Naši sadržaji su raznoliki, i moraju biti takvi, jer su knjižnice namijenjene svima, bez obzira na dob, spol ili bilo kakvu orijentaciju. Naša misija, ali i naša snaga su naši korisnici, tvrdi ravnateljica.

Zadovoljna je i posjetom: knjižnica godišnje broji oko 400 tisuća posjeta. Broj je malo opao u najgore pandemijsko vrijeme, ali, već se vraća na staro - sada, krajem godine kada se izrađuju statistike, pokazat će se točni podaci.

Zapitali smo Grozdanu Ribičić što trenutno čita. Kaže, uvijek joj je nekoliko knjiga na radnom stolu i kod kuće na kantunalu. Upravo je pročitala Mladenku Kostonogu Želimira Periša i Osam planina Paola Cognettija.

Uz to, čita i mnogo izdanja koja uređuje, a nedavno se među takvim izdanjima našla i knjiga o bartulu, strip- karikaturi Ede Šegvića kojom je proslavljen Bartulov pedeseti rođendan.

---

Najtraženije knjige u GKMM trenutno su:

Colleen Hoover: Priča završava s nama

Matt Haig: Ponoćna knjižnica

Elena Ferrante: Mračna kći

Annie Ernaux: Djevojačke uspomene

Jurica Pavičić: Crvena voda

Mira Furlan: Voli me više od svega na svijetu – priče o pripadanju

Clarissa Pinkola Estes: Žene koje trče s vukovima – mitovi i priče o arhetipu divlje žene

Viktor Emil Frankl: Čovjekovo traganje za smislom,

Robert Toru Kiyosaki: Bogati otac, siromašni otac

Tony Judt: Poslije rata

---

---

Djeca najviše posuđuju ova djela:

Najgora djeca na svijetu (David Walliams)

Gregov dnevnik: dugo putovanje (Jeff Kinney)

Gregov dnevnik: zimske radosti (Jeff Kinney)

Gregov dnevnik: sumorna stvarnost (Jeff Kinney)

Dnevnik strašno simpa klinca: kronike Rowleyja Jeffersona (Jeff Kinney)

Gregov dnevnik: kasno paljenje (Jeff Kinney)

Gregov dnevnik: obiteljski odmor (Jeff Kinney)

Gregov dnevnik: Rodrick rastura (Jeff Kinney)

Gregov dnevnik: nezgoda za nezgodom (Jeff Kinney)

Kapetan Gaćeša i kakana urota profesora Kakogaća (Dav Pilkey)

---

---

Ovo je najčešći izbor tinejdžera i srednjoškolaca:

Šest vrana (Leigh Bardugo)

Greška u našim zvijezdama (John Green)

Pax (Sara Pennypacker)

Charliejev svijet (Stephen Chbosky)

U traganju za Alaskom (John Green)

Percy Jackson i Olimpijci: Kradljivac gromova (Rick Riordan)

Percy Jackson i Olimpijci: More čudovišta (Rick Riordan)

Harry Potter i Kamen mudraca (J. K. Rowling)

Harry Potter i Odaja tajni (J. K. Rowling)

Nikadgrad: kušnje Morrigan Crow (Jessica Townsend)

Okoštalo srce (Colleen Hoover)

Doktor Sleep (Stephen King)

Ahilejeva pjesma (Madaline Miller)

Kradljivica knjiga(Markus Zusak)

Divni svijete, gdje si (Sally Rooney)

Lažljivac među nama (Karen M.MacManus)

Mlijeko i med (Rupi Kaur)

Prijestolje od stakla (Sarah J.Maas)

Različita (Veronica Roth)

Greška u našim zvijezdama (JohnGreen)

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klaric/Cropix/Cropix Duje Klaric/Cropix/Cropix Josko Ponoš/Cropix Duje Klarić/Cropix
Duje Klaric/Cropix/Cropix

Grozdana Ribičić
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/ogromno-priznanje-splitskoj-knjiznici-ravnateljica-ribicic-pronasli-smo-snagu-da-stvaramo-budemo-inovativni-kreativni-i-uporni-pandemija-nas-je-naucila-nove-vjestine-1240849 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=668530dcd36e2cde0a7a01e744117c33badbd606 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ogromno+priznanje+splitskoj+knji%C5%BEnici%21+Ravnateljica+Ribi%C4%8Di%C4%87%3A+%E2%80%98Prona%C5%A1li+smo+snagu+da+stvaramo%2C+budemo+inovativni%2C+kreativni+i+uporni.+Pandemija+nas+je+nau%C4%8Dila+nove+vje%C5%A1tine%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fogromno-priznanje-splitskoj-knjiznici-ravnateljica-ribicic-pronasli-smo-snagu-da-stvaramo-budemo-inovativni-kreativni-i-uporni-pandemija-nas-je-naucila-nove-vjestine-1240849 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fogromno-priznanje-splitskoj-knjiznici-ravnateljica-ribicic-pronasli-smo-snagu-da-stvaramo-budemo-inovativni-kreativni-i-uporni-pandemija-nas-je-naucila-nove-vjestine-1240849 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PONOS I SREĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KnjiževnostPONOS I SREĆA

Ogromno priznanje splitskoj knjižnici! Ravnateljica Ribičić: ‘Pronašli smo snagu da stvaramo, budemo inovativni, kreativni i uporni. Pandemija nas je naučila nove vještine‘

Piše Jasmina Parić
15. studenog 2022. - 11:02

Gradska knjižnica Marka Marulića Split dobila je veliko priznanje: odlukom Hrvatskog knjižničarskog društva postala je "Knjižnica godine".

Ovo priznanje koje se dodjeljuje od 2010. godine splitska je knjižnica osvojila po prvi put. Inače, u konkurenciji su sve knjižnice, gradske, školske, fakultetske, male i velike - osnovni je kriterij kvaliteta njihovog rada i inovativnost.

Grozdana Ribičić, ravnateljica, kaže da je, kada je doznala za priznanje tu informaciju par dana zadržala za sebe. Bila je, naravno, sretna i ponosna, ali je pomislila - eto nama još jednog velikog i odgovornog posla u moru ostalih. Treba organizirati proslavu, a na kraju godine i tako posla ima najviše. No, pomislila je i to da ne mora pisati dugačak govor- u obrazloženju je sve rečeno.

Međutim sve...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 18:48