stdClass Object ( [id] => 487792 [title] => MaFest ide dalje! Makarski festival stripa slavi desetu obljetnicu uz puno autora i crtanih tabli [alias] => mafest-ide-dalje-makarski-festival-stripa-slavi-desetu-obljetnicu-uz-puno-autora-i-crtanih-tabli [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovogodišnje izdanje festivala koje traje od 25. do 28. svibnja posebno je prije svega jer je riječ o jubilarnom desetom izdanju. A to je nešto čemu se ni u najluđim snovima nismo nadali kad smo organizirali prvi, daleke 2006. godine.

Više od pedeset specijalnih gostiju dolazi, a Charlie Adlard, Doug Braithwaite, Alfio Buscaglia, Giuseppe Camuncoli, Claudio Castellini, Sonja Gašperov, Sergio Giardo, R.M. Guéra, Marica Inoue, Dražen Kovačević, Emiliano Mammucari, Valentin Sécher, Robert Bob Solanović, Jill Thompson i Turk su samo neka od slavnih imena..., doznajemo "ugrubo" specifičnosti ovogodišnjeg makarskog festivala stripa MaFest od direktora Darija Antunovića.

Jedinstvenog MaFesta koji već desetu godinu krajem svibnja u Makarsku privlači brojne stripofile i "face" koje nešto znače u svijetu stripa.

MaFest je ustvari već počeo, i to prije nekoliko mjeseci radionicama crtanja stripa u makarskim osnovnim školama i vrtićima.
Kakve su reakcije djece na njih, pitamo Antunovića.

- Radionice za osnovnoškolce, koje smo zahvaljujući sjajnoj suradnji s ravnateljicama i ravnateljima, profesoricama i profesorima likovne kulture te pedagoginjama organizirali i održali u sedam osnovnih škola na području od Brela do Gradca, opet su se pokazale kao pun pogodak. A mentor je, već tradicionalno, bio naš Renato Vladimir Renky.



Cilj nam je bio što bolje osnovnoškolce pripremiti za nagradni natječaj na kojemu je glavna nagrada prijenosno računalo, a sudeći po talentu prikazanom na radionicama, ovogodišnji natječaj mogao bi biti najneizvjesniji dosad. Inače, tema ovogodišnjeg natječaja je "Ja, superjunak”, i s nestrpljenjem iščekujemo vidjeti ovogodišnje radove naših najmlađih stripofila, govori nam Antunović i dodaje da su Tihomir Tikulin Tico i Frano Petruša autori koji već tradicionalno rade s najmlađima u vrtićima.

K tome, kao i svake godine, i na ovogodišnjem izdanju održat će se humanitarna aukcija za koju autori doniraju svoje crteže, nastale prije i za vrijeme festivala. A često specijalni gosti festivala doniraju i originale najavnih plakata MaFest-a. Prikupljeni novac odmah se predaje korisnicima – najčešće obitelji čije dijete ima teške zdravstvene probleme, ili obitelji slabog imovinskog stanja s puno djece o kojoj se treba brinuti. Uvijek s područja Makarske.



Prošle godine Mafest se nije održao zbog manjka podrške gradske vlasti... Kako je ipak došlo do jubilarnog, 10. izdanja?
- Krajem 2015., nakon što nam je bezrazložno i bez obrazloženja smanjen proračun za festival od TZ-a grada Makarske, odlučili smo odustati od organizacije. No, potom, nakon zajedničkog sastanka na koji smo pozvani od predstavnika grada i Turističke zajednice u veljači 2016., svi problemi su izglađeni te nam je ponuđeno da festival održimo u lipnju, rujnu ili listopadu iste godine. Međutim, zbog nemogućnosti organizacije svega u tako kratkom roku odlučili smo ipak zadržati svoj tradicionalni termin u svibnju te smo sve prebacili na 2017., pojašnjava nam Antunović situaciju koja je prošle godine prilično razočarala stripofile.

Vratimo se kratko na početak... Kako je uopće nastao MaFest?
- Neslužbeni MaFest postojao je puno prije službenog MaFesta, a sve je počelo jednim sjajnim okupljanjem stripofila u Sarajevu 2002. nakon kojega sam, na povratku u Makarsku, predložio svom prijatelju Sandru Komljenoviću kako bi bilo sjajno kad bismo takvo okupljanje organizirali i u Makarskoj. Naravno, on je s oduševljenjem to prihvatio i tako se sve zakotrljalo - odgovara nam Antunović.

Ideja je kulminirala kroz dva okupljanja stripofila u Makarskoj sljedeće dvije godine, nakon čega je Antunović uz pomoć Sandra Komljenovića i Renata Vladimira Renkyja odlučio organizirati pravi festival. S ciljem popularizacije stripa koji je tada bio, priča nam Darijo, ne underground nego još puno dublje od toga, a i zbog afirmacije Makarske.



- Sretan sam što je danas, 15 godina nakon tih prvih okupljanja, strip iz undergrounda prešao u mainstream te je postalo, čak i u nacionalnim medijima, sasvim normalno vidjeti tekstove koji se tiču svijeta stripa. Uključujući i ovogodišnje izdanje, dosad smo samo specijalnih gostiju imali više od 80, a kad bismo zbrojili sve autore i ljude iz svijeta stripa koji su u Makarskoj na ovaj ili onaj način bili dio programa i popratnih događanja, došli bismo do broja 200, a možda i iznad toga, priča nam Darijo sada već povijesne činjenice.

Koliko se sadašnja verzija festivala razlikuje od prvotne ideje?
- Osnovna ideja je druženje i zabava u ritmu stripa, a korijene vuče upravo u tim sjajnim okupljanjima otprije 15 godina. Od prvog dana cilj nam je bio organizirati festival koji će biti potpuno drukčiji od svih ostalih te koji će nam svima pružiti jedan prekrasan produženi vikend zabave, promocije stripa i druženja.

Od samog početka odustali smo od bilo kakvih nagrada jer smo htjeli da se u Makarskoj svi osjećaju kao pobjednici. Gledajući sad s odmakom na sve što smo učinili i postigli, lijepo je vidjeti kako nas gotovo svi festivali u Hrvatskoj i regiji kopiraju, i to nam je najveći kompliment. A mi se uvijek trudimo organizirati nešto novo što će nas ponovno izdvojiti od svih ostalih - kazuje nam Antunović od kojeg saznajemo da je zbog privatnih razloga i obveza ipak došlo do manjih promjena u organizacijskoj ekipi.



Sada jezgru koja je ostala uz Antunovića i Renata Vladimira Renkya čine Dina Radić, Ante Prgomet i Andrej Cvitaš, veli nam direktor festivala na koji dolaze svi "od 7 do 77 godina”.

Antunović je posebno ponosan na to što djevojčice i dječaci koji su prije desetak godina sudjelovali na prvim strip-radionicama danas MaFest doživljavaju kao nešto svoje, odnosno - dio sebe.

- Odgojili smo jednu novu generaciju koja na strip gleda kao na normalnu granu umjetnosti, a to je početkom dvijetisućitih bio pravi pravcati "science-fiction" jer su svi tada tvrdili da je strip mrtav. A pogledajte sada - na stotine filmova i TV-serija rađenih po stripovnim predlošcima mogu se vidjeti kako u kinima tako i na televiziji, i redom je riječ o projektima koji obaraju sve rekorde gledanosti i donose ogromne zarade svojim kreatorima - ponosno će nam Antunović, koji je ovim festivalom prilično uzdrmao i promijenio hrvatsku strip-scenu.



- Naša domaća strip-scena, ako je sagledavate iz bilo kojeg kuta, nikad nije bila jača i na to zbilja možemo biti ponosni svi mi koji imamo bilo kakve veze s tim - skromno će naš sugovornik.

A uz MaFest se uvijek usko vezuju i vjerni volonteri iz raznih krajeva Hrvatske, kojih je svake godine sve više.

- Da, MaFest je atipičan i po tome. Udruga Mozaik stripa koja organizira MaFest nema ni jednog jedinog zaposlenog te svi volonterski radimo na tome. Dosta ljudi nam je sugeriralo da osnujemo tvrtku te poput brojnih drugih organizatora počnemo živjeti samo od toga, no mi smo u startu odbacili takvu zamisao jer to bi značilo uvođenje ulaznica i naplatu svega i svačega, a mi to ne želimo.



Dok bude nas, odnosno dok budemo imali snage i mogućnosti boriti se sa svim organizacijskim preprekama i zapletima, na MaFestu će, kao uostalom i uvijek dosad, sve biti besplatno - odlučno nam odgovara Antunović, koji od samog pokretanja festivala ne odstupa od svojih načela.

Ono što zavolite u djetinjstvu ostaje zauvijek

Inače, Antunović je diplomirani ekonomist, a osim opsežnog posla oko organizacije ovog festivala u "slobodno" je vrijeme izvršno direktor tvrtke "KTC-Jadran", koja u svome vlasništvu ima aparthotel "Milenij" i vilu "Vericu" u Baškoj Vodi te hotel "Milenij" u Makarskoj.

Otkad traje ljubav prema stripovima?
- S tim se vjerojatno rodite i to vas potom odredi za cijeli život. Preko stripova sam naučio čitati, a ono što zavolite u djetinjstvu zauvijek ostane neraskidivo u vama.

Planirate li MaFest u budućnosti razvijati u nekom drugom smjeru? - možda više dana festivala, promjena, lokacije... itd?
- MaFest već sad traje najmanje sedam dana, ove godine čak i osam, što je maksimum maksimuma jer drugi slični festivali u svijetu traju najviše 3 ili 4 dana. Što se lokacija tiče, ove godine sve ostaje kao i na prošlom festivalu, a ako se prostor bivšeg Art Cafea obnovi do početka MaFesta, dio tribina odradit ćemo i gore, jer to bi predstavljalo svojevrsno zatvaranje savršenog kruga budući da je u Art Cafeu sve službeno i započelo 2006.

Koliko vaša privatna kolekcija broji stripova?
- Iskreno, morat ću na zimu napraviti detaljnu inventuru, ali mislim da neću puno promašiti ako kažem da je riječ o nekih desetak tisuća stripova. A njihova novčana vrijednost prelazi sigurno nekoliko stotina tisuća kuna. Sentimentalna je puno i veća.

Što želite mladima prenijeti ovim festivalom?
- Mislim da je najveća stvar koju mladi mogu naučiti iz MaFesta to da treba slijediti svoje snove bez obzira na to koliko to katkad bilo teško, te bez obzira na to iz koliko maloga mjesta dolazite. Uz puno odricanja, želje i rada uistinu je sve moguće, a prepreke koje se pojave na tom putu treba shvatiti isključivo kao izazove koji su prolazni, jer nakon što ih savladate samo s još više ponosa možete pogledati iza sebe na sve ono što ste ostvarili.

Izložba originalnih crteža Andrije Maurovića

Ovogodišnji MaFest ostat će zapamćen i po ekskluzivnoj izložbi originalnih crteža Andrije Maurovića. Na tu ekskluzivu su, kaže nam Antunović, on i ostali iz organizacije najviše ponosni.

Naime, ovogodišnji MaFest bit će otvoren izložbom originalnih crteža velikog Andrije Maurovića iz 1937. godine, za koje su mnogi bili uvjereni da su trajno izgubljeni jer se već desetljećima nije čulo za njih. Riječ je o kaiševima iz stripova “Gospodar Zlatnih bregova” i “Sablast Zelenih močvara”, tj. samom početku serijala o Starom Mačku.

Scenarije za njih napisao je neponovljivi Franjo Martin Fuis, nadaleko poznat kao Fra Ma Fu, a najeminentniji povjesničari umjetnosti i strip kritičari smatraju ih neupitnim remek-djelima svjetskog značaja (inače, izvorno su bili objavljeni u zagrebačkim “Novostima”).

- Tom izložbom, koja svojim značajem prelazi čak i naše nacionalne okvire, otvorit ćemo ovogodišnji festival u četvrtak, 25. svibnja, u 20 sati u Galeriji Gojak u Makarskoj. Ovom prilikom samo ću još jednom istaknuti da se radi o istinskoj nacionalnoj kulturnoj baštini te da originale koji će biti izloženi u Makarskoj hrvatska javnost dosad nikad nije imala prilike vidjeti, no sad će se - točno na 80. obljetnicu njihova nastanka - i to ispraviti.

Naravno, ulaz na ovu izložbu Andrije Maurovića - čudesnog velikana svjetskih razmjera te oca domaćeg stripa - kao uostalom i na sve ostale događaje na MaFestu - bit će besplatan - odgovara i napominje Antunović.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Šareno Podbiokovlje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-05-24 12:16:12 [created_by] => 3193 [created_by_alias] => Nina Glučina [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-05-25 14:55:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-05-25 14:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3007 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/05\/25\/poster_boris_talijancic-mafest-2014.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/15\/Kultura\/8704948.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/15\/Kultura\/5847058.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/15\/Kultura\/5847043.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/15\/Kultura\/5847042.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/15\/Kultura\/3338522.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/15\/Kultura\/8721581.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/15\/Kultura\/8721591.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/15\/Kultura\/8721594.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/15\/Kultura\/8721609.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/15\/Kultura\/8721611.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/15\/Kultura\/8721612.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/15\/Kultura\/8721613.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/15\/Kultura\/8721619.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/15\/Kultura\/8747354.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["poster_boris_talijancic-mafest-2014","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"590x418"},{"size0":"1200x800"},{"size0":"590x1023"},{"size0":"590x1023"},{"size0":"590x1023"},{"size0":"1200x1699"},{"size0":"1200x1680"},{"size0":"1200x1893"},{"size0":"1200x1679"},{"size0":"1200x1761"},{"size0":"1200x2092"},{"size0":"1200x1640"},{"size0":"1200x1711"},{"size0":"1200x800"},{"size0":"1000x1183"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6101992 Threads: 83 Questions: 1103239009 Slow queries: 0 Opens: 203687 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.799 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9883114 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/mafest-ide-dalje-makarski-festival-stripa-slavi-desetu-obljetnicu-uz-puno-autora-i-crtanih-tabli-487792 [printLink] => /kultura/mafest-ide-dalje-makarski-festival-stripa-slavi-desetu-obljetnicu-uz-puno-autora-i-crtanih-tabli-487792?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 390794 [name] => Makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 279848 [name] => festival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => festival [link] => /tag/festival ) [2] => stdClass Object ( [id] => 217926 [name] => mafest [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mafest [link] => /tag/mafest ) [3] => stdClass Object ( [id] => 217739 [name] => stripovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stripovi [link] => /tag/stripovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Šareno Podbiokovlje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => MaFest ide dalje! Makarski festival stripa slavi desetu obljetnicu uz puno autora i crtanih tabli [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3193 [name] => Nina Glučina Ramadža [username] => nina-glu-ina-ramad-a [email] => nina-glu-ina-ramad-a@sd.hr [password] => $2y$10$nKb.j.rMNdy29P223J8I.OFqjhRk6NdbPWmkIXW215PoaPsMKzB/2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nina-glucina-ramadza-3193 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1711 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9c267e9dcfa64cb269b2da69290eda57?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/25/poster_boris_talijancic-mafest-2014.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => poster_boris_talijancic-mafest-2014 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/25/poster_boris_talijancic-mafest-2014.jpg [title] => poster_boris_talijancic-mafest-2014 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Kultura/8704948.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Kultura/5847058.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Kultura/5847043.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Kultura/5847042.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Kultura/3338522.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Kultura/8721581.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Kultura/8721591.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Kultura/8721594.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Kultura/8721609.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Kultura/8721611.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Kultura/8721612.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Kultura/8721613.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Kultura/8721619.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/15/Kultura/8747354.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovogodišnje izdanje festivala koje traje od 25. do 28. svibnja posebno je prije svega jer je riječ o jubilarnom desetom izdanju. A to je nešto čemu se ni u najluđim snovima nismo nadali kad smo organizirali prvi, daleke 2006. godine.

Više od pedeset specijalnih gostiju dolazi, a Charlie Adlard, Doug Braithwaite, Alfio Buscaglia, Giuseppe Camuncoli, Claudio Castellini, Sonja Gašperov, Sergio Giardo, R.M. Guéra, Marica Inoue, Dražen Kovačević, Emiliano Mammucari, Valentin Sécher, Robert Bob Solanović, Jill Thompson i Turk su samo neka od slavnih imena..., doznajemo "ugrubo" specifičnosti ovogodišnjeg makarskog festivala stripa MaFest od direktora Darija Antunovića.

Jedinstvenog MaFesta koji već desetu godinu krajem svibnja u Makarsku privlači brojne stripofile i "face" koje nešto znače u svijetu stripa.

MaFest je ustvari već počeo, i to prije nekoliko mjeseci radionicama crtanja stripa u makarskim osnovnim školama i vrtićima.
Kakve su reakcije djece na njih, pitamo Antunovića.

- Radionice za osnovnoškolce, koje smo zahvaljujući sjajnoj suradnji s ravnateljicama i ravnateljima, profesoricama i profesorima likovne kulture te pedagoginjama organizirali i održali u sedam osnovnih škola na području od Brela do Gradca, opet su se pokazale kao pun pogodak. A mentor je, već tradicionalno, bio naš Renato Vladimir Renky.



Cilj nam je bio što bolje osnovnoškolce pripremiti za nagradni natječaj na kojemu je glavna nagrada prijenosno računalo, a sudeći po talentu prikazanom na radionicama, ovogodišnji natječaj mogao bi biti najneizvjesniji dosad. Inače, tema ovogodišnjeg natječaja je "Ja, superjunak”, i s nestrpljenjem iščekujemo vidjeti ovogodišnje radove naših najmlađih stripofila, govori nam Antunović i dodaje da su Tihomir Tikulin Tico i Frano Petruša autori koji već tradicionalno rade s najmlađima u vrtićima.

K tome, kao i svake godine, i na ovogodišnjem izdanju održat će se humanitarna aukcija za koju autori doniraju svoje crteže, nastale prije i za vrijeme festivala. A često specijalni gosti festivala doniraju i originale najavnih plakata MaFest-a. Prikupljeni novac odmah se predaje korisnicima – najčešće obitelji čije dijete ima teške zdravstvene probleme, ili obitelji slabog imovinskog stanja s puno djece o kojoj se treba brinuti. Uvijek s područja Makarske.



Prošle godine Mafest se nije održao zbog manjka podrške gradske vlasti... Kako je ipak došlo do jubilarnog, 10. izdanja?
- Krajem 2015., nakon što nam je bezrazložno i bez obrazloženja smanjen proračun za festival od TZ-a grada Makarske, odlučili smo odustati od organizacije. No, potom, nakon zajedničkog sastanka na koji smo pozvani od predstavnika grada i Turističke zajednice u veljači 2016., svi problemi su izglađeni te nam je ponuđeno da festival održimo u lipnju, rujnu ili listopadu iste godine. Međutim, zbog nemogućnosti organizacije svega u tako kratkom roku odlučili smo ipak zadržati svoj tradicionalni termin u svibnju te smo sve prebacili na 2017., pojašnjava nam Antunović situaciju koja je prošle godine prilično razočarala stripofile.

Vratimo se kratko na početak... Kako je uopće nastao MaFest?
- Neslužbeni MaFest postojao je puno prije službenog MaFesta, a sve je počelo jednim sjajnim okupljanjem stripofila u Sarajevu 2002. nakon kojega sam, na povratku u Makarsku, predložio svom prijatelju Sandru Komljenoviću kako bi bilo sjajno kad bismo takvo okupljanje organizirali i u Makarskoj. Naravno, on je s oduševljenjem to prihvatio i tako se sve zakotrljalo - odgovara nam Antunović.

Ideja je kulminirala kroz dva okupljanja stripofila u Makarskoj sljedeće dvije godine, nakon čega je Antunović uz pomoć Sandra Komljenovića i Renata Vladimira Renkyja odlučio organizirati pravi festival. S ciljem popularizacije stripa koji je tada bio, priča nam Darijo, ne underground nego još puno dublje od toga, a i zbog afirmacije Makarske.



- Sretan sam što je danas, 15 godina nakon tih prvih okupljanja, strip iz undergrounda prešao u mainstream te je postalo, čak i u nacionalnim medijima, sasvim normalno vidjeti tekstove koji se tiču svijeta stripa. Uključujući i ovogodišnje izdanje, dosad smo samo specijalnih gostiju imali više od 80, a kad bismo zbrojili sve autore i ljude iz svijeta stripa koji su u Makarskoj na ovaj ili onaj način bili dio programa i popratnih događanja, došli bismo do broja 200, a možda i iznad toga, priča nam Darijo sada već povijesne činjenice.

Koliko se sadašnja verzija festivala razlikuje od prvotne ideje?
- Osnovna ideja je druženje i zabava u ritmu stripa, a korijene vuče upravo u tim sjajnim okupljanjima otprije 15 godina. Od prvog dana cilj nam je bio organizirati festival koji će biti potpuno drukčiji od svih ostalih te koji će nam svima pružiti jedan prekrasan produženi vikend zabave, promocije stripa i druženja.

Od samog početka odustali smo od bilo kakvih nagrada jer smo htjeli da se u Makarskoj svi osjećaju kao pobjednici. Gledajući sad s odmakom na sve što smo učinili i postigli, lijepo je vidjeti kako nas gotovo svi festivali u Hrvatskoj i regiji kopiraju, i to nam je najveći kompliment. A mi se uvijek trudimo organizirati nešto novo što će nas ponovno izdvojiti od svih ostalih - kazuje nam Antunović od kojeg saznajemo da je zbog privatnih razloga i obveza ipak došlo do manjih promjena u organizacijskoj ekipi.



Sada jezgru koja je ostala uz Antunovića i Renata Vladimira Renkya čine Dina Radić, Ante Prgomet i Andrej Cvitaš, veli nam direktor festivala na koji dolaze svi "od 7 do 77 godina”.

Antunović je posebno ponosan na to što djevojčice i dječaci koji su prije desetak godina sudjelovali na prvim strip-radionicama danas MaFest doživljavaju kao nešto svoje, odnosno - dio sebe.

- Odgojili smo jednu novu generaciju koja na strip gleda kao na normalnu granu umjetnosti, a to je početkom dvijetisućitih bio pravi pravcati "science-fiction" jer su svi tada tvrdili da je strip mrtav. A pogledajte sada - na stotine filmova i TV-serija rađenih po stripovnim predlošcima mogu se vidjeti kako u kinima tako i na televiziji, i redom je riječ o projektima koji obaraju sve rekorde gledanosti i donose ogromne zarade svojim kreatorima - ponosno će nam Antunović, koji je ovim festivalom prilično uzdrmao i promijenio hrvatsku strip-scenu.



- Naša domaća strip-scena, ako je sagledavate iz bilo kojeg kuta, nikad nije bila jača i na to zbilja možemo biti ponosni svi mi koji imamo bilo kakve veze s tim - skromno će naš sugovornik.

A uz MaFest se uvijek usko vezuju i vjerni volonteri iz raznih krajeva Hrvatske, kojih je svake godine sve više.

- Da, MaFest je atipičan i po tome. Udruga Mozaik stripa koja organizira MaFest nema ni jednog jedinog zaposlenog te svi volonterski radimo na tome. Dosta ljudi nam je sugeriralo da osnujemo tvrtku te poput brojnih drugih organizatora počnemo živjeti samo od toga, no mi smo u startu odbacili takvu zamisao jer to bi značilo uvođenje ulaznica i naplatu svega i svačega, a mi to ne želimo.



Dok bude nas, odnosno dok budemo imali snage i mogućnosti boriti se sa svim organizacijskim preprekama i zapletima, na MaFestu će, kao uostalom i uvijek dosad, sve biti besplatno - odlučno nam odgovara Antunović, koji od samog pokretanja festivala ne odstupa od svojih načela.

Ono što zavolite u djetinjstvu ostaje zauvijek

Inače, Antunović je diplomirani ekonomist, a osim opsežnog posla oko organizacije ovog festivala u "slobodno" je vrijeme izvršno direktor tvrtke "KTC-Jadran", koja u svome vlasništvu ima aparthotel "Milenij" i vilu "Vericu" u Baškoj Vodi te hotel "Milenij" u Makarskoj.

Otkad traje ljubav prema stripovima?
- S tim se vjerojatno rodite i to vas potom odredi za cijeli život. Preko stripova sam naučio čitati, a ono što zavolite u djetinjstvu zauvijek ostane neraskidivo u vama.

Planirate li MaFest u budućnosti razvijati u nekom drugom smjeru? - možda više dana festivala, promjena, lokacije... itd?
- MaFest već sad traje najmanje sedam dana, ove godine čak i osam, što je maksimum maksimuma jer drugi slični festivali u svijetu traju najviše 3 ili 4 dana. Što se lokacija tiče, ove godine sve ostaje kao i na prošlom festivalu, a ako se prostor bivšeg Art Cafea obnovi do početka MaFesta, dio tribina odradit ćemo i gore, jer to bi predstavljalo svojevrsno zatvaranje savršenog kruga budući da je u Art Cafeu sve službeno i započelo 2006.

Koliko vaša privatna kolekcija broji stripova?
- Iskreno, morat ću na zimu napraviti detaljnu inventuru, ali mislim da neću puno promašiti ako kažem da je riječ o nekih desetak tisuća stripova. A njihova novčana vrijednost prelazi sigurno nekoliko stotina tisuća kuna. Sentimentalna je puno i veća.

Što želite mladima prenijeti ovim festivalom?
- Mislim da je najveća stvar koju mladi mogu naučiti iz MaFesta to da treba slijediti svoje snove bez obzira na to koliko to katkad bilo teško, te bez obzira na to iz koliko maloga mjesta dolazite. Uz puno odricanja, želje i rada uistinu je sve moguće, a prepreke koje se pojave na tom putu treba shvatiti isključivo kao izazove koji su prolazni, jer nakon što ih savladate samo s još više ponosa možete pogledati iza sebe na sve ono što ste ostvarili.

Izložba originalnih crteža Andrije Maurovića

Ovogodišnji MaFest ostat će zapamćen i po ekskluzivnoj izložbi originalnih crteža Andrije Maurovića. Na tu ekskluzivu su, kaže nam Antunović, on i ostali iz organizacije najviše ponosni.

Naime, ovogodišnji MaFest bit će otvoren izložbom originalnih crteža velikog Andrije Maurovića iz 1937. godine, za koje su mnogi bili uvjereni da su trajno izgubljeni jer se već desetljećima nije čulo za njih. Riječ je o kaiševima iz stripova “Gospodar Zlatnih bregova” i “Sablast Zelenih močvara”, tj. samom početku serijala o Starom Mačku.

Scenarije za njih napisao je neponovljivi Franjo Martin Fuis, nadaleko poznat kao Fra Ma Fu, a najeminentniji povjesničari umjetnosti i strip kritičari smatraju ih neupitnim remek-djelima svjetskog značaja (inače, izvorno su bili objavljeni u zagrebačkim “Novostima”).

- Tom izložbom, koja svojim značajem prelazi čak i naše nacionalne okvire, otvorit ćemo ovogodišnji festival u četvrtak, 25. svibnja, u 20 sati u Galeriji Gojak u Makarskoj. Ovom prilikom samo ću još jednom istaknuti da se radi o istinskoj nacionalnoj kulturnoj baštini te da originale koji će biti izloženi u Makarskoj hrvatska javnost dosad nikad nije imala prilike vidjeti, no sad će se - točno na 80. obljetnicu njihova nastanka - i to ispraviti.

Naravno, ulaz na ovu izložbu Andrije Maurovića - čudesnog velikana svjetskih razmjera te oca domaćeg stripa - kao uostalom i na sve ostale događaje na MaFestu - bit će besplatan - odgovara i napominje Antunović.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
poster_boris_talijancic-mafest-2014














[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/mafest-ide-dalje-makarski-festival-stripa-slavi-desetu-obljetnicu-uz-puno-autora-i-crtanih-tabli-487792 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3020a5737c292e6cf3c8c72215949f4a8341f403 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=MaFest+ide+dalje%21+Makarski+festival+stripa+slavi+desetu+obljetnicu+uz+puno+autora+i+crtanih+tabli+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fmafest-ide-dalje-makarski-festival-stripa-slavi-desetu-obljetnicu-uz-puno-autora-i-crtanih-tabli-487792 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fmafest-ide-dalje-makarski-festival-stripa-slavi-desetu-obljetnicu-uz-puno-autora-i-crtanih-tabli-487792 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Šareno Podbiokovlje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaŠareno Podbiokovlje

MaFest ide dalje! Makarski festival stripa slavi desetu obljetnicu uz puno autora i crtanih tabli

Piše Nina Glučina
25. svibnja 2017. - 16:33
poster_boris_talijancic-mafest-2014

Ovogodišnje izdanje festivala koje traje od 25. do 28. svibnja posebno je prije svega jer je riječ o jubilarnom desetom izdanju. A to je nešto čemu se ni u najluđim snovima nismo nadali kad smo organizirali prvi, daleke 2006. godine.

Više od pedeset specijalnih gostiju dolazi, a Charlie Adlard, Doug Braithwaite, Alfio Buscaglia, Giuseppe Camuncoli, Claudio Castellini, Sonja Gašperov, Sergio Giardo, R.M. Guéra, Marica Inoue, Dražen Kovačević, Emiliano Mammucari, Valentin Sécher, Robert Bob Solanović, Jill Thompson i Turk su samo neka od slavnih imena..., doznajemo "ugrubo" specifičnosti ovogodišnjeg makarskog festivala stripa MaFest od direktora Darija Antunovića.

Jedinstvenog MaFesta koji već desetu godinu krajem svibnja u Makarsku privlači brojne stripofile i "face" koje ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 17:04