stdClass Object ( [id] => 124511 [title] => OFF-BROADWAY Uspon i pad prvog splitskog multipleksa [alias] => off-broadway-uspon-i-pad-prvog-splitskog-multipleksa [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Priča o Gvozdenu Vidoviću, direktoru netom ugaslog splitskog multipleksa “Broadway“, počinje krajem osamdesetih... Na ovim prostorima videodistribucija je postala legalna u proljeće 1989. godine. Inicijator tog projekta bio je Vidović, kao pionir filmskog biznisa u Hrvata.

U razdoblju kad su videoteke nicale kao gljive poslije kiše, on je podupro suzbijanje nabujale piratizacije i razvoj videodjelatnosti, pretvorio video u sastavni dio hrvatske kinematografije. I tako su se pojavile prve kasete (Bond-kolekcija) s natpisom “Warner Home Video“ koje je distribuirao “Jadran Film Video“.

Vrli novi početak

Već krajem devedesetih “Warnerove“ filmove na videu preuzela je kompanija “Issa film i video“, čiji je direktor bio upravo Vidović. Otprilike istodobno s preuzimanjem videodistribucije najjačega hollywoodskog “major“ studija, on je prvi zakoračio na digitalni teritorij. Godine 1998. u nas je službeno predstavljen DVD, pri čemu su opet led probili filmovi iz “Warnerova“ kataloga, zbog korektnih poslovnih odnosa legendarne američke kompanije i njezina zastupnika “Issa filma“.

Digitalne videodiskove s vremenom su objeručke prihvatili sinefili, posebice kad je “Issa“ osigurala i prijevod filmova na hrvatski jezik. Dakle, nakon što se uhvatio u koštac s piratima i promovirao novi medij, Vidović je s DVD-om načinio Hrvatsku sudionikom globalnoga filmskog procesa, ostvarivši veliki pomak u približavanju filma svakom stanovniku.

Njegov veliki doprinos u popularizaciji filmske kulture i zabave, odnosno shvaćanju dometa novih tehnologija, očitovat će se dvije godine kasnije, kad je Zagreb postao dijelom svijeta i okrenuo novu, revolucionarnu stranicu u kinoprikazivalačkom i distributerskom biznisu. Koncem ožujka 2000., u doba silazne putanje kinoprikazivalačke djelatnosti, otvorene su moderne dvorane kinolanca “Broadway“ - jedna u “Importanne Galeriji“ i u “Centru Kaptol“, dotad najvećem trgovačko-poslovnom kompleksu, smještenom u srcu Zagreba, desetak minuta pješice od Trga bana Jelačića.

To je bilo prvo multipleks kino u Hrvatskoj. Gotovo pola stoljeća kod nas nije otvorena nijedna nova kinodvorana, a tada su nikle četiri ukupnog kapaciteta 1050 sjedala.Vidovićeva kompanija otvorila je “Broadway“ u suradnji s budimpeštanskim “InterComom“, najjačom tvrtkom za kino u tranzicijskim zemljama, koju je 1989. osnovao poznati hollywoodski nezavisni producent mađarskih korijena Andrew Vajna (“Umri muški 3“, “Lolita“).

“Intercom“ i “Issa“ sjedinili su se u zajedničku “joint venture“ kompaniju “Intercom-Issa“ koja je vratila “Warner“ u domaća kina nakon polugodišnjeg izbivanja zbog nezadovoljstva suradnjom s dotadašnjim hrvatskim zastupnikom, “Kinematografima Zagreb“. Bilo je to, uzgred, prvo inozemno ulaganje u hrvatski kinobiznis, a uređenje i opremanje multipleksa, njegovo dovođenje na europske standarde, koštalo je gotovo dva milijuna dolara.

Zato se “Broadwaya“ nisu mogli postidjeti ni vlasnici kina u europskim metropolama. Na projekciji filma otvaranja, akcijskog horora “Duboko modro more“, sjedala su se tresla od straha, a u glavi publike grmjelo je od eksplozija. Pokretački zamah, isplativost investicije i pozitivni pomaci očitovali su se vrlo brzo – gledanost filmova naglo je povećana, otvorila su se nova kina u Zadru, modernizirala u Rijeci... Vidović je zadovoljno trljao ruke, vjerujući u prosperitet i sutrašnjicu. Intercomovi hitovi, serijali “Harry Potter“ i “Gospodar prstenova“, privlačili su mase.

Raspad sustava

Pa ipak, golemi problemi za “Broadway“ nastupili su gradnjom konkurentskog multipleksa koji je koncem 2003. otvorio hrvatski distributer “Blitz“ u suradnji s njemačkim kinoprikazivačem “Cinestarom“. Uz bolju reklamu i ponudu, “Cinestar“ se nametnuo kao vodeći multipleks u metropoli i prorijedio populaciju u “Broadwayu“.

Hrvoje Krstulović je preduhitrio Vidovića i proširio svoj kinolanac po čitavoj Hrvatskoj, dočim su zabava i druge aktivnosti zaživjele pod istim krovom kompleksa sa šarolikom interaktivnom ponudom “shopping mallova“. Da stvar bude gora, Vidovićeva tvrtka je sredinom dvijetisućitih izgubila zastupništvo “Warnera“ na videu (preuzeo ga “Continental“) i u kinima (preuzeo ga “Blitz“), a potom se, nešto kasnije, u svibnju 2008. u multipleks “Broadway“ u “Centru Kaptol“ uselio “Continental“ sa svojim “Movieplexom“.

Neovisno o tome, šira splitska javnost pozdravila je otvaranje “Broadwaya“ u sklopu izvrsno lociranoga prodajnog centra “Joker“. Prvi multipleks u Splitu, simbolično otvoren 100 godina nakon što je u gradu u optjecaj pušteno prvo kino. Aleluja! Otvaranje objekta od 60 tisuća kvadrata, s prvim digitalnim projektorom u gradu i šire, prošlo je uz veliku pompu na jesen 2007., sugerirajući profitabilan biznis.

Vidović, inače Dalmatinac i zaljubljenik u klasične i akcijske filmove, u intervjuu nam je najavio brojne ekstra sadržaje, ponoćne i ine pretpremijere, kinoklub... Splićani su se vratili u kina u velikom broju i iznova otkrili čari velikog ekrana. Sve je izgledalo kao u filmskoj bajci. A onda... “Broadwayu“ su se mogle oprostiti početne “dječje bolesti“ kao što su određene tehničke teškoće (prekidi, manjkavosti 3D-projekcija, naopački titlovi, problemi sa zvukom i internetskom stranicom...), ali one nikad nisu propisno izliječene, a nove su se samo gomilale.

Tako mjesecima nije bilo sapuna i papira u toaletu. Padao bi sustav rezervacije kinokarata. Mahom simpatični djelatnici - kojima su mjesecima kasnile plaće - rukom bi ispisivali ulaznice i satnice filmova u predvorju kad bi crkao uređaj za printanje. Za jedan multipleks u 21. stoljeću to je nedopustivo! I pojedini distributeri digli su ruke od “Broadwaya“ zbog neredovitog plaćanja i dugovanja koja je Vidović pokušavao opovrgnuti.

“Planet terora“ bio je jedan od filmova na otvaranju, no “Discovery“ je ubrzo prekrižio splitski multipleks i orijentirao se na “Ekran“ i “Kinoteku“, pa makar to značilo manju gledanost. Vidović nam je u nedavnom telefonskom razgovoru rekao da se “Broadway“ koncentrirao na pop-corn hitove, velikodušno prepustivši art-filmove, koji većinski (ali ne i posve) krase katalog “Discoveryja“, gradskim singl-kinima. Zar, primjerice, “Machete“ i “Slagalica strave 7-3D“, odgovaraju gabaritima art-filma? Naravno da ne!

‘Kvar u isporuci’

Također, “Blitz“ je više puta prekidao suradnju s “Broadwayem“ i povlačio već najavljivane filmove, što je kulminaciju doživjelo koncem 2010. s megahitom godine, sedmim “Harryjem Potterom“, kao i nizom filmova poput izvrsnoga “Grada lopova“ Bena Afflecka ili Woody Allenova “You Will Meet a Tall Dark Stranger“ koje Splićani još uvijek nisu vidjeli na velikom ekranu.

Najveća bruka uslijedila je 12. siječnja 2011. kad je, zbog nepodmirenja dvomjesečne najamnine “Jokeru“, multipleksu isključena struja, zbog čega čitav dan nije bilo projekcija, a potencijalne gledatelje dočekao je natpis kako kino do daljnjega ne radi jer je “došlo do kvara u isporuci električne energije“. Višemjesečna agonija jednog načelno potentnog multipleksa ugledala je kraj, evo, niti mjesec dana kasnije.

Iako nam je Vidović, u intervjuu povodom prvog rođendana kina, izjavio kako “nema nikakve šanse“ da izgubi “Broadway“ u Splitu kao u Zagrebu, te da ga “neće otpuhati ni sve bure i juga“ iz grada pod Marjanom, to se na koncu ipak dogodilo. Krstulovićev “Cinestar“ uselio je na njegovo mjesto. “Broadway“ je zavrtio “bogdanovichevsku“ posljednju kinopredstavu 9. veljače i potom se ugasio. Off-Broadway!

piše marko njegić

Plusovi i minusi

PLUS: Veliki povratak Splićana u kino (zabilježen posjet od oko milijun gledatelja u tri-i-nešto godine), ustupanje dvorana Split Film Festivalu i pojedinim revijama... » MINUS: česti ‘tehnički problemi’, manjak popratnih događaja usko vezan za neispunjenje ‘predizbornih’ obećanja (pretpremijere i sl.).

Bogata karijera

Vidović je bio i predsjednik nacionalnog Društva za zaštitu audiovizualnih djela te predsjednik hrvatske podružnice MPA (Motion Pictures Association), trgovinske udruge američke filmske industrije.

Repozicioniranje brenda

Vidovićeva svojedobna (2008.) najava da "'Issa-kina' ima plan razvoja koji u sebi uključuje repozicioniranje brenda 'Broadway' u Zagrebu, odnosno da se radi na novom multipleksu s deset dvorana, te da je u visokoj fazi pripreme multipleks u Osijeku i nekim manjim hrvatskim gradovima" danas zvuči kao teški SF pored "Cinestarova" i "Cineplexxa".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako nam  je Gvozden Vidović, u intervjuu povodom prvog rođendana kina, izjavio kako ‘nema nikakve šanse’ da izgubi ‘Broadway’ u Splitu kao u Zagrebu, to se ipak dogodilo. Počelo je s nestajanjem papira i sapuna u WC-u, nastavilo se nestankom stru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON NEŠTO MANJE OD TRI I POL GODINE, 'BROADWAY' SE PROTEKLE SRIJEDE UGASIO I ISELIO IZ 'JOKERA' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-02-14 11:37:22 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-02-14 17:23:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-02-14 17:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7268 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/02/12/spektar/VIDOVIC00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5988920 Threads: 58 Questions: 1079017247 Slow queries: 0 Opens: 198276 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.168 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9673084 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/off-broadway-uspon-i-pad-prvog-splitskog-multipleksa-124511 [printLink] => /kultura/off-broadway-uspon-i-pad-prvog-splitskog-multipleksa-124511?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 112801 [name] => broadway [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => broadway [link] => /tag/broadway ) [1] => stdClass Object ( [id] => 228193 [name] => cinestar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinestar [link] => /tag/cinestar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako nam  je Gvozden Vidović, u intervjuu povodom prvog rođendana kina, izjavio kako ‘nema nikakve šanse’ da izgubi ‘Broadway’ u Splitu kao u Zagrebu, to se ipak dogodilo. Počelo je s nestajanjem papira i sapuna u WC-u, nastavilo se nestankom stru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON NEŠTO MANJE OD TRI I POL GODINE, 'BROADWAY' SE PROTEKLE SRIJEDE UGASIO I ISELIO IZ 'JOKERA' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => OFF-BROADWAY Uspon i pad prvog splitskog multipleksa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-07-39-56-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/02/12/spektar/VIDOVIC00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/02/12/spektar/VIDOVIC00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Priča o Gvozdenu Vidoviću, direktoru netom ugaslog splitskog multipleksa “Broadway“, počinje krajem osamdesetih... Na ovim prostorima videodistribucija je postala legalna u proljeće 1989. godine. Inicijator tog projekta bio je Vidović, kao pionir filmskog biznisa u Hrvata.

U razdoblju kad su videoteke nicale kao gljive poslije kiše, on je podupro suzbijanje nabujale piratizacije i razvoj videodjelatnosti, pretvorio video u sastavni dio hrvatske kinematografije. I tako su se pojavile prve kasete (Bond-kolekcija) s natpisom “Warner Home Video“ koje je distribuirao “Jadran Film Video“.

Vrli novi početak

Već krajem devedesetih “Warnerove“ filmove na videu preuzela je kompanija “Issa film i video“, čiji je direktor bio upravo Vidović. Otprilike istodobno s preuzimanjem videodistribucije najjačega hollywoodskog “major“ studija, on je prvi zakoračio na digitalni teritorij. Godine 1998. u nas je službeno predstavljen DVD, pri čemu su opet led probili filmovi iz “Warnerova“ kataloga, zbog korektnih poslovnih odnosa legendarne američke kompanije i njezina zastupnika “Issa filma“.

Digitalne videodiskove s vremenom su objeručke prihvatili sinefili, posebice kad je “Issa“ osigurala i prijevod filmova na hrvatski jezik. Dakle, nakon što se uhvatio u koštac s piratima i promovirao novi medij, Vidović je s DVD-om načinio Hrvatsku sudionikom globalnoga filmskog procesa, ostvarivši veliki pomak u približavanju filma svakom stanovniku.

Njegov veliki doprinos u popularizaciji filmske kulture i zabave, odnosno shvaćanju dometa novih tehnologija, očitovat će se dvije godine kasnije, kad je Zagreb postao dijelom svijeta i okrenuo novu, revolucionarnu stranicu u kinoprikazivalačkom i distributerskom biznisu. Koncem ožujka 2000., u doba silazne putanje kinoprikazivalačke djelatnosti, otvorene su moderne dvorane kinolanca “Broadway“ - jedna u “Importanne Galeriji“ i u “Centru Kaptol“, dotad najvećem trgovačko-poslovnom kompleksu, smještenom u srcu Zagreba, desetak minuta pješice od Trga bana Jelačića.

To je bilo prvo multipleks kino u Hrvatskoj. Gotovo pola stoljeća kod nas nije otvorena nijedna nova kinodvorana, a tada su nikle četiri ukupnog kapaciteta 1050 sjedala.Vidovićeva kompanija otvorila je “Broadway“ u suradnji s budimpeštanskim “InterComom“, najjačom tvrtkom za kino u tranzicijskim zemljama, koju je 1989. osnovao poznati hollywoodski nezavisni producent mađarskih korijena Andrew Vajna (“Umri muški 3“, “Lolita“).

“Intercom“ i “Issa“ sjedinili su se u zajedničku “joint venture“ kompaniju “Intercom-Issa“ koja je vratila “Warner“ u domaća kina nakon polugodišnjeg izbivanja zbog nezadovoljstva suradnjom s dotadašnjim hrvatskim zastupnikom, “Kinematografima Zagreb“. Bilo je to, uzgred, prvo inozemno ulaganje u hrvatski kinobiznis, a uređenje i opremanje multipleksa, njegovo dovođenje na europske standarde, koštalo je gotovo dva milijuna dolara.

Zato se “Broadwaya“ nisu mogli postidjeti ni vlasnici kina u europskim metropolama. Na projekciji filma otvaranja, akcijskog horora “Duboko modro more“, sjedala su se tresla od straha, a u glavi publike grmjelo je od eksplozija. Pokretački zamah, isplativost investicije i pozitivni pomaci očitovali su se vrlo brzo – gledanost filmova naglo je povećana, otvorila su se nova kina u Zadru, modernizirala u Rijeci... Vidović je zadovoljno trljao ruke, vjerujući u prosperitet i sutrašnjicu. Intercomovi hitovi, serijali “Harry Potter“ i “Gospodar prstenova“, privlačili su mase.

Raspad sustava

Pa ipak, golemi problemi za “Broadway“ nastupili su gradnjom konkurentskog multipleksa koji je koncem 2003. otvorio hrvatski distributer “Blitz“ u suradnji s njemačkim kinoprikazivačem “Cinestarom“. Uz bolju reklamu i ponudu, “Cinestar“ se nametnuo kao vodeći multipleks u metropoli i prorijedio populaciju u “Broadwayu“.

Hrvoje Krstulović je preduhitrio Vidovića i proširio svoj kinolanac po čitavoj Hrvatskoj, dočim su zabava i druge aktivnosti zaživjele pod istim krovom kompleksa sa šarolikom interaktivnom ponudom “shopping mallova“. Da stvar bude gora, Vidovićeva tvrtka je sredinom dvijetisućitih izgubila zastupništvo “Warnera“ na videu (preuzeo ga “Continental“) i u kinima (preuzeo ga “Blitz“), a potom se, nešto kasnije, u svibnju 2008. u multipleks “Broadway“ u “Centru Kaptol“ uselio “Continental“ sa svojim “Movieplexom“.

Neovisno o tome, šira splitska javnost pozdravila je otvaranje “Broadwaya“ u sklopu izvrsno lociranoga prodajnog centra “Joker“. Prvi multipleks u Splitu, simbolično otvoren 100 godina nakon što je u gradu u optjecaj pušteno prvo kino. Aleluja! Otvaranje objekta od 60 tisuća kvadrata, s prvim digitalnim projektorom u gradu i šire, prošlo je uz veliku pompu na jesen 2007., sugerirajući profitabilan biznis.

Vidović, inače Dalmatinac i zaljubljenik u klasične i akcijske filmove, u intervjuu nam je najavio brojne ekstra sadržaje, ponoćne i ine pretpremijere, kinoklub... Splićani su se vratili u kina u velikom broju i iznova otkrili čari velikog ekrana. Sve je izgledalo kao u filmskoj bajci. A onda... “Broadwayu“ su se mogle oprostiti početne “dječje bolesti“ kao što su određene tehničke teškoće (prekidi, manjkavosti 3D-projekcija, naopački titlovi, problemi sa zvukom i internetskom stranicom...), ali one nikad nisu propisno izliječene, a nove su se samo gomilale.

Tako mjesecima nije bilo sapuna i papira u toaletu. Padao bi sustav rezervacije kinokarata. Mahom simpatični djelatnici - kojima su mjesecima kasnile plaće - rukom bi ispisivali ulaznice i satnice filmova u predvorju kad bi crkao uređaj za printanje. Za jedan multipleks u 21. stoljeću to je nedopustivo! I pojedini distributeri digli su ruke od “Broadwaya“ zbog neredovitog plaćanja i dugovanja koja je Vidović pokušavao opovrgnuti.

“Planet terora“ bio je jedan od filmova na otvaranju, no “Discovery“ je ubrzo prekrižio splitski multipleks i orijentirao se na “Ekran“ i “Kinoteku“, pa makar to značilo manju gledanost. Vidović nam je u nedavnom telefonskom razgovoru rekao da se “Broadway“ koncentrirao na pop-corn hitove, velikodušno prepustivši art-filmove, koji većinski (ali ne i posve) krase katalog “Discoveryja“, gradskim singl-kinima. Zar, primjerice, “Machete“ i “Slagalica strave 7-3D“, odgovaraju gabaritima art-filma? Naravno da ne!

‘Kvar u isporuci’

Također, “Blitz“ je više puta prekidao suradnju s “Broadwayem“ i povlačio već najavljivane filmove, što je kulminaciju doživjelo koncem 2010. s megahitom godine, sedmim “Harryjem Potterom“, kao i nizom filmova poput izvrsnoga “Grada lopova“ Bena Afflecka ili Woody Allenova “You Will Meet a Tall Dark Stranger“ koje Splićani još uvijek nisu vidjeli na velikom ekranu.

Najveća bruka uslijedila je 12. siječnja 2011. kad je, zbog nepodmirenja dvomjesečne najamnine “Jokeru“, multipleksu isključena struja, zbog čega čitav dan nije bilo projekcija, a potencijalne gledatelje dočekao je natpis kako kino do daljnjega ne radi jer je “došlo do kvara u isporuci električne energije“. Višemjesečna agonija jednog načelno potentnog multipleksa ugledala je kraj, evo, niti mjesec dana kasnije.

Iako nam je Vidović, u intervjuu povodom prvog rođendana kina, izjavio kako “nema nikakve šanse“ da izgubi “Broadway“ u Splitu kao u Zagrebu, te da ga “neće otpuhati ni sve bure i juga“ iz grada pod Marjanom, to se na koncu ipak dogodilo. Krstulovićev “Cinestar“ uselio je na njegovo mjesto. “Broadway“ je zavrtio “bogdanovichevsku“ posljednju kinopredstavu 9. veljače i potom se ugasio. Off-Broadway!

piše marko njegić

Plusovi i minusi

PLUS: Veliki povratak Splićana u kino (zabilježen posjet od oko milijun gledatelja u tri-i-nešto godine), ustupanje dvorana Split Film Festivalu i pojedinim revijama... » MINUS: česti ‘tehnički problemi’, manjak popratnih događaja usko vezan za neispunjenje ‘predizbornih’ obećanja (pretpremijere i sl.).

Bogata karijera

Vidović je bio i predsjednik nacionalnog Društva za zaštitu audiovizualnih djela te predsjednik hrvatske podružnice MPA (Motion Pictures Association), trgovinske udruge američke filmske industrije.

Repozicioniranje brenda

Vidovićeva svojedobna (2008.) najava da "'Issa-kina' ima plan razvoja koji u sebi uključuje repozicioniranje brenda 'Broadway' u Zagrebu, odnosno da se radi na novom multipleksu s deset dvorana, te da je u visokoj fazi pripreme multipleks u Osijeku i nekim manjim hrvatskim gradovima" danas zvuči kao teški SF pored "Cinestarova" i "Cineplexxa".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/off-broadway-uspon-i-pad-prvog-splitskog-multipleksa-124511 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=619e6da68650f2bbdc35f4a03b1050416b367cea [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=OFF-BROADWAY+Uspon+i+pad+prvog+splitskog+multipleksa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Foff-broadway-uspon-i-pad-prvog-splitskog-multipleksa-124511 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Foff-broadway-uspon-i-pad-prvog-splitskog-multipleksa-124511 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako nam  je Gvozden Vidović, u intervjuu povodom prvog rođendana kina, izjavio kako ‘nema nikakve šanse’ da izgubi ‘Broadway’ u Splitu kao u Zagrebu, to se ipak dogodilo. Počelo je s nestajanjem papira i sapuna u WC-u, nastavilo se nestankom stru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON NEŠTO MANJE OD TRI I POL GODINE, 'BROADWAY' SE PROTEKLE SRIJEDE UGASIO I ISELIO IZ 'JOKERA' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaNAKON NEŠTO MANJE OD TRI I POL GODINE, 'BROADWAY' SE PROTEKLE SRIJEDE UGASIO I ISELIO IZ 'JOKERA'

OFF-BROADWAY Uspon i pad prvog splitskog multipleksa

Piše PSD.
14. veljače 2011. - 18:32

Priča o Gvozdenu Vidoviću, direktoru netom ugaslog splitskog multipleksa “Broadway“, počinje krajem osamdesetih... Na ovim prostorima videodistribucija je postala legalna u proljeće 1989. godine. Inicijator tog projekta bio je Vidović, kao pionir filmskog biznisa u Hrvata.

U razdoblju kad su videoteke nicale kao gljive poslije kiše, on je podupro suzbijanje nabujale piratizacije i razvoj videodjelatnosti, pretvorio video u sastavni dio hrvatske kinematografije. I tako su se pojavile prve kasete (Bond-kolekcija) s natpisom “Warner Home Video“ koje je distribuirao “Jadran Film Video“.

Vrli novi početak

Već krajem devedesetih “Warnerove“ filmove na videu preuzela je kompanija “Issa film i video“, čiji je direktor bio upravo Vidović. Otprilike istodobno s preuzimanjem vid...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:39