StoryEditor
Ostaloantička baština

Izložba o dva i pol tisućljeća staroj antičkoj Issi od večeras pa do 19. srpnja u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću

Piše D.D.
15. lipnja 2020. - 12:30
issa maritima

"Iz grada isplovi ovog – Issa maritima" naziv je izložbe koja će biti otvorena u ponedjeljak, 15. lipnja, u 20 sati, u prostorima kaštela Vitturi u Kaštel Lukšiću, sastavnom dijelu Muzeja grada Kaštela. Gostoprimstvo ovoj izložbi prilog je kaštelanskog muzeja proslavi 200. obljetnice osnivanja Arheološkog muzeja u Splitu, najstarije institucije ove vrste u jugoistočnoj Europi, a autor postava je Boris Čargo, voditelj područne ispostave Arheološkog muzeja u Visu.

Issu su, valja podsjetiti, osnovali Sirakužani u 4. stoljeću prije Krista, te se razvijala kao samostalan polis s vlastitom kovnicom novca, zakonima i trgovačkom flotom. Odavde su polazile sve kasnije kolonizacije na istočnoj obali Jadrana, prema današnjima Lumbardi, Trogiru, Stobreču, Solinu... I antičko naselje Sikuli na zapadnom dijelu Kaštelanskog polja, u današnjem Resniku, imalo je neraskidive veze s Issom, od koje preuzima brojna urbanistička rješenja.

Grad Issa s iznimnim strateškim značenjem imala je stroga urbanistička pravila razvoja, no, na vlastitu nesreću, u građanskom ratu između Pompeja i Cezara 47. godine prije Krista izabrali su pogrešnu stranu. Stali su uz Pompeja, dok je Salona podržala Cezara, za što je bila nagrađena statusom kolonije i administrativnim središtem čitave Dalmacije, kojem će ubuduće, izgubivši dotadašnje povlastice, biti podložna i Issa.

Interes za antičku Issu počinje još u renesansi, a dijelovi pronađenog spomeničkog blaga postaju dijelovima privatnih kolekcija. Sustavna arheološka istraživanja vezana su uz don Šimu Ljubića, osnivača Hrvatskog arheološkog društva 1878. i ravnatelja muzeja u Zagrebu, koji na temu Visa, počevši od 1859., objavljuje niz radova, osobito o isejskim novcima te grčkim i rimskim natpisima.

Grga Novak je još tridesetih godina prošlog stoljeća razložno sistematizirao antičku povijest Isse te njezine arheološke spomenike, a kasnije će lokalitete na otoku istraživati Mihovil Abramić, Branimir Gabričević i Mladen Nikolancij, svi u neko doba ravnatelji splitskog Arheološkog muzeja, koji su svojim sintezama bitno pridonijeli poznavanju arheologije Isse i njezina značenja u antičkom svijetu Jadrana...

Kaštelanska izložba ostaje otvorena do 19. srpnja.
 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 00:54