StoryEditorOCM
OstaloU 87. GODINI ŽIVOTA

Napustio nas je Ahmed Piragić, nastavnik u Školi za primijenjenu umjetnost u Splitu, samozatajan slikar i dobar čovjek

Piše KULTURA SD
4. rujna 2024. - 15:34

U 87. godini života napustio nas je Ahmed Piragić, dugogodišnji  nastavnik u Školi za primijenjenu umjetnost u Splitu, samozatajan slikar i dobar čovjek.

Ahmed Piragić rođen je 10. srpnja  1938. godine u Splitu. Osmogodišnju je školu završio u Splitu kao i Školu za primijenjenu umjetnost. Godinu dana radi u Lovreću kao učitelj likovnog odgoja,  potom upisuje studij arhitekture, urbanizma i geodezije u Ljubljani. Vrativši se u Split zapošljava se u Urbanističkom zavodu  u kojem radi nešto duže od godinu dana. Na poziv bivših profesora zapošljava se u Školi za primijenjenu umjetnost  gdje radi neprekidno trideset godina, do umirovljenja, kao nastavnik stručnih predmeta na Odjelu industrijskog oblikovanja.

image

Ahmed Piragić

Privatna Arhiva

Bavio se slikarstvom i grafičkim dizajnom. Član HULU-a postaje 1979. godine. Imao je deset samostalnih, te tridesetak pozivnih i grupnih izložaba. Od potonjih vrijedi izdvojiti sudjelovanje na Splitskom salonu od  1977. do 1982., Prvomajskoj  izložbi od 1980. do 1988.,  Zagrebačkom salonu od 1976. do 1979., Bijenalu hrvatske grafike od 1980. do 1982., Malom formatu: splitski likovni trenutak – Zagreb 1980. Sudjeluje na tematskim izložbama Kamen i more, te Akt i erotika (otkupna nagrada). Bio je član Art garde i izbornik pri amaterskom slikarskom društvu Emanuel Vidović. Nekoliko je godina bio sudionik likovne kolonije Maestral, sve dok iz Splita nije preselio u Kaštel Lukšić. Retrospektivnu Izložbu,  povodom četrdesete obljetnice likovnog djelovanja  imao je u Splitu u  Salonu Galić, a posljednju samostalnu izložbu u Muzeju grada Kaštela u kaštelu Vitturi 2015.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:51