StoryEditorOCM
OstaloPLJUSKA PUTINU

Rusi neće na Venecijanski bijenale: Nema umjetnosti dok civili ginu! A Ukrajinci su svoja djela za Veneciju od agresora spašavali u zadnji tren

Piše Eda Vujević
1. ožujka 2022. - 15:13
Plutajuća violina venecijanskog umjetnika Livija De Marchija - ove godine Venecija će biti bez ruskog paviljona, a upitan je i ukrajinskiAFP

Nema mjesta za umjetnost dok civili ginu pod vatrom projektila, kada se građani Ukrajine skrivaju u skloništima, kada se ruski prosvjednici ušutkavaju.

Kazali su to, među ostalim, umjetnici Kiril Savčenko, Aleksandra Suhareva i kustos Raimundas Malašauskas, koji su time otkazali svoje sudjelovanje na 59. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti. Oni su trebali na toj međunarodnoj smotri predstavljati Rusiju, no, kako je u posebnoj izjavi naglasio Malašauskas, "ovaj rat politički i emocionalno je nepodnošljiv".

Tako će ruski paviljon u Veneciji ostati zatvoren prvi put u posljednje 32 godine. Otkad su Rusi prvi put sudjelovali na Venecijanskom bijenalu, a to je bilo 1912., ruski paviljon bio je zatvoren samo još 1922., između 1938. i 1954. te između 1978. i 1980. godine.

– ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 21:45