StoryEditor
Ostaloakademija u sjeni

Slavni b-razred splitske Klasične gimnazije iz 1945., dvaput najbolji u Hrvatskoj, dao je 14 liječnika, 5 inženjera, profesore, ekonomiste, pravnike

4. lipnja 2020. - 14:00
Okupljanje prije pet godina: M. Hrdlička, P. Slapničar, F. Baras, J. Maras, Lj. Cambj (iz VIII. a), J. Gotovac, I. Avelini foto Privatni albumPrivatni album

Mislav Hrdlička, profesor hrvatskoga jezika i književnosti u mirovini, koji je radio i u splitskoj Ekonomskoj školi, s adresom u Janjini na Pelješcu, ujedno je i kroničar b-razreda Klasične gimnazije u Splitu.

Taj koliko slavni, toliko i premalo poznati razred tada osmogodišnje gimnazije, formiran je 1945., nakon trećeg razreda, a gimnazijsku petoljetku završio je maturom 1950. godine. Dakle, taj razred ove godine obilježava 75 godina od formiranja, odnosno 70 godina od mature.

Navedeni razred je kao VI. b i VIII. b bio proglašen najboljim razredom u Hrvatskoj pa ga se može nazvati i klasičnim splitskim i hrvatskim gimnazijskim razredom. Taj je razred, bilježi prof. Mislav Hrdlička, "dao 14 liječnika, pet inženjera, jednog arhitekta, četiri profesora, jednog ekonomista, jednog pravnika (koji je ujedno bio nenadomjestivi genijalac i spiritus movens sporta kod nas, naročito za održavanja Mediteranskih igara).

I zadnje, ali ne najmanje važno, u razred su išla i dvojica s umjetničkog područja, od kojih je jedan akademik". Uvidom u popis imena koji nam je dostavio prof. Hrdlička, utvrdili smo da je taj sportski genijalac Mihovil Radja (umro 2010.), a akademik je dirigent i kompozitor Ruben Radica.

REDATELJI, PUBLICISTI, SPECIJALISTI

Pedantni profesor napominje da je većina učenika, rođenih između 1929. i 1932. godine, nastavljala školovanje nakon trećeg razreda, dio je treći razred položio preko ljeta, a dio su bile pridošlice iz drugih škola. Nakon formiranja razred je imao 34 učenika, a da nije bilo sve idealno, pa tako i nerealno, prof. Hrdlička svjedoči da su neki ponavljali razred ili se zadovoljili malom maturom pa su prešli drugamo. U razredu ih je ostalo 29, no kako jedan nije maturirao, imenik je spao na 28 imena. Zadnji dan nastave bio je 15. svibnja 1950. Maturu su polagali u lipnju 1950., a kako bilježi kroničar, svjedodžbe su dobili 24. lipnja.

image
Ing. Petar Slapničar, gradonačelnik Splita, išao je u b-razred
 
paun paunović/hanza media

– Ispočetka se činilo da će to biti loš razred, ali od proljeća 1947., od dolaska razrednika, profesora latinskog jezika Petra Kurira (1906.-1970.), stvari su se stubokom promijenile. Razred je dvaput bio proglašen za najbolji u Hrvatskoj! Isticao se ne samo rezultatima u nastavi, već i u mnogim drugim djelatnostima, posebno u sportu i muzici. Od polaganja mature bilo je oslobođeno osam odlikaša. Bilo je mnogo vrlo dobrih, a popravni ispit nije imao nitko već tri godine", svjedoči prof. Mislav Hrdlička i dodaje da je studiralo svih 28 učenika, većinom u Zagrebu. Svi su, naravno, diplomirali.

Uz već navedene, glasoviti b-razred rasadnik je znanstvenih i umjetničkih autoriteta. U javnosti je možda najpoznatiji dr. sc. Petar Slapničar, dipl. ing. elektrotehnike, professor emeritus na FESB-u, gradonačelnik Splita od 1991. do 1993. godine i rektor splitskoga Sveučilišta od 1994. do 1998. godine.

Iako na dan fotografiranja nije došao na nastavu, u glasoviti razred išao je i Božidar Violić, jedan od najpoznatijih hrvatskih kazališnih redatelja druge polovice prošlog stoljeća. Splitskoj i kulturnoj publici snažno zvuči i ime uglednoga povjesničara umjetnosti dr. sc. Željka Rapanića, preminuloga 2018. godine. Baš kao i još uvijek aktivnoga Frane Barasa, profesora francuskog jezika, književnika i publicista.

image
Željko Rapanić, povjesničar umjetnosti
 
Joško PONOš/hanza media

Ali kako je zdravlje najvažnije, krenimo od liječnika, koji su i najbrojniji. Prema urednoj evidenciji prof. Hrdličke, b-razred pohađali su: dr. Tomislav Kovačić, liječnik, kirurg i anesteziolog (umro 2009.), dr. Dragomir Mojsović, liječnik za bolesti žena i porodiljstvo (umro 1991.), dr. sc. Josip Gotovac, liječnik, urolog (umro 2019.), dr. Ivan Avelini, liječnik, otorinolaringolog, dr. Željko Barbir, liječnik sportske medicine (umro 2012.), dr. Momčilo Savić, liječnik, kirurg, dr. Nenad Ivić, liječnik, kardiokirurg, dr. Davor Tripalo, liječnik, radiolog (umro 1990.), dr. Nikša Grabovac, liječnik, epidemiolog (umro 1992.), dr. sc. Josip Maras, liječnik internist, dr. sc. Šimun Vlahović, liječnik, fiziolog i imunolog (umro 1977.), dr. Nikša Šimunović, liječnik, dječji kirurg (umro 1992.) i dr. Gordan Hatze, liječnik sportske medicine (umro 1995.). Njima blizu ide dr. Frano Pavelić, dipl. stomatolog.

UČILI I DRUŽILI SE

Inženjerska strana razreda nije toliko brojna, ali je respektabilna. Juraj Tramontana, dipl. ing. brodogradnje (umro 1998.), Igor Armanda, dipl. ing. kemije (umro 2003.), Slobodan Matulić, dipl. ing. elektrotehnike (živi u SAD-u) i Juraj Kovačić, dipl. ing. elektrotehnike (umro 2011.). Tu je i Petar Mijač, dipl. arhitekt, kao i Zlatko Bošnjak, dipl. ekonomist (umro 2015.). Boje humanistike branio je Niko Vodanović, profesor povijesti, predsjednik razreda (umro 2010.). Za Veljka Tomića (umro 1988.) titula nije navedena. Iz navedenoga se vidi da je zaista riječ o razredu za pamćenje, koji kao da pripada Akademiji ili Medicinskom fakultetu.

image
Dirigent i skladatelj, akademik Ruben Radica
 
Goran Mehkek/hanza media

Da je riječ o učenicima koji su znali ne samo učiti i raditi, nego i družiti se, svjedoči i naš kroničar: "12 puta proslavljali su godišnjice matura, a družili su se više od sto puta, ostavši i dalje veoma bliski". Kako ne bi sve ostalo samo na usmenoj predaji, onima koji žele znati više na raspolaganju su knjižice: "Libar VIII. b", iz 1985. godine, "VIII. b" iz 2000., "Treći libar" iz 2016. te "Slikovni spomen – izabrane fotografije" iz 2016. godine.

U spomen i slavu toga slavnog razreda, koji zaslužuje da ga se pamti i da se, ako je moguće, i ponovi, napisan je i ovaj tekst.

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 19:40