StoryEditorOCM
OstaloKLOVIĆEVI DVORI

Svi će opet pohrliti na izložbu Mare Bratoš: ovo je samo mali dio njezinog iznimnog opusa. Smjelo ulazi u svoju nutrinu

Piše KULTURA SD
2. listopada 2024. - 13:07

Nakon brojnih monografskih izložbi koje je Mara Bratoš ostvarila u gotovo tri desetljeća rada, u galeriji Klovićevih dvora od 10. listopada bit će izložen svojevrstan presjek kroz njen bogati opus. Riječ je o fotografijama koje su oduvijek privlačile veliku pažnju, ne treba sumnjati da će tako biti i na ovoj adresi.

Fokusirana na fotografsko uobličavanje za autoricu emocionalno važnih motiva, bilo da se radi o prodiranju u vlastitu nutrinu ili  preispitivanju vlastite tjelesnosti ili o odnosima s autorici bliskim ljudima i mjestima, njezin opus obilježit će rad u ciklusima. 

Pomno režirajući snimljene prizore i dokumentirajući u širem smislu prirodne i društvene aspekte stvarnosti: prirodu i društvo, svakodnevicu, kulturne događaje i njihove protagoniste, Mara Bratoš stvara intertekstualne fotografske nizove, čije značenje ovisi o kontekstu na koji se referiraju.

image

U sobi, 2003.

Mara Bratoš

Ambijenti proživljenog vremena, grad i ljudi, Dubrovnik, Lopud, Zagreb, prijatelji i bliski intimni prizori, bez obzira je li i autorica na njima ili je nevidljiva... sve te slike pokrenute su prije svega unutrašnjim afektivnim impulsom, snagom introspekcije.

Uz njeno formalno obrazovanje na Akademiji dramskih umjetnosti, na odsjeku za filmsko i televizijsko snimanje i senzibilitet odnjegovan na poetici crno-bijelog filma i modernističkog filmskog kadra osnova su na kojoj je autorica stvorila okvir unutar kojeg će nastati serije fotografija u analognoj crno /bijeloj tehnici, analognoj tehnici u koloru i u digitalnoj tehnici. 

image

Mara Bratoš

U vremenskom rasponu od ranih 90-tih godina prošlog stoljeća do najnovijih nastalih 2024., izložba će nastojati ukazati na važnost opusa Mare Bratoš za hrvatsku fotografsku scenu (posebno žensku fotografiju) i njene dekonstrukcije do medija fotografske slike kao performativnog čina.

image

Anamarija, Zagreb 2001.

Mara Bratoš
image

jelena i Vlaho, Lopud, 1998.

Mara Bratoš
image

Klif, Zagreb 2001.

Mara Bratoš
image

leona Paraminski, U sobi, 2003.

Mara Bratoš
image

Skrivena mjesta, Dubrovnik 1994.

Mara Bratoš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 13:39