stdClass Object ( [id] => 1252970 [title] => Urša Raukar: Samostalnim umjetnicima je učinjena gruba nepravda, nevjerojatno je što im se dogodilo. A dovoljan je jedan premijerov mig da se to ispravi [alias] => ursa-raukar-samostalnim-umjetnicima-je-ucinjena-gruba-nepravda-nevjerojatno-je-sto-se-tim-ljudima-dogodilo-a-dovoljan-je-jedan-premijerov-mig-da-se-to-ispravi [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Saborski zastupnici godinu su završili donošenjem niza važnih odluka i zakona za dio hrvatskih građana koji s osjećajem egzistencijalne nelagode dočekuju božićne blagdane. Slobodni umjetnici, kazalištarci, ali i roditelji djece s invaliditetom, suočili su se s prevladavajućim stavom HDZ-ove saborske većine koja im je uputila poruku da novaca za kulturnjake i najranjivije nema. Sav navijački nacionalni zanos i ponosne proslave nogometnih pobjeda koje su uslijedile nakon toga - pa što košta da košta! - pokazale su da je njihova ogorčenost i više nego opravdana. Novaca se, ispalo je, nađe, pod uvjetom da se političari mogu slikati u blizini popularnih momaka u “kockastim” dresovima.

O tim temama razgovaramo sa saborskom zastupnicom iz redova zeleno-lijevog bloka “Možemo!”, glumicom Uršom Raukar Gamulin, čiji je politički angažman uvelike vezan upravo za položaj umjetnika u hrvatskom društvu:

- Mislim da je logično da sam u saborskom radu najviše vezana uz kulturu, cijeli sam život radila u tom području i aktivno sam sudjelovala u mnogim akcijama vezanim uz poboljšanje uvjeta rada umjetnika - kaže ova zastupnica.

Uvijek treba ponoviti činjenicu da obrazovanje, kultura i znanost moraju biti temelj društva koje želi prosperitet. Nažalost, u Hrvatskoj je podrška tim krucijalnim sektorima više deklaratorna, manje konkretna, od financija do društvenog priznanja. Dovoljno je samo pogledati u kakvim uvjetima žive naši učitelji, profesori, znanstvenici, umjetnici koji su zaposleni, kakve su im plaće, pa posljedično mirovine, kakvi su im radni uvjeti, kakav im je društveni status.

A možete zamisliti u kakvim tek uvjetima žive oni koji imaju status samostalnih umjetnika. U tom vrtlogu imperativa tržišta, kriza, rata, novca i vremena, ozbiljno su nagrizeni temelji društva, a kad se tome pridoda još i demografska katastrofa i masovni odlazak mladih, jasno je da svira posljednji alaram upozorenja - ili ćemo stubokom promijeniti društvene paradigme ili nas naprosto neće biti.

---

image
Darko Tomas/Cropix
---

Vaš amandman na proračun za 2023. koji bi pomogao samostalnim umjetnicima nije prihvaćen. Da podsjetimo, o čemu se konkretno radilo?

- Nevjerojatno je da su samostalni umjetnici jedina grupacija koja je ostala pod antirecesijskim mjerama iz 2009. godine. Svima ostalima su te mjere skinute još koncem 2010. Njihov koeficijent za izračun doprinosa koje im uplaćuje država bio je 1,2 - što je već izuzetno malo - no 2009. pao je na 0,8 i ostao na tome do dana današnjeg. Za usporedbu, takve koeficijente imaju pomoćni kuhari, domari, ložači, pralje.

Uz dužno poštovanje prema svakom zanimanju, vjerujem da ćemo se složiti da su visoko obrazovani umjetnici, s priznatim djelima i nagradama, ipak zaslužili više. Amandman su vladajući odbili, ali sam u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjene Zakona o doprinosima, članak 78., kojom bi se konačno povećao koeficijent samostalcima. Koeficijent određuje visinu doprinosa za mirovinsko, što u konačnici određuje visinu mirovine. Danas mirovina samostalnih umjetnika iznosi od 1000 do 2500 kuna.

Nakon 13 godina na antirecesijskim mjerama predlažemo da se koeficijent s 0,8 povisi na 1,8 jer bismo se tako konačno izjednačili s kolegama zaposlenima u javnim ustanovama u kulturi.

Među samostalnima je samo dio umjetnika koji su prošli stroge kriterije kako bi dobili taj status i kojima država plaća doprinose za zdravstveno i mirovinsko kao poticaj kulturnom i umjetničkom stvaranju. I svakih pet godina podložni su reviziji i po rezultatima svog rada i po financijskoj dobiti.

A najvažnije je reći da je to ona skupina umjetnika bez kojih je nezamisliva današnja kulturna i umjetnička proizvodnja. Bilo bi također potrebno osmisliti sustav potpore i mladim umjetnicima koji izlaze s akademija i tek traže svoj put, kao i onima koji nisu među samostalnim profesionalnim umjetnicima, a stvaraju značajna djela kulture i umjetnosti. No, prvo treba što prije ispraviti nepravdu s koeficijentom samostalaca.

---

image
Darko Tomas/Cropix
---

Javnost mora znati

Ljudi često imaju nejasnu sliku o samostalnim umjetnicima; kako žive, što im je uskraćeno, a što drugi imaju?

- To su umjetnici izvan radnog odnosa kojima je umjetničko stvaralaštvo i djelovanje jedino i glavno zanimanje. Samostalni profesionalni umjetnici u RH žive od svojih honorara iz kojih plaćaju poreze i prireze, nemaju plaćeni godišnji odmor, nemaju božićnice, uskrsnice, nemaju zagarantirani mjesečni dohodak, nemaju mogućnost dizanja kredita u banci. Honorari su najčešće niski, tako da rade paralelno na više projekata kako bi zaradili dovoljno za preživljavanje.

Povremeno sam se sretala s nerazumijevanjem potrebe takve državne podrške sektoru kulture i umjetnosti. Susretala sam se, istina, rjeđe, čak i s paušalnim ocjenama da svi trebamo ići na tržište, pa tko preživi, taj vrijedi. Nadam se da ne moram posebno naglašavati koliko je to površna izjava, izgovorena bez razumijevanja svrhe i važnosti umjetnosti i kulture i potpuno besmislena s obzirom na činjenicu da nas ima 3,8 milijuna, pa bilo kakvo tržište nema apsolutno nikakve šanse.

Sve europske države itekako podupiru kulturu i financijski i organizacijski i strateški je promišljaju u odnosu na druge grane, gospodarstvo, obrazovanje, turizam, socijalu, zdravstvo... Svi razumiju važnost i neophodnost kulture i umjetnosti, kako one baštinske, tako jednako i ove suvremene. Minimum koji im država može osigurati jest barem dostojanstven koeficijent.

Društvenim mrežama dijelile su se fotografije 71 saborskog zastupnika, HDZ-ove “mašinerije za glasanje”, koji su bili protiv tog amandmana. Što mislite o takvoj kampanji, može li postići učinak?

- Mi smo jedan od rijetkih parlamenata u Europi koji nemaju mogućnost jednostavnog pregleda tko je kako glasao po pojedinoj točki i po pojedinačnom amandmanu. A potrebno je da to bude jasno prisutno u javnosti kako bi svaki zastupnik odgovarao pred građanima za svoja glasanja, a ne se skrivao iza stranačke stege ili utopio u anonimnosti glasačke mašine. Kako na izborima postoji mogućnost preferencijalnog glasa koji se daje konkretnom kandidatu ili kandidatkinji na izbornim listama, važno je da se javno zna i kako je tko u Saboru glasao.

Vjerujete li da će premijer Plenković održati riječ izgovorenu u Saboru da će popraviti umjetnicima nanesenu nepravdu?

- Premijer Plenković je na moje pitanje odgovorio: “Ako je učinjena tako gruba nepravda, naći ćemo načina da to ispravimo” pa se nadam da će izmjena Zakona o doprinosima koju sam uputila na dnevni red Sabora doći na raspravu i da će biti izglasana. Jer gruba nepravda jest učinjena, to je neporecivo. I može se ispraviti vrlo brzo, dovoljan je premijerov mig. Čvrsto vjerujem da je potrebno što hitnije ispraviti tu nevjerojatnu nepravdu koja direktno utječe na mizerne mirovine samostalnih umjetnika koje su ispod praga siromaštva.

---

image
Darko Tomas/Cropix
---

Zakon o kazalištima

Koje su vaše najveće primjedbe na Zakon o kazalištima koji se dugo čekao i koji je prošao prvo čitanje u Saboru?

- Mislim da je najveći problem što se donose novi kulturni zakoni prije nego je donesena strategija razvoja kulture i umjetnosti u RH, dakle, logično bi bilo da se prvo odrede ciljevi razvoja, a tek onda i alati, odnosno zakoni kojima će se do tih ciljeva doći. Žalim također što nije provedena doista široka stručna javna rasprava prije upućivanja zakona u proceduru kako bi se svi problemi izrazgovarali i kako bi se iznašlo zadovoljavajuće rješenje.

No, to se još uvijek može organizirati i sigurna sam da je to način da se prijepori riješe, a to je, na primjer, odredba da ista osoba - gradonačelnik ili načelnik - bira i ravnatelja kazališta i kazališno vijeće, dakle, tijelo koje bi trebalo nadzirati rad ravnatelja. To je korak unatrag u demokratizaciji procesa i u potpunosti isključuje predstavničko tijelo, odnosno gradsko vijeće ili skupštinu iz odluka o upravljanju kazalištima.

Zatim, uvođenje mogućnosti da bilo tko osniva umjetničku organizaciju, a ne samo umjetnici. Potom, uvođenje ugovora o djelu kojim se može omogućiti prikriveno višegodišnje zapošljavanje na određeno. Pa osnivanje komisije koja će bez jasnih kriterija odlučivati o “umjetničkom doprinosu” pojedinih glumaca čime se otvara mogućnost zloupotrebe. Potrebno je i odrediti prijelazni rok od barem šest mjeseci za odlazak baletnih i folklornih umjetnika u mirovinu po novom zakonu, da ansambli ne ostanu bez potrebnog broja plesača.

Eto, nadam se da će do drugog saborskog čitanja doći do dodatnih razgovora struke i Ministarstva i da će se riješiti nesuglasice.

Postoje li po vama odredbe u tom zakonu koje bi donijele bolje uvjete za kazalištarace nego do sada?

- Toplo pozdravljamo uvođenje trogodišnjeg financiranja, kao što je već uvedeno u Zakon o kulturnim vijećima i javnom financiranju u kulturi, to će omogućiti lakše planiranje programa kazališta. Također, izrazito pozdravljamo promjenu koja omogućuje zapošljavanje glumaca na neodređeno, nakon četiri godine ugovora na određeno.

---

Ulice ženama!

Gradski ogranak "Možemo!" u Zagrebu mijenja nazive četiriju ulica koje nose imena po pripadnicima režima NDH i traži da se nazovu po imenima četiriju žena, umjetnica. Dvije muhe jednim udarcem, reklo bi se - koliko je vama osobno to značajno?

- Smatram da je veličanje zločinačkog režima NDH na bilo koji način potpuno neprihvatljivo i da je to civilizacijsko, a ne ideološko pitanje. I zato ću se složiti sa svakim naporom koji ide u smjeru jasnog odmicanja od te sramotne kvazidržave. A da žene imaju vrlo malo ulica i trgova po cijeloj Hrvatskoj to je činjenica koju svi vidimo i znamo.

Zato je važno promijeniti i tu neravnopravnost i krenuti imenovati javne prostore po značajnim ženama kojima hrvatska povijest ne manjka. I nije problem samo imenovanje ulica po zaslužnim građankama, nego je to samo dio opće slike podzastupljenosti žena u društvenom i političkom životu Hrvatske koju treba odlučno mijenjati.

---

---

‘6+6‘ roditeljima djece s invaliditetom

Što predlaže stranka Možemo! da bi popravila situaciju u kojoj su roditelji djece s invaliditetom?

- Od početka našeg mandata u Saboru zalažemo se i borimo za zakonska rješenja i financijske mjere koje bi omogućile dostojanstveniji život osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima njegovateljima.

Sada već drugi put predlažemo da se roditeljima njegovateljima omogući da primaju naknadu nakon smrti njihova djeteta, a ne da im se isti čas oduzima naknada, ostaju bez sredstava za život i prisiljeni su odmah tražiti posao.

Tražili smo da im se daju iste mogućnosti kao i državnim dužnosnicima, 6 + 6, šest mjeseci pune naknade i šest 50 posto. Vladajući su to odbili. Ali, ne odustajemo i prvom prilikom ćemo ponoviti ovaj prijedlog jer smatramo da roditelji njegovatelji trebaju imati iste uvjete kao i državni dužnosnici.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za njih nema?! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => za njih nema?! 2 0 9054 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-21 12:19:11 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-30 18:23:51 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2022-12-30 18:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 53 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Urša Raukar: Samostalnim umjetnicima je učinjena gruba nepravda, nevjerojatno je što se tim ljudima dogodilo. A dovoljan je jedan premijerov mig da se to ispravi [metakey] => Urša Raukar, samostalni umjetnici, zeleno-lijeva koalicija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24028972.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24028961.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24028972.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24028963.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24028966.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24028968.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24028974.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/24028969.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/21\/23841366.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Darko Tomas\/Cropix","Darko Tomas\/Cropix","Darko Tomas\/Cropix","Darko Tomas\/Cropix","Darko Tomas\/Cropix","Darko Tomas\/Cropix","Darko Tomas\/Cropix","Darko Tomas\/Cropix","Tomislav Kristo\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","

Ur\u0161a Raukar u saborniciTomislav Kri\u0161to\/CROPIX<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_24028972_1920.jpg":"1920x1080","k_24028972_1280.jpg":"1280x1280","k_24028972_1024.jpg":"1024x1024","k_24028972_640.jpg":"640x640","k_24028972_480.jpg":"480x480","k_24028972_340.jpg":"340x340","k_24028972_220.jpg":"220x220","o_24028972_1280.jpg":"1280x854","o_24028972_1024.jpg":"1024x683","o_24028972_640.jpg":"640x427","o_24028972_480.jpg":"480x320","o_24028972_340.jpg":"340x227","o_24028972_220.jpg":"220x146","h_24028972_1280.jpg":"1280x854","h_24028972_1024.jpg":"1024x683","h_24028972_640.jpg":"640x427","h_24028972_480.jpg":"480x320","h_24028972_340.jpg":"340x227","h_24028972_220.jpg":"220x147","pp_24028972_1280.jpg":"1280x1628","pp_24028972_1024.jpg":"1024x1303","pp_24028972_640.jpg":"640x814","pp_24028972_480.jpg":"480x611","pp_24028972_340.jpg":"340x432","pp_24028972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24028961_1920.jpg":"1920x1080","k_24028961_1280.jpg":"1280x1280","k_24028961_1024.jpg":"1024x1024","k_24028961_640.jpg":"640x640","k_24028961_480.jpg":"480x480","k_24028961_340.jpg":"340x340","k_24028961_220.jpg":"220x220","o_24028961_1280.jpg":"1280x854","o_24028961_1024.jpg":"1024x683","o_24028961_640.jpg":"640x427","o_24028961_480.jpg":"480x320","o_24028961_340.jpg":"340x227","o_24028961_220.jpg":"220x146","h_24028961_1280.jpg":"1280x854","h_24028961_1024.jpg":"1024x683","h_24028961_640.jpg":"640x427","h_24028961_480.jpg":"480x320","h_24028961_340.jpg":"340x227","h_24028961_220.jpg":"220x147","pp_24028961_1280.jpg":"1280x1628","pp_24028961_1024.jpg":"1024x1303","pp_24028961_640.jpg":"640x814","pp_24028961_480.jpg":"480x611","pp_24028961_340.jpg":"340x432","pp_24028961_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24028972_1920.jpg":"1920x1080","k_24028972_1280.jpg":"1280x1280","k_24028972_1024.jpg":"1024x1024","k_24028972_640.jpg":"640x640","k_24028972_480.jpg":"480x480","k_24028972_340.jpg":"340x340","k_24028972_220.jpg":"220x220","o_24028972_1280.jpg":"1280x854","o_24028972_1024.jpg":"1024x683","o_24028972_640.jpg":"640x427","o_24028972_480.jpg":"480x320","o_24028972_340.jpg":"340x227","o_24028972_220.jpg":"220x146","h_24028972_1280.jpg":"1280x854","h_24028972_1024.jpg":"1024x683","h_24028972_640.jpg":"640x427","h_24028972_480.jpg":"480x320","h_24028972_340.jpg":"340x227","h_24028972_220.jpg":"220x147","pp_24028972_1280.jpg":"1280x1628","pp_24028972_1024.jpg":"1024x1303","pp_24028972_640.jpg":"640x814","pp_24028972_480.jpg":"480x611","pp_24028972_340.jpg":"340x432","pp_24028972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_24028963_1920.jpg":"1920x1080","k_24028963_1280.jpg":"1280x1280","k_24028963_1024.jpg":"1024x1024","k_24028963_640.jpg":"640x640","k_24028963_480.jpg":"480x480","k_24028963_340.jpg":"340x340","k_24028963_220.jpg":"220x220","o_24028963_1280.jpg":"1280x1280","o_24028963_1024.jpg":"1024x1024","o_24028963_640.jpg":"640x640","o_24028963_480.jpg":"480x480","o_24028963_340.jpg":"340x340","o_24028963_220.jpg":"220x220","h_24028963_1280.jpg":"1280x854","h_24028963_1024.jpg":"1024x683","h_24028963_640.jpg":"640x427","h_24028963_480.jpg":"480x320","h_24028963_340.jpg":"340x227","h_24028963_220.jpg":"220x147","pp_24028963_1280.jpg":"1280x1628","pp_24028963_1024.jpg":"1024x1303","pp_24028963_640.jpg":"640x814","pp_24028963_480.jpg":"480x611","pp_24028963_340.jpg":"340x432","pp_24028963_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_24028966_1920.jpg":"1920x1080","k_24028966_1280.jpg":"1280x1280","k_24028966_1024.jpg":"1024x1024","k_24028966_640.jpg":"640x640","k_24028966_480.jpg":"480x480","k_24028966_340.jpg":"340x340","k_24028966_220.jpg":"220x220","o_24028966_1280.jpg":"1280x1917","o_24028966_1024.jpg":"1024x1533","o_24028966_640.jpg":"640x958","o_24028966_480.jpg":"480x719","o_24028966_340.jpg":"340x509","o_24028966_220.jpg":"220x329","h_24028966_1280.jpg":"1280x854","h_24028966_1024.jpg":"1024x683","h_24028966_640.jpg":"640x427","h_24028966_480.jpg":"480x320","h_24028966_340.jpg":"340x227","h_24028966_220.jpg":"220x147","pp_24028966_1280.jpg":"1280x1628","pp_24028966_1024.jpg":"1024x1303","pp_24028966_640.jpg":"640x814","pp_24028966_480.jpg":"480x611","pp_24028966_340.jpg":"340x432","pp_24028966_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24028968_1920.jpg":"1920x1080","k_24028968_1280.jpg":"1280x1280","k_24028968_1024.jpg":"1024x1024","k_24028968_640.jpg":"640x640","k_24028968_480.jpg":"480x480","k_24028968_340.jpg":"340x340","k_24028968_220.jpg":"220x220","o_24028968_1280.jpg":"1280x854","o_24028968_1024.jpg":"1024x683","o_24028968_640.jpg":"640x427","o_24028968_480.jpg":"480x320","o_24028968_340.jpg":"340x227","o_24028968_220.jpg":"220x146","h_24028968_1280.jpg":"1280x854","h_24028968_1024.jpg":"1024x683","h_24028968_640.jpg":"640x427","h_24028968_480.jpg":"480x320","h_24028968_340.jpg":"340x227","h_24028968_220.jpg":"220x147","pp_24028968_1280.jpg":"1280x1628","pp_24028968_1024.jpg":"1024x1303","pp_24028968_640.jpg":"640x814","pp_24028968_480.jpg":"480x611","pp_24028968_340.jpg":"340x432","pp_24028968_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24028974_1920.jpg":"1920x1080","k_24028974_1280.jpg":"1280x1280","k_24028974_1024.jpg":"1024x1024","k_24028974_640.jpg":"640x640","k_24028974_480.jpg":"480x480","k_24028974_340.jpg":"340x340","k_24028974_220.jpg":"220x220","o_24028974_1280.jpg":"1280x854","o_24028974_1024.jpg":"1024x683","o_24028974_640.jpg":"640x427","o_24028974_480.jpg":"480x320","o_24028974_340.jpg":"340x227","o_24028974_220.jpg":"220x146","h_24028974_1280.jpg":"1280x854","h_24028974_1024.jpg":"1024x683","h_24028974_640.jpg":"640x427","h_24028974_480.jpg":"480x320","h_24028974_340.jpg":"340x227","h_24028974_220.jpg":"220x147","pp_24028974_1280.jpg":"1280x1628","pp_24028974_1024.jpg":"1024x1303","pp_24028974_640.jpg":"640x814","pp_24028974_480.jpg":"480x611","pp_24028974_340.jpg":"340x432","pp_24028974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_24028969_1920.jpg":"1920x1080","k_24028969_1280.jpg":"1280x1280","k_24028969_1024.jpg":"1024x1024","k_24028969_640.jpg":"640x640","k_24028969_480.jpg":"480x480","k_24028969_340.jpg":"340x340","k_24028969_220.jpg":"220x220","o_24028969_1280.jpg":"1280x1917","o_24028969_1024.jpg":"1024x1533","o_24028969_640.jpg":"640x958","o_24028969_480.jpg":"480x719","o_24028969_340.jpg":"340x509","o_24028969_220.jpg":"220x329","h_24028969_1280.jpg":"1280x854","h_24028969_1024.jpg":"1024x683","h_24028969_640.jpg":"640x427","h_24028969_480.jpg":"480x320","h_24028969_340.jpg":"340x227","h_24028969_220.jpg":"220x147","pp_24028969_1280.jpg":"1280x1628","pp_24028969_1024.jpg":"1024x1303","pp_24028969_640.jpg":"640x814","pp_24028969_480.jpg":"480x611","pp_24028969_340.jpg":"340x432","pp_24028969_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23841366_1920.jpg":"1920x1080","k_23841366_1280.jpg":"1280x1280","k_23841366_1024.jpg":"1024x1024","k_23841366_640.jpg":"640x640","k_23841366_480.jpg":"480x480","k_23841366_340.jpg":"340x340","k_23841366_220.jpg":"220x220","o_23841366_1280.jpg":"1280x853","o_23841366_1024.jpg":"1024x682","o_23841366_640.jpg":"640x426","o_23841366_480.jpg":"480x320","o_23841366_340.jpg":"340x226","o_23841366_220.jpg":"220x146","h_23841366_1280.jpg":"1280x854","h_23841366_1024.jpg":"1024x683","h_23841366_640.jpg":"640x427","h_23841366_480.jpg":"480x320","h_23841366_340.jpg":"340x227","h_23841366_220.jpg":"220x147","pp_23841366_1280.jpg":"1280x1628","pp_23841366_1024.jpg":"1024x1303","pp_23841366_640.jpg":"640x814","pp_23841366_480.jpg":"480x611","pp_23841366_340.jpg":"340x432","pp_23841366_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5682874 Threads: 74 Questions: 1017009668 Slow queries: 0 Opens: 180492 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.960 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9115960 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/ursa-raukar-samostalnim-umjetnicima-je-ucinjena-gruba-nepravda-nevjerojatno-je-sto-se-tim-ljudima-dogodilo-a-dovoljan-je-jedan-premijerov-mig-da-se-to-ispravi-1252970 [printLink] => /kultura/ostalo/ursa-raukar-samostalnim-umjetnicima-je-ucinjena-gruba-nepravda-nevjerojatno-je-sto-se-tim-ljudima-dogodilo-a-dovoljan-je-jedan-premijerov-mig-da-se-to-ispravi-1252970?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 385341 [name] => Urša Raukar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ursa-raukar [link] => /tag/ursa-raukar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 605511 [name] => samostalni umjetnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-06 15:54:43 [main_article_id] => 0 [alias] => samostalni-umjetnici [link] => /tag/samostalni-umjetnici ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611172 [name] => zeleno-lijeva koalicija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-24 13:10:52 [main_article_id] => 0 [alias] => zeleno-lijeva-koalicija [link] => /tag/zeleno-lijeva-koalicija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za njih nema?! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Urša Raukar: Samostalnim umjetnicima je učinjena gruba nepravda, nevjerojatno je što im se dogodilo. A dovoljan je jedan premijerov mig da se to ispravi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24028972.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Darko Tomas/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24028972.jpg [title] => Darko Tomas/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24028961.jpg [title] => Darko Tomas/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24028972.jpg [title] => Darko Tomas/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24028963.jpg [title] => Darko Tomas/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24028966.jpg [title] => Darko Tomas/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24028968.jpg [title] => Darko Tomas/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24028974.jpg [title] => Darko Tomas/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/24028969.jpg [title] => Darko Tomas/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/21/23841366.jpg [title] =>

Urša Raukar u saborniciTomislav Krišto/CROPIX

Tomislav Kristo/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Saborski zastupnici godinu su završili donošenjem niza važnih odluka i zakona za dio hrvatskih građana koji s osjećajem egzistencijalne nelagode dočekuju božićne blagdane. Slobodni umjetnici, kazalištarci, ali i roditelji djece s invaliditetom, suočili su se s prevladavajućim stavom HDZ-ove saborske većine koja im je uputila poruku da novaca za kulturnjake i najranjivije nema. Sav navijački nacionalni zanos i ponosne proslave nogometnih pobjeda koje su uslijedile nakon toga - pa što košta da košta! - pokazale su da je njihova ogorčenost i više nego opravdana. Novaca se, ispalo je, nađe, pod uvjetom da se političari mogu slikati u blizini popularnih momaka u “kockastim” dresovima.

O tim temama razgovaramo sa saborskom zastupnicom iz redova zeleno-lijevog bloka “Možemo!”, glumicom Uršom Raukar Gamulin, čiji je politički angažman uvelike vezan upravo za položaj umjetnika u hrvatskom društvu:

- Mislim da je logično da sam u saborskom radu najviše vezana uz kulturu, cijeli sam život radila u tom području i aktivno sam sudjelovala u mnogim akcijama vezanim uz poboljšanje uvjeta rada umjetnika - kaže ova zastupnica.

Uvijek treba ponoviti činjenicu da obrazovanje, kultura i znanost moraju biti temelj društva koje želi prosperitet. Nažalost, u Hrvatskoj je podrška tim krucijalnim sektorima više deklaratorna, manje konkretna, od financija do društvenog priznanja. Dovoljno je samo pogledati u kakvim uvjetima žive naši učitelji, profesori, znanstvenici, umjetnici koji su zaposleni, kakve su im plaće, pa posljedično mirovine, kakvi su im radni uvjeti, kakav im je društveni status.

A možete zamisliti u kakvim tek uvjetima žive oni koji imaju status samostalnih umjetnika. U tom vrtlogu imperativa tržišta, kriza, rata, novca i vremena, ozbiljno su nagrizeni temelji društva, a kad se tome pridoda još i demografska katastrofa i masovni odlazak mladih, jasno je da svira posljednji alaram upozorenja - ili ćemo stubokom promijeniti društvene paradigme ili nas naprosto neće biti.

---

image
Darko Tomas/Cropix
---

Vaš amandman na proračun za 2023. koji bi pomogao samostalnim umjetnicima nije prihvaćen. Da podsjetimo, o čemu se konkretno radilo?

- Nevjerojatno je da su samostalni umjetnici jedina grupacija koja je ostala pod antirecesijskim mjerama iz 2009. godine. Svima ostalima su te mjere skinute još koncem 2010. Njihov koeficijent za izračun doprinosa koje im uplaćuje država bio je 1,2 - što je već izuzetno malo - no 2009. pao je na 0,8 i ostao na tome do dana današnjeg. Za usporedbu, takve koeficijente imaju pomoćni kuhari, domari, ložači, pralje.

Uz dužno poštovanje prema svakom zanimanju, vjerujem da ćemo se složiti da su visoko obrazovani umjetnici, s priznatim djelima i nagradama, ipak zaslužili više. Amandman su vladajući odbili, ali sam u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjene Zakona o doprinosima, članak 78., kojom bi se konačno povećao koeficijent samostalcima. Koeficijent određuje visinu doprinosa za mirovinsko, što u konačnici određuje visinu mirovine. Danas mirovina samostalnih umjetnika iznosi od 1000 do 2500 kuna.

Nakon 13 godina na antirecesijskim mjerama predlažemo da se koeficijent s 0,8 povisi na 1,8 jer bismo se tako konačno izjednačili s kolegama zaposlenima u javnim ustanovama u kulturi.

Među samostalnima je samo dio umjetnika koji su prošli stroge kriterije kako bi dobili taj status i kojima država plaća doprinose za zdravstveno i mirovinsko kao poticaj kulturnom i umjetničkom stvaranju. I svakih pet godina podložni su reviziji i po rezultatima svog rada i po financijskoj dobiti.

A najvažnije je reći da je to ona skupina umjetnika bez kojih je nezamisliva današnja kulturna i umjetnička proizvodnja. Bilo bi također potrebno osmisliti sustav potpore i mladim umjetnicima koji izlaze s akademija i tek traže svoj put, kao i onima koji nisu među samostalnim profesionalnim umjetnicima, a stvaraju značajna djela kulture i umjetnosti. No, prvo treba što prije ispraviti nepravdu s koeficijentom samostalaca.

---

image
Darko Tomas/Cropix
---

Javnost mora znati

Ljudi često imaju nejasnu sliku o samostalnim umjetnicima; kako žive, što im je uskraćeno, a što drugi imaju?

- To su umjetnici izvan radnog odnosa kojima je umjetničko stvaralaštvo i djelovanje jedino i glavno zanimanje. Samostalni profesionalni umjetnici u RH žive od svojih honorara iz kojih plaćaju poreze i prireze, nemaju plaćeni godišnji odmor, nemaju božićnice, uskrsnice, nemaju zagarantirani mjesečni dohodak, nemaju mogućnost dizanja kredita u banci. Honorari su najčešće niski, tako da rade paralelno na više projekata kako bi zaradili dovoljno za preživljavanje.

Povremeno sam se sretala s nerazumijevanjem potrebe takve državne podrške sektoru kulture i umjetnosti. Susretala sam se, istina, rjeđe, čak i s paušalnim ocjenama da svi trebamo ići na tržište, pa tko preživi, taj vrijedi. Nadam se da ne moram posebno naglašavati koliko je to površna izjava, izgovorena bez razumijevanja svrhe i važnosti umjetnosti i kulture i potpuno besmislena s obzirom na činjenicu da nas ima 3,8 milijuna, pa bilo kakvo tržište nema apsolutno nikakve šanse.

Sve europske države itekako podupiru kulturu i financijski i organizacijski i strateški je promišljaju u odnosu na druge grane, gospodarstvo, obrazovanje, turizam, socijalu, zdravstvo... Svi razumiju važnost i neophodnost kulture i umjetnosti, kako one baštinske, tako jednako i ove suvremene. Minimum koji im država može osigurati jest barem dostojanstven koeficijent.

Društvenim mrežama dijelile su se fotografije 71 saborskog zastupnika, HDZ-ove “mašinerije za glasanje”, koji su bili protiv tog amandmana. Što mislite o takvoj kampanji, može li postići učinak?

- Mi smo jedan od rijetkih parlamenata u Europi koji nemaju mogućnost jednostavnog pregleda tko je kako glasao po pojedinoj točki i po pojedinačnom amandmanu. A potrebno je da to bude jasno prisutno u javnosti kako bi svaki zastupnik odgovarao pred građanima za svoja glasanja, a ne se skrivao iza stranačke stege ili utopio u anonimnosti glasačke mašine. Kako na izborima postoji mogućnost preferencijalnog glasa koji se daje konkretnom kandidatu ili kandidatkinji na izbornim listama, važno je da se javno zna i kako je tko u Saboru glasao.

Vjerujete li da će premijer Plenković održati riječ izgovorenu u Saboru da će popraviti umjetnicima nanesenu nepravdu?

- Premijer Plenković je na moje pitanje odgovorio: “Ako je učinjena tako gruba nepravda, naći ćemo načina da to ispravimo” pa se nadam da će izmjena Zakona o doprinosima koju sam uputila na dnevni red Sabora doći na raspravu i da će biti izglasana. Jer gruba nepravda jest učinjena, to je neporecivo. I može se ispraviti vrlo brzo, dovoljan je premijerov mig. Čvrsto vjerujem da je potrebno što hitnije ispraviti tu nevjerojatnu nepravdu koja direktno utječe na mizerne mirovine samostalnih umjetnika koje su ispod praga siromaštva.

---

image
Darko Tomas/Cropix
---

Zakon o kazalištima

Koje su vaše najveće primjedbe na Zakon o kazalištima koji se dugo čekao i koji je prošao prvo čitanje u Saboru?

- Mislim da je najveći problem što se donose novi kulturni zakoni prije nego je donesena strategija razvoja kulture i umjetnosti u RH, dakle, logično bi bilo da se prvo odrede ciljevi razvoja, a tek onda i alati, odnosno zakoni kojima će se do tih ciljeva doći. Žalim također što nije provedena doista široka stručna javna rasprava prije upućivanja zakona u proceduru kako bi se svi problemi izrazgovarali i kako bi se iznašlo zadovoljavajuće rješenje.

No, to se još uvijek može organizirati i sigurna sam da je to način da se prijepori riješe, a to je, na primjer, odredba da ista osoba - gradonačelnik ili načelnik - bira i ravnatelja kazališta i kazališno vijeće, dakle, tijelo koje bi trebalo nadzirati rad ravnatelja. To je korak unatrag u demokratizaciji procesa i u potpunosti isključuje predstavničko tijelo, odnosno gradsko vijeće ili skupštinu iz odluka o upravljanju kazalištima.

Zatim, uvođenje mogućnosti da bilo tko osniva umjetničku organizaciju, a ne samo umjetnici. Potom, uvođenje ugovora o djelu kojim se može omogućiti prikriveno višegodišnje zapošljavanje na određeno. Pa osnivanje komisije koja će bez jasnih kriterija odlučivati o “umjetničkom doprinosu” pojedinih glumaca čime se otvara mogućnost zloupotrebe. Potrebno je i odrediti prijelazni rok od barem šest mjeseci za odlazak baletnih i folklornih umjetnika u mirovinu po novom zakonu, da ansambli ne ostanu bez potrebnog broja plesača.

Eto, nadam se da će do drugog saborskog čitanja doći do dodatnih razgovora struke i Ministarstva i da će se riješiti nesuglasice.

Postoje li po vama odredbe u tom zakonu koje bi donijele bolje uvjete za kazalištarace nego do sada?

- Toplo pozdravljamo uvođenje trogodišnjeg financiranja, kao što je već uvedeno u Zakon o kulturnim vijećima i javnom financiranju u kulturi, to će omogućiti lakše planiranje programa kazališta. Također, izrazito pozdravljamo promjenu koja omogućuje zapošljavanje glumaca na neodređeno, nakon četiri godine ugovora na određeno.

---

Ulice ženama!

Gradski ogranak "Možemo!" u Zagrebu mijenja nazive četiriju ulica koje nose imena po pripadnicima režima NDH i traži da se nazovu po imenima četiriju žena, umjetnica. Dvije muhe jednim udarcem, reklo bi se - koliko je vama osobno to značajno?

- Smatram da je veličanje zločinačkog režima NDH na bilo koji način potpuno neprihvatljivo i da je to civilizacijsko, a ne ideološko pitanje. I zato ću se složiti sa svakim naporom koji ide u smjeru jasnog odmicanja od te sramotne kvazidržave. A da žene imaju vrlo malo ulica i trgova po cijeloj Hrvatskoj to je činjenica koju svi vidimo i znamo.

Zato je važno promijeniti i tu neravnopravnost i krenuti imenovati javne prostore po značajnim ženama kojima hrvatska povijest ne manjka. I nije problem samo imenovanje ulica po zaslužnim građankama, nego je to samo dio opće slike podzastupljenosti žena u društvenom i političkom životu Hrvatske koju treba odlučno mijenjati.

---

---

‘6+6‘ roditeljima djece s invaliditetom

Što predlaže stranka Možemo! da bi popravila situaciju u kojoj su roditelji djece s invaliditetom?

- Od početka našeg mandata u Saboru zalažemo se i borimo za zakonska rješenja i financijske mjere koje bi omogućile dostojanstveniji život osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima njegovateljima.

Sada već drugi put predlažemo da se roditeljima njegovateljima omogući da primaju naknadu nakon smrti njihova djeteta, a ne da im se isti čas oduzima naknada, ostaju bez sredstava za život i prisiljeni su odmah tražiti posao.

Tražili smo da im se daju iste mogućnosti kao i državnim dužnosnicima, 6 + 6, šest mjeseci pune naknade i šest 50 posto. Vladajući su to odbili. Ali, ne odustajemo i prvom prilikom ćemo ponoviti ovaj prijedlog jer smatramo da roditelji njegovatelji trebaju imati iste uvjete kao i državni dužnosnici.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Darko Tomas/Cropix Darko Tomas/Cropix Darko Tomas/Cropix Darko Tomas/Cropix Darko Tomas/Cropix Darko Tomas/Cropix Darko Tomas/Cropix Darko Tomas/Cropix Tomislav Kristo/Cropix
Tomislav Kristo/Cropix

Urša Raukar u saborniciTomislav Krišto/CROPIX

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/ursa-raukar-samostalnim-umjetnicima-je-ucinjena-gruba-nepravda-nevjerojatno-je-sto-se-tim-ljudima-dogodilo-a-dovoljan-je-jedan-premijerov-mig-da-se-to-ispravi-1252970 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b26503cbfe7d0e94a5cec70119269c6241723256 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ur%C5%A1a+Raukar%3A+Samostalnim+umjetnicima+je+u%C4%8Dinjena+gruba+nepravda%2C+nevjerojatno+je+%C5%A1to+im+se+dogodilo.+A+dovoljan+je+jedan+premijerov+mig+da+se+to+ispravi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fursa-raukar-samostalnim-umjetnicima-je-ucinjena-gruba-nepravda-nevjerojatno-je-sto-se-tim-ljudima-dogodilo-a-dovoljan-je-jedan-premijerov-mig-da-se-to-ispravi-1252970 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fursa-raukar-samostalnim-umjetnicima-je-ucinjena-gruba-nepravda-nevjerojatno-je-sto-se-tim-ljudima-dogodilo-a-dovoljan-je-jedan-premijerov-mig-da-se-to-ispravi-1252970 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za njih nema?! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Ostaloza njih nema?!

Urša Raukar: Samostalnim umjetnicima je učinjena gruba nepravda, nevjerojatno je što im se dogodilo. A dovoljan je jedan premijerov mig da se to ispravi

30. prosinca 2022. - 19:21

Saborski zastupnici godinu su završili donošenjem niza važnih odluka i zakona za dio hrvatskih građana koji s osjećajem egzistencijalne nelagode dočekuju božićne blagdane. Slobodni umjetnici, kazalištarci, ali i roditelji djece s invaliditetom, suočili su se s prevladavajućim stavom HDZ-ove saborske većine koja im je uputila poruku da novaca za kulturnjake i najranjivije nema. Sav navijački nacionalni zanos i ponosne proslave nogometnih pobjeda koje su uslijedile nakon toga - pa što košta da košta! - pokazale su da je njihova ogorčenost i više nego opravdana. Novaca se, ispalo je, nađe, pod uvjetom da se političari mogu slikati u blizini popularnih momaka u “kockastim” dresovima.

O tim temama razgovaramo sa saborskom zastupnicom iz redova zeleno-lijevog bloka “Mož...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 20:39