StoryEditorOCM
OstaloKULTURNA LJETA

Uz ovakav bogat program čovjek se gotovo zabrine za turiste koji su se samo došli čestito opiti i spavati na ulicama

28. lipnja 2023. - 12:37

Ljetni kulturni programi u nekim dalmatinskim gradovima već su otpočeli u ovom mjesecu, ali, glavna zbivanja u pravilu su ostavljena za srpanj i protežu se duboko u kolovoz.

Kulturno ljeto, zabavno ljeto, ljetni program ili pod kojim se već nazivom vodi, odavno ima svako mjesto na obali; uključuje obavezne "laganije" sadržaje poput ribarskih večeri, turističkih šetnja, koncerata zabavne glazbe i kušaonica mladog vina i ulja.

Gotovo svi programi uključuju i poneku izložbu i filmsku projekciju.

Kazališni i glazbeni umjetnici prilično su zaposleni: mnoge tehnički manje zahtjevne dramske predstave nastale u protekloj sezoni i nastupi pojedinih glazbenika moći će se pogledati i poslušati na više mjesta, "rotiraju" se obalom, a veliki, tradicionalni festivali ponudit će nekoliko interesantnih premijera.

Izdvojimo tek ponešto jer, barem ovako na papiru - i li ekranu - sadržaj je veoma gust.

Dubrovačke ljetne igre na Lokrumu donose premijeru Ivane Lovrić Jović "Vidi kako Lokrum pre zube" u režiji Paola Tišljarića, priču o autoričinom odrastanju i odnosu s ocem.

image

Dubrovnik

Niksa Duper/Cropix/Cropix

Na Lovrijencu će Grzegorz Jarzyna i Roman Pawłowski postaviti Shakespeareovu komediju "Na Tri kralja" s temom brata i sestre blizanaca koje je razdvojila oluja i brodolom "negdje na obalama Ilirije". Sestra, zbog sigurnosti, preoblači se u muško odijelo, a kako je i brat u blizini, dolazi do niza zabuna. Interesanntno je i to da se Split i Dubrovnik dugo spore u kojem se od ta dva grada radnja zbiva jer kapetan na obali Ilirije, što je valjda Dalmacija, upozorava spašenu blizanku na znamenite starine koje u gradu može vidjeti.

Izdvojimo i premijeru "Sjetne žene raguzejske", autorski projekt Dore Ruždjak Podolski, svojevrsnu dramsku fresku u kojoj se ogledaju najrazličitije sudbine dubrovačkih vladika, dumni, godišnjica, svodilja, tovjernarica, udovica, vilenica i mnogih drugih.

Splitsko ljeto, kao što smo već najavili, donosi Puccinijevu operu "Tosca" na Peristilu, Balet "Dora i Slava " posvećen Dori Pejačević i Slavi Raškaj te dramsku premijeru "Gazdarica" Petera Turrinija po motivima Goldonijeve "Krčmarice Mirandoline".

Međunarodni dječji festival u Šibeniku već je započeo, a osim brojnih gostujućih predstava za djecu - od igranih do lutkarskih i opernih- zgodno su zamišljeni popratni programi koji se zbivaju na trgovima i ulicama - od cirkuskih točaka do šetnje na štulama.

image

Makarska Jazz Festival
 

Ivo Ravlic/Cropix/

U Šibeniku se uz to planira čitav niz događanja na tvrđavama, u HNK i na trgovima - od koncerata do Plesnog festivala te Festivala animiranog filma i stripa. Krajem kolovoza počinje i relativno mladi Hrvatski festival putnika koji okuplja ljubitelje putovanja i sve druge zainteresirane za uzbudljivu kulturu putovanja.

Tijekom tri dana, festival postaje mjesto na kojem ljudi putuju svijetom na zabavan i jedinstven način. Cilj su festivala učenje i zabava kroz predavanja poznatih putnika, kušanje različite ukusne hrane i pića te uživanje u koncertima i plesnim nastupima.

Trogirsko kulturno ljeto već je počelo i nudi nudi: klape,kazališne predstave,izložbe, ribarske fešte, večeri folklora,zabavnu glazbu, gudačke kvartete i filmske projekcije - sve do 10. rujna.

U Makarskoj osim Jazz festivala, publika će moći poslušati i slovensku grupu Perpetuum Jazzile, jednu od najvećih i najprepoznatljivijih vokalnih skupina na svijetu.Ovaj zbor od 40 pjevača upravo slavi i četrdesetu obljetnicu djelovanja.

Inače, Perpetuum Jazzile pjevat će i na Hvaru gdje se odvija tradicionalni ljetni festival s mnogo jazza, baleta, i klasične glazbe.

Uz ovakav program gotovo se čovjek zabrine za turiste koji su se samo došli čestito opiti i spavati po ulicama. Hoće li ih nadjačati kulturna ljeta, vidjet ćemo za mjescec - dva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:06