stdClass Object ( [id] => 1358519 [title] => Veliki vodič kroz Noć muzeja: Splićani, ako niste vidjeli dragocjenosti iz Hajduka, evo gdje čekaju! Bit će i fritula [alias] => veliki-vodic-kroz-noc-muzeja-splicani-ako-niste-vidjeli-dragocjenosti-iz-hajduka-evo-gdje-cekaju-bit-ce-i-fritula [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatsko muzejsko društvo organizira večeras, po 19. put, “Noć muzeja”, koja će se održati u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama.

U proteklih 19 godina “Noć muzeja” posjetilo je više od četiri milijuna i 27 tisuća gostiju, a manifestacija je zgodno smještena u doba godine kada ima malo društvenih događanja – božićni i novogodišnji blagdani su završeni, maškare se se još nisu razmahale, a vrijeme je hladno i dani su još kratki.

Proteklih godina autorice i voditeljice manifestacije, Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović, definirale su teme i smjer manifestacije.

Ovogodišnja tema “Noći muzeja” je “Muzeji i nova publika” i odgovarajuća je u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo, kažu u Hrvatskom muzejskom društvu.

Splitski muzeji će u petak raditi i nuditi besplatne programe i razgledavanja od popodnevnih sati (uglavnom od 18 sati) pa do 23 sata ili do ponoći.

Splitska ponuda

Izdvajamo dio splitske muzejske “ponude” koja bi, kao i svake godine, trebala napuniti i oživjeti zamrli grad.

Arheološki muzej u Splitu poziva građane na istraživanje bogate arheološke povijesti i kulturne baštine kroz besplatna stručna vodstva kroz lapidarij. Vodstva za odrasle su predviđena u četiri termina (18.30, 20.30, 21.30 i 22.30 sati).

Za najmlađe posjetitelje organizira se posebno vodstvo “Priče iz Muzeja: Noćno izdanje” uz pratnju odraslih. Mladi istraživači, u dobi od 7 do 14 godina, upoznat će antičku Salonu kroz spomenike i svakodnevicu, istražujući vrijedne artefakte. Vodstvo traje 45 minuta, počinje u 19.30 u lapidariju, a zbog ograničenog broja djece potrebna je prethodna prijava putem linka. Bit će i čaja, fritula i glazbe.

---

image

Izložba ‘Velo misto, a mali svit’ u Državnom arhivu na Gripama

Nikola Vilić/Cropix
---


Državni arhiv u tvrđavi Gripe poziva na izložbu “Velo misto, a mali svit” koja je bila postavljena lani, a sada se ponovno otvara zbog velikog interesa. Moći će se razgledati sačuvane stvari sa snimanja serije.

Bajamontijeva fontana

Bit će tu Bajamontijeva fontana, originalne skice scenografije Dušana Jeričevića, originalni crtež s uvodne špice serije slikara Ljube Ivančića, osobne stvari Miljenka Smoje (fotografije, dokumenti, karikature, pisaće mašine, kapa, očale...), najstarije stvari vezane uz NK “Hajduk” koje se inače čuvaju u Kući slave splitskog športa, dijelovi stare splitske nošnje, a prikazivat će se i videa s glumcima Aljošom Vučkovićem, Duškom Valentićem i Helenom Papić.

---

image

Izložba ‘Velo misto, a mali svit’ u Državnom arhivu na Gripama izazvala je veliki interes. Opet se vratila!

Nikola Vilić/Cropix
---


U Etnografskom muzeju u 18.30 sati započinje koncert “Mandolina moderna” Gradskog mandolinskog orkestra “Sanctus Domnio”, sat kasnije bit će upriličen razgovor s pomorkinjom Anom Grabovac, a u 21 sat je na programu projekcija dokumentarca “Modri kavez”.

U Galeriji umjetnina može se posjetiti retrospektivna izložba Petra Jakelića, a od 19 do 20 sati posjetitelji će imati priliku upoznati japansku umjetnicu sa splitskom adresom Saeri Kiritani i njenu izložbu “Zlatni snovi”.

---

image

Akademski slikar Petar Jakelić, retrospektivna izložba u Galeriji umjetnina

Paun Paunović/Cropix
---


U 21 sat je otvorenje izložbe “Rastavi, sastavi, nastavi”, a riječ je o studentskim umjetničkim intervencijama u postavu zbirke Galerije umjetnina.

Iznenađenje u ‘Marulića’

Gradska knjižnica Marka Marulića poziva sve ljubitelje sporta i one koji to tek postaju na otvorenje izložbe “Evo me – 50 godina maskote splitskog sporta” u 19 sati, a u 20 sati goste očekuje ekskluzivno iznenađenje koje će prisutne, jamče knjižničari – oduševiti.

U Hrvatskom domu od 17 sati može se pogledati izložba nagrađivane fotografkinje Maje Prgomet. Fotografije su snimljene na koncertima održanima u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića u 2023. godini, a na njima su Stefan Milenković, Monika Leskovar, Arcadi Volodos, Asaf Avidan, Katarina Livljanić, J. R. August, The Baylor Project, Božo Vrećo i Hojsak&Novosel, Amira Medunjanin i Boško Jović. Od 18 do 23 sata moći će se pratiti videoprodukcija koncerata.

Posjetitelji Hrvatskog pomorskog muzeja imat će prigodu razgledati postav vojnog i trgovačkog pomorstva. Zadnja je to prigoda i za razgledati gostujuću izložbu Muzeja grada Umaga “Mreže i udice”. U 18.30 bit će predstavljena donacija maketa brodova Dalmatinskog kolekcionarskog društva “Diokles”.

Program će obogatiti glazbeni nastupi učenika osnovne glazbene škole “Lovro pl. Matačić” iz Omiša (od 19 do 20 sati) te gudačkog kvarteta “Bozzotti” (od 21do 22.30 sati).

Muzej grada Splita u Galeriji Emanuela Vidovića organizira druženje s autorom izložbe “Lingua Franca” Hrvojem Markom Peruzovićem.

Kreće u podne

U Dioklecijanovim podrumima u 18 sati bit će održana prezentacija publikacije za djecu i mlade “Dioklecijan – ratnik, vizionar, car” te izložba “Jerko Marasović – renesansni čovjek dvadesetog stoljeća (1923. – 2023.)”. Bit će organizirana i besplatna stručna vođenja za građane, a u prostoru centralnog hodnika podruma osmišljena svjetlosna projekcija uz glazbu.

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika “Noć muzeja” počinje već u podne.

---

image

Eremitaža sv. Jere
 

Tom Dubravec/Cropix
---


Od 12 do 15 sati organizira se posjet crkvici sv. Jere i pustinjačkom stanu na Marjanu uz stručno vodstvo. Prijevoz je organiziran e-minibusom s polaskom ispred sjevernih vrata Muzeja, a zbog kapaciteta minibusa potrebna je prethodna najava na e-mail edukator@marjan-parksuma.hr.

Navečer u muzeju je prilika za razgledavanje nekoliko izložbi i dvaju arheoloških filmova, a u 21.30 sati nastupa kvartet saksofona ENDeM.

Poslastice na Zvjezdarnici

U Galeriji Meštrović posjetitelje očekuje multimedijalna instalacija Ivana Marušića Klifa. Njome se prikazuju Meštrovićevi radovi iz Galerije koji su još na zagrebačkoj izložbi, ali i lik samog umjetnika − pri radu, na odmoru, s obitelji…

Pripremili su i edukativan sadržaj – na katu Galerije, u 17 sati pripovjedačica Jasmina Aleksandra Žiljak, koristeći tehniku Kamishibai kazališta (pripovijedanje uz slike), mladu će publiku uvesti u razdoblje Meštrovićeva života provedenog u Splitu.

U isto vrijeme, sve do 23 sata radit će i “kreativna stanica” za izradu figura od papira.

Prirodoslovni muzej će u Noć muzeja predstaviti preuređeni prostor u kojem je smještena Malakološka zbirka obitelji Bakotić.

Uz stručno vođenje i razgledavanje izložbi, u 19 sati bit će održana projekcija filma “Povijest muzeja” u povodu obilježavanja 100. obljetnice Prirodoslovnog muzeja u Splitu u ovoj godini. Nakon toga, djeca će moći upoznati žive kukce u terariju i ujedno se educirati o njihovoj ulozi u prirodi.

---

image

Riznica splitske katedrale

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Riznica splitske katedrale na Peristilu nudi razgledavanje stalnog postava, posjet krstionici sv. Ivana Krstitelja (nekoć antičkom hramu iz vremena cara Dioklecijana), te uspon na zvonik katedrale sv. Dujma u noćnim satima.

---

image

Uspon na 60 metara visok zvonik Sv. Duje
 

Duje Klarić/Cropix
---

Zvjezdano selo Mosor organizira bogat program u velikoj dvorani zvjezdarnice u Gornjem Sitnom. Sastojat će se od kolaža glazbenih i scenskih izvedbi, i za one najmlađe i za odrasle.

U povodu obilježavanja 500. obljetnice smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića, prikazat će se kratki promotivni film “500 godina Judite” u produkciji Gradske knjižnice Marka Marulića Split.

---

image

Zvjezdano selo na Mosoru
 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Redat će se scenski nastupi i glazbeni programi iz sata u sat, a izdvajamo nastup humorista u 19.15, potom u 20.30 nastup književnice Tanje Mravak koja će govoriti o putovanjima te u 22.45 predavanje astrofizičarke dr. Vernese Smolčić o galaksijama.

Ako vremenski uvjeti budu povoljni, program će se sastojati i od astronomskih promatranja noćnog neba s terase zvjezdarnice.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GDJE ĆEMO VEČERAS? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => GDJE ĆEMO VEČERAS? 2 0 7599 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-22 12:25:17 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-26 08:46:17 [modified_by] => 3140 [publish_up] => 2024-01-26 08:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Veliki vodič kroz Noć muzeja: Splićani, ako niste vidjeli dragocjenosti iz Hajduka, evo gdje čekaju! Bit će i fritula page_title=Veliki vodič kroz Noć muzeja: Splićani, ako niste vidjeli dragocjenosti iz Hajduka, evo gdje čekaju! Bit će i fritula [metakey] => Noć muzeja 2024., splitska Noć muzeja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26451118.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/25435760.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/25819311.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/25819298.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/18371022.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/24192835.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/24101777.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/24212803.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26171795.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26228712.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

No\u0107 muzeja 2024.<\/p>","

Zvjezdano selo na Mosoru
\n\u00a0<\/p>","

Izlo\u017eba \u2018Velo misto, a mali svit\u2019 u Dr\u017eavnom arhivu na Gripama izazvala je veliki interes. Opet se vratila!<\/p>","

Izlo\u017eba \u2018Velo misto, a mali svit\u2019 u Dr\u017eavnom arhivu na Gripama<\/p>","

Uspon na 60 metara visok zvonik Sv. Duje
\n\u00a0<\/p>","

Arheolo\u0161ki muzej<\/p>","

Eremita\u017ea sv. Jere
\n\u00a0<\/p>","

Riznica splitske katedrale<\/p>","

Akademski slikar Petar Jakeli\u0107, retrospektivna izlo\u017eba u Galeriji umjetnina<\/p>","

Slikar Hrvoje Marko Peruzovi\u0107
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["52:46","45:48","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1599","hd_26451118_1920.jpg":"1920x1080","k_26451118_1280.jpg":"1280x1280","k_26451118_1024.jpg":"1024x1024","k_26451118_640.jpg":"640x640","k_26451118_480.jpg":"480x480","k_26451118_340.jpg":"340x340","k_26451118_220.jpg":"220x220","o_26451118_1280.jpg":"1280x1066","o_26451118_1024.jpg":"1024x852","o_26451118_640.jpg":"640x533","o_26451118_480.jpg":"480x399","o_26451118_340.jpg":"340x283","o_26451118_220.jpg":"220x183","h_26451118_1280.jpg":"1280x854","h_26451118_1024.jpg":"1024x683","h_26451118_640.jpg":"640x427","h_26451118_480.jpg":"480x320","h_26451118_340.jpg":"340x227","h_26451118_220.jpg":"220x147","pp_26451118_1280.jpg":"1280x1628","pp_26451118_1024.jpg":"1024x1303","pp_26451118_640.jpg":"640x814","pp_26451118_480.jpg":"480x611","pp_26451118_340.jpg":"340x432","pp_26451118_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1134","hd_25435760_1920.jpg":"1920x1080","k_25435760_1280.jpg":"1280x1280","k_25435760_1024.jpg":"1024x1024","k_25435760_640.jpg":"640x640","k_25435760_480.jpg":"480x480","k_25435760_340.jpg":"340x340","k_25435760_220.jpg":"220x220","o_25435760_1280.jpg":"1280x756","o_25435760_1024.jpg":"1024x604","o_25435760_640.jpg":"640x378","o_25435760_480.jpg":"480x283","o_25435760_340.jpg":"340x200","o_25435760_220.jpg":"220x129","h_25435760_1280.jpg":"1280x854","h_25435760_1024.jpg":"1024x683","h_25435760_640.jpg":"640x427","h_25435760_480.jpg":"480x320","h_25435760_340.jpg":"340x227","h_25435760_220.jpg":"220x147","pp_25435760_1280.jpg":"1280x1628","pp_25435760_1024.jpg":"1024x1303","pp_25435760_640.jpg":"640x814","pp_25435760_480.jpg":"480x611","pp_25435760_340.jpg":"340x432","pp_25435760_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25819311_1920.jpg":"1920x1080","k_25819311_1280.jpg":"1280x1280","k_25819311_1024.jpg":"1024x1024","k_25819311_640.jpg":"640x640","k_25819311_480.jpg":"480x480","k_25819311_340.jpg":"340x340","k_25819311_220.jpg":"220x220","o_25819311_1280.jpg":"1280x853","o_25819311_1024.jpg":"1024x682","o_25819311_640.jpg":"640x426","o_25819311_480.jpg":"480x320","o_25819311_340.jpg":"340x226","o_25819311_220.jpg":"220x146","h_25819311_1280.jpg":"1280x854","h_25819311_1024.jpg":"1024x683","h_25819311_640.jpg":"640x427","h_25819311_480.jpg":"480x320","h_25819311_340.jpg":"340x227","h_25819311_220.jpg":"220x147","pp_25819311_1280.jpg":"1280x1628","pp_25819311_1024.jpg":"1024x1303","pp_25819311_640.jpg":"640x814","pp_25819311_480.jpg":"480x611","pp_25819311_340.jpg":"340x432","pp_25819311_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25819298_1920.jpg":"1920x1080","k_25819298_1280.jpg":"1280x1280","k_25819298_1024.jpg":"1024x1024","k_25819298_640.jpg":"640x640","k_25819298_480.jpg":"480x480","k_25819298_340.jpg":"340x340","k_25819298_220.jpg":"220x220","o_25819298_1280.jpg":"1280x853","o_25819298_1024.jpg":"1024x682","o_25819298_640.jpg":"640x426","o_25819298_480.jpg":"480x320","o_25819298_340.jpg":"340x226","o_25819298_220.jpg":"220x146","h_25819298_1280.jpg":"1280x854","h_25819298_1024.jpg":"1024x683","h_25819298_640.jpg":"640x427","h_25819298_480.jpg":"480x320","h_25819298_340.jpg":"340x227","h_25819298_220.jpg":"220x147","pp_25819298_1280.jpg":"1280x1628","pp_25819298_1024.jpg":"1024x1303","pp_25819298_640.jpg":"640x814","pp_25819298_480.jpg":"480x611","pp_25819298_340.jpg":"340x432","pp_25819298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18371022_1920.jpg":"1920x1080","k_18371022_1280.jpg":"1280x1280","k_18371022_1024.jpg":"1024x1024","k_18371022_640.jpg":"640x640","k_18371022_480.jpg":"480x480","k_18371022_340.jpg":"340x340","k_18371022_220.jpg":"220x220","o_18371022_1280.jpg":"1280x853","o_18371022_1024.jpg":"1024x682","o_18371022_640.jpg":"640x426","o_18371022_480.jpg":"480x320","o_18371022_340.jpg":"340x226","o_18371022_220.jpg":"220x146","h_18371022_1280.jpg":"1280x854","h_18371022_1024.jpg":"1024x683","h_18371022_640.jpg":"640x427","h_18371022_480.jpg":"480x320","h_18371022_340.jpg":"340x227","h_18371022_220.jpg":"220x147","pp_18371022_1280.jpg":"1280x1628","pp_18371022_1024.jpg":"1024x1303","pp_18371022_640.jpg":"640x814","pp_18371022_480.jpg":"480x611","pp_18371022_340.jpg":"340x432","pp_18371022_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_24192835_1920.jpg":"1920x1080","k_24192835_1280.jpg":"1280x1280","k_24192835_1024.jpg":"1024x1024","k_24192835_640.jpg":"640x640","k_24192835_480.jpg":"480x480","k_24192835_340.jpg":"340x340","k_24192835_220.jpg":"220x220","o_24192835_1280.jpg":"1280x852","o_24192835_1024.jpg":"1024x681","o_24192835_640.jpg":"640x426","o_24192835_480.jpg":"480x319","o_24192835_340.jpg":"340x226","o_24192835_220.jpg":"220x146","h_24192835_1280.jpg":"1280x854","h_24192835_1024.jpg":"1024x683","h_24192835_640.jpg":"640x427","h_24192835_480.jpg":"480x320","h_24192835_340.jpg":"340x227","h_24192835_220.jpg":"220x147","pp_24192835_1280.jpg":"1280x1628","pp_24192835_1024.jpg":"1024x1303","pp_24192835_640.jpg":"640x814","pp_24192835_480.jpg":"480x611","pp_24192835_340.jpg":"340x432","pp_24192835_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24101777_1920.jpg":"1920x1080","k_24101777_1280.jpg":"1280x1280","k_24101777_1024.jpg":"1024x1024","k_24101777_640.jpg":"640x640","k_24101777_480.jpg":"480x480","k_24101777_340.jpg":"340x340","k_24101777_220.jpg":"220x220","o_24101777_1280.jpg":"1280x853","o_24101777_1024.jpg":"1024x682","o_24101777_640.jpg":"640x426","o_24101777_480.jpg":"480x320","o_24101777_340.jpg":"340x226","o_24101777_220.jpg":"220x146","h_24101777_1280.jpg":"1280x854","h_24101777_1024.jpg":"1024x683","h_24101777_640.jpg":"640x427","h_24101777_480.jpg":"480x320","h_24101777_340.jpg":"340x227","h_24101777_220.jpg":"220x147","pp_24101777_1280.jpg":"1280x1628","pp_24101777_1024.jpg":"1024x1303","pp_24101777_640.jpg":"640x814","pp_24101777_480.jpg":"480x611","pp_24101777_340.jpg":"340x432","pp_24101777_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24212803_1920.jpg":"1920x1080","k_24212803_1280.jpg":"1280x1280","k_24212803_1024.jpg":"1024x1024","k_24212803_640.jpg":"640x640","k_24212803_480.jpg":"480x480","k_24212803_340.jpg":"340x340","k_24212803_220.jpg":"220x220","o_24212803_1280.jpg":"1280x853","o_24212803_1024.jpg":"1024x682","o_24212803_640.jpg":"640x426","o_24212803_480.jpg":"480x320","o_24212803_340.jpg":"340x226","o_24212803_220.jpg":"220x146","h_24212803_1280.jpg":"1280x854","h_24212803_1024.jpg":"1024x683","h_24212803_640.jpg":"640x427","h_24212803_480.jpg":"480x320","h_24212803_340.jpg":"340x227","h_24212803_220.jpg":"220x147","pp_24212803_1280.jpg":"1280x1628","pp_24212803_1024.jpg":"1024x1303","pp_24212803_640.jpg":"640x814","pp_24212803_480.jpg":"480x611","pp_24212803_340.jpg":"340x432","pp_24212803_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1348","hd_26171795_1920.jpg":"1920x1080","k_26171795_1280.jpg":"1280x1280","k_26171795_1024.jpg":"1024x1024","k_26171795_640.jpg":"640x640","k_26171795_480.jpg":"480x480","k_26171795_340.jpg":"340x340","k_26171795_220.jpg":"220x220","o_26171795_1280.jpg":"1280x898","o_26171795_1024.jpg":"1024x718","o_26171795_640.jpg":"640x449","o_26171795_480.jpg":"480x337","o_26171795_340.jpg":"340x238","o_26171795_220.jpg":"220x154","h_26171795_1280.jpg":"1280x854","h_26171795_1024.jpg":"1024x683","h_26171795_640.jpg":"640x427","h_26171795_480.jpg":"480x320","h_26171795_340.jpg":"340x227","h_26171795_220.jpg":"220x147","pp_26171795_1280.jpg":"1280x1628","pp_26171795_1024.jpg":"1024x1303","pp_26171795_640.jpg":"640x814","pp_26171795_480.jpg":"480x611","pp_26171795_340.jpg":"340x432","pp_26171795_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26228712_1920.jpg":"1920x1080","k_26228712_1280.jpg":"1280x1280","k_26228712_1024.jpg":"1024x1024","k_26228712_640.jpg":"640x640","k_26228712_480.jpg":"480x480","k_26228712_340.jpg":"340x340","k_26228712_220.jpg":"220x220","o_26228712_1280.jpg":"1280x1920","o_26228712_1024.jpg":"1024x1536","o_26228712_640.jpg":"640x960","o_26228712_480.jpg":"480x720","o_26228712_340.jpg":"340x510","o_26228712_220.jpg":"220x330","h_26228712_1280.jpg":"1280x854","h_26228712_1024.jpg":"1024x683","h_26228712_640.jpg":"640x427","h_26228712_480.jpg":"480x320","h_26228712_340.jpg":"340x227","h_26228712_220.jpg":"220x147","pp_26228712_1280.jpg":"1280x1628","pp_26228712_1024.jpg":"1024x1303","pp_26228712_640.jpg":"640x814","pp_26228712_480.jpg":"480x611","pp_26228712_340.jpg":"340x432","pp_26228712_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6230556 Threads: 84 Questions: 1132480542 Slow queries: 0 Opens: 213043 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.762 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10186430 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/veliki-vodic-kroz-noc-muzeja-splicani-ako-niste-vidjeli-dragocjenosti-iz-hajduka-evo-gdje-cekaju-bit-ce-i-fritula-1358519 [printLink] => /kultura/ostalo/veliki-vodic-kroz-noc-muzeja-splicani-ako-niste-vidjeli-dragocjenosti-iz-hajduka-evo-gdje-cekaju-bit-ce-i-fritula-1358519?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 745438 [name] => Noć muzeja 2024. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-26 09:41:15 [main_article_id] => 0 [alias] => noc-muzeja-2024 [link] => /tag/noc-muzeja-2024 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 745439 [name] => splitska Noć muzeja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-26 09:41:15 [main_article_id] => 0 [alias] => splitska-noc-muzeja [link] => /tag/splitska-noc-muzeja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GDJE ĆEMO VEČERAS? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Veliki vodič kroz Noć muzeja: Splićani, ako niste vidjeli dragocjenosti iz Hajduka, evo gdje čekaju! Bit će i fritula [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26451118.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Noć muzeja 2024.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26451118.jpg [title] =>

Noć muzeja 2024.

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/25435760.jpg [title] =>

Zvjezdano selo na Mosoru
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/25819311.jpg [title] =>

Izložba ‘Velo misto, a mali svit’ u Državnom arhivu na Gripama izazvala je veliki interes. Opet se vratila!

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/25819298.jpg [title] =>

Izložba ‘Velo misto, a mali svit’ u Državnom arhivu na Gripama

Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/18371022.jpg [title] =>

Uspon na 60 metara visok zvonik Sv. Duje
 

Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/24192835.jpg [title] =>

Arheološki muzej

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/24101777.jpg [title] =>

Eremitaža sv. Jere
 

Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/24212803.jpg [title] =>

Riznica splitske katedrale

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26171795.jpg [title] =>

Akademski slikar Petar Jakelić, retrospektivna izložba u Galeriji umjetnina

Paun Paunović/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26228712.jpg [title] =>

Slikar Hrvoje Marko Peruzović
 

Ranko Suvar/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatsko muzejsko društvo organizira večeras, po 19. put, “Noć muzeja”, koja će se održati u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama.

U proteklih 19 godina “Noć muzeja” posjetilo je više od četiri milijuna i 27 tisuća gostiju, a manifestacija je zgodno smještena u doba godine kada ima malo društvenih događanja – božićni i novogodišnji blagdani su završeni, maškare se se još nisu razmahale, a vrijeme je hladno i dani su još kratki.

Proteklih godina autorice i voditeljice manifestacije, Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović, definirale su teme i smjer manifestacije.

Ovogodišnja tema “Noći muzeja” je “Muzeji i nova publika” i odgovarajuća je u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo, kažu u Hrvatskom muzejskom društvu.

Splitski muzeji će u petak raditi i nuditi besplatne programe i razgledavanja od popodnevnih sati (uglavnom od 18 sati) pa do 23 sata ili do ponoći.

Splitska ponuda

Izdvajamo dio splitske muzejske “ponude” koja bi, kao i svake godine, trebala napuniti i oživjeti zamrli grad.

Arheološki muzej u Splitu poziva građane na istraživanje bogate arheološke povijesti i kulturne baštine kroz besplatna stručna vodstva kroz lapidarij. Vodstva za odrasle su predviđena u četiri termina (18.30, 20.30, 21.30 i 22.30 sati).

Za najmlađe posjetitelje organizira se posebno vodstvo “Priče iz Muzeja: Noćno izdanje” uz pratnju odraslih. Mladi istraživači, u dobi od 7 do 14 godina, upoznat će antičku Salonu kroz spomenike i svakodnevicu, istražujući vrijedne artefakte. Vodstvo traje 45 minuta, počinje u 19.30 u lapidariju, a zbog ograničenog broja djece potrebna je prethodna prijava putem linka. Bit će i čaja, fritula i glazbe.

---

image

Izložba ‘Velo misto, a mali svit’ u Državnom arhivu na Gripama

Nikola Vilić/Cropix
---


Državni arhiv u tvrđavi Gripe poziva na izložbu “Velo misto, a mali svit” koja je bila postavljena lani, a sada se ponovno otvara zbog velikog interesa. Moći će se razgledati sačuvane stvari sa snimanja serije.

Bajamontijeva fontana

Bit će tu Bajamontijeva fontana, originalne skice scenografije Dušana Jeričevića, originalni crtež s uvodne špice serije slikara Ljube Ivančića, osobne stvari Miljenka Smoje (fotografije, dokumenti, karikature, pisaće mašine, kapa, očale...), najstarije stvari vezane uz NK “Hajduk” koje se inače čuvaju u Kući slave splitskog športa, dijelovi stare splitske nošnje, a prikazivat će se i videa s glumcima Aljošom Vučkovićem, Duškom Valentićem i Helenom Papić.

---

image

Izložba ‘Velo misto, a mali svit’ u Državnom arhivu na Gripama izazvala je veliki interes. Opet se vratila!

Nikola Vilić/Cropix
---


U Etnografskom muzeju u 18.30 sati započinje koncert “Mandolina moderna” Gradskog mandolinskog orkestra “Sanctus Domnio”, sat kasnije bit će upriličen razgovor s pomorkinjom Anom Grabovac, a u 21 sat je na programu projekcija dokumentarca “Modri kavez”.

U Galeriji umjetnina može se posjetiti retrospektivna izložba Petra Jakelića, a od 19 do 20 sati posjetitelji će imati priliku upoznati japansku umjetnicu sa splitskom adresom Saeri Kiritani i njenu izložbu “Zlatni snovi”.

---

image

Akademski slikar Petar Jakelić, retrospektivna izložba u Galeriji umjetnina

Paun Paunović/Cropix
---


U 21 sat je otvorenje izložbe “Rastavi, sastavi, nastavi”, a riječ je o studentskim umjetničkim intervencijama u postavu zbirke Galerije umjetnina.

Iznenađenje u ‘Marulića’

Gradska knjižnica Marka Marulića poziva sve ljubitelje sporta i one koji to tek postaju na otvorenje izložbe “Evo me – 50 godina maskote splitskog sporta” u 19 sati, a u 20 sati goste očekuje ekskluzivno iznenađenje koje će prisutne, jamče knjižničari – oduševiti.

U Hrvatskom domu od 17 sati može se pogledati izložba nagrađivane fotografkinje Maje Prgomet. Fotografije su snimljene na koncertima održanima u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića u 2023. godini, a na njima su Stefan Milenković, Monika Leskovar, Arcadi Volodos, Asaf Avidan, Katarina Livljanić, J. R. August, The Baylor Project, Božo Vrećo i Hojsak&Novosel, Amira Medunjanin i Boško Jović. Od 18 do 23 sata moći će se pratiti videoprodukcija koncerata.

Posjetitelji Hrvatskog pomorskog muzeja imat će prigodu razgledati postav vojnog i trgovačkog pomorstva. Zadnja je to prigoda i za razgledati gostujuću izložbu Muzeja grada Umaga “Mreže i udice”. U 18.30 bit će predstavljena donacija maketa brodova Dalmatinskog kolekcionarskog društva “Diokles”.

Program će obogatiti glazbeni nastupi učenika osnovne glazbene škole “Lovro pl. Matačić” iz Omiša (od 19 do 20 sati) te gudačkog kvarteta “Bozzotti” (od 21do 22.30 sati).

Muzej grada Splita u Galeriji Emanuela Vidovića organizira druženje s autorom izložbe “Lingua Franca” Hrvojem Markom Peruzovićem.

Kreće u podne

U Dioklecijanovim podrumima u 18 sati bit će održana prezentacija publikacije za djecu i mlade “Dioklecijan – ratnik, vizionar, car” te izložba “Jerko Marasović – renesansni čovjek dvadesetog stoljeća (1923. – 2023.)”. Bit će organizirana i besplatna stručna vođenja za građane, a u prostoru centralnog hodnika podruma osmišljena svjetlosna projekcija uz glazbu.

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika “Noć muzeja” počinje već u podne.

---

image

Eremitaža sv. Jere
 

Tom Dubravec/Cropix
---


Od 12 do 15 sati organizira se posjet crkvici sv. Jere i pustinjačkom stanu na Marjanu uz stručno vodstvo. Prijevoz je organiziran e-minibusom s polaskom ispred sjevernih vrata Muzeja, a zbog kapaciteta minibusa potrebna je prethodna najava na e-mail edukator@marjan-parksuma.hr.

Navečer u muzeju je prilika za razgledavanje nekoliko izložbi i dvaju arheoloških filmova, a u 21.30 sati nastupa kvartet saksofona ENDeM.

Poslastice na Zvjezdarnici

U Galeriji Meštrović posjetitelje očekuje multimedijalna instalacija Ivana Marušića Klifa. Njome se prikazuju Meštrovićevi radovi iz Galerije koji su još na zagrebačkoj izložbi, ali i lik samog umjetnika − pri radu, na odmoru, s obitelji…

Pripremili su i edukativan sadržaj – na katu Galerije, u 17 sati pripovjedačica Jasmina Aleksandra Žiljak, koristeći tehniku Kamishibai kazališta (pripovijedanje uz slike), mladu će publiku uvesti u razdoblje Meštrovićeva života provedenog u Splitu.

U isto vrijeme, sve do 23 sata radit će i “kreativna stanica” za izradu figura od papira.

Prirodoslovni muzej će u Noć muzeja predstaviti preuređeni prostor u kojem je smještena Malakološka zbirka obitelji Bakotić.

Uz stručno vođenje i razgledavanje izložbi, u 19 sati bit će održana projekcija filma “Povijest muzeja” u povodu obilježavanja 100. obljetnice Prirodoslovnog muzeja u Splitu u ovoj godini. Nakon toga, djeca će moći upoznati žive kukce u terariju i ujedno se educirati o njihovoj ulozi u prirodi.

---

image

Riznica splitske katedrale

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Riznica splitske katedrale na Peristilu nudi razgledavanje stalnog postava, posjet krstionici sv. Ivana Krstitelja (nekoć antičkom hramu iz vremena cara Dioklecijana), te uspon na zvonik katedrale sv. Dujma u noćnim satima.

---

image

Uspon na 60 metara visok zvonik Sv. Duje
 

Duje Klarić/Cropix
---

Zvjezdano selo Mosor organizira bogat program u velikoj dvorani zvjezdarnice u Gornjem Sitnom. Sastojat će se od kolaža glazbenih i scenskih izvedbi, i za one najmlađe i za odrasle.

U povodu obilježavanja 500. obljetnice smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića, prikazat će se kratki promotivni film “500 godina Judite” u produkciji Gradske knjižnice Marka Marulića Split.

---

image

Zvjezdano selo na Mosoru
 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Redat će se scenski nastupi i glazbeni programi iz sata u sat, a izdvajamo nastup humorista u 19.15, potom u 20.30 nastup književnice Tanje Mravak koja će govoriti o putovanjima te u 22.45 predavanje astrofizičarke dr. Vernese Smolčić o galaksijama.

Ako vremenski uvjeti budu povoljni, program će se sastojati i od astronomskih promatranja noćnog neba s terase zvjezdarnice.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Božidar Vukičević/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Duje Klarić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Paun Paunović/Cropix Ranko Suvar/Cropix
Cropix

Noć muzeja 2024.

Božidar Vukičević/Cropix

Zvjezdano selo na Mosoru
 

Nikola Vilić/Cropix

Izložba ‘Velo misto, a mali svit’ u Državnom arhivu na Gripama izazvala je veliki interes. Opet se vratila!

Nikola Vilić/Cropix

Izložba ‘Velo misto, a mali svit’ u Državnom arhivu na Gripama

Duje Klarić/Cropix

Uspon na 60 metara visok zvonik Sv. Duje
 

Nikola Vilić/Cropix

Arheološki muzej

Tom Dubravec/Cropix

Eremitaža sv. Jere
 

Vladimir Dugandžić/Cropix

Riznica splitske katedrale

Paun Paunović/Cropix

Akademski slikar Petar Jakelić, retrospektivna izložba u Galeriji umjetnina

Ranko Suvar/Cropix

Slikar Hrvoje Marko Peruzović
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/veliki-vodic-kroz-noc-muzeja-splicani-ako-niste-vidjeli-dragocjenosti-iz-hajduka-evo-gdje-cekaju-bit-ce-i-fritula-1358519 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=60dd1f3682c1921d7285ddde233af38982c6f701 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Veliki+vodi%C4%8D+kroz+No%C4%87+muzeja%3A+Spli%C4%87ani%2C+ako+niste+vidjeli+dragocjenosti+iz+Hajduka%2C+evo+gdje+%C4%8Dekaju%21+Bit+%C4%87e+i+fritula&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fveliki-vodic-kroz-noc-muzeja-splicani-ako-niste-vidjeli-dragocjenosti-iz-hajduka-evo-gdje-cekaju-bit-ce-i-fritula-1358519 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fveliki-vodic-kroz-noc-muzeja-splicani-ako-niste-vidjeli-dragocjenosti-iz-hajduka-evo-gdje-cekaju-bit-ce-i-fritula-1358519 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GDJE ĆEMO VEČERAS? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
OstaloGDJE ĆEMO VEČERAS?

Veliki vodič kroz Noć muzeja: Splićani, ako niste vidjeli dragocjenosti iz Hajduka, evo gdje čekaju! Bit će i fritula

Piše Jasmina Parić
26. siječnja 2024. - 09:20

Hrvatsko muzejsko društvo organizira večeras, po 19. put, “Noć muzeja”, koja će se održati u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama.

U proteklih 19 godina “Noć muzeja” posjetilo je više od četiri milijuna i 27 tisuća gostiju, a manifestacija je zgodno smještena u doba godine kada ima malo društvenih događanja – božićni i novogodišnji blagdani su završeni, maškare se se još nisu razmahale, a vrijeme je hladno i dani su još kratki.

Proteklih godina autorice i voditeljice manifestacije, Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović, definirale su teme i smjer manifestacije.

Ovogodišnja tema “Noći muzeja” je “Muzeji i nova publika” i odgovarajuća je u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo, kažu u Hrvatskom muzejskom društvu.

Splitski muzeji će u petak raditi i nuditi besplatne programe i razgledavanja od popodnevnih sati (uglavnom od 18 sati) pa do 23 sata ili do ponoći.

Splitska ponuda

Izdvajamo dio splitske muzejske “ponude” koja bi, kao i svake godine, trebala napuniti i oživjeti zamrli grad.

Arheološki muzej u Splitu poziva građane na istraživanje bogate arheološke povijesti i kulturne baštine kroz besplatna stručna vodstva kroz lapidarij. Vodstva za odrasle su predviđena u četiri termina (18.30, 20.30, 21.30 i 22.30 sati).

Za najmlađe posjetitelje organizira se posebno vodstvo “Priče iz Muzeja: Noćno izdanje” uz pratnju odraslih. Mladi istraživači, u dobi od 7 do 14 godina, upoznat će antičku Salonu kroz spomenike i svakodnevicu, istražujući vrijedne artefakte. Vodstvo traje 45 minuta, počinje u 19.30 u lapidariju, a zbog ograničenog broja djece potrebna je prethodna prijava putem linka. Bit će i čaja, fritula i glazbe.

image

Izložba ‘Velo misto, a mali svit’ u Državnom arhivu na Gripama

Nikola Vilić/Cropix


Državni arhiv u tvrđavi Gripe poziva na izložbu “Velo misto, a mali svit” koja je bila postavljena lani, a sada se ponovno otvara zbog velikog interesa. Moći će se razgledati sačuvane stvari sa snimanja serije.

Bajamontijeva fontana

Bit će tu Bajamontijeva fontana, originalne skice scenografije Dušana Jeričevića, originalni crtež s uvodne špice serije slikara Ljube Ivančića, osobne stvari Miljenka Smoje (fotografije, dokumenti, karikature, pisaće mašine, kapa, očale...), najstarije stvari vezane uz NK “Hajduk” koje se inače čuvaju u Kući slave splitskog športa, dijelovi stare splitske nošnje, a prikazivat će se i videa s glumcima Aljošom Vučkovićem, Duškom Valentićem i Helenom Papić.

image

Izložba ‘Velo misto, a mali svit’ u Državnom arhivu na Gripama izazvala je veliki interes. Opet se vratila!

Nikola Vilić/Cropix


U Etnografskom muzeju u 18.30 sati započinje koncert “Mandolina moderna” Gradskog mandolinskog orkestra “Sanctus Domnio”, sat kasnije bit će upriličen razgovor s pomorkinjom Anom Grabovac, a u 21 sat je na programu projekcija dokumentarca “Modri kavez”.

U Galeriji umjetnina može se posjetiti retrospektivna izložba Petra Jakelića, a od 19 do 20 sati posjetitelji će imati priliku upoznati japansku umjetnicu sa splitskom adresom Saeri Kiritani i njenu izložbu “Zlatni snovi”.

image

Akademski slikar Petar Jakelić, retrospektivna izložba u Galeriji umjetnina

Paun Paunović/Cropix


U 21 sat je otvorenje izložbe “Rastavi, sastavi, nastavi”, a riječ je o studentskim umjetničkim intervencijama u postavu zbirke Galerije umjetnina.

Iznenađenje u ‘Marulića’

Gradska knjižnica Marka Marulića poziva sve ljubitelje sporta i one koji to tek postaju na otvorenje izložbe “Evo me – 50 godina maskote splitskog sporta” u 19 sati, a u 20 sati goste očekuje ekskluzivno iznenađenje koje će prisutne, jamče knjižničari – oduševiti.

U Hrvatskom domu od 17 sati može se pogledati izložba nagrađivane fotografkinje Maje Prgomet. Fotografije su snimljene na koncertima održanima u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića u 2023. godini, a na njima su Stefan Milenković, Monika Leskovar, Arcadi Volodos, Asaf Avidan, Katarina Livljanić, J. R. August, The Baylor Project, Božo Vrećo i Hojsak&Novosel, Amira Medunjanin i Boško Jović. Od 18 do 23 sata moći će se pratiti videoprodukcija koncerata.

Posjetitelji Hrvatskog pomorskog muzeja imat će prigodu razgledati postav vojnog i trgovačkog pomorstva. Zadnja je to prigoda i za razgledati gostujuću izložbu Muzeja grada Umaga “Mreže i udice”. U 18.30 bit će predstavljena donacija maketa brodova Dalmatinskog kolekcionarskog društva “Diokles”.

Program će obogatiti glazbeni nastupi učenika osnovne glazbene škole “Lovro pl. Matačić” iz Omiša (od 19 do 20 sati) te gudačkog kvarteta “Bozzotti” (od 21do 22.30 sati).

Muzej grada Splita u Galeriji Emanuela Vidovića organizira druženje s autorom izložbe “Lingua Franca” Hrvojem Markom Peruzovićem.

Kreće u podne

U Dioklecijanovim podrumima u 18 sati bit će održana prezentacija publikacije za djecu i mlade “Dioklecijan – ratnik, vizionar, car” te izložba “Jerko Marasović – renesansni čovjek dvadesetog stoljeća (1923. – 2023.)”. Bit će organizirana i besplatna stručna vođenja za građane, a u prostoru centralnog hodnika podruma osmišljena svjetlosna projekcija uz glazbu.

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika “Noć muzeja” počinje već u podne.

image

Eremitaža sv. Jere
 

Tom Dubravec/Cropix


Od 12 do 15 sati organizira se posjet crkvici sv. Jere i pustinjačkom stanu na Marjanu uz stručno vodstvo. Prijevoz je organiziran e-minibusom s polaskom ispred sjevernih vrata Muzeja, a zbog kapaciteta minibusa potrebna je prethodna najava na e-mail edukator@marjan-parksuma.hr.

Navečer u muzeju je prilika za razgledavanje nekoliko izložbi i dvaju arheoloških filmova, a u 21.30 sati nastupa kvartet saksofona ENDeM.

Poslastice na Zvjezdarnici

U Galeriji Meštrović posjetitelje očekuje multimedijalna instalacija Ivana Marušića Klifa. Njome se prikazuju Meštrovićevi radovi iz Galerije koji su još na zagrebačkoj izložbi, ali i lik samog umjetnika − pri radu, na odmoru, s obitelji…

Pripremili su i edukativan sadržaj – na katu Galerije, u 17 sati pripovjedačica Jasmina Aleksandra Žiljak, koristeći tehniku Kamishibai kazališta (pripovijedanje uz slike), mladu će publiku uvesti u razdoblje Meštrovićeva života provedenog u Splitu.

U isto vrijeme, sve do 23 sata radit će i “kreativna stanica” za izradu figura od papira.

Prirodoslovni muzej će u Noć muzeja predstaviti preuređeni prostor u kojem je smještena Malakološka zbirka obitelji Bakotić.

Uz stručno vođenje i razgledavanje izložbi, u 19 sati bit će održana projekcija filma “Povijest muzeja” u povodu obilježavanja 100. obljetnice Prirodoslovnog muzeja u Splitu u ovoj godini. Nakon toga, djeca će moći upoznati žive kukce u terariju i ujedno se educirati o njihovoj ulozi u prirodi.

image

Riznica splitske katedrale

Vladimir Dugandžić/Cropix

Riznica splitske katedrale na Peristilu nudi razgledavanje stalnog postava, posjet krstionici sv. Ivana Krstitelja (nekoć antičkom hramu iz vremena cara Dioklecijana), te uspon na zvonik katedrale sv. Dujma u noćnim satima.

image

Uspon na 60 metara visok zvonik Sv. Duje
 

Duje Klarić/Cropix

Zvjezdano selo Mosor organizira bogat program u velikoj dvorani zvjezdarnice u Gornjem Sitnom. Sastojat će se od kolaža glazbenih i scenskih izvedbi, i za one najmlađe i za odrasle.

U povodu obilježavanja 500. obljetnice smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića, prikazat će se kratki promotivni film “500 godina Judite” u produkciji Gradske knjižnice Marka Marulića Split.

image

Zvjezdano selo na Mosoru
 

Božidar Vukičević/Cropix

Redat će se scenski nastupi i glazbeni programi iz sata u sat, a izdvajamo nastup humorista u 19.15, potom u 20.30 nastup književnice Tanje Mravak koja će govoriti o putovanjima te u 22.45 predavanje astrofizičarke dr. Vernese Smolčić o galaksijama.

Ako vremenski uvjeti budu povoljni, program će se sastojati i od astronomskih promatranja noćnog neba s terase zvjezdarnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 04:47