Array ( [view] => item )
noget
StoryEditor
OstaloZvonimir Tanocki

Vinkovački fotograf odabrao je odlične radove od 1979. naovamo i dodao im duhovite komentare o stanju korona virusa. Rezultat je stani pa gledaj

23. lipnja 2020. - 13:05
Počinje raditi javni prijevoz..., Vidova gora, 1996.Zvonimir Tanocki

Pandemija koronavirusa, kada su mnoge galerije i muzeji zatvoreni, naučila nas je da se u novim okolnostima možemo i moramo organizirati na drukčiji način. Tako je naš poznati i višestruko nagrađivani umjetnički fotograf Zvonimir Tanocki iz Vinkovaca složio vrlo zanimljivu online izložbu svojih uradaka i naslovio je "60 dana korone", koju je brže-bolje na svoje Facebook stranice postavio i Muzej Staroga Grada – Farosa.

Izložba predstavlja izbor crno-bijelih fotografija tog svestranog Vinkovčanina, nastalih od 1979. do 2020. godine, u različitim ciklusima i s različitim temama. Iz svoje arhive (koja broji više od 500 tisuća radova) autor je odabrao fotografije žanrovski raznovrsnog opusa – od portreta, dokumentarne i umjetničke fotografije – te im je, predstavljajući ih u dnevnoj formi i duhovitim komentarima na stanje razvoja virusa i donošenje akcijskih mjera Stožera civilne zaštite, dao jednu sasvim novu interpretaciju.

SARKASTIČNI PODSJETNIK

Dakle, njima je na neki način pratio svakodnevna događanja u dvomjesečnom burnom razdoblju svjetske pandemije COVID-19, od 25. ožujka do 24. svibnja, što danas djeluje kao svojevrstan sarkastični podsjetnik na sve ono što smo proživljavali u tom izrazito teškom razdoblju.

image
Biti u samoizolaciji znači biti u svom prostoru i ne hodati okolo, Dejan Duraković - 2018.
Zvonimir Tanocki

Zvonimir Tanocki fotografijom se počeo baviti 1974. godine, a do sada je izlagao na oko 300 grupnih i 40-ak samostalnih izložbi u Hrvatskoj te Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj, Italiji, Turskoj, SAD-u, Švicarskoj, Kini, Belgiji, Sloveniji, Makedoniji... Osnivač je i prvi predsjednik Fotokluba Vinkovci, da bi od 1994. do 1998. bio i dopredsjednik Hrvatskog fotosaveza.

Tijekom Domovinskog rata snima brojne fotografije na ratištu, a danas radi kao profesionalni slobodni umjetnik-fotograf. Specijalnosti mu je snimanje iz zraka i snimanje kulturno-povijesne i prirodne baštine Lijepe naše. Autor je i koautor većeg broja monografija, turističkih brošura, izložbenih kataloga, kalendara, školskih udžbenika i znanstvenih radova, a svojim fotografijama ilustrirao je naslovnice raznih časopisa, trajne postave muzeja, poslovne i javne prostore, sajmove...

Izdvojeno

30. srpanj 2020 23:02