stdClass Object ( [id] => 1327156 [title] => Posjetili smo atelje na Klisu o kojem svi pričaju: Vrata La Garagie su uvijek otvorena, u 24 kvadrata događaju se čudesa [alias] => posjetili-smo-atelje-na-klisu-o-kojem-svi-pricaju-vrata-la-garagie-su-uvijek-otvorena-u-24-kvadrata-dogadaju-se-cudesa [catid] => 289 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stjepan Jukić je trideset i trogodišnji magistar vizualnih komunikacija, grafički dizajner i samouki slikar. Svoje radove objavljuje na Instagramu. Kaže nam kako je prije šest godina napustio dva posla jer je htio biti sam sebi "šef". Ili bolje, reći "majstor". Život slikara opisuje rečenicom „danas jesi sutra nisi”. 

Od tada se bavi slikanjem u garaži obiteljske kuće na Klisu koja mu je postala atelje. Dao mu je jednostavno ime - "La Garagia" i otvorio je Instagram profil zahvaljujući kojem se za malu garažu od 24 kvadrata čulo i na drugom kraju svijeta. Točnije, do Tajvana gdje je ovaj slikar bez akademske naobrazbe prodao svoje slike i pritom dobro zaradio. I stekao dobar glas koji je došao i do Slobodne Dalmacije.

- Sloj boje na zidu debeo pola centimetara u 24 metara kvadratna. Više od 100 puta prebojan zid, slojevi boje koji izgledaju kao godovi na drvetu – tim je riječima opisao svoj atelje jednostavnog imena - „La Garagia”. 

Stjepan nam govori kako je već od malena radio cvjetne aranžmane. Nastavnica mu je prepoznala talent u sedmom ili osmom razredu, a iako su mu u obitelji svi pomorci upisao je Srednju školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer grafičkog dizajna. I to na nagovor oca, samo da ne ide u pomorsku, kaže nam:

- Svidio mi se bakropis, litografija, mezzotinta, akvatinta, ali nisam se u tome našao. Kako sam razmišljao materijalno, upisao sam studij vizualnih komunikacija, jer tu bi moglo biti više posla. Teme su bile zanimljive, ali svugdje su bili rokovi, htio sam sebi kreirati ritam. 

---

image




 

Božidar Vukičević/Cropix
---

S tavana u garažu

Za vrijeme studija je uzeo jednu godinu pauze kako bi se bavio slikarstvom i tada je shvatio čime se želi baviti, govori:

- Slikao sam na tavanu na Klisu, napravio sam svoju prvu apstrakciju i zaplakao sam. Oslobodio sam se i osjetio potpunu slobodu izražavanja. Onda sam se odlučio vratiti u Zagreb i završiti studij koji mi se nije najviše sviđao. Nakon studija sam krenuo slikati i došle su prve izložbe.

Tek povratkom kući je shvatio da može postati slikar, nastavlja:

- Kada sam se vratio iz Zagreba shvatio sam da imam dovoljno slobodnog vremena jer su u Zagrebu i 24 sata bila malo, a tu na Klisu “dani traju danima”. Do 12 čovjek čuda napravi. Počeo sam prodavati slike i dekorirati vile u Dalmaciji sa slikama koje poželim.  

Dvije godine mu je trebalo da se s tavana spusti u garažu i od nje napravi atelje.

- Ogolio sam garažu, ima sve manje stvari u njoj. Ja je stalno mijenjam ovisno o fazi u kojoj se trenutno nalazim, barem tri puta tjedno mijenjam postav. Tako garaža postaje dnevni boravak kada se odmaram, onda u radionicu, pa u galeriju i tako u krug. Ako se manje slika, onda se u garaži sunčam, čitam knjige, vidim more, Brač i u doticaju sam s prirodom. „La Garagiu” su nazvali „mjesnom zajednicom” jer je uvijek živo. U garaži postoji taj lijepi moment s ljudima. Ja nisam stavljao ni zavjese jer svi su dobrodošli.

---

---

Je li „La Garagia” bila mjesto izlaganja Vaših djela?

- "Garaža" je zapravo moj atelje u kojem se igram i eksperimentiram, poprimi oblik galerije, a u budućnosti možda zaživi i kao galerija za izlaganje drugim umjetnicima. Išao bih živjeti na par mjeseci do godinu dana u Portugal. Već sam mislio otići prije dvije godine, ali imao sam projekte ovdje, radio sam svjetlosne instalacije za klijenta na Tajvanu uz pomoć agentice iz Kalifornije.

Već dugo sam na selu i volio bih se malo maknuti iz poznate sredine. Imao sam jednu izložbu s talijanskim slikarom Mirkom. On je došao 27. svibnja u Split i s grupom mojih prijatelja fotografa, dizajnera umjetnika smo organizirali izložbu pod nazivom „Big Beng u 3 čina”. Na izložbi se skupilo 20-tak bliskih prijatelja i poznanika i to je bila prva grupna izložba. Trenutno radim na svjetlosnoj instalaciji, naziva „Sve je to u tvojoj glavi”? Garaža će se opet transformirati.

---

---

Što će biti s garažom kad odeš u Portugal?

- Ostat će staklena stijenka, vrata su skoro uvijek otvorena i kad mene nema, bit će postav na zidu od boje koju sam počeo skidati. Od toga bih mogao napraviti stalni postav, susjedi kažu da izgleda kao stara karta svijeta. Tako kad se otisnem, neka uživaju u karti svijeta i nek se malo odmore na povratku iz dućana, s punim kesama ka svojim kućama. 

Trenutno radim na seriji koju sam nazvao “E Vida Infinita". Ona je inicijalno zamišljena kao tri diptiha: "Razilaženja", "Ponovni susreti" i "E Vida Infinita", objašnjava nam slikar. Prvi diptih je nastao, drugi i treći još ne jer dug je put od "Razilaženja" do "Ponovnih susreta".

Sve je krenulo na plaži dok sam se sunčao, samo mi je sinula vizija već završenih diptiha u kojem dvije polovice kreću iz iste polazne točke u istom smjeru jedno prema drugome, ali se ne susreću, već razilaze. Od centralnog diptiha ostale slike se redaju na lijevo i na desno bez da se susreću. Bio sam dva mjeseca u garaži od jutra do sutra, nisam ni jeo ni pio, uhvatilo me „ludilo”, nisam dugo bio tako motiviran, zato sam i bio prehlađen kada smo dogovarali intervju. 

---

image

Prosječni dan slikara kao što je Stjepan prođe u eksperimentiranju s tehnikama i materijalima za slikanje

Božidar Vukičević/Cropix
---

„E Vida Infinita” – što Vam to znači?

- Treći diptih će nositi ime “E Vida Infinita” jer je cijela serija inspirirana kompozicijom „Diary of Silence” Troels Hammer. Odlučio sam tu rečenicu uzeti kao naslov cijele serije radova koja predstavlja sve ono što ostaje iza nas. 

Kada ćete napraviti izložbu?

- Jako dobro pitanje. "Strpljen, spašen". Trebat će mi jako dobar izložbeni prostor za izložiti sve ono što sam zamislio.

Jedva preživljavao pa prodao sliku za šest tisuća eura

Stjepan nam kaže kako je slikarstvo igra strpljenja. Nekada je jedva preživljavao i više od pola godine ne bi prodao sliku. Zato i do danas, iako privlači pozornost u medijima i na društvenim mrežama, ponekad se zapita ima li smisla baviti se slikarstvom:

- Krenem tražiti posao, ali onda naslikam sliku koja mi vrati vjeru. Ili dobijem posao dekoriranja vile i hotela i proda se 15 slika. Nekad se pitam čemu sve ovo jer je danas kupiti sliku postalo luksuz. Kada ponudim cijenu od dvije tisuće eura znam da je ljudima skupo, ovo je igra živaca i strpljenja. 

Ali kad pronađe kupca, onda jednom prodajom može zaraditi koliko prosječni hrvatski građanin u pola godine. Cijene slika se kreću između tisuću do tisuću i pol eura prema najskupljoj govori Stjepan, a sliku „Dancing Creek” koja je otputovala na Tajvan je prodao za šest tisuća eura: 

- Kuća na Tajvanu je uređena u „Feng Shui” stilu i kupac je bio jako zainteresiran za svjetlosne instalacije. Tada sam koristio stari najlon s tavana kojeg sam brusio, a iza najlona sam stavio led rasvjetu. Bila je to čista improvizacija u jako izazovnom periodu pandemije kad je do materijala za slikanje bilo jako teško doći, a i besparica je otvorila neke nove načine razmišljanja i kako iskoristiti potencijalno smeće koje se gomilalo godinama. Najveći izazov je bilo spakirati sliku da neoštećena stigne na finalno odredište. 

---

---

Jeste li ikad razmišljali baviti se grafičkim dizajnom ili vizualnim komunikacijama za što ste se školovali?

- Više se ne bavim grafičkim dizajnom ni vizualnim komunikacijama. Studij je bio dobar, volio sam tipografiju i predmete u kojima je bilo dosta kreativne slobode. Danas stečeno znanje sa studija koristim najviše kod uređivanja fotografija prije objavljivanja na društvenim mrežama, te kada je neka izložba u pitanju. Tada se poigram s različitim tipografijama i napravim različite dizajne za plakate.

Prosječni dan slikara kao što je Stjepan prođe u eksperimentiranju s tehnikama i materijalima za slikanje. Ponekad su to neuobičajeni materijali kao što su špinat, lak, kurkuma i konop koji su bili jedini materijal za seriju radova “Vrtlarenje na platnu”:

- Prije sam eksperimentirao s prozirnim akrilnim lakom na bazi vode. Napravio sam jednu cijelu seriju radova “O Moru” i “Morske Migracije” prateći refleksije na površini mora i svijetla iznad njega. Kada sam se vratio s Kube nisam znao što ću, gdje ću, bila je epidemija. Onda sam lak povezao sa špinatom iz vrta.

---

image

Trenutno radim na seriji koju sam nazvao “E Vida Infinita"

 

Božidar Vukičević/Cropix
---

"U Maroku sam slikao u pustinju, u Kubi sam počeo opet raditi portrete, Lisabon je veliki Klis"

Spomenuli ste Kubu i rekli da volite putovanja. Utječu li putovanja na slikanje i koliko ćete slika napraviti?

- 2018. sam bio na putovanju „InterRail” tri mjeseca kroz Sloveniju, Italiju, Francusku, Španjolsku i Portugal. Želio sam ići u Maroko. Tada sam bježao od kuće i male sredine u koju sam se vratio. U jednom trenutku tijekom putovanja sam ostao bez novca, a htio sam posjetiti Granadu. Došao sam tamo, i sve je krenulo nizbrdo, kiša je padala tri dana, a meni su otkazali rezervaciju za hostel. Spavao sam na ulicama Malage, Granade i Marbelle. Kada sam se vratio, oslikao sam te tri noći na kišnim ulicama Španjolske. Najinspirativnije putovanje mi je bilo u Maroku i na Kubi.

Stjepan nam kaže kako mu je Kuba ostala u sjećanju zbog ljudi, a Maroko zbog prirode. Na putovanjima ne slika, ali su oba mjesta bila inspiracija za slike po povratku:

- U Maroku i Portugalu sam bio u travnju 2019. Baza nam je bila Marrakech. Četvrti ili peti dan putovanja vozili smo se 12 sati do pustinje Merzouga. Bio sam van sebe od ljepote. Počeo sam slikati portrete u pustinji. Kada sam bio u Lisabonu doživio sam taj grad kao veliki Klis i da bih tamo mogao živjeti.

---

---

Kuba?

- Na Kubi sam opet počeo slikati portrete. Bio sam tamo početkom 2020. na 2 i pol mjeseca. Svidjela mi se srdačnost ljudi unatoč neimaštini. Inspirirali su me ljudi, radio sam portrete i upečatljiva lica, išao na tečaj salse mjesec dana. Kada sam se vratio natrag, objavio sam sedam-osam portreta. Odmah su se prodali. „Kubanke” su bile hit.

Na nova putovanja po novu inspiraciju i nove slike. Iduća je postaja Portugal, a Stjepanu je sve veća želja otići što prije:

- Svaki dan mi je sve intenzivniji poriv otisnuti se u Portugal. Mislio sam ići iduće ljeto, ali biti će to i prije.

S obzirom kako je rekao da je Lisabon veliki Klis, možda Stjepan ostane i nešto dulje u Portugalu. Možda budemo čuli za neku novu „La Garagiu”, ili bolje reći, „La Garagem”. Na portugalskom. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => magično mjesto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => magično mjesto 2 0 10085 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-19 11:41:36 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Božidar Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-02 09:35:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-02 09:35:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 289 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja slikarstva. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, slikarstvo [secure] => 0 [page_title] => Slikarstvo [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Posjetili smo atelje na Klisu o kojem svi pričaju: Vrata La Garagie su uvijek otvorena, zid je prebojan više od sto puta [metakey] => Stjepan Jukić, La Garagia, slikarstvo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25678586.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25678589.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25678582.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25678579.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25678578.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25678577.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25678576.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25678574.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25678573.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25678567.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25678565.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["


\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

\u017divot slikara opisuje re\u010denicom\u00a0\u201edanas jesi sutra nisi\u201d.\u00a0
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Cijene slika se kre\u0107u izme\u0111u tisu\u0107u do tisu\u0107u i pol eura
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Trenutno radim na seriji koju sam nazvao \u201cE Vida Infinita\u201d
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Prosje\u010dni dan slikara kao \u0161to je Stjepan pro\u0111e u eksperimentiranju s tehnikama i materijalima za slikanje<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_25678586_1920.jpg":"1920x1080","k_25678586_1280.jpg":"1280x1280","k_25678586_1024.jpg":"1024x1024","k_25678586_640.jpg":"640x640","k_25678586_480.jpg":"480x480","k_25678586_340.jpg":"340x340","k_25678586_220.jpg":"220x220","o_25678586_1280.jpg":"1280x852","o_25678586_1024.jpg":"1024x682","o_25678586_640.jpg":"640x426","o_25678586_480.jpg":"480x319","o_25678586_340.jpg":"340x226","o_25678586_220.jpg":"220x146","h_25678586_1280.jpg":"1280x854","h_25678586_1024.jpg":"1024x683","h_25678586_640.jpg":"640x427","h_25678586_480.jpg":"480x320","h_25678586_340.jpg":"340x227","h_25678586_220.jpg":"220x147","pp_25678586_1280.jpg":"1280x1628","pp_25678586_1024.jpg":"1024x1303","pp_25678586_640.jpg":"640x814","pp_25678586_480.jpg":"480x611","pp_25678586_340.jpg":"340x432","pp_25678586_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1349","hd_25678589_1920.jpg":"1920x1080","k_25678589_1280.jpg":"1280x1280","k_25678589_1024.jpg":"1024x1024","k_25678589_640.jpg":"640x640","k_25678589_480.jpg":"480x480","k_25678589_340.jpg":"340x340","k_25678589_220.jpg":"220x220","o_25678589_1280.jpg":"1280x899","o_25678589_1024.jpg":"1024x719","o_25678589_640.jpg":"640x449","o_25678589_480.jpg":"480x337","o_25678589_340.jpg":"340x238","o_25678589_220.jpg":"220x154","h_25678589_1280.jpg":"1280x854","h_25678589_1024.jpg":"1024x683","h_25678589_640.jpg":"640x427","h_25678589_480.jpg":"480x320","h_25678589_340.jpg":"340x227","h_25678589_220.jpg":"220x147","pp_25678589_1280.jpg":"1280x1628","pp_25678589_1024.jpg":"1024x1303","pp_25678589_640.jpg":"640x814","pp_25678589_480.jpg":"480x611","pp_25678589_340.jpg":"340x432","pp_25678589_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25678582_1920.jpg":"1920x1080","k_25678582_1280.jpg":"1280x1280","k_25678582_1024.jpg":"1024x1024","k_25678582_640.jpg":"640x640","k_25678582_480.jpg":"480x480","k_25678582_340.jpg":"340x340","k_25678582_220.jpg":"220x220","o_25678582_1280.jpg":"1280x852","o_25678582_1024.jpg":"1024x682","o_25678582_640.jpg":"640x426","o_25678582_480.jpg":"480x319","o_25678582_340.jpg":"340x226","o_25678582_220.jpg":"220x146","h_25678582_1280.jpg":"1280x854","h_25678582_1024.jpg":"1024x683","h_25678582_640.jpg":"640x427","h_25678582_480.jpg":"480x320","h_25678582_340.jpg":"340x227","h_25678582_220.jpg":"220x147","pp_25678582_1280.jpg":"1280x1628","pp_25678582_1024.jpg":"1024x1303","pp_25678582_640.jpg":"640x814","pp_25678582_480.jpg":"480x611","pp_25678582_340.jpg":"340x432","pp_25678582_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2710","hd_25678579_1920.jpg":"1920x1080","k_25678579_1280.jpg":"1280x1280","k_25678579_1024.jpg":"1024x1024","k_25678579_640.jpg":"640x640","k_25678579_480.jpg":"480x480","k_25678579_340.jpg":"340x340","k_25678579_220.jpg":"220x220","o_25678579_1280.jpg":"1280x1806","o_25678579_1024.jpg":"1024x1445","o_25678579_640.jpg":"640x903","o_25678579_480.jpg":"480x677","o_25678579_340.jpg":"340x479","o_25678579_220.jpg":"220x310","h_25678579_1280.jpg":"1280x854","h_25678579_1024.jpg":"1024x683","h_25678579_640.jpg":"640x427","h_25678579_480.jpg":"480x320","h_25678579_340.jpg":"340x227","h_25678579_220.jpg":"220x147","pp_25678579_1280.jpg":"1280x1628","pp_25678579_1024.jpg":"1024x1303","pp_25678579_640.jpg":"640x814","pp_25678579_480.jpg":"480x611","pp_25678579_340.jpg":"340x432","pp_25678579_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1300","hd_25678578_1920.jpg":"1920x1080","k_25678578_1280.jpg":"1280x1280","k_25678578_1024.jpg":"1024x1024","k_25678578_640.jpg":"640x640","k_25678578_480.jpg":"480x480","k_25678578_340.jpg":"340x340","k_25678578_220.jpg":"220x220","o_25678578_1280.jpg":"1280x866","o_25678578_1024.jpg":"1024x693","o_25678578_640.jpg":"640x433","o_25678578_480.jpg":"480x325","o_25678578_340.jpg":"340x230","o_25678578_220.jpg":"220x148","h_25678578_1280.jpg":"1280x854","h_25678578_1024.jpg":"1024x683","h_25678578_640.jpg":"640x427","h_25678578_480.jpg":"480x320","h_25678578_340.jpg":"340x227","h_25678578_220.jpg":"220x147","pp_25678578_1280.jpg":"1280x1628","pp_25678578_1024.jpg":"1024x1303","pp_25678578_640.jpg":"640x814","pp_25678578_480.jpg":"480x611","pp_25678578_340.jpg":"340x432","pp_25678578_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2740","hd_25678577_1920.jpg":"1920x1080","k_25678577_1280.jpg":"1280x1280","k_25678577_1024.jpg":"1024x1024","k_25678577_640.jpg":"640x640","k_25678577_480.jpg":"480x480","k_25678577_340.jpg":"340x340","k_25678577_220.jpg":"220x220","o_25678577_1280.jpg":"1280x1826","o_25678577_1024.jpg":"1024x1461","o_25678577_640.jpg":"640x913","o_25678577_480.jpg":"480x685","o_25678577_340.jpg":"340x485","o_25678577_220.jpg":"220x313","h_25678577_1280.jpg":"1280x854","h_25678577_1024.jpg":"1024x683","h_25678577_640.jpg":"640x427","h_25678577_480.jpg":"480x320","h_25678577_340.jpg":"340x227","h_25678577_220.jpg":"220x147","pp_25678577_1280.jpg":"1280x1628","pp_25678577_1024.jpg":"1024x1303","pp_25678577_640.jpg":"640x814","pp_25678577_480.jpg":"480x611","pp_25678577_340.jpg":"340x432","pp_25678577_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1323","hd_25678576_1920.jpg":"1920x1080","k_25678576_1280.jpg":"1280x1280","k_25678576_1024.jpg":"1024x1024","k_25678576_640.jpg":"640x640","k_25678576_480.jpg":"480x480","k_25678576_340.jpg":"340x340","k_25678576_220.jpg":"220x220","o_25678576_1280.jpg":"1280x882","o_25678576_1024.jpg":"1024x705","o_25678576_640.jpg":"640x441","o_25678576_480.jpg":"480x330","o_25678576_340.jpg":"340x234","o_25678576_220.jpg":"220x151","h_25678576_1280.jpg":"1280x854","h_25678576_1024.jpg":"1024x683","h_25678576_640.jpg":"640x427","h_25678576_480.jpg":"480x320","h_25678576_340.jpg":"340x227","h_25678576_220.jpg":"220x147","pp_25678576_1280.jpg":"1280x1628","pp_25678576_1024.jpg":"1024x1303","pp_25678576_640.jpg":"640x814","pp_25678576_480.jpg":"480x611","pp_25678576_340.jpg":"340x432","pp_25678576_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_25678574_1920.jpg":"1920x1080","k_25678574_1280.jpg":"1280x1280","k_25678574_1024.jpg":"1024x1024","k_25678574_640.jpg":"640x640","k_25678574_480.jpg":"480x480","k_25678574_340.jpg":"340x340","k_25678574_220.jpg":"220x220","o_25678574_1280.jpg":"1280x855","o_25678574_1024.jpg":"1024x684","o_25678574_640.jpg":"640x427","o_25678574_480.jpg":"480x320","o_25678574_340.jpg":"340x227","o_25678574_220.jpg":"220x147","h_25678574_1280.jpg":"1280x854","h_25678574_1024.jpg":"1024x683","h_25678574_640.jpg":"640x427","h_25678574_480.jpg":"480x320","h_25678574_340.jpg":"340x227","h_25678574_220.jpg":"220x147","pp_25678574_1280.jpg":"1280x1628","pp_25678574_1024.jpg":"1024x1303","pp_25678574_640.jpg":"640x814","pp_25678574_480.jpg":"480x611","pp_25678574_340.jpg":"340x432","pp_25678574_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2450","hd_25678573_1920.jpg":"1920x1080","k_25678573_1280.jpg":"1280x1280","k_25678573_1024.jpg":"1024x1024","k_25678573_640.jpg":"640x640","k_25678573_480.jpg":"480x480","k_25678573_340.jpg":"340x340","k_25678573_220.jpg":"220x220","o_25678573_1280.jpg":"1280x1633","o_25678573_1024.jpg":"1024x1306","o_25678573_640.jpg":"640x816","o_25678573_480.jpg":"480x612","o_25678573_340.jpg":"340x433","o_25678573_220.jpg":"220x280","h_25678573_1280.jpg":"1280x854","h_25678573_1024.jpg":"1024x683","h_25678573_640.jpg":"640x427","h_25678573_480.jpg":"480x320","h_25678573_340.jpg":"340x227","h_25678573_220.jpg":"220x147","pp_25678573_1280.jpg":"1280x1628","pp_25678573_1024.jpg":"1024x1303","pp_25678573_640.jpg":"640x814","pp_25678573_480.jpg":"480x611","pp_25678573_340.jpg":"340x432","pp_25678573_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_25678567_1920.jpg":"1920x1080","k_25678567_1280.jpg":"1280x1280","k_25678567_1024.jpg":"1024x1024","k_25678567_640.jpg":"640x640","k_25678567_480.jpg":"480x480","k_25678567_340.jpg":"340x340","k_25678567_220.jpg":"220x220","o_25678567_1280.jpg":"1280x1920","o_25678567_1024.jpg":"1024x1536","o_25678567_640.jpg":"640x960","o_25678567_480.jpg":"480x720","o_25678567_340.jpg":"340x510","o_25678567_220.jpg":"220x330","h_25678567_1280.jpg":"1280x854","h_25678567_1024.jpg":"1024x683","h_25678567_640.jpg":"640x427","h_25678567_480.jpg":"480x320","h_25678567_340.jpg":"340x227","h_25678567_220.jpg":"220x147","pp_25678567_1280.jpg":"1280x1628","pp_25678567_1024.jpg":"1024x1303","pp_25678567_640.jpg":"640x814","pp_25678567_480.jpg":"480x611","pp_25678567_340.jpg":"340x432","pp_25678567_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_25678565_1920.jpg":"1920x1080","k_25678565_1280.jpg":"1280x1280","k_25678565_1024.jpg":"1024x1024","k_25678565_640.jpg":"640x640","k_25678565_480.jpg":"480x480","k_25678565_340.jpg":"340x340","k_25678565_220.jpg":"220x220","o_25678565_1280.jpg":"1280x864","o_25678565_1024.jpg":"1024x691","o_25678565_640.jpg":"640x432","o_25678565_480.jpg":"480x324","o_25678565_340.jpg":"340x229","o_25678565_220.jpg":"220x148","h_25678565_1280.jpg":"1280x854","h_25678565_1024.jpg":"1024x683","h_25678565_640.jpg":"640x427","h_25678565_480.jpg":"480x320","h_25678565_340.jpg":"340x227","h_25678565_220.jpg":"220x147","pp_25678565_1280.jpg":"1280x1628","pp_25678565_1024.jpg":"1024x1303","pp_25678565_640.jpg":"640x814","pp_25678565_480.jpg":"480x611","pp_25678565_340.jpg":"340x432","pp_25678565_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6214825 Threads: 83 Questions: 1129966730 Slow queries: 0 Opens: 211991 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.817 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10161269 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [2] => stdClass Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) ) [link] => /kultura/slikarstvo/posjetili-smo-atelje-na-klisu-o-kojem-svi-pricaju-vrata-la-garagie-su-uvijek-otvorena-u-24-kvadrata-dogadaju-se-cudesa-1327156 [printLink] => /kultura/slikarstvo/posjetili-smo-atelje-na-klisu-o-kojem-svi-pricaju-vrata-la-garagie-su-uvijek-otvorena-u-24-kvadrata-dogadaju-se-cudesa-1327156?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 731678 [name] => Stjepan Jukić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-30 12:14:16 [main_article_id] => 0 [alias] => stjepan-jukic [link] => /tag/stjepan-jukic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 731679 [name] => La Garagia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-30 12:14:16 [main_article_id] => 0 [alias] => la-garagia [link] => /tag/la-garagia ) [2] => stdClass Object ( [id] => 458711 [name] => Slikarstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slikarstvo [link] => /tag/slikarstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => magično mjesto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Posjetili smo atelje na Klisu o kojem svi pričaju: Vrata La Garagie su uvijek otvorena, u 24 kvadrata događaju se čudesa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-22-25-01-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25678586.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>




 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25678586.jpg [title] =>




 

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25678589.jpg [title] =>

Život slikara opisuje rečenicom „danas jesi sutra nisi”. 
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25678582.jpg [title] =>




 

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25678579.jpg [title] =>

Cijene slika se kreću između tisuću do tisuću i pol eura
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25678578.jpg [title] =>




 

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25678577.jpg [title] =>




 

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25678576.jpg [title] =>

Trenutno radim na seriji koju sam nazvao “E Vida Infinita”

 

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25678574.jpg [title] =>




 

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25678573.jpg [title] =>




 

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25678567.jpg [title] =>




 

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25678565.jpg [title] =>

Prosječni dan slikara kao što je Stjepan prođe u eksperimentiranju s tehnikama i materijalima za slikanje

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stjepan Jukić je trideset i trogodišnji magistar vizualnih komunikacija, grafički dizajner i samouki slikar. Svoje radove objavljuje na Instagramu. Kaže nam kako je prije šest godina napustio dva posla jer je htio biti sam sebi "šef". Ili bolje, reći "majstor". Život slikara opisuje rečenicom „danas jesi sutra nisi”. 

Od tada se bavi slikanjem u garaži obiteljske kuće na Klisu koja mu je postala atelje. Dao mu je jednostavno ime - "La Garagia" i otvorio je Instagram profil zahvaljujući kojem se za malu garažu od 24 kvadrata čulo i na drugom kraju svijeta. Točnije, do Tajvana gdje je ovaj slikar bez akademske naobrazbe prodao svoje slike i pritom dobro zaradio. I stekao dobar glas koji je došao i do Slobodne Dalmacije.

- Sloj boje na zidu debeo pola centimetara u 24 metara kvadratna. Više od 100 puta prebojan zid, slojevi boje koji izgledaju kao godovi na drvetu – tim je riječima opisao svoj atelje jednostavnog imena - „La Garagia”. 

Stjepan nam govori kako je već od malena radio cvjetne aranžmane. Nastavnica mu je prepoznala talent u sedmom ili osmom razredu, a iako su mu u obitelji svi pomorci upisao je Srednju školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer grafičkog dizajna. I to na nagovor oca, samo da ne ide u pomorsku, kaže nam:

- Svidio mi se bakropis, litografija, mezzotinta, akvatinta, ali nisam se u tome našao. Kako sam razmišljao materijalno, upisao sam studij vizualnih komunikacija, jer tu bi moglo biti više posla. Teme su bile zanimljive, ali svugdje su bili rokovi, htio sam sebi kreirati ritam. 

---

image




 

Božidar Vukičević/Cropix
---

S tavana u garažu

Za vrijeme studija je uzeo jednu godinu pauze kako bi se bavio slikarstvom i tada je shvatio čime se želi baviti, govori:

- Slikao sam na tavanu na Klisu, napravio sam svoju prvu apstrakciju i zaplakao sam. Oslobodio sam se i osjetio potpunu slobodu izražavanja. Onda sam se odlučio vratiti u Zagreb i završiti studij koji mi se nije najviše sviđao. Nakon studija sam krenuo slikati i došle su prve izložbe.

Tek povratkom kući je shvatio da može postati slikar, nastavlja:

- Kada sam se vratio iz Zagreba shvatio sam da imam dovoljno slobodnog vremena jer su u Zagrebu i 24 sata bila malo, a tu na Klisu “dani traju danima”. Do 12 čovjek čuda napravi. Počeo sam prodavati slike i dekorirati vile u Dalmaciji sa slikama koje poželim.  

Dvije godine mu je trebalo da se s tavana spusti u garažu i od nje napravi atelje.

- Ogolio sam garažu, ima sve manje stvari u njoj. Ja je stalno mijenjam ovisno o fazi u kojoj se trenutno nalazim, barem tri puta tjedno mijenjam postav. Tako garaža postaje dnevni boravak kada se odmaram, onda u radionicu, pa u galeriju i tako u krug. Ako se manje slika, onda se u garaži sunčam, čitam knjige, vidim more, Brač i u doticaju sam s prirodom. „La Garagiu” su nazvali „mjesnom zajednicom” jer je uvijek živo. U garaži postoji taj lijepi moment s ljudima. Ja nisam stavljao ni zavjese jer svi su dobrodošli.

---

---

Je li „La Garagia” bila mjesto izlaganja Vaših djela?

- "Garaža" je zapravo moj atelje u kojem se igram i eksperimentiram, poprimi oblik galerije, a u budućnosti možda zaživi i kao galerija za izlaganje drugim umjetnicima. Išao bih živjeti na par mjeseci do godinu dana u Portugal. Već sam mislio otići prije dvije godine, ali imao sam projekte ovdje, radio sam svjetlosne instalacije za klijenta na Tajvanu uz pomoć agentice iz Kalifornije.

Već dugo sam na selu i volio bih se malo maknuti iz poznate sredine. Imao sam jednu izložbu s talijanskim slikarom Mirkom. On je došao 27. svibnja u Split i s grupom mojih prijatelja fotografa, dizajnera umjetnika smo organizirali izložbu pod nazivom „Big Beng u 3 čina”. Na izložbi se skupilo 20-tak bliskih prijatelja i poznanika i to je bila prva grupna izložba. Trenutno radim na svjetlosnoj instalaciji, naziva „Sve je to u tvojoj glavi”? Garaža će se opet transformirati.

---

---

Što će biti s garažom kad odeš u Portugal?

- Ostat će staklena stijenka, vrata su skoro uvijek otvorena i kad mene nema, bit će postav na zidu od boje koju sam počeo skidati. Od toga bih mogao napraviti stalni postav, susjedi kažu da izgleda kao stara karta svijeta. Tako kad se otisnem, neka uživaju u karti svijeta i nek se malo odmore na povratku iz dućana, s punim kesama ka svojim kućama. 

Trenutno radim na seriji koju sam nazvao “E Vida Infinita". Ona je inicijalno zamišljena kao tri diptiha: "Razilaženja", "Ponovni susreti" i "E Vida Infinita", objašnjava nam slikar. Prvi diptih je nastao, drugi i treći još ne jer dug je put od "Razilaženja" do "Ponovnih susreta".

Sve je krenulo na plaži dok sam se sunčao, samo mi je sinula vizija već završenih diptiha u kojem dvije polovice kreću iz iste polazne točke u istom smjeru jedno prema drugome, ali se ne susreću, već razilaze. Od centralnog diptiha ostale slike se redaju na lijevo i na desno bez da se susreću. Bio sam dva mjeseca u garaži od jutra do sutra, nisam ni jeo ni pio, uhvatilo me „ludilo”, nisam dugo bio tako motiviran, zato sam i bio prehlađen kada smo dogovarali intervju. 

---

image

Prosječni dan slikara kao što je Stjepan prođe u eksperimentiranju s tehnikama i materijalima za slikanje

Božidar Vukičević/Cropix
---

„E Vida Infinita” – što Vam to znači?

- Treći diptih će nositi ime “E Vida Infinita” jer je cijela serija inspirirana kompozicijom „Diary of Silence” Troels Hammer. Odlučio sam tu rečenicu uzeti kao naslov cijele serije radova koja predstavlja sve ono što ostaje iza nas. 

Kada ćete napraviti izložbu?

- Jako dobro pitanje. "Strpljen, spašen". Trebat će mi jako dobar izložbeni prostor za izložiti sve ono što sam zamislio.

Jedva preživljavao pa prodao sliku za šest tisuća eura

Stjepan nam kaže kako je slikarstvo igra strpljenja. Nekada je jedva preživljavao i više od pola godine ne bi prodao sliku. Zato i do danas, iako privlači pozornost u medijima i na društvenim mrežama, ponekad se zapita ima li smisla baviti se slikarstvom:

- Krenem tražiti posao, ali onda naslikam sliku koja mi vrati vjeru. Ili dobijem posao dekoriranja vile i hotela i proda se 15 slika. Nekad se pitam čemu sve ovo jer je danas kupiti sliku postalo luksuz. Kada ponudim cijenu od dvije tisuće eura znam da je ljudima skupo, ovo je igra živaca i strpljenja. 

Ali kad pronađe kupca, onda jednom prodajom može zaraditi koliko prosječni hrvatski građanin u pola godine. Cijene slika se kreću između tisuću do tisuću i pol eura prema najskupljoj govori Stjepan, a sliku „Dancing Creek” koja je otputovala na Tajvan je prodao za šest tisuća eura: 

- Kuća na Tajvanu je uređena u „Feng Shui” stilu i kupac je bio jako zainteresiran za svjetlosne instalacije. Tada sam koristio stari najlon s tavana kojeg sam brusio, a iza najlona sam stavio led rasvjetu. Bila je to čista improvizacija u jako izazovnom periodu pandemije kad je do materijala za slikanje bilo jako teško doći, a i besparica je otvorila neke nove načine razmišljanja i kako iskoristiti potencijalno smeće koje se gomilalo godinama. Najveći izazov je bilo spakirati sliku da neoštećena stigne na finalno odredište. 

---

---

Jeste li ikad razmišljali baviti se grafičkim dizajnom ili vizualnim komunikacijama za što ste se školovali?

- Više se ne bavim grafičkim dizajnom ni vizualnim komunikacijama. Studij je bio dobar, volio sam tipografiju i predmete u kojima je bilo dosta kreativne slobode. Danas stečeno znanje sa studija koristim najviše kod uređivanja fotografija prije objavljivanja na društvenim mrežama, te kada je neka izložba u pitanju. Tada se poigram s različitim tipografijama i napravim različite dizajne za plakate.

Prosječni dan slikara kao što je Stjepan prođe u eksperimentiranju s tehnikama i materijalima za slikanje. Ponekad su to neuobičajeni materijali kao što su špinat, lak, kurkuma i konop koji su bili jedini materijal za seriju radova “Vrtlarenje na platnu”:

- Prije sam eksperimentirao s prozirnim akrilnim lakom na bazi vode. Napravio sam jednu cijelu seriju radova “O Moru” i “Morske Migracije” prateći refleksije na površini mora i svijetla iznad njega. Kada sam se vratio s Kube nisam znao što ću, gdje ću, bila je epidemija. Onda sam lak povezao sa špinatom iz vrta.

---

image

Trenutno radim na seriji koju sam nazvao “E Vida Infinita"

 

Božidar Vukičević/Cropix
---

"U Maroku sam slikao u pustinju, u Kubi sam počeo opet raditi portrete, Lisabon je veliki Klis"

Spomenuli ste Kubu i rekli da volite putovanja. Utječu li putovanja na slikanje i koliko ćete slika napraviti?

- 2018. sam bio na putovanju „InterRail” tri mjeseca kroz Sloveniju, Italiju, Francusku, Španjolsku i Portugal. Želio sam ići u Maroko. Tada sam bježao od kuće i male sredine u koju sam se vratio. U jednom trenutku tijekom putovanja sam ostao bez novca, a htio sam posjetiti Granadu. Došao sam tamo, i sve je krenulo nizbrdo, kiša je padala tri dana, a meni su otkazali rezervaciju za hostel. Spavao sam na ulicama Malage, Granade i Marbelle. Kada sam se vratio, oslikao sam te tri noći na kišnim ulicama Španjolske. Najinspirativnije putovanje mi je bilo u Maroku i na Kubi.

Stjepan nam kaže kako mu je Kuba ostala u sjećanju zbog ljudi, a Maroko zbog prirode. Na putovanjima ne slika, ali su oba mjesta bila inspiracija za slike po povratku:

- U Maroku i Portugalu sam bio u travnju 2019. Baza nam je bila Marrakech. Četvrti ili peti dan putovanja vozili smo se 12 sati do pustinje Merzouga. Bio sam van sebe od ljepote. Počeo sam slikati portrete u pustinji. Kada sam bio u Lisabonu doživio sam taj grad kao veliki Klis i da bih tamo mogao živjeti.

---

---

Kuba?

- Na Kubi sam opet počeo slikati portrete. Bio sam tamo početkom 2020. na 2 i pol mjeseca. Svidjela mi se srdačnost ljudi unatoč neimaštini. Inspirirali su me ljudi, radio sam portrete i upečatljiva lica, išao na tečaj salse mjesec dana. Kada sam se vratio natrag, objavio sam sedam-osam portreta. Odmah su se prodali. „Kubanke” su bile hit.

Na nova putovanja po novu inspiraciju i nove slike. Iduća je postaja Portugal, a Stjepanu je sve veća želja otići što prije:

- Svaki dan mi je sve intenzivniji poriv otisnuti se u Portugal. Mislio sam ići iduće ljeto, ali biti će to i prije.

S obzirom kako je rekao da je Lisabon veliki Klis, možda Stjepan ostane i nešto dulje u Portugalu. Možda budemo čuli za neku novu „La Garagiu”, ili bolje reći, „La Garagem”. Na portugalskom. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Život slikara opisuje rečenicom „danas jesi sutra nisi”. 
 

Božidar Vukičević/Cropix

Cijene slika se kreću između tisuću do tisuću i pol eura
 

Božidar Vukičević/Cropix

Trenutno radim na seriji koju sam nazvao “E Vida Infinita”

 

Božidar Vukičević/Cropix

Prosječni dan slikara kao što je Stjepan prođe u eksperimentiranju s tehnikama i materijalima za slikanje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/slikarstvo/posjetili-smo-atelje-na-klisu-o-kojem-svi-pricaju-vrata-la-garagie-su-uvijek-otvorena-u-24-kvadrata-dogadaju-se-cudesa-1327156 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c1a9554b4fa826a700f62007d46b356b15004fd8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Posjetili+smo+atelje+na+Klisu+o+kojem+svi+pri%C4%8Daju%3A+Vrata+La+Garagie+su+uvijek+otvorena%2C+u+24+kvadrata+doga%C4%91aju+se+%C4%8Dudesa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fposjetili-smo-atelje-na-klisu-o-kojem-svi-pricaju-vrata-la-garagie-su-uvijek-otvorena-u-24-kvadrata-dogadaju-se-cudesa-1327156 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fposjetili-smo-atelje-na-klisu-o-kojem-svi-pricaju-vrata-la-garagie-su-uvijek-otvorena-u-24-kvadrata-dogadaju-se-cudesa-1327156 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => magično mjesto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Slikarstvomagično mjesto

Posjetili smo atelje na Klisu o kojem svi pričaju: Vrata La Garagie su uvijek otvorena, u 24 kvadrata događaju se čudesa

Piše Božidar Lončar
2. listopada 2023. - 11:35

Stjepan Jukić je trideset i trogodišnji magistar vizualnih komunikacija, grafički dizajner i samouki slikar. Svoje radove objavljuje na Instagramu. Kaže nam kako je prije šest godina napustio dva posla jer je htio biti sam sebi "šef". Ili bolje, reći "majstor". Život slikara opisuje rečenicom „danas jesi sutra nisi”. 

Od tada se bavi slikanjem u garaži obiteljske kuće na Klisu koja mu je postala atelje. Dao mu je jednostavno ime - "La Garagia" i otvorio je Instagram profil zahvaljujući kojem se za malu garažu od 24 kvadrata čulo i na drugom kraju svijeta. Točnije, do Tajvana gdje je ovaj slikar bez akademske naobrazbe prodao svoje slike i pritom dobro zaradio. I stekao dobar glas koji je došao i do Slobodne Dalmacije.

- Sloj boje na zidu debeo pola centimetara u 24 ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 00:25