StoryEditorOCM
Auto motoPromjena

Francuzi su odlučili od iduće godine naplaćivati skuplji parking onima koji imaju veće i jače automobile

Piše Autoklub
13. srpnja 2023. - 10:32

Iz godine u godinu automobili su nam sve veći, sve jači, sve teži.

Francuzi su se dosjetili kako "kazniti" taj apsurd.

Vlasnici SUV vozila uskoro će u Parizu plaćati osjetno veće iznose parkiranja. Prilikom izračuna pristojbi, naime, u obzir će se uzimati veličina, težina i motor vozila.

Kako navodi Guardian, (po mnogima) spornu mjeru prošloga su mjeseca odobrili pariški vijećnici na zahtjev ekološke stranke EELV koja tvrdi da se broj SUV vozila u Parizu povećao za oko 60 posto u posljednje četiri godine.

Ti modeli automobila čine oko 15 posto od 1,15 milijuna privatnih vozila.

- Cilj je usredotočiti se na apsurd, a to je nezaustavljiv rast težine i veličine vozila koja kruže našim gradovima, a posebno u Parizu - rekao je Frédéric Badina-Serpette, vijećnik EELV-a, objašnjavajući svoj zahtjev.

image
Martin Sylvest/Afp

Novo će pravilo stupiti na snagu prvog dana iduće godine.

Međutim, električna vozila za sad će vjerojatno biti isključena iz te mjere.

I vijećnici grada Lyona najavili su sličan zakon. Treći po veličini grad u Francuskoj najavio je novu politiku parkiranja prema kojoj će se naknade za parkiranje na javnim površinama određivati ​​na temelju veličine, težine i motora vozila.

Sličan scenarij najavljuju i u Njemačkoj gdje je Helmut Dedy, predsjednik njemačke "Udruge gradova" predložio istu mjeru.

- Trend u autoindustriji očito poznaje samo jedan smjer: veći i teži! To se ne uklapa u vrijeme kada raspravljamo o uštedi energije i prostora, zaštiti klime i resursa. Za bolju kvalitetu života u gradovima potrebni su manji, a ne veći automobili.

Ako vozači žele parkirati veliki terenac ili SUV, neka plate više. Cijene parkiranja treba uskladiti s veličinom vozila - zaključio je Dedy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:29