StoryEditor
Auto motoE MOBILNOST

Što nam donose električne punionice?

Piše NATIV SD
4. svibnja 2021. - 09:00
Neja Markicevic/Cropix

Električna vozila budućnosti pune se isključivo iz obnovljivih izvora energije, a vrlo brzo će se najveći broj njih puniti kod kuće, tijekom jeftinijeg korištenja električne energije što će dodatno sniziti troškove korištenja električnih vozila kod krajnjih korisnika.

Aktualni rast trenda kupnje i korištenja automobila na električni pogon prati i rastući broj odgovarajućih mjesta za punjenje, što je, barem kad je Republika Hrvatska u pitanju, nemoguće uzeti u ozbiljan kontekst bez HEP-a, vodećeg proizvođača i opskrbljivača električne energije odnosno projekta eMOBILNOST-i s kojim HEP grupa drži korak s naprednom energetskom strategijom Europske unije. Osnovu ovog koncepta čini ideja da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonsko gorivo za električna vozila što je od višestruke koristi po pitanju očuvanja energije i ekoloških standarda.

Općepoznato je kako korištenje vozila na električni pogon podrazumijeva ekološki potpuno čisto pokretanje i rad motora, odnosno nema nikakve emisije CO2 u atmosferu, a uz sve to, vožnja je neusporedivo ekonomičnija, u kontekstu ugodnosti i komfora i ugodnija, bešumna je i ne utječe na ionako previsoke količine buke, poglavito u užim prenapučenim i turbulentnim gradskim jezgrama. Sve su to vrlo značajni faktori i parametri koji gotovo sigurno korištenje električnih vozila definiraju kao prvu alternativu u bliskoj budućnosti.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Čini se kako će se s tim u vezi vrlo brzo ovakve punionice postavljati u sklopu javnih objekata najšire namjene; javnih garaža, trgovačkih centara, uredskih zgrada i slično, a većina planiranog vremena punjenja električnog vozila odvijat će se - i već sada se odvija - u noćnim satima kada je cijena električne energije najjeftinija. Za razliku od konvencionalnih vozila, električna vozila su koncipirana da se mogu puniti i kod kuće pa bi javna infrastruktura služila za nadopunjavanje baterija, tj. za punjenje u slučaju nužde kada ste i ako ste zaboravili napuniti svoje vozilo.

Za razliku od ostalih alternativnih goriva kao što su vodik, biogorivo i sl., infrastruktura za električna vozila zahtijeva znatno manja ulaganja i napore. Ne samo što je električna energija danas dostupna u svakom kućanstvu, na radnom mjestu, trgovačkom centru ili u centru grada, u odnosu na postojeći raspored i zastupljenost stanica za konvencionalna vozila, zastupljenost punionica za električna vozila u urbanim područjima bit će znatno veća što je preduvjet značajnijeg udjela električnih vozila u ukupnom uzorku. Proračuni pokazuju da optimalan broj iznosi četiri vozila po punionici. Razlog tome je karakterističan proces punjenja električnih vozila, koji je znatno duži te može trajati do tri sata na punionicama koje se postavljaju na urbanim površinama poput javnih parkirališta, garaža, trgovačkih centara i drugdje. Kako bi se zadovoljile potrebe vozila za električnom energijom, u budućnosti će trebati osigurati znatno veći broj punionica.

Besplatno punjenje

Samo korištenje punionica dakako nije tolika enigma niti tabu tema za same vlasnike električnih vozila, no može biti i vrlo vjerojatno i jest nepoznanica svima onima koji o kupnji vozila na struju tek razmišljaju pa s tim u vezi i dvoje oko konačnog odabira zbog nedovoljno poznatih informacija koje mogu biti itekako korisne.

Kažimo stoga kako je punjenje na ELEN punionicama i dalje besplatno, odnedavno je dostupna i mobilna korisnička aplikacija koja olakšava korištenje, a trenutno je u fazi testiranje svih digitalnih funkcionalnosti. Isto tako, nije naodmet znati da HEP punionica prilikom aktiviranja punjenja beskontaktnim karticama ne očitava nikakve osobne podatke, već samo preuzima kod s kartice kako osobno vozilo nitko drugi osim vlasnika ne bi mogao iskopčati s punionice, odnosno da se istom karticom kojom ste se prijavili da započnete punjenje, morate i odjaviti kako biste ga prekinuli.

Broj električnih punionica raste iz dana u dan. Prema trenutnim podacima, trenutno je u RH aktivno preko 220 javnih ELEN punionica, od čega je najveći broj u sjevernom dijelu Hrvatske, gdje je logično i najveća koncentracija registriranih osobnih vozila uopće, a posljedično i onih s električnim pogonom. No, broj ili trend porasta broja punionica u Dalmaciji također ne zaostaje, pa je primjerice na širem području Splita 13, Dubrovnika 12, a Zadra čak 16 punionica.

Vrijeme punjenja

Pojednostavljeno, tri su uvriježena načina punjenja električnih vozila; izmjeničnom jednofaznom strujom, izmjeničnom jednofaznom ili trofaznom strujom i punjenje istosmjernom strujom, a korištenjem pametne infrastrukture, električna vozila se pune uglavnom tijekom nižih opterećenja mreže, u vrijeme kad je dostupno više energije iz obnovljivih izvora, te tako optimiziraju potrošnju energije.Vrijeme potrebno za punjenje električnog vozila prije svega ovisi o napajanju, pa otud i velike oscilacije odnosno razlike između primjerice sporog punjenja kod kuće na priključku od 3,7 kW koje može trajati od 6 do 8 sati i ultra brzog punjenja za samo pola sata, čak i 15 minuta, u punionicama snage do 100 kW. Prema uvriježenim tehničkim standardima, pod ultra brzim punjenjem smatra se punjenje istosmjernom strujom jakosti do 125 A dok se za sporo punjenje govori o izmjeničnom napajanju u pravilu od 16 A. Ultra brzo punjenje ne predstavlja problem za napredne baterijske tehnologije jer je njihov sustav upravljanja (BMS) predviđen za rad s različitim vrstama punjenja.

O samim baterijama, njihovim karakteristikama, prednostima i manama, ali i svim drugim tehničkim detaljima pisat ćemo već u sljedećem tekstu na ovu temu.

SADRŽAJ OMOGUĆIO HEP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2021 15:08