Svako malo na TikToku oživi neki novi trend, a jedan od trenutno najpopularnijih je ‘Balkan Breakfast‘, odnosno balkanski doručak. Mnogi korisnici TikToka, uglavnom iz Amerike, odlučili su prikazati svoje verzije ‘balkanskog doručka‘, koje su daleko od autentičnog prikaza onoga što stanovnici Balkana zaista jedu. Sve to izazvalo je burne reakcije pratitelja s Balkana koji su negodovali u komentarima, piše Jutarnji list.
Namazi od feta sira, sirovo povrće, kruh, slanina, ajvar - sve to novost je za Amerikance, koji su pokušali sami napraviti svoje verzije balkanskih tradicionalnih jela.
"Tu se u biti radi o tanjuru punom raznih sastojaka i jednostavno ih sve jedete zajedno. Sjajan način za jesti sve ove namirnice", rekla je u videu food influencerica Soogia.
“Ovo bih 100% opet pojela, ali samo zato što je čišćenje bilo tako jednostavno”, pohvalila se druga kreatorica u opisu TikTok videa na kojem je prvi put probala balkanski doručak.
“Balkanci najbolje doručkuju”, glasio je jedan od komentara na TikToku.
Bilo je tu i puno negativnih komentara, a mnogi prigovaraju Amerikancima da su "samo otkrili povrće" ili da su "konačno otkrili zdravu prehranu." Neki od TikTok gurmana požalili su se i da su pretrpjeli neočekivane ‘posljedice‘ obroka bogatog vlaknima.
"Nakon što sam pojeo balkanski doručak prepun povrća cijeli dan ne prestajem ići na wc. Moje tijelo nije stvoreno za toliku količinu vlakana odjednom", požalio se jedan tiktoker Robb u svome videu.
I Jamie Maitland, certificirana holistička nutricionistica, autorica i osnivačica časopisa ‘The Office Health‘, izjavila je da u tradicionalnom ‘balkanskom doručku‘ ima prilično puno vlakana koja bi mogla predstavljati probleme za vaša crijeva.
"Naravno, vlakna vam mogu pomoći da se osjećate siti i poboljšavaju probavu, ali također mogu uzrokovati nadutost ili nelagodu u želucu, pogotovo ako niste navikli na to", rekla je. "Brzi prijelaz s niskog na visok unos vlakana preko noći može djelovati pogubno na vaš želudac", dodaje.
Odraslima se savjetuje da jedu oko 25 do 34 grama vlakana, ovisno o dobi, spolu i drugim čimbenicima.
"Balkanski doručak je jednostavan, ali ukusan i odlična je alternativa slatkoj hrani koja može biti dobra, ali nije zasitna", složila se još jedna stručnjakinja, Amanda Sauceda, koja smatra da vlakna za doručak dovode do boljeg zdravlja crijeva i daju nam više energije.
Upozorava da je paprike i krastavce najbolje oguliti i očistiti od sjemenki, te da su suhomesnati proizvodi krcati šećerom, pa je najbolje koristiti domaće proizvode bez dodatnih šećera.