stdClass Object ( [id] => 287351 [title] => Splitski 'Kafić uzdravlje': maleni bar u centru grada za vrhunski provod [alias] => splitski-kafic-uzdravlje-maleni-bar-u-centru-grada-za-vrhunski-provod [catid] => 263 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Povremeno zajedljivi i kruti, neočekivano ambiciozni i pomalo čudni, igraju isključivo po vlastitim, nepisanim pravilima, a opet tako dragi, druželjubljivi, otvoreni, dobro raspoloženi, dovoljno da poželiš biti jedan od njih – eto takvi su vam Hrvati – svjedoče Tim Bourcier i Monique Laffite, Amerikanac i dama iz Hondurasa, koji u Splitu žive već nešto više od dvije godine.

Njihovoj odluci da se iz Budimpešte, u kojoj su proveli tri godine, dosele u Hrvatsku, prethodilo je tek prijateljstvo s jednim zagrebačkim parom i posjet Splitu u ožujku 2013. Već idućeg mjeseca pokupili su svoje stvari i odlučili se okušati u dalmatinskom načinu života.

Uz malo sreće i domišljatosti, te puno truda i rada, Tim i Monique ostvarili su svoj san. Pokrenuli su vlastiti posao i pri tom dobro prodrmali jednoličnu splitsku barsku ponudu. Zabavne tematske večeri, isključivo lokalna pića, uključujući i domaću kavu (melje se u Zagrebu svega nekoliko sati prije posluživanja), udobna i opuštena okolina, baš je ono što je u moru ugostiteljske ponude, usmjerene uglavnom prema turistima, nedostajalo.

"To je to!", naziv je njihova bara u samom centru grada, točnije u Nigerovoj ulici, a ujedno i prva fraza koju su naučili na hrvatskom.

Naime, ispočetka se, tvrde novopečeni Splićani, sve činilo tako jednostavno. Vidjeli su oglas za iznajmljivanje malog poslovnog prostora, odmah pokraj Marmontove ulice, a budući da su dobili brojna prijateljska upozorenja, htjeli su se uvjeriti da ih neće opeljušiti samo zato što su stranci. Zamolili su stoga izvorne govornike da nazovu oglas i provjere hoće li cijena biti jednaka. Kada su se uvjerili da ih uistinu nitko ne želi prevariti, iznajmili su prostor i uskoro postali pravi odlikaši.

Na društvenim mrežama, prvenstveno Facebooku, redaju same petice, a hvale ih i na Tripadvisoru, pa su se vrlo brzo prometnuli u drugo najbolje mjesto za izlazak koje bi u Splitu svakako trebalo posjetiti.



- Na početku je sve izgledalo tako lako. Upozoravali su nas da će sigurno iskoristiti našu početnu zbunjenost, ali nama nitko nije ostavljao takav dojam. Iznajmili smo prostor, sredili papire, pokrenuli posao. Iako smo očekivali komplikacije, sve bi završilo na nekoliko jednostavnih radnji, poneki potpis i tada bi nam rekli: "To je to!" Bili smo oduševljeni jednostavnošću i stalno smo ponavljali tu frazu, pa je bilo logično da i bar tako nazovemo - kaže nam Tim i objašnjava kako je nastavak poslovanja bio sve, samo ne jednostavan i lagan.

Susjedi su se bunili zbog buke, pojavila se i ljubomora, neobjašnjiva netrpeljivost, no uz malo ustrajnosti i dobre volje, s izazovima splitskog stanja uma naučili su se nositi, a sklopili su i brojna prijateljstva.

- Nakon naizgled laganog početka, brzo se pokazalo pravo lice poslovanja. Prvih nekoliko mjeseci borili smo se za opstanak, privući ljude uistinu je izgledalo teško i ništa se nije poklapalo s našim zamislima. Putovali smo puno i uglavnom bi kroz cijelu godinu, od Crne Gore, preko Poljske, Ukrajine, Austrije i Slovačke, u barovima svirala živa glazba, pjevale bi se karaoke.

U Splitu preko zime ulice kao da su u zimskom snu. Pitali smo se što je posrijedi? Je li moguće da Splićani ne vole karaoke? - tvrdi Monique, napominjući kako bez obzira na to što je njihova ideja izgledala kao nemoguća misija nisu htjeli odustati.

Dalmatinski "Kafić uzdravlje", mjesto za lokalce gdje ti brzo zapamte ime, gdje se osjećaš kao u dnevnom boravku, s nesvakidašnjim izborom piva iz isključivo domaćih craft pivovara, pokazao se kao pun pogodak. Od samih početaka dali su do znanja da žele biti više od jednog od mnogobrojnih mjesta za popiti piće.

Iako je prostor uistinu malen, s vjerojatno najmanjom pozornicom u gradu (čak manjom i od one legendarnog "Basketa"), opuštena glazbena druženja postala su njihov zaštitni znak. Svirati može svatko tko želi podijeliti dobro raspoloženje, a prvog svirača upoznali su dok je svirkom zarađivao u Marmontovoj.

Dakle, već iste večeri, ulični svirač u večernjim je satima u “To je to“ svirao isključivo za gušt. Nakon njega okušali su se i Irci, mikrofon je spojio i curu iz BiH s dobrim splitskim glasom pa sada funkcioniraju kao izvrstan duet.



- Najmanje pet večeri tjedno glazbenici sviraju uživo, a kada imamo karaoke večeri gostima je, kada se raspojasaju, teško oduzeti mikrofon. U ponudi imamo tisuće stranih pjesama, ali zapjeva se nešto domaće, uglavnom Severinina "Dalmatinka". Rozgine pjesme još nitko nije zapjevušio, a meni je osobno najdraži Dino Dvornik.

Sve, u svemu, Splićani obožavaju karaoke, a mi obožavamo Split! Kao jako popularni pokazali su se i pub kvizovi, organiziramo ih izvan sezone, i samo lokalci sudjeluju. Nevjerojatno je koliko su Hrvati kompetitivan narod i koliku želju za pobjedom imaju. Pobjednici dobivaju majicu bara, a nakon uručenja uglavnom slijedi ponosni, pobjednički hod uz šank - prepričava Tim.

Ono oko čega su se od samih početaka slagali bilo je da nipošto ne žele pokrenuti još jedan američki bar. Želja im je bila istražiti lokalne adute, a život u Varošu otvorio im je vidike. Zadivljeni naslijeđem, očistili su i oprali stare škure i od njih napravili stolove, zaštitni znak im je autohtoni dalmatinski tovar, a osim 14 vrsta lokalnih piva turistima promoviraju i domaće rakije.

Đir Hrvatskom, kako su nazvali degustaciju domaće šljivovice, travarice, medice, višnjevača, orahovice i ostalih rakija iz bogate ponude, pravi su hit, a ništa manje turiste i domaće osvajaju domaća piva. Grička vještica, Dva klasa, Zmajsko, Red barun, All in, uz točenu Novu rundu i Big Hoof samo je dio pivske karte, a Tim i Monique uskoro će je obogatiti vlastitim pivom budući da planiraju pokrenuti prvu dalmatinsku craft pivovaru.

- Jedna gospođa radila je pivo na Hvaru, moglo ga se nabaviti, ali uglavnom je bila riječ o proizvodnji isključivo za vlastite potrebe i naravno gušt. Već smo se okušali u proizvodnji kod naših prijatelja na Žitnjaku. Još ne znamo gdje ćemo točno smjestiti pivovaru, razmišljamo o Šestanovcu, ali ono najvažnije, recepturu, imamo. Dakle, dva recepta su spremna, treći je u izradi.

Radit ćemo piva isključivo od domaćih, sezonskih proizvoda, a prilagođavat ćemo ih godišnjim dobima. Jesensko će svakako biti s okusom bundeve, a za ostatak ćemo vidjeti. Svakako ćemo eksperimentirati s lavandom, cimetom, smokvom, višnjom. I da, otkrit ćemo i to, prva će se moći probati već u listopadu - priča Tim, a Monique nadodaje kako im unatoč njihovim nastojanjima da lokal izgleda domaće, Splićani ipak daju sasvim drukčije komplimente.

- Ne mogu vjerovati, ali uglavnom mi kažu da cijeli prostor izgleda kao da je na Kubi! - kaže, objašnjavajući kako su im i u uređenju interijera pomogli sami gosti.



- Drvene putokaze s nazivom lokala na nekoliko jezika darovala nam je draga ekipa, i to osim na hrvatskom i engleskom, naziv piše i na španjolskom zbog mene, ali i na talijanskom jer nam je barmen bio Talijan koji je već deset godina u vezi sa Splićankom, a obožava Hrvatsku - priča Monique koja je zaslužna i za zaštitni znak bara, posluživanje piva u staklenkama.

- Kupovali smo skupe čaše koje su se stalno lomile, a onda sam vidjela pristupačne staklenke. Izgledale su tako slatko, ali nisam znala kako ih iskoristiti. Budući da komad košta oko 50 lipa, nakupovali smo ih i pokušali u njima posluživati pivo. I dok gosti stariji od 40 uglavnom odbijaju piti iz njih, mlađa ekipa je oduševljena! Toliko da ih kradu i nose doma. Nama to ne smeta, a najbolje od svega je što mogu pasti s visine od metar i nešto i neće se raspuknuti. Pravo otkriće! - smatra prva dama bara.

Unatoč dobroj sezoni, poslovati u plusu u Hrvatskoj i američko-honduraškom paru popriličan je izazov, pogotovo ako se u obzir uzme visoki ugostiteljski porez.

- Rođen sam u Detroitu, no napustio sam ga prije osamnaeste godine. Živio sam Miamiju, Baltimoreu, po cijelom SAD-u, upoznao sam Monique na studiju i odlučili smo putovati Europom. Dakle, živjeli smo tri godine u Budimpešti i sada smo ovdje u Splitu i ne mislimo tako brzo otići.

No, porez jest visok i državi se dosta plaća, puno više nego u Americi. Trinaest posto plaćamo porez na mlijeko, još tri posto na pivo, a 25 posto na ostali alkohol. U Americi uglavnom je riječ o šest posto, a u nekim gradovima takvog poreza jednostavno nema! Ali, namete treba plaćati. Kada bi se papirologija učinkovito rješavala, i plaćati bi bilo lakše - kaže Tim, a tome u prilog svakako ide i pivska terasa koju su još prošle sezone namjeravali otvoriti.

- Zapravo, budući da su stambeni objekti blizu, bila bi otvorena najdalje do deset sati navečer, ali iako još ništa nismo realizirali, susjedi ne žele ni čuti o tome. Tamo bismo posluživali isključivo piva, jasno nam je da niste baš otvoreni za druženje na krovovima, ali valjda će doći i vrijeme za to. Bit ćemo strpljivi - poručuje par.

Nerijetko sudjeluju i u humanitarnim akcijama, surađivali su s udrugom "Sehaliah" za zaštitu životinja, "Deseti život" koja brine o mačkama...

- Skupljali smo i hranu za Uskrs koju smo nosili u Caritas, ali i prikupljali igračke za djecu "Maestrala". Svatko tko je donio igračke dobio bi piće gratis. Vjerujte, vrlo brzo skupili smo nekoliko kutija, a slične akcije namjeravamo organizirati i dalje - kaže Monique.

Kao pravi ljubitelji grada pod Marjanom, pomno promišljaju o potrebama građana, ponudi i moralno etičkim zamkama. Podignuti cijene u vrijeme sezone, ili imati dvojni cjenik, jedan za domaće, drugi za strance, po njihovoj je računici neprihvatljivo, čak i uvredljivo. Bit dobre ponude, smatraju, nije u zgrtanju novca, već ugođaju, koji je jednak u svako doba godine. Daju stoga potporu i konkurenciji.

- Volimo dobro pivo, pa često odemo do "Basketa", ali i, recimo, i do "Leopolda", relativno novog mjesta, odmah iza kazališta. Istina, idejom su najbliži nama i konkurencija su, no stalo nam je da i oni dobro rade. Budemo li imali nekoliko lokala koji će dobro raditi cijelu godinu, oživjet ćemo centar grada i zimi i svima će nam biti bolje - objašnjavaju nam svoju poslovnu politiku.

Split im je, dakle, grad iz snova, sve o čemu su sanjali, pa su ga, iako imaju puno prijatelja i u Zagrebu, kao idealno mjesto za život odabrali bez imalo razmišljanja.

- Monique zbog svog podrijetla voli toplinu, sunce i more, a moram priznati da ni meni nije svejedno. Značenje riječi fjaka me oduševilo! "Polako" je izvrstan način opuštanja, doduše, malo je teže kada očekuješ da ti neko nešto popravi ili odradi posao, ali i to se da srediti. Uglavnom, fjakom sam totalno oduševljen. Toliko da će baš to biti naziv našeg prvog piva - veli Tim.

Tihana Marović, foto: milan  šabić / cropix



[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => to je to! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-09-24 11:42:09 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-09-25 11:57:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-09-24 11:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 18751 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 263 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja s društvenih mreža. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Društvena mreža [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2015\/09\/24\/Stil\/tojeto\/tojeto9-170915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/24\/Stil\/tojeto\/tojeto1-170915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/24\/Stil\/tojeto\/tojeto2-170915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/24\/Stil\/tojeto\/tojeto3-170915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/24\/Stil\/tojeto\/tojeto4-170915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/24\/Stil\/tojeto\/tojeto5-170915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/24\/Stil\/tojeto\/tojeto6-170915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/24\/Stil\/tojeto\/tojeto7-170915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/24\/Stil\/tojeto\/tojeto8-170915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/24\/Stil\/tojeto\/tojeto9-170915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/24\/Stil\/tojeto\/tojeto10-170915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/24\/Stil\/tojeto\/tojeto11-170915.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"419x629"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"419x629"},{"size0":"419x629"},{"size0":"800x533"},{"size0":"419x629"},{"size0":"800x533"},{"size0":"419x629"},{"size0":"419x629"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 263 [name] => Društvena mreža [alias] => drustvena-mreza [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5795546 Threads: 77 Questions: 1038518063 Slow queries: 0 Opens: 184643 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.192 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9312373 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/drustvena-mreza ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/drustvena-mreza/splitski-kafic-uzdravlje-maleni-bar-u-centru-grada-za-vrhunski-provod-287351 [printLink] => /mozaik/drustvena-mreza/splitski-kafic-uzdravlje-maleni-bar-u-centru-grada-za-vrhunski-provod-287351?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 490576 [name] => kafić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kafic [link] => /tag/kafic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 350165 [name] => bar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bar [link] => /tag/bar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => to je to! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski 'Kafić uzdravlje': maleni bar u centru grada za vrhunski provod [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-01-57-02-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/24/Stil/tojeto/tojeto9-170915.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/24/Stil/tojeto/tojeto9-170915.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/24/Stil/tojeto/tojeto1-170915.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/24/Stil/tojeto/tojeto2-170915.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/24/Stil/tojeto/tojeto3-170915.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/24/Stil/tojeto/tojeto4-170915.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/24/Stil/tojeto/tojeto5-170915.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/24/Stil/tojeto/tojeto6-170915.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/24/Stil/tojeto/tojeto7-170915.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/24/Stil/tojeto/tojeto8-170915.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/24/Stil/tojeto/tojeto9-170915.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/24/Stil/tojeto/tojeto10-170915.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/24/Stil/tojeto/tojeto11-170915.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Povremeno zajedljivi i kruti, neočekivano ambiciozni i pomalo čudni, igraju isključivo po vlastitim, nepisanim pravilima, a opet tako dragi, druželjubljivi, otvoreni, dobro raspoloženi, dovoljno da poželiš biti jedan od njih – eto takvi su vam Hrvati – svjedoče Tim Bourcier i Monique Laffite, Amerikanac i dama iz Hondurasa, koji u Splitu žive već nešto više od dvije godine.

Njihovoj odluci da se iz Budimpešte, u kojoj su proveli tri godine, dosele u Hrvatsku, prethodilo je tek prijateljstvo s jednim zagrebačkim parom i posjet Splitu u ožujku 2013. Već idućeg mjeseca pokupili su svoje stvari i odlučili se okušati u dalmatinskom načinu života.

Uz malo sreće i domišljatosti, te puno truda i rada, Tim i Monique ostvarili su svoj san. Pokrenuli su vlastiti posao i pri tom dobro prodrmali jednoličnu splitsku barsku ponudu. Zabavne tematske večeri, isključivo lokalna pića, uključujući i domaću kavu (melje se u Zagrebu svega nekoliko sati prije posluživanja), udobna i opuštena okolina, baš je ono što je u moru ugostiteljske ponude, usmjerene uglavnom prema turistima, nedostajalo.

"To je to!", naziv je njihova bara u samom centru grada, točnije u Nigerovoj ulici, a ujedno i prva fraza koju su naučili na hrvatskom.

Naime, ispočetka se, tvrde novopečeni Splićani, sve činilo tako jednostavno. Vidjeli su oglas za iznajmljivanje malog poslovnog prostora, odmah pokraj Marmontove ulice, a budući da su dobili brojna prijateljska upozorenja, htjeli su se uvjeriti da ih neće opeljušiti samo zato što su stranci. Zamolili su stoga izvorne govornike da nazovu oglas i provjere hoće li cijena biti jednaka. Kada su se uvjerili da ih uistinu nitko ne želi prevariti, iznajmili su prostor i uskoro postali pravi odlikaši.

Na društvenim mrežama, prvenstveno Facebooku, redaju same petice, a hvale ih i na Tripadvisoru, pa su se vrlo brzo prometnuli u drugo najbolje mjesto za izlazak koje bi u Splitu svakako trebalo posjetiti.



- Na početku je sve izgledalo tako lako. Upozoravali su nas da će sigurno iskoristiti našu početnu zbunjenost, ali nama nitko nije ostavljao takav dojam. Iznajmili smo prostor, sredili papire, pokrenuli posao. Iako smo očekivali komplikacije, sve bi završilo na nekoliko jednostavnih radnji, poneki potpis i tada bi nam rekli: "To je to!" Bili smo oduševljeni jednostavnošću i stalno smo ponavljali tu frazu, pa je bilo logično da i bar tako nazovemo - kaže nam Tim i objašnjava kako je nastavak poslovanja bio sve, samo ne jednostavan i lagan.

Susjedi su se bunili zbog buke, pojavila se i ljubomora, neobjašnjiva netrpeljivost, no uz malo ustrajnosti i dobre volje, s izazovima splitskog stanja uma naučili su se nositi, a sklopili su i brojna prijateljstva.

- Nakon naizgled laganog početka, brzo se pokazalo pravo lice poslovanja. Prvih nekoliko mjeseci borili smo se za opstanak, privući ljude uistinu je izgledalo teško i ništa se nije poklapalo s našim zamislima. Putovali smo puno i uglavnom bi kroz cijelu godinu, od Crne Gore, preko Poljske, Ukrajine, Austrije i Slovačke, u barovima svirala živa glazba, pjevale bi se karaoke.

U Splitu preko zime ulice kao da su u zimskom snu. Pitali smo se što je posrijedi? Je li moguće da Splićani ne vole karaoke? - tvrdi Monique, napominjući kako bez obzira na to što je njihova ideja izgledala kao nemoguća misija nisu htjeli odustati.

Dalmatinski "Kafić uzdravlje", mjesto za lokalce gdje ti brzo zapamte ime, gdje se osjećaš kao u dnevnom boravku, s nesvakidašnjim izborom piva iz isključivo domaćih craft pivovara, pokazao se kao pun pogodak. Od samih početaka dali su do znanja da žele biti više od jednog od mnogobrojnih mjesta za popiti piće.

Iako je prostor uistinu malen, s vjerojatno najmanjom pozornicom u gradu (čak manjom i od one legendarnog "Basketa"), opuštena glazbena druženja postala su njihov zaštitni znak. Svirati može svatko tko želi podijeliti dobro raspoloženje, a prvog svirača upoznali su dok je svirkom zarađivao u Marmontovoj.

Dakle, već iste večeri, ulični svirač u večernjim je satima u “To je to“ svirao isključivo za gušt. Nakon njega okušali su se i Irci, mikrofon je spojio i curu iz BiH s dobrim splitskim glasom pa sada funkcioniraju kao izvrstan duet.



- Najmanje pet večeri tjedno glazbenici sviraju uživo, a kada imamo karaoke večeri gostima je, kada se raspojasaju, teško oduzeti mikrofon. U ponudi imamo tisuće stranih pjesama, ali zapjeva se nešto domaće, uglavnom Severinina "Dalmatinka". Rozgine pjesme još nitko nije zapjevušio, a meni je osobno najdraži Dino Dvornik.

Sve, u svemu, Splićani obožavaju karaoke, a mi obožavamo Split! Kao jako popularni pokazali su se i pub kvizovi, organiziramo ih izvan sezone, i samo lokalci sudjeluju. Nevjerojatno je koliko su Hrvati kompetitivan narod i koliku želju za pobjedom imaju. Pobjednici dobivaju majicu bara, a nakon uručenja uglavnom slijedi ponosni, pobjednički hod uz šank - prepričava Tim.

Ono oko čega su se od samih početaka slagali bilo je da nipošto ne žele pokrenuti još jedan američki bar. Želja im je bila istražiti lokalne adute, a život u Varošu otvorio im je vidike. Zadivljeni naslijeđem, očistili su i oprali stare škure i od njih napravili stolove, zaštitni znak im je autohtoni dalmatinski tovar, a osim 14 vrsta lokalnih piva turistima promoviraju i domaće rakije.

Đir Hrvatskom, kako su nazvali degustaciju domaće šljivovice, travarice, medice, višnjevača, orahovice i ostalih rakija iz bogate ponude, pravi su hit, a ništa manje turiste i domaće osvajaju domaća piva. Grička vještica, Dva klasa, Zmajsko, Red barun, All in, uz točenu Novu rundu i Big Hoof samo je dio pivske karte, a Tim i Monique uskoro će je obogatiti vlastitim pivom budući da planiraju pokrenuti prvu dalmatinsku craft pivovaru.

- Jedna gospođa radila je pivo na Hvaru, moglo ga se nabaviti, ali uglavnom je bila riječ o proizvodnji isključivo za vlastite potrebe i naravno gušt. Već smo se okušali u proizvodnji kod naših prijatelja na Žitnjaku. Još ne znamo gdje ćemo točno smjestiti pivovaru, razmišljamo o Šestanovcu, ali ono najvažnije, recepturu, imamo. Dakle, dva recepta su spremna, treći je u izradi.

Radit ćemo piva isključivo od domaćih, sezonskih proizvoda, a prilagođavat ćemo ih godišnjim dobima. Jesensko će svakako biti s okusom bundeve, a za ostatak ćemo vidjeti. Svakako ćemo eksperimentirati s lavandom, cimetom, smokvom, višnjom. I da, otkrit ćemo i to, prva će se moći probati već u listopadu - priča Tim, a Monique nadodaje kako im unatoč njihovim nastojanjima da lokal izgleda domaće, Splićani ipak daju sasvim drukčije komplimente.

- Ne mogu vjerovati, ali uglavnom mi kažu da cijeli prostor izgleda kao da je na Kubi! - kaže, objašnjavajući kako su im i u uređenju interijera pomogli sami gosti.



- Drvene putokaze s nazivom lokala na nekoliko jezika darovala nam je draga ekipa, i to osim na hrvatskom i engleskom, naziv piše i na španjolskom zbog mene, ali i na talijanskom jer nam je barmen bio Talijan koji je već deset godina u vezi sa Splićankom, a obožava Hrvatsku - priča Monique koja je zaslužna i za zaštitni znak bara, posluživanje piva u staklenkama.

- Kupovali smo skupe čaše koje su se stalno lomile, a onda sam vidjela pristupačne staklenke. Izgledale su tako slatko, ali nisam znala kako ih iskoristiti. Budući da komad košta oko 50 lipa, nakupovali smo ih i pokušali u njima posluživati pivo. I dok gosti stariji od 40 uglavnom odbijaju piti iz njih, mlađa ekipa je oduševljena! Toliko da ih kradu i nose doma. Nama to ne smeta, a najbolje od svega je što mogu pasti s visine od metar i nešto i neće se raspuknuti. Pravo otkriće! - smatra prva dama bara.

Unatoč dobroj sezoni, poslovati u plusu u Hrvatskoj i američko-honduraškom paru popriličan je izazov, pogotovo ako se u obzir uzme visoki ugostiteljski porez.

- Rođen sam u Detroitu, no napustio sam ga prije osamnaeste godine. Živio sam Miamiju, Baltimoreu, po cijelom SAD-u, upoznao sam Monique na studiju i odlučili smo putovati Europom. Dakle, živjeli smo tri godine u Budimpešti i sada smo ovdje u Splitu i ne mislimo tako brzo otići.

No, porez jest visok i državi se dosta plaća, puno više nego u Americi. Trinaest posto plaćamo porez na mlijeko, još tri posto na pivo, a 25 posto na ostali alkohol. U Americi uglavnom je riječ o šest posto, a u nekim gradovima takvog poreza jednostavno nema! Ali, namete treba plaćati. Kada bi se papirologija učinkovito rješavala, i plaćati bi bilo lakše - kaže Tim, a tome u prilog svakako ide i pivska terasa koju su još prošle sezone namjeravali otvoriti.

- Zapravo, budući da su stambeni objekti blizu, bila bi otvorena najdalje do deset sati navečer, ali iako još ništa nismo realizirali, susjedi ne žele ni čuti o tome. Tamo bismo posluživali isključivo piva, jasno nam je da niste baš otvoreni za druženje na krovovima, ali valjda će doći i vrijeme za to. Bit ćemo strpljivi - poručuje par.

Nerijetko sudjeluju i u humanitarnim akcijama, surađivali su s udrugom "Sehaliah" za zaštitu životinja, "Deseti život" koja brine o mačkama...

- Skupljali smo i hranu za Uskrs koju smo nosili u Caritas, ali i prikupljali igračke za djecu "Maestrala". Svatko tko je donio igračke dobio bi piće gratis. Vjerujte, vrlo brzo skupili smo nekoliko kutija, a slične akcije namjeravamo organizirati i dalje - kaže Monique.

Kao pravi ljubitelji grada pod Marjanom, pomno promišljaju o potrebama građana, ponudi i moralno etičkim zamkama. Podignuti cijene u vrijeme sezone, ili imati dvojni cjenik, jedan za domaće, drugi za strance, po njihovoj je računici neprihvatljivo, čak i uvredljivo. Bit dobre ponude, smatraju, nije u zgrtanju novca, već ugođaju, koji je jednak u svako doba godine. Daju stoga potporu i konkurenciji.

- Volimo dobro pivo, pa često odemo do "Basketa", ali i, recimo, i do "Leopolda", relativno novog mjesta, odmah iza kazališta. Istina, idejom su najbliži nama i konkurencija su, no stalo nam je da i oni dobro rade. Budemo li imali nekoliko lokala koji će dobro raditi cijelu godinu, oživjet ćemo centar grada i zimi i svima će nam biti bolje - objašnjavaju nam svoju poslovnu politiku.

Split im je, dakle, grad iz snova, sve o čemu su sanjali, pa su ga, iako imaju puno prijatelja i u Zagrebu, kao idealno mjesto za život odabrali bez imalo razmišljanja.

- Monique zbog svog podrijetla voli toplinu, sunce i more, a moram priznati da ni meni nije svejedno. Značenje riječi fjaka me oduševilo! "Polako" je izvrstan način opuštanja, doduše, malo je teže kada očekuješ da ti neko nešto popravi ili odradi posao, ali i to se da srediti. Uglavnom, fjakom sam totalno oduševljen. Toliko da će baš to biti naziv našeg prvog piva - veli Tim.

Tihana Marović, foto: milan  šabić / cropix



[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>












[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/drustvena-mreza/splitski-kafic-uzdravlje-maleni-bar-u-centru-grada-za-vrhunski-provod-287351 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=433e353634693585944b362bbc9841d645caf6b9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+%26%23039%3BKafi%C4%87+uzdravlje%26%23039%3B%3A+maleni+bar+u+centru+grada+za+vrhunski+provod&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fdrustvena-mreza%2Fsplitski-kafic-uzdravlje-maleni-bar-u-centru-grada-za-vrhunski-provod-287351 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fdrustvena-mreza%2Fsplitski-kafic-uzdravlje-maleni-bar-u-centru-grada-za-vrhunski-provod-287351 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => to je to! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Splitski 'Kafić uzdravlje': maleni bar u centru grada za vrhunski provod

Piše PSD.
24. rujna 2015. - 13:55
Povremeno zajedljivi i kruti, neočekivano ambiciozni i pomalo čudni, igraju isključivo po vlastitim, nepisanim pravilima, a opet tako dragi, druželjubljivi, otvoreni, dobro raspoloženi, dovoljno da poželiš biti jedan od njih – eto takvi su vam Hrvati – svjedoče Tim Bourcier i Monique Laffite, Amerikanac i dama iz Hondurasa, koji u Splitu žive već nešto više od dvije godine.

Njihovoj odluci da se iz Budimpešte, u kojoj su proveli tri godine, dosele u Hrvatsku, prethodilo je tek prijateljstvo s jednim zagrebačkim parom i posjet Splitu u ožujku 2013. Već idućeg mjeseca pokupili su svoje stvari i odlučili se okušati u dalmatinskom načinu života.

Uz malo sreće i domišljatosti, te puno truda i rada, Tim i Monique ostvarili su svoj san. Pokrenuli su vlastiti posao i pri...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:57