StoryEditorOCM

‘Što imate za mene, gospodine?‘ drsko ga je upitao i tražio naknadu! Da znate što vas čeka planirate li put u ovu zemlju

Piše M. K. P.
26. kolovoza 2024. - 07:30

U savršenom primjeru gostoprimstva, imigracijski službenik u Nigeriji odlučio je turistu pružiti autentično iskustvo "lokalne kulture" - korupcije.

Ljubazno je podsjetio na drevnu tradiciju "novčane donacije" koja, očigledno, omogućava lakši prijelaz granice. Sve ovo potvrđuje i tiktok video korisnika @worlwildstories, koji je postao viralan, ima preko stotine tisuća pregleda, te je izazvao mnoge reakcije zbog očiglednog prikaza mita i korupcije na granici.

U videu se vidi kako imigracijski službenik otvoreno traži novac od turista, navodeći to kao uvjet za nastavak procesa prelaska granice.

- Što imate za mene gospodine? - upitao je turistu pri samom dolasku, na što je ovaj zbunjeno i nelagodno odgovorio:

- Molim? Što želite? Novac?

- Bilo što - odgovara službenik.

Turist se počeo ispričavati da nema gotovine, u što mu ovaj nije vjerovao i nije ga puštao da prođe dalje, uporno tražeći novac.

- Koliko god da mi daš, bit ću sretan. Cijenit ću to - nastavljao je službenik.

Turist mu objašnjava da nema "keš", da nosi samo kartice i da mu može kupiti nešto s karticom, hranu ili što god želi, ali da gotovine nema. 

Što se dogodilo kasnije, video nam nije otkrio. Naime, ovakva situacija na granicama Nigerije je uobičajena. Ova zemlja već dugo "grca" u korupciji, a ovakvi incidenti samo produbljuju taj problem, otežavajući iskustvo putovanja stranim turistima i umanjujući želju za dolaskom, što je posljedično opet problem i lokalnim stanovnicima.

image
Screenshot/tiktok/

Komentari ispod videa pokazuju široku osudu ovog ponašanja, ali su drugi podijelili i slična iskustva sa sumnjivim ponašanjem službenika na različitim granicama širom svijeta.

U nastavku pogledajte neke od komentara i cijeli video.

- NIS (Nigerijski Imigracijski Servis) ga je suspendirao, postoji pisani dokaz na Lagos Airport web stranicama.

- Isto se događa i u Americi (USA), samo što se drukčije zove - tip!

- Nije samo u Nigeriji, događa se skoro u svakoj afričkoj zemlji.

- U krivu ste kad kažete "ovako administracija Nigerije tretira turiste", nemojte generalizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 07:42