StoryEditorOCM
Hranatajna s tanjura

Biftek treba biti blago krvav, ali je li to zaista krv što curi iz njega?

Piše K. Jeličić
13. studenog 2016. - 16:42
Steak-Platter2

Volite li meso zasigurno vam je biftek omiljena poslastica, zato što je toliko sočan i mekan te vam se topi u ustima.

Kada ga zarežete iz njega lipti kriv, zbog čega on i jest toliko ukusan, no ukoliko ste zaista svih ovih godina mislili da se tu radi o životinjskoj krvi, grdno ste se prevarili, piše The Huffington Post.

Naime, crveni sok u sirovom mesu zapravo nije čista krv, već kombinacija vode i mioglobina, a to je protein, koji dovodi kisik do mišića životinje. A tijekom procesiranja hrane krv se uklanja iz mišića, dok se mioglobin zadržava.

 A mišići goveda su snažniji od mišića neke druge životinje jer se više kreću pa je stoga i njihov mioglobin crveniji i dulje se u mesu zadržava pa čak i nakon pečenja, a njegova boja ostaje crveno izražajna.

Sada znate da...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. studeni 2024 18:47