StoryEditor
HranaČaša dnevno

Kefiru se ne dodaju superlativi bez razloga, ovaj jeftini napitak donosi dozu prijeko potrebnih minerala: zvali su ga ‘eliksirom života‘, evo zašto

5. lipnja 2020. - 21:33

Kefir, mliječni proizvod sličan jogurtu, ali rjeđe teksture. Konzumacija ovog jedinstvnenog fermentiranog napitka izuzetno osvježava i ne bez razloga dodaju mu se samo superlativi.

Poznato je da je kefir piće stogodišnjaka s Kavkaza, da se desetljećima smatra eliksirom života te da ima status najstarijeg probiotika, a uz to je i izvor vitalnosti. Možete ga i sami pripremiti, a sve što vam treba su kefirne granule i mlijeko koje može biti kravlje, kozje, čak i bademovo i sojino, što je manje poznato.

U zdjeli koja ne smije biti metalna pomiješajte granule i ostavite da odstoji na 22 Celzijeva stupnja. Napitak će biti spreman za konzumaciju najkasnije za 48 sati. Treba ga čuvati u hladnjaku i možete ga stalno nadopunjavati dodajući novo mlijeko u sačuvane granule.

Snaga kefira krije se u mikroorganizmima koji blagotvorno utječu na probavu, omogućuju apsorpciju korisnih vitamina i minerala te potiču proizvodnju tjelesnih hranjivih sastojaka koji jačaju imunološki sustav.

Podsjetimo se koji je učinak kefira ako ga redovito konzumiramo:

1. Detoksificira tijelo

Osim vitamina topljivih u mastima, kefir sadrži i vitamine B-kompleksa, koji pomažu u regulaciji rada bubrega, jetre i živčanog sustava.

2. Poboljšava probavu

Za gotovo terapeutska svojstva kefira zaslužne su razne mikrobne zajednice, među kojima prevladavaju mliječne kiseline i kvasci. Budući da je lako probavljiv, regulira probavu i rad crijeva, a istovremeno uklanja zatvor.

3. Sprječava infekcije

Kefir je prirodni zaštitnik organizma jer ima antimikrobna i antioksidacijska svojstva.

4. Obiluje kalcijem i magnezijem

Kalcij i magnezij, kojima obiluje kefir, važni su za razvoj kostiju i zuba. Fosfor, pomaže organizmu da iskoristi ugljikohidrate, masti i bjelančevine, te da se naoruža s dovoljno energije i da je iskoristi.

5. Snižava kolesterol

Mliječna mast je važan izvor energije sa svojim esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima topivim u mastima. Sastavni je dio i holin, koji regulira koncentraciju kolesterola u tijelu. Količina kolesterola u mliječnoj kefirnoj mliječnoj masti je relativno mala, a to je zato što ga djelomično razgrađuju mikroorganizmi, što olakšava njegovu probavu. To su vrlo male količine masti, što ima dodatnu korist za reguliranje razine kolesterola u krvi.

item - id = 1025027
related id = 0 -> 1130700
related id = 1 -> 1127027
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 01:29