StoryEditorOCM
HranaIZ BAKINE ŠKRINJE 2

Na Badnji dan se ne mora trošiti na skupi bakalar, ni ‘razbacivati‘ ribom: Dalmacija ima svoj dragulj za dane posta, posladit će i najvažnijeg gosta. A povijest mu je filmska

5. prosinca 2022. - 13:49

Priprema tradicijskog jela soparnika, zeljenika, uljenka, prisnaca, karakteristična je za prostor nekadašnje srednjovjekovne poljičke knežije, koja se prostirala na prostoru između rijeka Žrnovnice i Cetine, na jugu do mora, na sjeveru do Mosora.

I ovo je jelo uvršteno u nematerijalnu kulturnu baštinu, te mu je Ministarstvo kulture posvetilo dužnu pažnju i navelo i ponešto iz njegove povijesti spravljanja.

- Soparnik je u prošlosti bio posno soparno-suhoparno jelo, koje se pripremalo u dane posta, Veliki petak, Badnji dan i uoči blagdana Svih Svetih.

Međutim, pripremao se i za težake, za počastiti gosta i prijatelja, a danas ga Poljičani nude u svečanim prigodama, pa je soparnik, zeljanik postao znak i simbol stare Poljičke republike.

Poljičke ga prenile gdje su se udale...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 12:37