StoryEditorOCM
HranaIZ BAKINE ŠKRINJE 5

Obožavate soparnik, biste li probali njegovog ‘rođaka‘ i iznenadili nepce? Za Badnjak spremite ‘rudarsku‘ pogaču, sve sastojke imate kod kuće i jedite je vruću! Oduševit će vas

16. prosinca 2022. - 13:22

Mjesto Rude je naselje u sastavu grada Samobora, na obroncima Samoborskoga i Žumberačkoga gorja gdje se sprema tamošnja inačica “našeg” soparnika, a i rudarska greblica kako se to jelo zove, baš kao i poljički soparnik, svrstan u nematerijalnu kulturnu baštinu.

Prema usmenoj predaji, priprema rudarske greblice datira iz 16. stoljeća, usporedno s procvatom rudarstva u Rudama. Ime je dobila po tradicijskom drvenom alatu, greblici, kojim se razgrijavao žar u krušnoj peći.

Jedini pisani trag o pripremi kolača je knjiga Milana Langa “Samobor, život i običaji” iz 1915. godine u kojoj se spominje greblica kao “tanki kolač” od sira i oraha. Rudarska greblica je slani kolač koji se nadijeva sirom i raznim prilozima – orasi, žuta mrkva, lišće mladog luka, koprive, špinat, blitva......

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 20:42