StoryEditorOCM
HranaCrni ribiz

Ovih dana dozrijevaju crne bobice koje imaju velik sadržaj vitamina C: jedite ih, spremite zalihe ili napravite džem

Piše Mirjana Rašević
7. srpnja 2021. - 12:06

Crni ribiz upravo dozrijeva na našem području pa je idealno vrijeme da se počastite ovim svježim voćem vrlo bogatim vitaminima, šećerom i organskim kiselinama. Voćem koje nije proputovalo tisuće kilometara prije nego što je stiglo na police trgovina.  

Ovo voće uspijeva uglavnom na većim nadmorskih visinama, od 700  do 1200 metara. Voli vlažan zrak. Nasadi crnog ribiza daju rod oko 15 godina. Plodovi  imaju velik sadržaj vitamina C  (4 - 8 puta više nego u limunu i naranči).

Crni ribiz otporan je na niske temperature i mraz, a voli nešto kiselija tla. Bobice se pojavljuju na manjim grozdovima koji imaju 10 do 12 bobica. Prve plodove možete ubrati već 1 - 3 godine nakon sadnje. Po svakom grmu može se ubrati 3 do 5 kilograma.

Ako se o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2024 16:51