StoryEditorOCM
HranaGASTRONOMSKA TURA

Treba nam tri kila ‘šporke‘ blitve, a treba je oprat ‘u tri vode‘: svi su gosti ludi za soparnikom tete Ivanke iz Gata, pred nama njeno tijesto postaje ‘meko ka duša‘

27. travnja 2021. - 20:43

Turistički nomadi današnjice su probirljivi. Ne dolaze, ta ne treba to više ponavljati, samo zbog mora, sunca i izležavanja na plaži dok god ono ne zađe. Zanima ih naše i izvorno: baština, tradicija, gastronomija. A svega toga je u nekadašnjoj Poljičkoj republici napretek.

Furešti i domaći koje put nanese u samo srce Poljica, u Gata, rado svraćaju na OPG Ivanke Radmilo. Tu se gleda i uči kako nastaje soparnik. Turisti koji su ga probali vuku paralele s internacionalno čuvenom pizzom, ali soparnik više vole i cijene jer je autohtoni dalmatinski specijalitet.

O ukusima se, vele, ne raspravlja. O okusima smijemo, zar ne?

Ta simfonija okusa je nešto što ne stane u jednu dimenziju, ne stane ni u dvije, pravo rečeno, taj okus je glazba, poezija, savršen kadar, miris prirode, nešt...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 12:27