StoryEditorOCM
Ljepotaistine i zablude

Nutricionistkinja Dragana Olujić: Zdravlje ne uništava gluten, već loši ugljkohidrati i šećeri

Piše PSD.
24. veljače 2014. - 21:01
Gluten, poznato je, ne podnose osobe koje su oboljele od celijakije. Tvar koju nalazimo u žitaricama (ali i u tisućama drugih prehrambenih proizvoda) može oboljelima oštetiti probavni sustav, napose sluznicu crijeva. Pojavljuju se i proljevi, nadutost, vjetrovi, umor, bolovi u trbuhu, anemija, kostobolja...

Navodi se da značajan broj osoba boluje od celijakije, ali nemaju dijagnozu, bolest se pronalazi najčešće kod male djece, ali i razdoblju od tridesete do četrdesete godine života. Gluten je za oboljele neprijatelj broj jedan. No, proteklih godina gluten je također stavljen na “crnu listu” kod onih koji nemaju celijakiju, ali teže zdravom životu.

Strani stručnjaci savjetuju da se izbaci gluten, posvećene su cijele emisije, knjige o tome kako ta bjelančevina iz pšenice ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 10:07