StoryEditorOCM
PanoramaMNOGI JE PAMTE

Bila je ljepotica splitskih korijena koja je očarala sve i postala Miss Italije! Svjetsku slavu stekla je kao partizanka

Piše SCENA SD
9. rujna 2024. - 21:39

Ime Silve Košćine nekima možda nije u prvi mah poznato kao ono, recimo, Nikice Marinović ili kasnije Ane Sasso, ljepotica koje su stekle kultni status kao nositeljice krune Miss Jugoslavije i ostale u kolektivnoj memoriji, no dobri poznavatelji poslijeratne scene itekako poznaju i ime i to predivno lice, kojemu se smiješila svjetska slava.

Silva Košćina rođena je u Zagrebu 1933., a umrla u Rimu 1994. godine, no njezini su korijeni dalmatinski, rodom je iz  splitsko-trogirske obitelji.

Kao vrlo mlada otišla je živjeti u Italiju, gdje je ostvarila impresivnu filmsku karijeru, ali i onu slavne ljepotice. Ondje je, kao i drugdje u inozemstvu, djelovala pod imenom Sylva Koscina.

image
Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia/Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia

Silva se u Italiju preselila još kao tinejdžerica, odmah nakon Drugog svjetskog rata. S obitelji je živjela najprije u Bergamu, da bi se skrasili u Napulju, gdje je Silva provela mladost, piše Nova.rs.

Tijekom studija na Sveučilištu u Napulju započela je svoju manekensku, a zatim i glumačku karijeru. Atraktivna, ambiciozna i fotogenična, Silva osvaja titulu Miss Italije 1954. godine.

image

Silva Košćina na Cannes Film Festivalu 1967. 

Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia/Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia

Uloga Herkulove nevjeste u filmu "Ercole e la regina di Lidia" ("Herkul i lidijska kraljica") iz 1958. donijela joj je veliku popularnost u Italiji i učinila je jednom od najvećih tadašnjih zvijezda talijanske kinematografije.

Radila je s velikim redateljima poput Fellinija, Bologninija, Risija

image

U filmu ‘La modification‘ iz 1970.

Fono Roma/les Productions Rene/Collection Christophel Via Afp
image
Fono Roma/les Productions Rene/Collection Christophel Via Afp

Ovdašnjoj publici poznata je po ulozi u filmu "Bitka na Neretvi", u kojem je igrala s Ljubišom Samardžićem, Milenom Dravić i Batom Živojinovićem. Te 1969. godine ulogom partizanke Danice stekla je veliku popularnost u cijeloj tadašnjoj državi, ali i svijetu.

Pamti se i prepričava anegdota sa snimanja "Bitke na Neretvi".

image

Silva Košćina 1963. na snimanju filma "The little nuns‘‘ uz kolegu Amedea Nazzarija i dječaka glumca Sergija Brunta

Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia/Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia

Silva Košćina, tada velika zvijezda talijanske kinematografije, na snimanje filma stigla je sa svojom frizerkom i vizažisticom, besprijekorno dotjerana i elegantna. Kada ju je ugledao, redatelj Veljko Bulajić joj je bez pozdrava prišao i pepelom joj namazao lice i kosu. Silva se šokirala, krenula je žučna svađa, zamalo je došlo do tučnjave između njih dvoje.

Redatelj joj je objasnio da u filmu glumi partizanku Danicu, koja se u ratu sigurno nije šminkala i manikirala, da od nje očekuje da se uživi u ulogu. Glumica se nakon toga ispričala redatelju. A rezultat njihove uspješne suradnje bila je i sjajno ostvarena uloga.

image

Silva Košćina kao Danica u "Bitci na Neretvi" iz 1967.

All Film Archive/mary Evans Picture Library/profimedia/All Film Archive/mary Evans Picture Library/profimedia

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 22:22