StoryEditorOCM
Panoramada se ne zaboravi

Dokumentarac o ratu u Sarajevu otvorio je filmski festival u New Yorku, producenti su dva poznata hollywoodska glumca

Piše mozaik sd
9. lipnja 2023. - 13:09

Film "Kiss the Future", dokumentarac o Sarajevu, otvorio je Tribeca Film Festival u New Yorku.

Dokumentarac u produkciji Matta Damona i Bena Afflecka reflektira priču o tome kako su umjetnici i glazbenici formirali "undergound" zajednicu otpora koja je nastavila raditi, stvarati i živjeti tijkom opsade Sarajeva.

image

Ben Affleck i Matt Damon u Veneciji 2021.

Afp

Osjetivši da je potreban snažniji glas, američki humanitarni radnik je kontaktirao U2 kako bi pomogli u podizanju svijesti o teškom položaju bosanske prijestolnice. Bend koji se odmah složio, započinje seriju satelitskih intervjua uživo sa Sarajlijama tijekom svoje ZOO TV turneje 1993. godine, u pokušaju da ukaže na strašnu situaciju u Sarajevu.

U filmu se pojavljuju Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Alma Catal Hurem, Boris Šiber, Gino Jevđević, Adam Clayton, Mirsad Purivatra, Bono i The Edge.

image

Bono i Matt Damon na promociji filma u Berlinu u veljači

John Macdougall/Afp

Tribeca film festival 2023. u New Yorku predstavit će narativne i dokumentarne filmove, kratke filmove, pitanja i odgovore filmaša i izložbe virtualne stvarnosti, od kojih će mnoge biti dostupne i putem streaming platforme.

Izdanje festivala uključuje 109 dugometražnih filmova, kao i programe kratkih filmova i TV-a, od kojih je velika većina svjetske premijere. Festival će trajati do 18. lipnja, a praćenje festivalskog programa na putem streaminga bit će dostupno od 19. lipnja do 2. srpnja, piše Klix.ba.

image

I u ratnom paklu Sarajeva neki su uspjeli pronaći djelić umjetničkog čistilišta

Gabriel Bouys/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:25