StoryEditorOCM
PanoramaGOLEMI PRITISAK

Je li Harry prešutio kokain, marihuanu, ‘čarobne‘ gljive i psihodelike? Savezni sudac u SAD-u ‘češlja‘ prinčev dosje

Piše M. Č.
11. travnja 2024. - 07:00
Savezni sudac odlučit će hoće li javnosti postati dostupni podaci iz aplikacije za američku vizu princa HarryjaDaniel Leal/Afp

Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti dostavilo je saveznom sucu Carlu Nicholsu aplikaciju princa Harryja za vizu, a sada će sudac odlučiti hoće li ti papiri biti obznanjeni javnosti. Sudac Nichols je Harryjevu vizu zatražio u ožujku, kako bi dobio više podataka o tome zašto bi informacije o njegovom njegovom useljeničkom statusu trebale biti tajne.

Dakako, ne može se predvidjeti što će sudac odlučiti, ali ovo je novi zaokret u priči o Harryjevoj vizi, a pokrenula ju je konzervativna organizacija The Heritage Foundation, kad je od dužnosnika u Washingtonu zatražila da se javno objavi aplikacija za vizu britanskog princa, kako bi se vidjelo je li u njoj prešutio da je koristio različite supstance, uključujući kokain, marihuanu, "čarobne" gljive i psihodelike, prije nego što se sa suprugom Meghan Markle preselio u Kaliforniju 2020. godine.

Harry je u svojoj kontroverznoj biografiji "Spare" otkrio kako je prvi put kokain uzeo sa 17 godina, a konzumirao ga je i u nekoliko drugih prilika. Priznao je i konzumaciju marihuane u više navrata, a govorio je i o svojim pozitivnim iskustvima s psihodeličnim napitkom ayahuasca.

Odrekao se prava na privatnost

Imigracijski ured odbio je objaviti te podatke navodeći zaštitu privatnosti kao razlog, ali iz The Heritage Foundation tvrde kako se njegova aplikacija za vizu mora objaviti, kako bi američki porezni obveznici vidjeli je li prijavio korištenje droga, te kažu kako se Harry iznošenjem brojnih detalja u biografiji praktički odrekao prava na privatnost.

Nakon što je u biografiji otkrio prilično redovitu uporabu droga, stručnjaci su upozoravali da to predstavlja rizik za njegovu vizu, a The Heritage Foundation podigla je to na višu razinu i uložila je prigovor na odbijanje imigracijskih službi da otkriju detalje Harryjeve aplikacije za vizu.

image

Nije poznato je li Harry u aplikaciji za američku vizu lagao o uporabi droga, o čemu je detaljno pisao u svojoj biografiji ‘Spare‘

Daniel Leal/Afp

Američke imigracijske vlasti rutinski u aplikacijama za vizu postavljaju pitanje o uporabi droga, pokojna britanska glazbenica Amy Winehouse i slavna manekenka Kate Moss imale su zbog toga problema s dobivanjem vize. Premda priznanje uporabe droga ne mora značiti automatsko odbijanje izdavanja vize, američki zakon ima predviđene i kazne za one koji su lagali u aplikacijama i razgovorima, moguća je deportacija i zabrana traženja američkog državljanstva.

Je li dobio poseban tretman?

Mike Howell iz The Heritage Foundation kaže kako je njihov zahtjev za objavom Harryjevih podataka u interesu javnosti u svjetlu mogućeg opoziva vize zbog korištenja ilegalnih supstanci. Ukoliko je Harry pri traženju vize priznao uporabu droga, pitanje je zašto mu je viza odobrena, kad se u pravilu uskraćuje onima s poviješću zlouporabe droga.

Ako su imigracijski dužnosnici znali za Harryjevu povijest s drogama, to dovodi i do pitanja je li dobio poseban tretman jer je princ, a njegova supruga televizijska zvijezda, što bi, tvrde u The Heritage Foundation, bilo nezakonito.

Nakon ročišta u veljači, sudac Nichols je poručio Ministarstvu domovinske sigurnosti da su njihovi argumenti o zaštiti privatnosti nedovoljno detaljni da bi mogao donijeti odluku i administraciji predsjednika Joea Bidena je dao rok do 21. ožujka da dostave detaljnije očitovanje. Ministarstvo je nakon toga zatražilo dodatna dva tjedna i papire je trebalo predati do 4. travnja, što je očigledno i napravilo.

Ne znači da je istina...

Na spomenutom ročištu u veljači, odvjetnici koji su zastupali državnu administraciju tvrdili su kako Harryjeva biografija ništa ne dokazuje jer to što je nešto napisano u knjizi ne znači da je to istina, te kako ljudi ponekad nešto ubacuju u knjige kako bi potaknuli prodaju.

Odvjetnici The Heritage Foundation svome su zahtjevu za objavom Harryjeve aplikacije za vizu dodali i transkript njegovog intervjua za program ‘Good Morning America" u kojemu govori i o mogućem traženju američkog državljanstva, o čemu je, kako je rekao, razmišljao, ali mu to sada nije prioritet.

image

Princ Harry i njegova supruga Meghan Markle početkom 2020. napustili su britansku kraljevsku obitelj

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

The Heritage Foundation smatra kako je to dodatni argument njihovom zahtjevu za objavom njegovih imigracijskih papira.

Bračna ili O-1 viza?

Nije poznato koju vrstu vize Harry ima, pretpostavlja se, ako nije u pitanju "bračna" viza, s obzirom da je oženjen američkom državljankom, da bi to mogla biti O-1 viza koju dobivaju osobe s "iznimnim sposobnostima", imaju je, primjerice, kanadska glazbena zvijezda Justin Bieber i slavni australski glumac Hugh Jackman.

image

Princ Harry i meghan Markle od 2020. žive u Kaliforniji

Odd Andersen/Afp

Prof. Alberto Benitez sa Sveučilišta George Washington, nedavno je kazao kako je Harryju, ako je priznao zlouporabu droga, viza trebala biti uskraćena. Ako je nije priznao, to znači da je lažno svjedočio u službenom dokumentu američke vlade, a Benitez smatra kako mu je iskrenost bila u interesu i da je možda imao poseban tretman zbog svog kraljevskog statusa.

Sada se čeka odluka suca Nicholsa...

image

Meghan Markle i princ Harry s djecom, princom Archiejem i princezom Lilibet žive u 14,6 milijuna dolara vrijednoj vili u Montecitu u Kaliforniji

The Grosby Group/Grosby Group/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:28