StoryEditorOCM
PanoramaSPOLNA FLUIDNOST

Jeste čuli za abroseksualnost? Novinarka Emma iznijela svoje iskustvo, nije bilo ugodno. Ni najbliskiji je ne razumiju

Piše M. K. P.
22. rujna 2024. - 22:09

Sve više mladih otkriva da su abroseksualci, međutim za mnoge je taj pojam još uvijek poprilično nepoznat i pitaju se što je to?

Pojam ‘abro‘ dolazi od grčkre riječi ‘habros‘, što znači delikatan ili graciozan, pa tako ova etimologija simbolizira  promjenjivu prirodu privlačnosti koju doživljavaju abroseksualne osobe, piše standard.co.uk.                                               

Naime, abroseksualnost opisuje osobe čija se seksualna orijentacija mijenja s vremenom. To može uključivati promjene u privlačnosti prema različitim spolovima ili rodovima. Neki abroseksualni pojedinci mogu jedno vrijeme osjećati privlačnost samo prema osobama suprotnog spola, zatim prema osobama istog spola, a ponekad možda neće osjećati seksualnu privlačnost uopće.

Te promjene nisu uvijek predvidljive i mogu se dogoditi u različitim vremenskim intervalima – danima, mjesecima, pa čak i godinama.

Kada se pojavio pojam abroseksualnosti?

Pojam ‘abroseksualnost‘ relativno je nov. Prvi put se počeo pojavljivati početkom 2010-ih godina, uglavnom na društvenim mrežama i platformama poput Tumblra, gdje su mladi iz queer zajednice tražili načine kako opisati svoja jedinstvena seksualna iskustva.

Abroseksualnost se od tada koristi kao termin koji opisuje dinamičnost seksualne privlačnosti, priznavši da seksualnost ne mora biti fiksirana i nepromjenjiva.

Koliko je abroseksualnih osoba registrirano?

Zbog toga što je abroseksualnost relativno nov pojam, vrlo malo je službenih istraživanja koja bi precizno zabilježila broj abroseksualnih osoba. Većina podataka o seksualnoj orijentaciji prikuplja se u okviru šireg spektra seksualnih fluidnih identiteta, gdje se mogu naći i abroseksualni pojedinci. LGBTQ+ zajednica općenito postaje sve vidljivija, ali točne brojke za specifične orijentacije, poput abroseksualnosti, još nisu široko dostupne.

Ono što znamo jest da abroseksualnost postaje sve više prepoznata unutar queer zajednice i posljednjih mjeseci česta je tema i na TikToku. Brojni pripadnici generacije Z podijelili su svoja iskustva i zaključili da su abroseksualni, sudjeluju i u popularnim raspravama o seksualnosti, što pomaže osobama koje se tako identificiraju da pronađu prostor i termin kojim mogu opisati svoje iskustvo. 

Javno priznanje novinarke i osuda javnosti

Poznata novinarka iz Velike Britanije, Emma Flint (32), nakon što je javno otkrila da je abroseksualka, nosi se, primjerice, s brojnim negativnim komentarima i kritikama. Emma je za Metro priznala da je naišla na osudu i nerazumijevanje čak i od bliskih ljudi koji su joj govorili da je to "izmislila" i da takvo nešto uopće "ne postoji". 

Na početku je zbunjivala i samu sebe, jer je bilo dana kada bi se osjećala kao lezbijka, dok bi se drugih dana osjećala više kao biseksualka, a zatim i hetereoseksualka, otkrila je. Tada je shvatila da je njena seksualnost fluidna.

Stručnjaci  tvrde da prihvaćanje i razumijevanje različitih seksualnih orijentacija omogućava ljudima da se osjećaju viđeno, prihvaćeno i poštovano. Raznolikost seksualnih identiteta, uključujući abroseksualnost, pomaže da se razbije ideja o seksualnosti kao nečemu što mora biti strogo definirano i nepromjenjivo.

Kažu da, kao što se različiti pojedinci identificiraju na različite načine, tako i abroseksualne osobe zaslužuju priznanje za svoj seksualni identitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 22:10