stdClass Object ( [id] => 1086975 [title] => Korupcija, nedolični poslovi i bogaćenje uzdrmali su CDU i CSU: Virus pohlepe ušao među demokršćane i može uništiti Njemačku kakvu je danas znamo [alias] => korupcija-nedolicni-poslovi-i-bogacenje-uzdrmali-su-cdu-i-csu-virus-pohlepe-usao-medu-demokrscane-i-moze-unistiti-njemacku-kakvu-je-danas-znamo [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od sada pa nadalje Alternativa za Njemačku (AfD) ne treba predizborni program jer će moći slobodno pucati političke kaznene udarce u protivnički gol - izjavio je nedavno jedan parlamentarac Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel.

Iako je i AfD na lokalnim izborima u njemačkim saveznim pokrajinama Baden-Württemberg i Rhineland-Palatinate prošle nedjelje zapravo pretrpio poraz, ova će dijagnoza vjerojatno imati odjeka ne samo u Njemačkoj nego i u Europi. Tim više što je njihovo uporište na istoku zemlje.

Provizije za posredovanje

Takva dijagnoza izrečena je zbog nečasnih mladih i starih lavova CDU-a i njezine sestrinske stranke, bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) koji bi, smatraju njemački mediji, mogli "pokopati" demokršćane i uništiti Njemačku kakvu je danas znamo.

Za to je u znatnoj mjeri kriv pohlepni demokršćanski mladi lav, 34-godišnji Nikolas Löbel iz Mannheima koji je lani, usred pandemijske krize, u džep spremio proviziju od 250 tisuća eura u poslu sa zaštitnim maskama protiv koronavirusa.

Prema njegovom pismenom priznanju, koje su objavili tjednici Der Spiegel i Die Welt, u travnju 2020. bio je posrednik u nabavi zaštitnih maski iz Kine. Nabavio ih je od jednog kineskog komunističkog dužnosnika, poslovnjaka i člana tamošnjeg Narodnog kongresa. Löbel je, među ostalim, posredovao u nabavljanju zaštitnih maski FFP2, koje danas stoje 1,1 euro, po cijeni od 4,4 eura (plus PDV). Za svoje posredničke usluge dobio je 12 euro centi po maski, ovisno o njezinoj kvaliteti i cijeni.

---

image
AFP
---

Iako se u svom dugom pismu ispričao i priznao nedoličnost svojih postupaka, Löbel nema namjeru napustiti politiku. Da čitava stvar bude gora, on je već nekoliko puta bio u središtu korupcijskih afera, a od jeseni 2020. za njega se interesirao i okružni javni tužilac u Mannheimu. Usprkos tome, on je na lokalnim unutarstranačkim izborima u ovom gradu dobio povjerenje članstva jer je, vjeruje se, imao zaštitu stranačke elite kojoj nije smetalo njegovo ne baš moralno političko-poslovno postupanje.

I parlamentarni zastupnik bavarskog CSU-a, 52 godišnji Georg Nüßlein, zaradio je na korona-krizi i u džep spremio čak 660 tisuća eura. Prema podacima javnog tužitelja u Münchenu Nüßlein je, trgujući svojim položajem, sklapao poslove za nabavu zaštitnih maski i respiratora s federalnim ministarstvom zdravstva i bavarskom vladom, pri čemu je čak, sumnja se, podmitio neke dužnosnike u Berlinu i Münchenu.

Laschetova poruka

Za razliku od spomenutog demokršćanskog parlamentarnog kolege koji je priznao svoj grijeh, Nüßlein negira sve optužbe, žaleći se da je "javni pritisak na njega i njegovu stranku postao neizdrživ". Iako mu je Budenstag nedavno skinuo zastupnički imunitet, on, kao ni Löbel, ne želi podnijeti ostavku i napustiti očito udobnu i isplativu zastupničku stolicu.

Usprkos tome što se njegova lokalna demokršćanska središnjica iz grada Mannheim od njega ogradila i pozvala ga da do 31. ožujka napusti sve javne i stranačke dužnosti kako bi spriječio daljnju trakavicu, Löbel ima drugačiji plan. Kako piše Der Spiegel, on se želi povući "na rate" - krajem ožujka namjerava napustiti parlamentarni klub CDU-a u Bundestagu, a zastupničku stolicu, prateću plaću i druge povlastice želi zadržati do kraja kolovoza.

Kako sada stvari stoje, nisu ga dirnule ni riječi novog stranačkog šefa Armina Lascheta, koji mu je javno poručio da "svaki pojedinac koji je kao predstavnik naroda koji u ovoj krizi pokušava zaraditi novac za sebe, mora odmah napustiti parlament".

Isto je i sa Nüßleinom, koji želi svoj mandat do kraja legislativnog razdoblja ovog saziva Bundestaga u rujnu.


---

image
AFP
---

Zato svi očekuju reakciju Angele Merkel koja, usprkos najavi odlaska, još uvijek drži političke konce demokršćana.

Ipak, čitava stvar možda i ne bi bila toliko strašna da novinari nisu „iskopali“ još prljavog rublja njemačkih demokršćana, zbog čega ih i politički protivnici, ali i saveznici, prozivaju za masovnu političku korupciju.

Za demokršćane je vrlo nezgodno što se uz Georga Nüßleina spominje i ime njemačkog federalnog ministra zdravstva Jensa Spahna (CDU) i bavarskog premijera Markusa Södera (CSU), posebno zato što potonji zbog svoje jake političke karizme ima izgleda ući u izbornu utrku kao demokršćanski kandidat za kancelarsku stolicu. Nezgodan je i najnoviji slučaj CDU-ova parlamentarnog zastupnika Axela Fischera iz Karlsruhea, kojeg državni tužitelj u Münchenu sumnjiči da je za novac lobirao za diktatorski režim u Azerbajdžanu, zbog čega mu je Bundestag skinuo parlamentarni imunitet.

Optužbe i iz SPD-a

Ovakvo stanje stvari nezgodno je za vladajuću veliku koaliciju demokršćana i socijal-demokrata jer je SPD svoga koalicijskog partnera optužio da masovnom korupcijom uništavaju parlamentarnu demokraciju u Njemačkoj i zatražio hitno uklanjanje svih CDU-ovih korumpiranih zastupnika. Iza svega je, smatraju socijal-demokrati, vrlo opasna navika konzervativaca da vlast shvaćaju na vrlo grub, vlastoljubiv i koristoljubiv način, što se pokazalo i u ovim slučajevima.

---

image
AFP
---

Oporba je, naravno, demokršćane napala još žešće. Rastuća Liberalna stranka, koja je traženjem "labavije" korona-politike zadnjih mjeseci počela vraćati povjerenje birača, optužila je CDU i CSU da zataškavaju činjenicu da njihovi zastupnici koriste parlamentarnu stolicu za zgrtanje osobnog bogatstva. Još je žešće reagirala druga rastuća politička snaga - Lijeva stranka - koja je konzervativcima poručila da su stranka masovne korupcije.

Vrlo je oštro reagirala i AfD, koja demokršćanima namjerava preoteti dio konzervativnih birača, i koja je poručila da nije riječ o pojedinačnim slučajevima nego o masovnoj korupciji koju treba detaljno istražiti.

---

image
Arminu Laschetu, šefu CDU-a, nije lako obuzdati stranačke pohlepnike
AFP
---

Za demokršćane ove afere i ovi napadi nisu mogli doći u nezgodniji trenutak jer su spomenuti regionalni izbori u saveznim pokrajinama Baden-Württemberg i Rhineland-Palatinate donijeli ozbiljan pad, koji najavljuje njihov mogući potop.

Uspon AfD-a na istoku

Na regionalnim izborima prošle nedjelje CDU je, padom daleko ispod 30 posto, pretrpio ozbiljan politički poraz. Zato se u vrhu CDU-a i CSU-a već duže vrijeme s užasom raspravlja o sasvim izglednom scenariju u kojem bi SPD u koaliciji s Liberalnom strankom i Zelenima mogao preuzeti obje savezne države.

Da stvar za demokršćane bude još gora, taj bi se scenarij nakon jesenskih parlamentarnih izbora u listopadu mogao ostvariti i na federalnoj razini, što bi zaista bio opći potop njemačke konzervativne politike. Tome bi mogle kumovati i nesuglasice između CDU-a i CSU-a, koje mogu otvoriti vrata usponu AfD-a na istoku Njemačke.

---

image
AFP
---

Pred nadolazeće savezne parlamentarne izbore postavit će se pitanje može li prilično karizmatični predsjednik bavarske vlade Markus Söder (CSU) biti zajednički kandidat demokršćana za njemačkog kancelara. Iako bi Söder mogao biti dobar kandidat, CDU kao stariji politički partner sebi ne može dopustiti takvo kadrovsko rješenje pa će, vjerojatno i po cijenu trzavica sa CSU-om "gurati" svog šefa Armina Lashceta, kojeg analitičari smatraju slabašnim političarem čiji je nacionalni rejting vrlo slab, tek negdje oko 25 posto, i koji je, zapravo, produžena ruka odlazeće Angele Merkel.

Politička nestabilnost

Zbog svega ovoga valja vrlo ozbiljno shvatiti upozorenja s početka ovog članka. Nakon ovolikih afera i gubljenja potpore birača, demokršćani bi mogli biti prisiljeni na suradnju sa AfD-om, koji se uspješno odupire pritisku njemačkog političkog establišmenta.

---

image
AFP
---

Iako je AfD na zlu političkom glasu i iako vodi, po svemu sudeći, uspješnu sudsku borbu protiv onih koji ga žele označiti kao opasne radikale koji ugrožavaju ustav, ova stranka se pokazala prilično otpornom. Zato ne čudi što je The Economist nedavno upozorio na ozbiljnu mogućnost da će se oslabljeni demokršćani, posebno na istoku Njemačke, politički približiti AfD-u.

To, kao i sve očitiji kolaps politike Angele Merkel, otvara mogućnost nestanka politički stabilne Njemačke kakvu smo do sada znali. Tim više što je, kako ističe The Economist, crveno-žuto-zelena "semafor koalicija" SPD-a, Liberala i Zelenih na federalnoj razini sasvim realistična mogućnost koja bi Njemačkoj donijela političku nestabilnost.

---

Parlamentarni zastupnik CDU-a, 34-godišnji Nikolas Löbel, u džep je spremio proviziju od 250 tisuća eura u poslu sa zaštitnim maskama protiv koronavirusa. I CSU-ov član Bundestaga, 52-godišnji Georg Nüßlein, zaradio je na korona-krizi 660 tisuća eura

---

---

Za demokršćane je vrlo nezgodno i što se uz Georga Nüßleina spominje i ime njemačkog federalnog ministra zdravstva Jensa Spahna (CDU) i bavarskog premijera Markusa Södera (CSU), posebno zato što potonji ima izgleda ući u izbornu utrku za kancelarsku stolicu

---

---

The Economist je upozorio na ozbiljnu mogućnost da će se oslabljeni demokršćani, posebno na istoku Njemačke, politički približiti AfD-u, kao i da je crveno-žuto-zelena 'semafor koalicija' SPD-a, Liberala i Zelenih na federalnoj razini sasvim realna

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POLITIKA GRIJEHA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => POLITIKA GRIJEHA 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-18 13:27:17 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-01 10:56:01 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-03-23 14:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17183792.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17183900.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17061692.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17061686.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17182688.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17182638.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17182636.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Arminu Laschetu, \u0161efu CDU-a, nije lako obuzdati strana\u010dke pohlepnike","","","","","","Nije lako ni Markusu S\u00f6deru (CSU), posebno zato \u0161to ima izgleda u\u0107i u izbornu utrku za kancelarsku stolicu"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1234","hd_17183792_1920.jpg":"1920x1080","k_17183792_1280.jpg":"1280x1280","k_17183792_1024.jpg":"1024x1024","k_17183792_640.jpg":"640x640","k_17183792_480.jpg":"480x480","k_17183792_340.jpg":"340x340","k_17183792_220.jpg":"220x220","o_17183792_1280.jpg":"1280x822","o_17183792_1024.jpg":"1024x658","o_17183792_640.jpg":"640x411","o_17183792_480.jpg":"480x308","o_17183792_340.jpg":"340x218","o_17183792_220.jpg":"220x141","h_17183792_1280.jpg":"1280x854","h_17183792_1024.jpg":"1024x683","h_17183792_640.jpg":"640x427","h_17183792_480.jpg":"480x320","h_17183792_340.jpg":"340x227","h_17183792_220.jpg":"220x147","pp_17183792_1280.jpg":"1006x1280","pp_17183792_1024.jpg":"805x1024","pp_17183792_640.jpg":"503x640","pp_17183792_480.jpg":"377x480","pp_17183792_340.jpg":"267x340","pp_17183792_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1576","hd_17183900_1920.jpg":"1920x1080","k_17183900_1280.jpg":"1280x1280","k_17183900_1024.jpg":"1024x1024","k_17183900_640.jpg":"640x640","k_17183900_480.jpg":"480x480","k_17183900_340.jpg":"340x340","k_17183900_220.jpg":"220x220","o_17183900_1280.jpg":"1280x1050","o_17183900_1024.jpg":"1024x840","o_17183900_640.jpg":"640x525","o_17183900_480.jpg":"480x394","o_17183900_340.jpg":"340x279","o_17183900_220.jpg":"220x180","h_17183900_1280.jpg":"1280x854","h_17183900_1024.jpg":"1024x683","h_17183900_640.jpg":"640x427","h_17183900_480.jpg":"480x320","h_17183900_340.jpg":"340x227","h_17183900_220.jpg":"220x147","pp_17183900_1280.jpg":"1006x1280","pp_17183900_1024.jpg":"805x1024","pp_17183900_640.jpg":"503x640","pp_17183900_480.jpg":"377x480","pp_17183900_340.jpg":"267x340","pp_17183900_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_17061692_1920.jpg":"1920x1080","k_17061692_1280.jpg":"1280x1280","k_17061692_1024.jpg":"1024x1024","k_17061692_640.jpg":"640x640","k_17061692_480.jpg":"480x480","k_17061692_340.jpg":"340x340","k_17061692_220.jpg":"220x220","o_17061692_1280.jpg":"1280x854","o_17061692_1024.jpg":"1024x683","o_17061692_640.jpg":"640x427","o_17061692_480.jpg":"480x320","o_17061692_340.jpg":"340x226","o_17061692_220.jpg":"220x146","h_17061692_1280.jpg":"1280x854","h_17061692_1024.jpg":"1024x683","h_17061692_640.jpg":"640x427","h_17061692_480.jpg":"480x320","h_17061692_340.jpg":"340x227","h_17061692_220.jpg":"220x147","pp_17061692_1280.jpg":"1006x1280","pp_17061692_1024.jpg":"805x1024","pp_17061692_640.jpg":"503x640","pp_17061692_480.jpg":"377x480","pp_17061692_340.jpg":"267x340","pp_17061692_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_17061686_1920.jpg":"1920x1080","k_17061686_1280.jpg":"1280x1280","k_17061686_1024.jpg":"1024x1024","k_17061686_640.jpg":"640x640","k_17061686_480.jpg":"480x480","k_17061686_340.jpg":"340x340","k_17061686_220.jpg":"220x220","o_17061686_1280.jpg":"1280x854","o_17061686_1024.jpg":"1024x683","o_17061686_640.jpg":"640x427","o_17061686_480.jpg":"480x320","o_17061686_340.jpg":"340x226","o_17061686_220.jpg":"220x146","h_17061686_1280.jpg":"1280x854","h_17061686_1024.jpg":"1024x683","h_17061686_640.jpg":"640x427","h_17061686_480.jpg":"480x320","h_17061686_340.jpg":"340x227","h_17061686_220.jpg":"220x147","pp_17061686_1280.jpg":"1006x1280","pp_17061686_1024.jpg":"805x1024","pp_17061686_640.jpg":"503x640","pp_17061686_480.jpg":"377x480","pp_17061686_340.jpg":"267x340","pp_17061686_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1291","hd_17182688_1920.jpg":"1920x1080","k_17182688_1280.jpg":"1280x1280","k_17182688_1024.jpg":"1024x1024","k_17182688_640.jpg":"640x640","k_17182688_480.jpg":"480x480","k_17182688_340.jpg":"340x340","k_17182688_220.jpg":"220x220","o_17182688_1280.jpg":"1280x860","o_17182688_1024.jpg":"1024x688","o_17182688_640.jpg":"640x430","o_17182688_480.jpg":"480x322","o_17182688_340.jpg":"340x228","o_17182688_220.jpg":"220x147","h_17182688_1280.jpg":"1280x854","h_17182688_1024.jpg":"1024x683","h_17182688_640.jpg":"640x427","h_17182688_480.jpg":"480x320","h_17182688_340.jpg":"340x227","h_17182688_220.jpg":"220x147","pp_17182688_1280.jpg":"1006x1280","pp_17182688_1024.jpg":"805x1024","pp_17182688_640.jpg":"503x640","pp_17182688_480.jpg":"377x480","pp_17182688_340.jpg":"267x340","pp_17182688_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1188","hd_17182638_1920.jpg":"1920x1080","k_17182638_1280.jpg":"1280x1280","k_17182638_1024.jpg":"1024x1024","k_17182638_640.jpg":"640x640","k_17182638_480.jpg":"480x480","k_17182638_340.jpg":"340x340","k_17182638_220.jpg":"220x220","o_17182638_1280.jpg":"1280x792","o_17182638_1024.jpg":"1024x633","o_17182638_640.jpg":"640x396","o_17182638_480.jpg":"480x297","o_17182638_340.jpg":"340x210","o_17182638_220.jpg":"220x136","h_17182638_1280.jpg":"1280x854","h_17182638_1024.jpg":"1024x683","h_17182638_640.jpg":"640x427","h_17182638_480.jpg":"480x320","h_17182638_340.jpg":"340x227","h_17182638_220.jpg":"220x147","pp_17182638_1280.jpg":"1006x1280","pp_17182638_1024.jpg":"805x1024","pp_17182638_640.jpg":"503x640","pp_17182638_480.jpg":"377x480","pp_17182638_340.jpg":"267x340","pp_17182638_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1229","hd_17182636_1920.jpg":"1920x1080","k_17182636_1280.jpg":"1280x1280","k_17182636_1024.jpg":"1024x1024","k_17182636_640.jpg":"640x640","k_17182636_480.jpg":"480x480","k_17182636_340.jpg":"340x340","k_17182636_220.jpg":"220x220","o_17182636_1280.jpg":"1280x819","o_17182636_1024.jpg":"1024x655","o_17182636_640.jpg":"640x409","o_17182636_480.jpg":"480x307","o_17182636_340.jpg":"340x217","o_17182636_220.jpg":"220x140","h_17182636_1280.jpg":"1280x854","h_17182636_1024.jpg":"1024x683","h_17182636_640.jpg":"640x427","h_17182636_480.jpg":"480x320","h_17182636_340.jpg":"340x227","h_17182636_220.jpg":"220x147","pp_17182636_1280.jpg":"1006x1280","pp_17182636_1024.jpg":"805x1024","pp_17182636_640.jpg":"503x640","pp_17182636_480.jpg":"377x480","pp_17182636_340.jpg":"267x340","pp_17182636_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5864752 Threads: 76 Questions: 1054065686 Slow queries: 0 Opens: 187843 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.728 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9445750 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/korupcija-nedolicni-poslovi-i-bogacenje-uzdrmali-su-cdu-i-csu-virus-pohlepe-usao-medu-demokrscane-i-moze-unistiti-njemacku-kakvu-je-danas-znamo-1086975 [printLink] => /mozaik/panorama/korupcija-nedolicni-poslovi-i-bogacenje-uzdrmali-su-cdu-i-csu-virus-pohlepe-usao-medu-demokrscane-i-moze-unistiti-njemacku-kakvu-je-danas-znamo-1086975?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 169048 [name] => cdu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cdu [link] => /tag/cdu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POLITIKA GRIJEHA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Korupcija, nedolični poslovi i bogaćenje uzdrmali su CDU i CSU: Virus pohlepe ušao među demokršćane i može uništiti Njemačku kakvu je danas znamo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-21-10-28-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17183792.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Arminu Laschetu, šefu CDU-a, nije lako obuzdati stranačke pohlepnike [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17183792.jpg [title] => Arminu Laschetu, šefu CDU-a, nije lako obuzdati stranačke pohlepnike AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17183900.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17061692.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17061686.jpg [title] => AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17182688.jpg [title] => AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17182638.jpg [title] => AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17182636.jpg [title] => Nije lako ni Markusu Söderu (CSU), posebno zato što ima izgleda ući u izbornu utrku za kancelarsku stolicu AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od sada pa nadalje Alternativa za Njemačku (AfD) ne treba predizborni program jer će moći slobodno pucati političke kaznene udarce u protivnički gol - izjavio je nedavno jedan parlamentarac Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel.

Iako je i AfD na lokalnim izborima u njemačkim saveznim pokrajinama Baden-Württemberg i Rhineland-Palatinate prošle nedjelje zapravo pretrpio poraz, ova će dijagnoza vjerojatno imati odjeka ne samo u Njemačkoj nego i u Europi. Tim više što je njihovo uporište na istoku zemlje.

Provizije za posredovanje

Takva dijagnoza izrečena je zbog nečasnih mladih i starih lavova CDU-a i njezine sestrinske stranke, bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) koji bi, smatraju njemački mediji, mogli "pokopati" demokršćane i uništiti Njemačku kakvu je danas znamo.

Za to je u znatnoj mjeri kriv pohlepni demokršćanski mladi lav, 34-godišnji Nikolas Löbel iz Mannheima koji je lani, usred pandemijske krize, u džep spremio proviziju od 250 tisuća eura u poslu sa zaštitnim maskama protiv koronavirusa.

Prema njegovom pismenom priznanju, koje su objavili tjednici Der Spiegel i Die Welt, u travnju 2020. bio je posrednik u nabavi zaštitnih maski iz Kine. Nabavio ih je od jednog kineskog komunističkog dužnosnika, poslovnjaka i člana tamošnjeg Narodnog kongresa. Löbel je, među ostalim, posredovao u nabavljanju zaštitnih maski FFP2, koje danas stoje 1,1 euro, po cijeni od 4,4 eura (plus PDV). Za svoje posredničke usluge dobio je 12 euro centi po maski, ovisno o njezinoj kvaliteti i cijeni.

---

image
AFP
---

Iako se u svom dugom pismu ispričao i priznao nedoličnost svojih postupaka, Löbel nema namjeru napustiti politiku. Da čitava stvar bude gora, on je već nekoliko puta bio u središtu korupcijskih afera, a od jeseni 2020. za njega se interesirao i okružni javni tužilac u Mannheimu. Usprkos tome, on je na lokalnim unutarstranačkim izborima u ovom gradu dobio povjerenje članstva jer je, vjeruje se, imao zaštitu stranačke elite kojoj nije smetalo njegovo ne baš moralno političko-poslovno postupanje.

I parlamentarni zastupnik bavarskog CSU-a, 52 godišnji Georg Nüßlein, zaradio je na korona-krizi i u džep spremio čak 660 tisuća eura. Prema podacima javnog tužitelja u Münchenu Nüßlein je, trgujući svojim položajem, sklapao poslove za nabavu zaštitnih maski i respiratora s federalnim ministarstvom zdravstva i bavarskom vladom, pri čemu je čak, sumnja se, podmitio neke dužnosnike u Berlinu i Münchenu.

Laschetova poruka

Za razliku od spomenutog demokršćanskog parlamentarnog kolege koji je priznao svoj grijeh, Nüßlein negira sve optužbe, žaleći se da je "javni pritisak na njega i njegovu stranku postao neizdrživ". Iako mu je Budenstag nedavno skinuo zastupnički imunitet, on, kao ni Löbel, ne želi podnijeti ostavku i napustiti očito udobnu i isplativu zastupničku stolicu.

Usprkos tome što se njegova lokalna demokršćanska središnjica iz grada Mannheim od njega ogradila i pozvala ga da do 31. ožujka napusti sve javne i stranačke dužnosti kako bi spriječio daljnju trakavicu, Löbel ima drugačiji plan. Kako piše Der Spiegel, on se želi povući "na rate" - krajem ožujka namjerava napustiti parlamentarni klub CDU-a u Bundestagu, a zastupničku stolicu, prateću plaću i druge povlastice želi zadržati do kraja kolovoza.

Kako sada stvari stoje, nisu ga dirnule ni riječi novog stranačkog šefa Armina Lascheta, koji mu je javno poručio da "svaki pojedinac koji je kao predstavnik naroda koji u ovoj krizi pokušava zaraditi novac za sebe, mora odmah napustiti parlament".

Isto je i sa Nüßleinom, koji želi svoj mandat do kraja legislativnog razdoblja ovog saziva Bundestaga u rujnu.


---

image
AFP
---

Zato svi očekuju reakciju Angele Merkel koja, usprkos najavi odlaska, još uvijek drži političke konce demokršćana.

Ipak, čitava stvar možda i ne bi bila toliko strašna da novinari nisu „iskopali“ još prljavog rublja njemačkih demokršćana, zbog čega ih i politički protivnici, ali i saveznici, prozivaju za masovnu političku korupciju.

Za demokršćane je vrlo nezgodno što se uz Georga Nüßleina spominje i ime njemačkog federalnog ministra zdravstva Jensa Spahna (CDU) i bavarskog premijera Markusa Södera (CSU), posebno zato što potonji zbog svoje jake političke karizme ima izgleda ući u izbornu utrku kao demokršćanski kandidat za kancelarsku stolicu. Nezgodan je i najnoviji slučaj CDU-ova parlamentarnog zastupnika Axela Fischera iz Karlsruhea, kojeg državni tužitelj u Münchenu sumnjiči da je za novac lobirao za diktatorski režim u Azerbajdžanu, zbog čega mu je Bundestag skinuo parlamentarni imunitet.

Optužbe i iz SPD-a

Ovakvo stanje stvari nezgodno je za vladajuću veliku koaliciju demokršćana i socijal-demokrata jer je SPD svoga koalicijskog partnera optužio da masovnom korupcijom uništavaju parlamentarnu demokraciju u Njemačkoj i zatražio hitno uklanjanje svih CDU-ovih korumpiranih zastupnika. Iza svega je, smatraju socijal-demokrati, vrlo opasna navika konzervativaca da vlast shvaćaju na vrlo grub, vlastoljubiv i koristoljubiv način, što se pokazalo i u ovim slučajevima.

---

image
AFP
---

Oporba je, naravno, demokršćane napala još žešće. Rastuća Liberalna stranka, koja je traženjem "labavije" korona-politike zadnjih mjeseci počela vraćati povjerenje birača, optužila je CDU i CSU da zataškavaju činjenicu da njihovi zastupnici koriste parlamentarnu stolicu za zgrtanje osobnog bogatstva. Još je žešće reagirala druga rastuća politička snaga - Lijeva stranka - koja je konzervativcima poručila da su stranka masovne korupcije.

Vrlo je oštro reagirala i AfD, koja demokršćanima namjerava preoteti dio konzervativnih birača, i koja je poručila da nije riječ o pojedinačnim slučajevima nego o masovnoj korupciji koju treba detaljno istražiti.

---

image
Arminu Laschetu, šefu CDU-a, nije lako obuzdati stranačke pohlepnike
AFP
---

Za demokršćane ove afere i ovi napadi nisu mogli doći u nezgodniji trenutak jer su spomenuti regionalni izbori u saveznim pokrajinama Baden-Württemberg i Rhineland-Palatinate donijeli ozbiljan pad, koji najavljuje njihov mogući potop.

Uspon AfD-a na istoku

Na regionalnim izborima prošle nedjelje CDU je, padom daleko ispod 30 posto, pretrpio ozbiljan politički poraz. Zato se u vrhu CDU-a i CSU-a već duže vrijeme s užasom raspravlja o sasvim izglednom scenariju u kojem bi SPD u koaliciji s Liberalnom strankom i Zelenima mogao preuzeti obje savezne države.

Da stvar za demokršćane bude još gora, taj bi se scenarij nakon jesenskih parlamentarnih izbora u listopadu mogao ostvariti i na federalnoj razini, što bi zaista bio opći potop njemačke konzervativne politike. Tome bi mogle kumovati i nesuglasice između CDU-a i CSU-a, koje mogu otvoriti vrata usponu AfD-a na istoku Njemačke.

---

image
AFP
---

Pred nadolazeće savezne parlamentarne izbore postavit će se pitanje može li prilično karizmatični predsjednik bavarske vlade Markus Söder (CSU) biti zajednički kandidat demokršćana za njemačkog kancelara. Iako bi Söder mogao biti dobar kandidat, CDU kao stariji politički partner sebi ne može dopustiti takvo kadrovsko rješenje pa će, vjerojatno i po cijenu trzavica sa CSU-om "gurati" svog šefa Armina Lashceta, kojeg analitičari smatraju slabašnim političarem čiji je nacionalni rejting vrlo slab, tek negdje oko 25 posto, i koji je, zapravo, produžena ruka odlazeće Angele Merkel.

Politička nestabilnost

Zbog svega ovoga valja vrlo ozbiljno shvatiti upozorenja s početka ovog članka. Nakon ovolikih afera i gubljenja potpore birača, demokršćani bi mogli biti prisiljeni na suradnju sa AfD-om, koji se uspješno odupire pritisku njemačkog političkog establišmenta.

---

image
AFP
---

Iako je AfD na zlu političkom glasu i iako vodi, po svemu sudeći, uspješnu sudsku borbu protiv onih koji ga žele označiti kao opasne radikale koji ugrožavaju ustav, ova stranka se pokazala prilično otpornom. Zato ne čudi što je The Economist nedavno upozorio na ozbiljnu mogućnost da će se oslabljeni demokršćani, posebno na istoku Njemačke, politički približiti AfD-u.

To, kao i sve očitiji kolaps politike Angele Merkel, otvara mogućnost nestanka politički stabilne Njemačke kakvu smo do sada znali. Tim više što je, kako ističe The Economist, crveno-žuto-zelena "semafor koalicija" SPD-a, Liberala i Zelenih na federalnoj razini sasvim realistična mogućnost koja bi Njemačkoj donijela političku nestabilnost.

---

Parlamentarni zastupnik CDU-a, 34-godišnji Nikolas Löbel, u džep je spremio proviziju od 250 tisuća eura u poslu sa zaštitnim maskama protiv koronavirusa. I CSU-ov član Bundestaga, 52-godišnji Georg Nüßlein, zaradio je na korona-krizi 660 tisuća eura

---

---

Za demokršćane je vrlo nezgodno i što se uz Georga Nüßleina spominje i ime njemačkog federalnog ministra zdravstva Jensa Spahna (CDU) i bavarskog premijera Markusa Södera (CSU), posebno zato što potonji ima izgleda ući u izbornu utrku za kancelarsku stolicu

---

---

The Economist je upozorio na ozbiljnu mogućnost da će se oslabljeni demokršćani, posebno na istoku Njemačke, politički približiti AfD-u, kao i da je crveno-žuto-zelena 'semafor koalicija' SPD-a, Liberala i Zelenih na federalnoj razini sasvim realna

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
Arminu Laschetu, šefu CDU-a, nije lako obuzdati stranačke pohlepnike
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
Nije lako ni Markusu Söderu (CSU), posebno zato što ima izgleda ući u izbornu utrku za kancelarsku stolicu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/korupcija-nedolicni-poslovi-i-bogacenje-uzdrmali-su-cdu-i-csu-virus-pohlepe-usao-medu-demokrscane-i-moze-unistiti-njemacku-kakvu-je-danas-znamo-1086975 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=006ff210179457091c670e855a8b7afb8068ad71 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Korupcija%2C+nedoli%C4%8Dni+poslovi+i+boga%C4%87enje+uzdrmali+su+CDU+i+CSU%3A+Virus+pohlepe+u%C5%A1ao+me%C4%91u+demokr%C5%A1%C4%87ane+i+mo%C5%BEe+uni%C5%A1titi+Njema%C4%8Dku+kakvu+je+danas+znamo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fkorupcija-nedolicni-poslovi-i-bogacenje-uzdrmali-su-cdu-i-csu-virus-pohlepe-usao-medu-demokrscane-i-moze-unistiti-njemacku-kakvu-je-danas-znamo-1086975 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fkorupcija-nedolicni-poslovi-i-bogacenje-uzdrmali-su-cdu-i-csu-virus-pohlepe-usao-medu-demokrscane-i-moze-unistiti-njemacku-kakvu-je-danas-znamo-1086975 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POLITIKA GRIJEHA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
PanoramaPOLITIKA GRIJEHA

Korupcija, nedolični poslovi i bogaćenje uzdrmali su CDU i CSU: Virus pohlepe ušao među demokršćane i može uništiti Njemačku kakvu je danas znamo

Piše Tihomir Rajčić
23. ožujka 2021. - 15:26

Od sada pa nadalje Alternativa za Njemačku (AfD) ne treba predizborni program jer će moći slobodno pucati političke kaznene udarce u protivnički gol - izjavio je nedavno jedan parlamentarac Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel.

Iako je i AfD na lokalnim izborima u njemačkim saveznim pokrajinama Baden-Württemberg i Rhineland-Palatinate prošle nedjelje zapravo pretrpio poraz, ova će dijagnoza vjerojatno imati odjeka ne samo u Njemačkoj nego i u Europi. Tim više što je njihovo uporište na istoku zemlje.

Provizije za posredovanje

Takva dijagnoza izrečena je zbog nečasnih mladih i starih lavova CDU-a i njezine sestrinske stranke, bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) koji bi, smatraju njemački mediji, mogli "pokopati" demokršćane i uništiti Njemačku kakvu je danas z...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:10