StoryEditorOCM
PanoramaOTVORENO PITANJE

Tko će vladati Ujedinjenim Kraljevstvom dok se kralj Charles liječi? Jedno je sigurno: sin Harry i brat Andrew neće

Piše Marija Čović
5. veljače 2024. - 21:10

Kralj Charles III. osobno je obavijestio obojicu svojih sinova, Williama i Harryja, da mu je dijagnosticiran rak. Princ Harry, koji je sa suprugom Meghan Markle prije četiri godine napustio kraljevsku obitelj i preselio se u Kaliforniju, u brojnim prilikama napadajući članove obitelji i optuživši je, među ostalim, i za rasizam, razgovarao je s ocem, a izvori bliski mlađem kraljevom sinu kažu da će on sljedećih dana doputovati u London kako bi posjetio oca.

image

Princ Harry razgovarao je s ocem

Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency Via Afp

Meghan i njihova djeca, četverogodišnji princ Archie i dvogodišnja princeza Lilibet ne planiraju put Britanije. Neki komentatori sugeriraju kako Harryjeva žurba da dođe posjetiti oca možda sugerira ozbiljnost situacije, dok drugi izražavaju nadu da će Charlesova borba s rakom dovesti do pomirenja u obitelji.

Princ William, koji je prijestolonasljednik, sada će zbog očevih zdravstvenih problema i liječenja raka morati preuzeti još više službenih obaveza, a u tome mu neće moći pomoći supruga, princeza Kate, koja se oporavlja od operacije abdomena i javnim se dužnostima navodno neće vratiti prije Uskrsa.

image

Princ William, koji je prijestolonasljednik, sada će zbog očevih zdravstvenih problema i liječenja raka morati preuzeti još više službenih obaveza

Oli Scarff/Afp

Kralj Charles se u ponedjeljak vratio u London iz Sandringhama gdje je u nedjelju snimljen kako sa suprugom, kraljicom Camillom, ide na misu, usput je mahao i pozdravljao okupljene. Prije deset dana je primljen u bolnicu zbog zahvata na povećanoj prostati, a prošlog ponedjeljka je izašao iz bolnice. U priopćenju Buckinghamske palače se kaže kako je problem s prostatom bio benigne naravi, ali je tijekom procedure otkriven rak za kojeg nije specificirano o kojoj se vrsti radi.

image

Kralj Charles III. potpuno je pozitivan u pogledu liječenja i raduje se povratku javnim dužnostima čim to bude moguće

Chris Jackson/Afp

Charles je u ponedjeljak započeo s izvanbolničkom terapijom, a liječnici su mu savjetovali da odgodi službene obaveze u javnosti. Tijekom razdoblja terapije kralj će nastaviti obavljati državne poslove i službenu papirologiju kao i obično. Kralj je zahvalan svom medicinskom timu na brzoj intervenciji, koja je bila moguća zbog nedavnog boravka u bolnici. Potpuno je pozitivan u pogledu liječenja i raduje se povratku javnim dužnostima čim to bude moguće, navodi se u službenom priopćenju.

Charles je odlučio obznaniti dijagnozu tumora kako bi spriječio špekulacije i u nadi da će to pomoći javnom razumijevanju prema svima onima širom svijeta na koje rak utječe.

Kralj je o svojoj dijagnozi osobno obavijestio i braću, prinčeve Andrewa i Edwarda, te sestru, princezu Anne. Uz Williama i Camillu, Anne i Edward su "državni savjetnici" koji mogu obavljati poslove u kraljevo ime u slučaju njegove privremene odsutnosti, bez obzira o kojem se razlogu radilo.

image

Princeza Anne, sestra kralja Charlesa III.

Andy Buchanan/Afp

S obzirom na pozicije u liniji nasljeđivanja prijestolja, princ Harry i princ Andrew formalno također imaju status "državnih savjetnika", ali zbog skandala koje su prouzročili u praksi su eliminirani s te pozicije. Naime, nakon što je Charles preuzeo prijestolje od pokojne majke, kraljice Elizabete II., u dogovoru s parlamentom donesen je propis po kojemu umjesto kralja dužnosti mogu obavljati samo radni članovi kraljevske obitelji, a Harry i Andrew to više nisu. Andrew zbog povezanosti s pokojnim američkim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom i optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnica, a Harry zbog napuštanja monarhije i kraljevske obitelji.

Sa svih strana svijeta dolaze poruke podrške britanskom monarhu, uz domaće političare i podanike koji svome kralju žele brz oporavak, oglasili su se i američki predsjednik Joe Biden koji je izrazio zabrinutost za kralja i nadu da će uskoro s njim razgovarati, republikanski predsjednički kandidat Donald Trump kazao je da je kralj "krasan čovjek", a kanadski premijer Justin Trudeau kazao je kako, kao i brojni Kanađani, misli na kralja i šalje mu želje za brzim oporavkom.

S dobrim željama se javio i Thomas Markle, otac Harryjeve supruge Meghan, s kojim ona ne održava kontakt još od vjenčanja s Harryjem u svibnju 2018. u Windsoru. Thomas je Charlesu poželio sve najbolje i izrazio nadu da će se svekar njegove otuđene kćeri brzo potpuno oporaviti. I 79-godišnji Thomas Markle, koji živi u Meksiku, nedaleko od granice s SAD-om, ima ozbiljnih zdravstvenih problema, još uvijek se oporavlja od snažnog moždanog udara kojeg je imao 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:58