StoryEditorOCM
PanoramaŠKOTSKI DVORAC

Kralj Charles otvara Balmoral posjetiteljima, a cijena ulaznice je čak 100 funta; ako želite popiti čaj, još je skuplja

Piše Marija Čović
3. travnja 2024. - 14:01
Dvorac Balmoral ovog se ljeta otvara za javnost, a ulaznice će koštati 100 funta, s uključenim popodnevnim čajem 150 funtaGerault Gregory/Hemis Via Afp

Nanese li vas ovog ljeta, preciznije tijekom srpnja, put u Škotsku, a uz to vas zanima britanska kraljevska obitelj, imat ćete priliku razgledati veći dio dvorca Balmoral u kojemu je u rujnu 2022. preminula najdugovječnija britanska vladarica Elizabeta II.

Njezin nasljednik, kralj Charles III., odlučio je javnosti otvoriti veći broj prostorija dvorca, ali razgledanje Balmorala neće biti jeftino - ulaznica će koštati 100 funta (trenutačno gotovo 117 eura), a ako u kraljevskim odajama želite popiti i popodnevni čaj, to će koštati 150 funta. Dosada su razgledi Balmorala bili limitirani na prizemlje i balsku dvoranu, u kojoj je bio izložen lijes pokojne kraljice Elizabete prije nego što je prevezen u Edinburgh i kasnije London.

image

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip u dvorcu Balmoral 1977. godine

-/Afp

Ulaznice za te kratke ture koštale su 17,50 funta, a sada će male skupine turista – broj ulaznica bit će maksimalno 40 dnevno – moći razgledati prostorije koje su koristili kraljica i aktualni kralj, kao i drugi članovi obitelji, dvije blagovaonice, dnevnu sobu, predvorje za paževe, kao i "crveni hodnik" u kojemu se ranije ove godine kralj Charles susreo s premijerom Rishijem Sunakom.

Ovaj je potez u skladu s Charlesovom željom da javnosti otvori više kraljevskih rezidencija, a predstojeće ljeto u Balmoralu bit će pilot projekt tijekom kojeg će se vidjeti i kako će se to zdanje nositi s većim brojem posjetitelja. Balmoral će biti otvoren od 1. srpnja do 4. kolovoza, prije nego što kralj Charles i kraljica Camilla tamo dođu na tradicionalni ljetni odmor.

image

Pokojna kraljica Elizabeta posljednji je put u dvorcu Balmoral snimljena dva dana prije smrti u rujnu 2022. godine

Jane Barlow/Afp

Posjetitelji će tijekom obilazaka moći više doznati o povijesti i nasljeđu dvorca u Škotskom visočju, kao i tome kako su tu svoje vrijeme provodile generacije kraljevske obitelji, a moći će vidjeti i neke Charlesove slikarske radove, akvarelima je britanski monarh ovjekovječio i dvorac Balmoral.

image

Maleni princ Charles u središtu pozornosti tijekom obiteljskog okupljanja u dvorcu Balmoral u kolovozu 1951. godine

Topfoto/Topfoto/Profimedia

Taj je dvorac u privatnom vlasništvu kraljevske obitelji od 1852. godine kad ga je princ Albert kupio za svoju suprugu, kraljicu Victoriju, a prije toga su ga za odmor bili iznajmili 1848. godine. Kralj Charles je u blizini dvorca dao napraviti golemi labirint, inspiriran labirintom u kojemu se kao dijete igrao na također privatnom kraljevskom imanju Sandringham.

Pokojna kraljica Elizabeta II. posljednji je put snimljena u Balmoralu kad je u njemu primila tek izabranu premijerku Liz Truss samo dva dana prije smrti. Tijekom desetljeća kraljevska je obitelj dio ljeta provodila na svom škotskom imanju, gdje su se mogli maskimalno opustiti, a pokojnu se kraljicu često moglo vidjeti na jahanju ili za volanom njezinog Range Rovera.

image

Kraljevskoj djeci uvijek je bilo zabavno u Balmoralu - princ Charles, princeza Anne i kraljica Elizabeta u travnju 1953. godine

Topfoto/Topfoto/Profimedia
image

Posjetitelji dvorca Balmoral moći će pogledati i neke akvarele koje je naslikao sadašnji kralj Charles III.

Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 22:38