stdClass Object ( [id] => 1271252 [title] => Marija Jurić Zagorka i Split su se voljeli! Otkrivamo nepoznate epizode, kao i zašto se brojni Splićani baš ovako zovu [alias] => marija-juric-zagorka-i-split-su-se-voljeli-otkrivamo-nepoznate-epizode-kao-i-zasto-se-brojni-splicani-bas-ovako-zovu [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Protekloga tjedna Hrvatska je, kako je znala i umjela, obilježila 150. godišnjicu rođenja svoje prve novinarke, prve filmske scenaristice, svoje prve autorice kriminalističkog romana, prve žene koja je ikad organizirala isključivo ženske demonstracije pod prozorima bana Khuena Héderváryja te zacijelo najtiražnije književnice svih vremena...

Marija Jurić Zagorka, koju je ban otvoreno nazivao "neubrojivom babom", u mnogočemu je bila prva pa joj je svojedobno Pavao Pavličić u svojoj knjizi "Rukoljub: pisma slavnim ženama" napisao: "Vi ste uranili u svemu, i možda bi tek ovo bilo pravo vrijeme za Vas."

Doista, možda bi tek ovo vrijeme bilo vrijeme za nju, ali... I u ovo vrijeme jedan podatak o životu Marije Jurić Zagorke nevjerojatno je neistražen i tek ovlaš spomenut u samo nekoliko publikacija.

Naime, Marija Jurić Zagorka je krajem burne 1903. godine nakon kratkog, četiri mjeseca dugog razdoblja kad je bila glavna urednica tada najutjecajnijeg lista "Obzor", zbog kojeg je završila i u zatvoru, došla u Split, gdje je postavila svoju prvu povijesnu dramu.

"Evici Gubčevoj", pučkoj petočinki koju je zagrebačka cenzura odmah zabranila pa komad nije tiskan ni do dana današnjeg, upravo je Zagorka u Splitu bila i redateljica te je, uz ovacije publike, premijerno prikazana 1904. godine.

Bio je to prvi put da se na hrvatskim kazališnim daskama postavlja komad živuće autorice, žene koja je tada imala samo 31 godinu. Split je imao nešto više od 18 tisuća stanovnika, ali je imao kazalište.

---

image

Marija Jurić Zagorka radije je nosila hlače nego haljine

Snimke ARHIV HND
---

Međutim, kao praizvedbu "Evice Gubčeve" kazališni anali spominju 1905. godinu u zagrebačkom HNK, potpuno ignorirajući činjenicu da je ova drama prethodno, u splitskoj produkciji, igrala ne samo u Splitu, nego i u Dubrovniku, pa čak i u Sinju. O boravku Marije Jurić Zagorke u Splitu pak, ako i ima podataka, oni su duboko zakopani u novinskim arhivima onoga doba.

Analogijom, pak, lako je zaključiti da je Zagorka, kao i svi tadašnji putnici prema Splitu, stigla prvo željeznicom do Rijeke preko Karlovca, a potom parobrodom. Mogla je spavati u hotelu "Slavija" koji je otvoren 1900. ili eventualno u "Troccoliju" na Pjaci ili u današnjem "Bellevueu" ili u nekom od malih privatnih pansiona, a možda i kod prijatelja.

I danas bi bio kontroverzan

No ti su podaci nepoznati, kao što je nepoznato i tko je sve od tzv. "splitskih diletanata", glumaca amatera, igrao u "Evici Gubčevoj". Istina, čak i oko samog teksta ima konfuznih podataka budući da je ostao u rukom pisanome rukopisu, no Ured za ravnopravnost spolova navodi da je riječ o komadu koji bi i danas vjerojatno bio kontroverzan.

- Pretpostavila je, naime, da je vođa seljačke bune iz 1533. bila ustvari žena, koja je kao takva već fiktivno postojala u usmenoj predaji, a ne muškarac. Drama je zbog cenzure ostala neobjavljena, ali se s uspjehom iz rukopisa prikazivala u Dubrovniku i u Splitu, pod austrijskom vlašću, a tek s padom Khuenova režima i u Zagrebu, navodi se na stranicama Vladina Ureda za ravnopravnost spolova.

---

image

Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska novinarka

Snimke ARHIV HND
---

Doista, u Splitu zagrebačka zabrana nije značila ništa, premda su i Zagreb i Split bili dio iste Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. S druge strane, splitsko Kazalište otvoreno je deset godina ranije i vapilo je za tekstovima domaćih autora usprkos činjenici da nije imalo svoj stalni ansambl nego se oslanjalo na gostujuće glumačke družine iz Zagreba i Rijeke, ali i na svoje domaće "diletante". Priča o splitskim "dramatičnim diletantima" također je zanimljiva.

Scenski život u gradu

Oni se najprije okupljaju oko pjevačkog društva "Zvonimir" i "Slavjanskog napretka", a 1892., godinu dana pred otvorenje zgrade Kazališta, osnivaju i prvo diletantsko hrvatsko kazališno društvo. Ispočetka nastupaju s jednočinkama i manjim farsama te recitacijama, a potkraj stoljeća postaju stalna družina, koja je na programu imala predstave kao i mnoge tadašnje profesionalne družine i stalna kazališta. To je društvo radilo sve do kraja prvog svjetskog rata i zapravo jedino održavalo kontinuitet scenskog života u gradu.

Prva poznata predstava splitskih diletanata, koji su djelovali u okviru društva "Slavjanski napredak", održana je u travnju 1888. godine, a izvedene su jednočinke "Tri zadružna stališa" te farsa "Ljubavno pismo" Koste Trifkovića. Tek nakon osnivanja stalnog društva 1892. godine predstave će se odvijati češće, u početku u dvorani kavane "Trocoolli", a nakon dovršenja nove zgrade teatra diletantske predstave održavaju se stalno u kazalištu.

Dramatično-diletantski klub

Godine 1897. promijenili su naziv u "Dramatično-diletantski klub", a 1900. godine ponovno mijenjaju naziv, pa se nazivaju "Hrvatsko kazališno društvo", a kao glumci spominju se Irma Plazibat, Antica Zavoreo, Mila Pjerotić te Mato Bonačić i Tošo Sotirović. Inače su diletanti, osim redovitih predstava, davali u nedjelju poslijepodne i pučke predstave uz snižene cijene, kako bi privukli u kazalište šire građanstvo.

- Godine 1903. izveli su dramu Splićnina Josipa Ljubića "Smrt Petra Svačića«, pa je tom prilikom društvo dobilo pomoć i od općine, tako da su se mogli izraditi novi kostimi i scenografija, koja je ostavila izvanredan dojam na posjetitelje, piše Nevenka Bezić Božanić koja je objavila rad "Novinske vijesti o scenskim priredbama u Splitu (1884. - 1918.).

- Tom prilikom izvedena je i kompozicija Josipa Hatzea na stihove Milana Begovića "Popališe nam gradove, zgaziše nam zastave". U mjesecu lipnju u dvjema diletantskim predstavama gostovali su tada poznati glumci iz Zagreba Mila i Mišo Dimitrijević, a u rujnu su diletanti odigrali prikaz "Luka Botić", koji je napisao književnik Božo Lovrić u povodu 40-godišnjice smrti ovog istaknutog splitskog pjesnika.

Za sezonu 1903-1904. pripremili su čak 13 raznih scenskih djela, od toga tri domaćih pisaca, među njima i zabranjeni komad Marije Jurić Zagorke, navodi Nevenka Bezić Božanić.

Glumili besplatno

U pojedinim predstavama, gdje je to bilo potrebno, sudjelovala je i splitska Narodna glazba, a domaći glazbenici komponirali bi kad je bilo potrebno i prigodnu glazbu. Splitski diletanti toliko su bili zaneseni glumom da se čak predlagalo da se pošalju neko vrijeme u Zagreb da vide kako se radi u jednoj stalnoj kazališnoj kući, da bi stekli više iskustva za daljnji rad. Tim splitskim zanesenjacima, koji su godinama radili bez ikakve materijalne koristi, povjerio je Stjepan Miletić praizvedbu svoje drame "Pribina", a u Splitu je prikazana "Evica Gupčeva".

- Tom prilikom ova je poznata novinarka i književnica napisala i posebni članak o njihovu radu u zagrebačkom dnevniku "Obzor" - otkriva Nevenka Bezić Božanić.

---

image

Iskaznica Jugoslavenskog novinarskog udruženja Marije Jurić Zagorke iz 1925.

Snimke ARHIV HND
---

- Godine 1904. diletanti odlaze s dramom "Evica Gupčeva" na gostovanje u Dubrovnik, a iste godine ponovno s njima gostuje bračni par Dimitrijevic u Splitu i Sinju. Diletanti su ponovno na gostovanju u Sinju i 1905. godine, pa se tom prilikom zahvaljuju preko novina tamburaškom i sokolskom društvu koji su im bili od pomoći, utvrdila je Nevenka Bezić Božanić.

Zagrebački "Obzor" je, čini se, objavio i kritiku splitske praizvedbe te istaknuo da je Zagorkina drama "žarka nazdravica tiranima, topla himna palima za slobodu, pisana vrućom krvlju... Ona je raspalila srca naše mladeži i klicala zajedno s njima u lice tiranima: Mučite nas, ubijte nas ali nas ipak nećete uništiti!, te time svjedoči da Zagorkina djela imaju izvanknjiževnu, političku težinu."

Je li bio i načelnik Vicko?

Je li te večeri na praizvedbi bio i načelnik Vicko Milić sa suprugom Anđelkom, ne znamo. Vjerojatno jest jer je gradonačelnik, po logici tadašnjih stvari, bio neizostavan dio kulturne elite, što Milić doista i jest bio. Uz to, bio je pripadnik Narodne stranke i pravnik nedvojbenog hrvatskog duha i zagovornik hrvatskog jezika te izrazito angažirani intelektualac, ali je ostao nepravedno u sjeni uspomene na svoga prethodnika Gaju Bulata i na Ivu Tartagliu, jednog od svojih nasljednika.

---

image

Marija Jurić Zagorka najtiražnija je hrvatska književnica svih vremena

Snimke ARHIV HND
---

Je li se te večeri Marija Jurić Zagorka poklonila publici koja je klicala? Je li bila odjenula večernju toaletu ili je, suprotno od lika kojeg je u broncu na zagrebačkoj Tkalčićevoj izlio kipar Stjepan Gračan, bila u hlačama, ni to ne znamo. Zagorka, sitna ženica, glasna, dinamična, već i tada s vječnom cigaretom u ustima, naime, kako je prkosila svima i svemu, prkosila je tako i modnoj diktaturi te radije nosila hlače negoli haljine.

---

image

Roman ‘Nevina u ludnici‘ je u Slobodnoj izlazio 1957., neposredno nakon smrti Marije Jurić Zagorke

---

Što je na njezinu pojavu kazala gospođa Anđelka Milić, gradonačelnikova supruga, na banketu pod plinskim svjetlima nakon premijere? Ne znamo. I Milićeve, kao i uostalom i splitsku epizodu Marije Jurić Zagorke, zameo je zaborav. Možda za 50 godina, kad Hrvatska bude slavila dva stoljeća od Zagorkina rođenja, saznamo više. Samo... Tko živ, tko mrtav do tada!

---

‘Grička vještica‘ u ‘Slobodnoj‘

Gostovanje Marije Jurić Zagorke u splitskom kazalištu 1904. godine nije jedina, nazovimo je tako, splitska epizoda ove nevjerojatne žene. Književnicu i novinarku režimi nisu voljeli - ni onaj banski koji ju je 1903. strpao u zatvor te gdje je i napisala "Evicu Gupčevu", ni onaj kraljevsko-jugoslavenski, ni ustaški koji joj je, samo zato što je žena, zabranio rad, a ni onaj komunistički.

Premda je kraj 2. svjetskog rata dočekala s oduševljenjem, niti njezino izrazito hrvatstvo niti oznaka autorice "trivijalne literature" nisu joj bili od pomoći. Naprotiv!

Nakon 2. svjetskog rata, kad je intelektualnom i književnom scenom dominirao lik nepogrešivog Miroslava Krleže koji je Zagorki u lice kazao, između ostaloga, da je "vražja baba", a ona njemu da je "umišljeno gunđalo", Zagorka, ni lijeva, ni desna, ni komunistica ni antikomunistica, nije bila dobrodošla.

Njezini romani nisu se tiskali. No 1947. godine je Slobodna Dalmacija od nje otkupila prava na "Gričku vješticu", te je ovaj kultni roman upravo u "Slobodnoj" izlazio 1952. i 1953., što je Zagorku ponovno katapultiralo u vrh popularnosti.

Priča kaže da su u to vrijeme brojni muževi jako grintali na svoje bolje polovice jer bi žene, zanesene čitanjem, zaboravile na ručak pa su Splićani zbog te "vražje babe" jeli zagorene i prekuvane obroke.

Ista se pomama za Zagorkom u Splitu ponovila i 1957., neposredno nakon njezine smrti. Tad je Sibe Kvesić, glavni urednik "Slobodne", odlučio da njezin roman "Nevina u ludnici" u nastavcima objavljuje 112 dana zaredom.

I Splićani, premda čakavci, razumjeli su je i obožavali, a o Zagorkinom utjecaju "na mase" govori i podatak da su zahvaljujući njezinim romanima u široku upotrebu ušla do tada gotovo nepoznata imena - Damir, Siniša, Gordana, Jadranka...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CENZURIRANA I SJAJNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CENZURIRANA I SJAJNA 2 0 8873 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-07 08:18:13 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-09 09:52:09 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2023-03-09 09:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 929 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Marija Jurić Zagorka i Split voljeli su se tajno. Previše tajno! voljeli su se tajno. Previše tajno! voljeli su se tajno. Previše tajno! voljeli su se tajno. Previše tajno! [metakey] => marija jurić zagorka , Evica Gubčeva [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24467826.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24454115.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24454116.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24454117.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24454118.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24454119.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24454133.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24454134.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Snimke ARHIV HND","Snimke ARHIV HND","Snimke ARHIV HND","Snimke ARHIV HND","Snimke ARHIV HND","Snimke ARHIV HND","Damir Kraja\u010d\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Novinarska legitimacija Marije\u00a0Juri\u0107 Zagorke, koja je, ba\u0161 po svemu, bila ispred svoga vremena. U mnogo\u010demu, i dana\u0161njeg<\/p>","

Marija Juri\u0107 Zagorka radije je nosila hla\u010de nego haljine<\/p>","

Marija Juri\u0107 Zagorka najtira\u017enija je hrvatska knji\u017eevnica svih vremena<\/p>","

Marija Juri\u0107 Zagorka, prva hrvatska novinarka<\/p>","

Marija Juri\u0107 Zagorka (1873. - 1957.)<\/p>","

Iskaznica Jugoslavenskog novinarskog udru\u017eenja Marije Juri\u0107 Zagorke iz 1925.<\/p>","

Svesci \u2018Gri\u010dke vje\u0161tice\u2018, koji su izlazili u Slobodnoj Dalmaciji 1952.\/53.<\/p>","

Roman \u2018Nevina u ludnici\u2018 je u Slobodnoj izlazio 1957., neposredno nakon smrti Marije Juri\u0107 Zagorke<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:36","69:48","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1318","hd_24467826_1920.jpg":"1920x1080","k_24467826_1280.jpg":"1280x1280","k_24467826_1024.jpg":"1024x1024","k_24467826_640.jpg":"640x640","k_24467826_480.jpg":"480x480","k_24467826_340.jpg":"340x340","k_24467826_220.jpg":"220x220","o_24467826_1280.jpg":"1280x878","o_24467826_1024.jpg":"1024x702","o_24467826_640.jpg":"640x439","o_24467826_480.jpg":"480x329","o_24467826_340.jpg":"340x233","o_24467826_220.jpg":"220x151","h_24467826_1280.jpg":"1280x854","h_24467826_1024.jpg":"1024x683","h_24467826_640.jpg":"640x427","h_24467826_480.jpg":"480x320","h_24467826_340.jpg":"340x227","h_24467826_220.jpg":"220x147","pp_24467826_1280.jpg":"1280x1628","pp_24467826_1024.jpg":"1024x1303","pp_24467826_640.jpg":"640x814","pp_24467826_480.jpg":"480x611","pp_24467826_340.jpg":"340x432","pp_24467826_220.jpg":"220x280"},{"size0":"840x1422","hd_24454115_1920.jpg":"1920x1080","k_24454115_1280.jpg":"1280x1280","k_24454115_1024.jpg":"1024x1024","k_24454115_640.jpg":"640x640","k_24454115_480.jpg":"480x480","k_24454115_340.jpg":"340x340","k_24454115_220.jpg":"220x220","o_24454115_1280.jpg":"1280x2166","o_24454115_1024.jpg":"1024x1733","o_24454115_640.jpg":"640x1083","o_24454115_480.jpg":"480x812","o_24454115_340.jpg":"340x575","o_24454115_220.jpg":"220x372","h_24454115_1280.jpg":"1280x854","h_24454115_1024.jpg":"1024x683","h_24454115_640.jpg":"640x427","h_24454115_480.jpg":"480x320","h_24454115_340.jpg":"340x227","h_24454115_220.jpg":"220x147","pp_24454115_1280.jpg":"1280x1628","pp_24454115_1024.jpg":"1024x1303","pp_24454115_640.jpg":"640x814","pp_24454115_480.jpg":"480x611","pp_24454115_340.jpg":"340x432","pp_24454115_220.jpg":"220x280"},{"size0":"433x600","hd_24454116_1920.jpg":"1920x1080","k_24454116_1280.jpg":"1280x1280","k_24454116_1024.jpg":"1024x1024","k_24454116_640.jpg":"640x640","k_24454116_480.jpg":"480x480","k_24454116_340.jpg":"340x340","k_24454116_220.jpg":"220x220","o_24454116_1280.jpg":"1280x1773","o_24454116_1024.jpg":"1024x1418","o_24454116_640.jpg":"640x886","o_24454116_480.jpg":"480x665","o_24454116_340.jpg":"340x471","o_24454116_220.jpg":"220x304","h_24454116_1280.jpg":"1280x854","h_24454116_1024.jpg":"1024x683","h_24454116_640.jpg":"640x427","h_24454116_480.jpg":"480x320","h_24454116_340.jpg":"340x227","h_24454116_220.jpg":"220x147","pp_24454116_1280.jpg":"1280x1628","pp_24454116_1024.jpg":"1024x1303","pp_24454116_640.jpg":"640x814","pp_24454116_480.jpg":"480x611","pp_24454116_340.jpg":"340x432","pp_24454116_220.jpg":"220x280"},{"size0":"918x1374","hd_24454117_1920.jpg":"1920x1080","k_24454117_1280.jpg":"1280x1280","k_24454117_1024.jpg":"1024x1024","k_24454117_640.jpg":"640x640","k_24454117_480.jpg":"480x480","k_24454117_340.jpg":"340x340","k_24454117_220.jpg":"220x220","o_24454117_1280.jpg":"1280x1915","o_24454117_1024.jpg":"1024x1532","o_24454117_640.jpg":"640x957","o_24454117_480.jpg":"480x718","o_24454117_340.jpg":"340x508","o_24454117_220.jpg":"220x329","h_24454117_1280.jpg":"1280x854","h_24454117_1024.jpg":"1024x683","h_24454117_640.jpg":"640x427","h_24454117_480.jpg":"480x320","h_24454117_340.jpg":"340x227","h_24454117_220.jpg":"220x147","pp_24454117_1280.jpg":"1280x1628","pp_24454117_1024.jpg":"1024x1303","pp_24454117_640.jpg":"640x814","pp_24454117_480.jpg":"480x611","pp_24454117_340.jpg":"340x432","pp_24454117_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x900","hd_24454118_1920.jpg":"1920x1080","k_24454118_1280.jpg":"1280x1280","k_24454118_1024.jpg":"1024x1024","k_24454118_640.jpg":"640x640","k_24454118_480.jpg":"480x480","k_24454118_340.jpg":"340x340","k_24454118_220.jpg":"220x220","o_24454118_1280.jpg":"1280x1125","o_24454118_1024.jpg":"1024x900","o_24454118_640.jpg":"640x562","o_24454118_480.jpg":"480x421","o_24454118_340.jpg":"340x298","o_24454118_220.jpg":"220x193","h_24454118_1280.jpg":"1280x854","h_24454118_1024.jpg":"1024x683","h_24454118_640.jpg":"640x427","h_24454118_480.jpg":"480x320","h_24454118_340.jpg":"340x227","h_24454118_220.jpg":"220x147","pp_24454118_1280.jpg":"1280x1628","pp_24454118_1024.jpg":"1024x1303","pp_24454118_640.jpg":"640x814","pp_24454118_480.jpg":"480x611","pp_24454118_340.jpg":"340x432","pp_24454118_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1400x998","hd_24454119_1920.jpg":"1920x1080","k_24454119_1280.jpg":"1280x1280","k_24454119_1024.jpg":"1024x1024","k_24454119_640.jpg":"640x640","k_24454119_480.jpg":"480x480","k_24454119_340.jpg":"340x340","k_24454119_220.jpg":"220x220","o_24454119_1280.jpg":"1280x912","o_24454119_1024.jpg":"1024x729","o_24454119_640.jpg":"640x456","o_24454119_480.jpg":"480x342","o_24454119_340.jpg":"340x242","o_24454119_220.jpg":"220x156","h_24454119_1280.jpg":"1280x854","h_24454119_1024.jpg":"1024x683","h_24454119_640.jpg":"640x427","h_24454119_480.jpg":"480x320","h_24454119_340.jpg":"340x227","h_24454119_220.jpg":"220x147","pp_24454119_1280.jpg":"1280x1628","pp_24454119_1024.jpg":"1024x1303","pp_24454119_640.jpg":"640x814","pp_24454119_480.jpg":"480x611","pp_24454119_340.jpg":"340x432","pp_24454119_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x900","hd_24454133_1920.jpg":"1920x1080","k_24454133_1280.jpg":"1280x1280","k_24454133_1024.jpg":"1024x1024","k_24454133_640.jpg":"640x640","k_24454133_480.jpg":"480x480","k_24454133_340.jpg":"340x340","k_24454133_220.jpg":"220x220","o_24454133_1280.jpg":"1280x960","o_24454133_1024.jpg":"1024x768","o_24454133_640.jpg":"640x480","o_24454133_480.jpg":"480x360","o_24454133_340.jpg":"340x255","o_24454133_220.jpg":"220x165","h_24454133_1280.jpg":"1280x854","h_24454133_1024.jpg":"1024x683","h_24454133_640.jpg":"640x427","h_24454133_480.jpg":"480x320","h_24454133_340.jpg":"340x227","h_24454133_220.jpg":"220x147","pp_24454133_1280.jpg":"1280x1628","pp_24454133_1024.jpg":"1024x1303","pp_24454133_640.jpg":"640x814","pp_24454133_480.jpg":"480x611","pp_24454133_340.jpg":"340x432","pp_24454133_220.jpg":"220x280"},{"size0":"920x573","hd_24454134_1920.jpg":"1920x1080","k_24454134_1280.jpg":"1280x1280","k_24454134_1024.jpg":"1024x1024","k_24454134_640.jpg":"640x640","k_24454134_480.jpg":"480x480","k_24454134_340.jpg":"340x340","k_24454134_220.jpg":"220x220","o_24454134_1280.jpg":"1280x797","o_24454134_1024.jpg":"1024x637","o_24454134_640.jpg":"640x398","o_24454134_480.jpg":"480x298","o_24454134_340.jpg":"340x211","o_24454134_220.jpg":"220x137","h_24454134_1280.jpg":"1280x854","h_24454134_1024.jpg":"1024x683","h_24454134_640.jpg":"640x427","h_24454134_480.jpg":"480x320","h_24454134_340.jpg":"340x227","h_24454134_220.jpg":"220x147","pp_24454134_1280.jpg":"1280x1628","pp_24454134_1024.jpg":"1024x1303","pp_24454134_640.jpg":"640x814","pp_24454134_480.jpg":"480x611","pp_24454134_340.jpg":"340x432","pp_24454134_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6063916 Threads: 49 Questions: 1094740586 Slow queries: 0 Opens: 202060 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.533 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9809167 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/marija-juric-zagorka-i-split-su-se-voljeli-otkrivamo-nepoznate-epizode-kao-i-zasto-se-brojni-splicani-bas-ovako-zovu-1271252 [printLink] => /mozaik/panorama/marija-juric-zagorka-i-split-su-se-voljeli-otkrivamo-nepoznate-epizode-kao-i-zasto-se-brojni-splicani-bas-ovako-zovu-1271252?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 422390 [name] => Marija Jurić Zagorka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marija-juric-zagorka [link] => /tag/marija-juric-zagorka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 708611 [name] => Evica Gubčeva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-09 10:50:27 [main_article_id] => 0 [alias] => evica-gubceva [link] => /tag/evica-gubceva ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CENZURIRANA I SJAJNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Marija Jurić Zagorka i Split su se voljeli! Otkrivamo nepoznate epizode, kao i zašto se brojni Splićani baš ovako zovu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24467826.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Snimke ARHIV HND [mainImageDesc] =>

Novinarska legitimacija Marije Jurić Zagorke, koja je, baš po svemu, bila ispred svoga vremena. U mnogočemu, i današnjeg

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24467826.jpg [title] =>

Novinarska legitimacija Marije Jurić Zagorke, koja je, baš po svemu, bila ispred svoga vremena. U mnogočemu, i današnjeg

Snimke ARHIV HND ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24454115.jpg [title] =>

Marija Jurić Zagorka radije je nosila hlače nego haljine

Snimke ARHIV HND ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24454116.jpg [title] =>

Marija Jurić Zagorka najtiražnija je hrvatska književnica svih vremena

Snimke ARHIV HND ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24454117.jpg [title] =>

Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska novinarka

Snimke ARHIV HND ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24454118.jpg [title] =>

Marija Jurić Zagorka (1873. - 1957.)

Snimke ARHIV HND ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24454119.jpg [title] =>

Iskaznica Jugoslavenskog novinarskog udruženja Marije Jurić Zagorke iz 1925.

Snimke ARHIV HND ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24454133.jpg [title] =>

Svesci ‘Gričke vještice‘, koji su izlazili u Slobodnoj Dalmaciji 1952./53.

Damir Krajač/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24454134.jpg [title] =>

Roman ‘Nevina u ludnici‘ je u Slobodnoj izlazio 1957., neposredno nakon smrti Marije Jurić Zagorke

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Protekloga tjedna Hrvatska je, kako je znala i umjela, obilježila 150. godišnjicu rođenja svoje prve novinarke, prve filmske scenaristice, svoje prve autorice kriminalističkog romana, prve žene koja je ikad organizirala isključivo ženske demonstracije pod prozorima bana Khuena Héderváryja te zacijelo najtiražnije književnice svih vremena...

Marija Jurić Zagorka, koju je ban otvoreno nazivao "neubrojivom babom", u mnogočemu je bila prva pa joj je svojedobno Pavao Pavličić u svojoj knjizi "Rukoljub: pisma slavnim ženama" napisao: "Vi ste uranili u svemu, i možda bi tek ovo bilo pravo vrijeme za Vas."

Doista, možda bi tek ovo vrijeme bilo vrijeme za nju, ali... I u ovo vrijeme jedan podatak o životu Marije Jurić Zagorke nevjerojatno je neistražen i tek ovlaš spomenut u samo nekoliko publikacija.

Naime, Marija Jurić Zagorka je krajem burne 1903. godine nakon kratkog, četiri mjeseca dugog razdoblja kad je bila glavna urednica tada najutjecajnijeg lista "Obzor", zbog kojeg je završila i u zatvoru, došla u Split, gdje je postavila svoju prvu povijesnu dramu.

"Evici Gubčevoj", pučkoj petočinki koju je zagrebačka cenzura odmah zabranila pa komad nije tiskan ni do dana današnjeg, upravo je Zagorka u Splitu bila i redateljica te je, uz ovacije publike, premijerno prikazana 1904. godine.

Bio je to prvi put da se na hrvatskim kazališnim daskama postavlja komad živuće autorice, žene koja je tada imala samo 31 godinu. Split je imao nešto više od 18 tisuća stanovnika, ali je imao kazalište.

---

image

Marija Jurić Zagorka radije je nosila hlače nego haljine

Snimke ARHIV HND
---

Međutim, kao praizvedbu "Evice Gubčeve" kazališni anali spominju 1905. godinu u zagrebačkom HNK, potpuno ignorirajući činjenicu da je ova drama prethodno, u splitskoj produkciji, igrala ne samo u Splitu, nego i u Dubrovniku, pa čak i u Sinju. O boravku Marije Jurić Zagorke u Splitu pak, ako i ima podataka, oni su duboko zakopani u novinskim arhivima onoga doba.

Analogijom, pak, lako je zaključiti da je Zagorka, kao i svi tadašnji putnici prema Splitu, stigla prvo željeznicom do Rijeke preko Karlovca, a potom parobrodom. Mogla je spavati u hotelu "Slavija" koji je otvoren 1900. ili eventualno u "Troccoliju" na Pjaci ili u današnjem "Bellevueu" ili u nekom od malih privatnih pansiona, a možda i kod prijatelja.

I danas bi bio kontroverzan

No ti su podaci nepoznati, kao što je nepoznato i tko je sve od tzv. "splitskih diletanata", glumaca amatera, igrao u "Evici Gubčevoj". Istina, čak i oko samog teksta ima konfuznih podataka budući da je ostao u rukom pisanome rukopisu, no Ured za ravnopravnost spolova navodi da je riječ o komadu koji bi i danas vjerojatno bio kontroverzan.

- Pretpostavila je, naime, da je vođa seljačke bune iz 1533. bila ustvari žena, koja je kao takva već fiktivno postojala u usmenoj predaji, a ne muškarac. Drama je zbog cenzure ostala neobjavljena, ali se s uspjehom iz rukopisa prikazivala u Dubrovniku i u Splitu, pod austrijskom vlašću, a tek s padom Khuenova režima i u Zagrebu, navodi se na stranicama Vladina Ureda za ravnopravnost spolova.

---

image

Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska novinarka

Snimke ARHIV HND
---

Doista, u Splitu zagrebačka zabrana nije značila ništa, premda su i Zagreb i Split bili dio iste Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. S druge strane, splitsko Kazalište otvoreno je deset godina ranije i vapilo je za tekstovima domaćih autora usprkos činjenici da nije imalo svoj stalni ansambl nego se oslanjalo na gostujuće glumačke družine iz Zagreba i Rijeke, ali i na svoje domaće "diletante". Priča o splitskim "dramatičnim diletantima" također je zanimljiva.

Scenski život u gradu

Oni se najprije okupljaju oko pjevačkog društva "Zvonimir" i "Slavjanskog napretka", a 1892., godinu dana pred otvorenje zgrade Kazališta, osnivaju i prvo diletantsko hrvatsko kazališno društvo. Ispočetka nastupaju s jednočinkama i manjim farsama te recitacijama, a potkraj stoljeća postaju stalna družina, koja je na programu imala predstave kao i mnoge tadašnje profesionalne družine i stalna kazališta. To je društvo radilo sve do kraja prvog svjetskog rata i zapravo jedino održavalo kontinuitet scenskog života u gradu.

Prva poznata predstava splitskih diletanata, koji su djelovali u okviru društva "Slavjanski napredak", održana je u travnju 1888. godine, a izvedene su jednočinke "Tri zadružna stališa" te farsa "Ljubavno pismo" Koste Trifkovića. Tek nakon osnivanja stalnog društva 1892. godine predstave će se odvijati češće, u početku u dvorani kavane "Trocoolli", a nakon dovršenja nove zgrade teatra diletantske predstave održavaju se stalno u kazalištu.

Dramatično-diletantski klub

Godine 1897. promijenili su naziv u "Dramatično-diletantski klub", a 1900. godine ponovno mijenjaju naziv, pa se nazivaju "Hrvatsko kazališno društvo", a kao glumci spominju se Irma Plazibat, Antica Zavoreo, Mila Pjerotić te Mato Bonačić i Tošo Sotirović. Inače su diletanti, osim redovitih predstava, davali u nedjelju poslijepodne i pučke predstave uz snižene cijene, kako bi privukli u kazalište šire građanstvo.

- Godine 1903. izveli su dramu Splićnina Josipa Ljubića "Smrt Petra Svačića«, pa je tom prilikom društvo dobilo pomoć i od općine, tako da su se mogli izraditi novi kostimi i scenografija, koja je ostavila izvanredan dojam na posjetitelje, piše Nevenka Bezić Božanić koja je objavila rad "Novinske vijesti o scenskim priredbama u Splitu (1884. - 1918.).

- Tom prilikom izvedena je i kompozicija Josipa Hatzea na stihove Milana Begovića "Popališe nam gradove, zgaziše nam zastave". U mjesecu lipnju u dvjema diletantskim predstavama gostovali su tada poznati glumci iz Zagreba Mila i Mišo Dimitrijević, a u rujnu su diletanti odigrali prikaz "Luka Botić", koji je napisao književnik Božo Lovrić u povodu 40-godišnjice smrti ovog istaknutog splitskog pjesnika.

Za sezonu 1903-1904. pripremili su čak 13 raznih scenskih djela, od toga tri domaćih pisaca, među njima i zabranjeni komad Marije Jurić Zagorke, navodi Nevenka Bezić Božanić.

Glumili besplatno

U pojedinim predstavama, gdje je to bilo potrebno, sudjelovala je i splitska Narodna glazba, a domaći glazbenici komponirali bi kad je bilo potrebno i prigodnu glazbu. Splitski diletanti toliko su bili zaneseni glumom da se čak predlagalo da se pošalju neko vrijeme u Zagreb da vide kako se radi u jednoj stalnoj kazališnoj kući, da bi stekli više iskustva za daljnji rad. Tim splitskim zanesenjacima, koji su godinama radili bez ikakve materijalne koristi, povjerio je Stjepan Miletić praizvedbu svoje drame "Pribina", a u Splitu je prikazana "Evica Gupčeva".

- Tom prilikom ova je poznata novinarka i književnica napisala i posebni članak o njihovu radu u zagrebačkom dnevniku "Obzor" - otkriva Nevenka Bezić Božanić.

---

image

Iskaznica Jugoslavenskog novinarskog udruženja Marije Jurić Zagorke iz 1925.

Snimke ARHIV HND
---

- Godine 1904. diletanti odlaze s dramom "Evica Gupčeva" na gostovanje u Dubrovnik, a iste godine ponovno s njima gostuje bračni par Dimitrijevic u Splitu i Sinju. Diletanti su ponovno na gostovanju u Sinju i 1905. godine, pa se tom prilikom zahvaljuju preko novina tamburaškom i sokolskom društvu koji su im bili od pomoći, utvrdila je Nevenka Bezić Božanić.

Zagrebački "Obzor" je, čini se, objavio i kritiku splitske praizvedbe te istaknuo da je Zagorkina drama "žarka nazdravica tiranima, topla himna palima za slobodu, pisana vrućom krvlju... Ona je raspalila srca naše mladeži i klicala zajedno s njima u lice tiranima: Mučite nas, ubijte nas ali nas ipak nećete uništiti!, te time svjedoči da Zagorkina djela imaju izvanknjiževnu, političku težinu."

Je li bio i načelnik Vicko?

Je li te večeri na praizvedbi bio i načelnik Vicko Milić sa suprugom Anđelkom, ne znamo. Vjerojatno jest jer je gradonačelnik, po logici tadašnjih stvari, bio neizostavan dio kulturne elite, što Milić doista i jest bio. Uz to, bio je pripadnik Narodne stranke i pravnik nedvojbenog hrvatskog duha i zagovornik hrvatskog jezika te izrazito angažirani intelektualac, ali je ostao nepravedno u sjeni uspomene na svoga prethodnika Gaju Bulata i na Ivu Tartagliu, jednog od svojih nasljednika.

---

image

Marija Jurić Zagorka najtiražnija je hrvatska književnica svih vremena

Snimke ARHIV HND
---

Je li se te večeri Marija Jurić Zagorka poklonila publici koja je klicala? Je li bila odjenula večernju toaletu ili je, suprotno od lika kojeg je u broncu na zagrebačkoj Tkalčićevoj izlio kipar Stjepan Gračan, bila u hlačama, ni to ne znamo. Zagorka, sitna ženica, glasna, dinamična, već i tada s vječnom cigaretom u ustima, naime, kako je prkosila svima i svemu, prkosila je tako i modnoj diktaturi te radije nosila hlače negoli haljine.

---

image

Roman ‘Nevina u ludnici‘ je u Slobodnoj izlazio 1957., neposredno nakon smrti Marije Jurić Zagorke

---

Što je na njezinu pojavu kazala gospođa Anđelka Milić, gradonačelnikova supruga, na banketu pod plinskim svjetlima nakon premijere? Ne znamo. I Milićeve, kao i uostalom i splitsku epizodu Marije Jurić Zagorke, zameo je zaborav. Možda za 50 godina, kad Hrvatska bude slavila dva stoljeća od Zagorkina rođenja, saznamo više. Samo... Tko živ, tko mrtav do tada!

---

‘Grička vještica‘ u ‘Slobodnoj‘

Gostovanje Marije Jurić Zagorke u splitskom kazalištu 1904. godine nije jedina, nazovimo je tako, splitska epizoda ove nevjerojatne žene. Književnicu i novinarku režimi nisu voljeli - ni onaj banski koji ju je 1903. strpao u zatvor te gdje je i napisala "Evicu Gupčevu", ni onaj kraljevsko-jugoslavenski, ni ustaški koji joj je, samo zato što je žena, zabranio rad, a ni onaj komunistički.

Premda je kraj 2. svjetskog rata dočekala s oduševljenjem, niti njezino izrazito hrvatstvo niti oznaka autorice "trivijalne literature" nisu joj bili od pomoći. Naprotiv!

Nakon 2. svjetskog rata, kad je intelektualnom i književnom scenom dominirao lik nepogrešivog Miroslava Krleže koji je Zagorki u lice kazao, između ostaloga, da je "vražja baba", a ona njemu da je "umišljeno gunđalo", Zagorka, ni lijeva, ni desna, ni komunistica ni antikomunistica, nije bila dobrodošla.

Njezini romani nisu se tiskali. No 1947. godine je Slobodna Dalmacija od nje otkupila prava na "Gričku vješticu", te je ovaj kultni roman upravo u "Slobodnoj" izlazio 1952. i 1953., što je Zagorku ponovno katapultiralo u vrh popularnosti.

Priča kaže da su u to vrijeme brojni muževi jako grintali na svoje bolje polovice jer bi žene, zanesene čitanjem, zaboravile na ručak pa su Splićani zbog te "vražje babe" jeli zagorene i prekuvane obroke.

Ista se pomama za Zagorkom u Splitu ponovila i 1957., neposredno nakon njezine smrti. Tad je Sibe Kvesić, glavni urednik "Slobodne", odlučio da njezin roman "Nevina u ludnici" u nastavcima objavljuje 112 dana zaredom.

I Splićani, premda čakavci, razumjeli su je i obožavali, a o Zagorkinom utjecaju "na mase" govori i podatak da su zahvaljujući njezinim romanima u široku upotrebu ušla do tada gotovo nepoznata imena - Damir, Siniša, Gordana, Jadranka...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Snimke ARHIV HND Snimke ARHIV HND Snimke ARHIV HND Snimke ARHIV HND Snimke ARHIV HND Snimke ARHIV HND Damir Krajač/Cropix
Snimke ARHIV HND

Novinarska legitimacija Marije Jurić Zagorke, koja je, baš po svemu, bila ispred svoga vremena. U mnogočemu, i današnjeg

Snimke ARHIV HND

Marija Jurić Zagorka radije je nosila hlače nego haljine

Snimke ARHIV HND

Marija Jurić Zagorka najtiražnija je hrvatska književnica svih vremena

Snimke ARHIV HND

Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska novinarka

Snimke ARHIV HND

Marija Jurić Zagorka (1873. - 1957.)

Snimke ARHIV HND

Iskaznica Jugoslavenskog novinarskog udruženja Marije Jurić Zagorke iz 1925.

Damir Krajač/Cropix

Svesci ‘Gričke vještice‘, koji su izlazili u Slobodnoj Dalmaciji 1952./53.


Roman ‘Nevina u ludnici‘ je u Slobodnoj izlazio 1957., neposredno nakon smrti Marije Jurić Zagorke

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/marija-juric-zagorka-i-split-su-se-voljeli-otkrivamo-nepoznate-epizode-kao-i-zasto-se-brojni-splicani-bas-ovako-zovu-1271252 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9f96a364e8cd86b8676972ece0251d614405473e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Marija+Juri%C4%87+Zagorka+i+Split+su+se+voljeli%21+Otkrivamo+nepoznate+epizode%2C+kao+i+za%C5%A1to+se+brojni+Spli%C4%87ani+ba%C5%A1+ovako+zovu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fmarija-juric-zagorka-i-split-su-se-voljeli-otkrivamo-nepoznate-epizode-kao-i-zasto-se-brojni-splicani-bas-ovako-zovu-1271252 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fmarija-juric-zagorka-i-split-su-se-voljeli-otkrivamo-nepoznate-epizode-kao-i-zasto-se-brojni-splicani-bas-ovako-zovu-1271252 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CENZURIRANA I SJAJNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaCENZURIRANA I SJAJNA

Marija Jurić Zagorka i Split su se voljeli! Otkrivamo nepoznate epizode, kao i zašto se brojni Splićani baš ovako zovu

9. ožujka 2023. - 10:32
Novinarska legitimacija Marije Jurić Zagorke, koja je, baš po svemu, bila ispred svoga vremena. U mnogočemu, i današnjegSnimke ARHIV HND

Protekloga tjedna Hrvatska je, kako je znala i umjela, obilježila 150. godišnjicu rođenja svoje prve novinarke, prve filmske scenaristice, svoje prve autorice kriminalističkog romana, prve žene koja je ikad organizirala isključivo ženske demonstracije pod prozorima bana Khuena Héderváryja te zacijelo najtiražnije književnice svih vremena...

Marija Jurić Zagorka, koju je ban otvoreno nazivao "neubrojivom babom", u mnogočemu je bila prva pa joj je svojedobno Pavao Pavličić u svojoj knjizi "Rukoljub: pisma slavnim ženama" napisao: "Vi ste uranili u svemu, i možda bi tek ovo bilo pravo vrijeme za Vas."

Doista, možda bi tek ovo vrijeme bilo vrijeme za nju, ali... I u ovo vrijeme jedan podatak o životu Marije Jurić Zagorke nevjerojatno je neistražen i tek ovlaš spomenut u samo ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 06:29