stdClass Object ( [id] => 1312426 [title] => Marilyn Monroe bila je siroče, prvi put se udala sa 16 godina. Smatrana je glupom plavušom, ali to nipošto nije bila [alias] => marilyn-monroe-bila-je-siroce-prvi-put-se-udala-sa-16-godina-smatrana-je-glupom-plavusom-ali-to-niposto-nije-bila [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Američka prva dama Jackie Kennedy bila je šokirana kad je shvatila tko je na drugom kraju linije kad je podigla slušalicu nakon što je zazvonio telefon u njezinoj spavaćoj sobi u kući u Hyannis Portu u Massachusettsu. Bio je travanj 1962. godine, a Jackie je vrlo brzo prepoznala glas žene koja je nazvala, bila je to Marilyn Monroe, hollywoodska zvijezda za koju se sumnjalo da ima aferu s predsjednikom Johnom F. Kennedyjem.

U prvom trenutku Jackie je pomislila kako se radi o neslanoj šali, a pisac J. Randy Taraborrelli u nedavno objavljenoj knjizi "Jackie: Public, Private, Secret", nastaloj nakon 25 godina istraživanja brojnih dokumenata i razgovora, tvrdi kako je Marilyn pitala "Je li Jack kod kuće?". Jackie je odgovorila da nije ni pitala tko zove, a žena je rekla "Marilyn Monroe" i pitala je li to Jackie.

Kad je prva dama potvrdila, Marilyn ju je zamolila da prenese predsjedniku da je zvala. Kad je Jackie pitala o čemu je željela s njim razgovarati, glumica je odgovorila kako se ne radi ni o čemu posebnom, samo ga je željela pozdraviti.

---

image

Marilyn Monroe u ljeto 1954. godine

PROFIMEDIA
---

Šokirana Jackie rekla je da će prenijeti poruku i poklopila slušalicu. Kasnije je svojoj majci rekla kako je Marilynin glas bio tužan i imao neki "nezemaljski ton izgubljene djevojčice", što ju je uznemirilo, a uznemirujuća činjenica je bila i to što je Marilyn nazvala na privatni broj kojeg je izuzetno mali broj ljudi imao.

No Jackie nije bila tip koji će Marilyn reći "kako se usuđuješ ovdje nazvati", bila je ljubazna i okončala razgovor, ali je bila zbunjena i zapanjena zbog toga što je glumica uspjela doći do privatne linije, čak je mislila kako njezin polubrat Jamie Auchincloss, poznati šaljivdžija, zbija šale s njom, ali je on kasnije ustvrdio kako nikad nije imitirao Marilyn.

Šokantan poziv

Jackie zapravo nije znala kakvi su razmjeri afere njezinog muža s Marilyn, ali kad je saznala da će u svibnju glumica pjevati na proslavi Johnovog rođendana u Madison Square Gardenu u New Yorku, odlučila je da se ona tamo neće pojaviti. Premda su joj bliske osobe savjetovale da to učini i izdigne se iznad priča o suprugovoj aferi s Marilyn, koje će njezina odsutnost samo podgrijati, Jackie je čvrsto odlučila da neće biti na proslavi i umjesto toga je priredila obiteljsko okupljanje u iznajmljenoj ladanjskoj kući Glen Ora, nedaleko Middleburga u Virginia.

---

image

Marilyn i njezin drugi suprug, bejzbolaš Joe DiMaggio

PROFIMEDIA
---

Ona je s obitelji roštiljala dok je Marilyn pjevala "Sretan rođendan, gospodine predsjedniče" u kultnoj svjetlucavoj bež haljini Jeana Louisa u kojoj je izgledala kao da je gola. Jackie je nekoliko mjeseci kasnije primila još jedan šokantan telefonski poziv u Hyannis Portu, ali tada je nazvala njezina tajnica Letitia Baldridge da joj kaže kako je Marilyn umrla, vjerojatno od predoziranja. Premda se Taraborrellijeva knjiga bavi bivšom američkom prvom damom, sve informacije ili špekulacije vezane uz Marilyn Monroe i njezinu, po mnogima sumnjivu smrt, uvijek izazivaju veliku pozornost, pa je tako bilo i sada, uz 61. godišnjicu njezine smrti.

---

image
PROFIMEDIA
---

Ta je godišnjica, bila okrugla ili ne, mnogima uvijek prilika da se još jednom prisjete platinaste seksbombe čija je privlačnost bila neodoljiva kombinacija senzualnosti i nevinosti. Marilyn je preminula od predoziranja tabletama za spavanje tijekom noći sa 4. na 5. kolovoz 1962. godine pa različiti izvori navode jedan ili drugi datum kao dan smrti.

‘Mirni monstrum‘

Pronađena je mrtva u svom domu u četvrti Brentwood u Los Angelesu, a pronašao ju je njen psihijatar Ralph Greeson, ležala je gola potrbuške na krevetu, stiščući u jednoj ruci telefonsku slušalicu. Prazne bočice tableta kojima je pokušavala liječiti depresiju ležale su svuda po sobi. Ta je kuća, koju je Marilyn kupila nekoliko tjedana prije smrti za samo 75.000 dolara, prije nekoliko godina prodana za 7,25 milijuna dolara. U njoj je Marilyn nakon razvoda od Arthura Millera živjela sa svojom dugogodišnjom domaćicom Eunice Murray.

---

image
AFP
---

Taj se brak raspao nakon pet godina, Marilyn je pročitala Millerov dnevnik u kojem je napisao kako žali zbog njihovog sjedinjenja, sramio se zbog nje i strahovao kako će "ovisna, nepredvidiva" supruga ugrožavati njegovu kreativnost. Marilyn je Millera opisala kao "mirnog monstruma" i počela se kljukati tabletama, on se okrenuo drugoj ženi i razveli su se 1961. godine.

---

image

Arthur Miller i Marilyn Monroe

PROFIMEDIA
---

Cijeli svijet je poznaje i pamti kao Marilyn Monroe, ali to je ime službeno upisala tek u ožujku 1956. godine, kad je već bila zvijezda. Na njezinom rodnom listu je pisalo Norma Jeane Mortenson, krštena je kao Norma Jeane Baker, poslove modela radila je pod imenima Jean Norman i Mona Monroe, a prva ideja za glumački pseudonim bila je Jean Adair.

---

image

Marilyn u filmu ‘Muškarci više vole plavuše‘

AFP
---

U hotelima se prijavljivala kao Zelda Zonk, a u psihijatrijsku kliniku kao Faye Miller. Promijenila je 11 udomiteljskih obitelji nakon što je njezina majka Gladys smještena u psihijatrijsku ustanovu, a gotovo godinu dana je provela i u sirotištu u Los Angelesu. Kad joj je bilo 16 godina, udala se 1942. za prvog supruga, 21-godišnjeg Jamesa Doughertyja koje je bio njezin susjed i policajac u Los Angelesu. Brak je potrajao do 1946. godine, raspao se nakon što je Marilyn započela s poslom modela, Dougherty je o svom životu s Marilyn 1997. objavio knjigu "To Norma Jeane with Love", a njegova druga žena mu je zabranila da pogleda bilo koji film u kojemu je Marilyn glumila.

Spontani pobačaji

Drugi suprug bio joj je slavni bejzbolaš Joe DiMaggio za kojeg se udala 1954. godine, on je stupio na scenu nakon što je Marilyn već postala slavna. Upoznali su se kad je njoj bilo 25, a njemu 37 godina, vjenčali su se u gradskoj vijećnici u San Franciscu, a brak je potrajao samo devet mjeseci Za svog trećeg i posljednjeg muža, pisca Arthura Millera udala se 1956. godine. Upoznali su se ranih 50-ih godina, ali nisu postali par dok se oboje nisu razveli od tadašnjih bračnih partnera.

---

image

Scena iz filma ‘Autobusna stanic‘ iz 1956. godine

AFP
---

Marilyn je tijekom njihovog braka bila trudna barem tri puta, ali je svaka trudnoća završila spontanim pobačajem. Razveli su se 1961. godine, a između tri braka Marilyn je imala još nekoliko veza sa slavnim muškarcima, među njima su bili Elia Kazan, Charlie ‘Cass‘ Chaplin Jr., Milton Berle, Marlon Brando, Frank Sinatra, a prema glasinama njezini su ljubavnici bili i predsjednik John F. Kennedy i njegov brat Robert F. Kennedy, ali to nikad nije službeno potvrđeno.

---

image

Kultna scena iz filma ‘Sedam godina vjernosti‘

AFP
---

U vrijeme prije smrti Marilyn je navodno planirala ponovno se udati za Joea DiMaggija. Nakon što se njihov brak raspao, DiMaggio je išao na terapiju, prestao je piti alkohol i proširio je svoje interese izvan bejzbola. Na pogrebu je ležala u otvorenom kovčegu, bila je odjevena u jabuka zelenu Pucci haljinu i imala je platinastu periku jer joj je tijekom obdukcije dijelom obrijana glava. Tijekom 20 godina nakon Marilynine smrti, Joe je organizirao da se tri puta tjedno na njenu kriptu donose ruže.

Na aukciji predmeta iz njenog vlasništva 1999. godine, glumičin bijeli piano je kupila glazbena zvijezda Mariah Carey za 662.500 dolara, a predviđalo se kako bi piano mogao postići cijenu od deset do 15 tisuća dolara. Instrument je kupila Marilynina majka i prodala ga nakon što je doživjela živčani slom, ali ga je Marilyn pronašla i otkupila, te zadržala do kraja života.

---

image
AFP
---

Iste godine kad i piano, na aukciji je prodana njena slavna bež Jean Louis haljina ukrašena umjetnim dijamantima, u kojoj je pjevala "Sretan rođendan" predsjedniku Johnu F. Kennedyju. Haljina je prodana za 1,26 milijuna dolara, što je u to vrijeme bila rekordna cijena za neki odjevni predmet. Prije nekoliko godina je ponovno ponuđena na aukciji i prodana za 4,8 milijuna dolara, a premda je sada muzejski primjerak, na Met Gala priredbi prošle godine u njoj se pojavila reality zvijezda Kim Kardashian nakon što je drastično smršavila kako bi se uspjela uvući u nju.

Marilyn je bila poklonica joge, učiteljica joj je bila Indra Devi, švedsko-ruska zvijezda Bollywooda, koja je također podučavala Gretu Garbo i Gloriju Swanson. Marilynina intervencija omogućila je prvi značajan angažman Elli Fitzgerald u noćnom klubu u Los Angelesu. Glumica je menadžere kluba nagovorila da angažiraju pjevačicu obećavši da će tjedan dana sjediti u prvom redu. Premda je smatrana glupom plavušom kakve je glumila u nizu filmova, Marilyn je bila daleko od toga. Bila je tek druga žena koja je osnovala vlastitu produkcijsku tvrtku, prva je bila Mary Pickford.

---

image

Marilyn u komediji ‘Neki to vole vruće‘

AFP
---

Pisci su je voljeli. Jean-Paul Sartre je želio da glumi histeričnu pacijenticu u filmu o Freudu za koji je bio napisao prvu skicu scenarija. Bila je i prvi izbor Trumana Capotea za ulogu Holly Golightly u "Doručku kod Tiffanyja" u kojoj je sjajna bila Audrey Hepburn.

Marilynina smrt je proglašena "vjerojatnim samoubojstvom", ali toksikološki testovi obavljeni su samo na njezinoj jetri. Kad je zamjenik patologa Thomas Noguchi pokušao dobiti njezine druge organe za testiranje, rečeno mu je da su uništeni. Mnogi njezini prijatelji bili su uvjereni da je Marilyn ubijena, a glavni sumnjivci bili su braća Kennedy, Robert i John s kojima je imala afere, potom mafijaš Sam Giancana, FBI i CIA, kao i njezin psihijatar Ralph Greenson.

Robert Kennedy je tog 4. kolovoza 1962. bio u Los Angelesu. Dva desetljeća kasnije Marilynina domaćica Eunice Murray prvi put je kazala kako je Robert posjetio Marilyn u večernjim satima na dan njezine smrti i svađali su se tom prilikom. No, pouzdanost tih i mnogih drugih tvrdnji koje je Eunice iznijela uvijek su dočekivane s dozom sumnje, ali do danas se oko Marilynine smrti vrte brojne teorije urote...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 61. GODINA OD SMRTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => 61. GODINA OD SMRTI 2 0 9722 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-03 12:20:27 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-05 06:10:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-05 06:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Marilyn Monroe bila je siroče, prvi put se udala sa 16 godina. Smatrana je glupom plavušom, ali to nipošto nije bila [metakey] => Marilyn Monroe, JOHN F KENNEDY, Jackie Kennedy Onassis [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25382087.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25381977.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25381979.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25382003.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25382018.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25382080.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25382081.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25382082.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25382083.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25382084.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25382085.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25382086.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","PROFIMEDIA","PROFIMEDIA","PROFIMEDIA","PROFIMEDIA","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marilyn Monroe<\/p>","

Marilyn Monroe u ljeto 1954. godine<\/p>","","

Marilyn i njezin drugi suprug, bejzbola\u0161 Joe DiMaggio<\/p>","

Arthur Miller i Marilyn Monroe<\/p>","

Marilyn u filmu \u2018Mu\u0161karci vi\u0161e vole plavu\u0161e\u2018<\/p>","

Scena iz filma \u2018Autobusna stanic\u2018 iz 1956. godine<\/p>","

Kultna scena iz filma \u2018Sedam godina vjernosti\u2018<\/p>","","","","

Marilyn u komediji \u2018Neki to vole vru\u0107e\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1258","hd_25382087_1920.jpg":"1920x1080","k_25382087_1280.jpg":"1280x1280","k_25382087_1024.jpg":"1024x1024","k_25382087_640.jpg":"640x640","k_25382087_480.jpg":"480x480","k_25382087_340.jpg":"340x340","k_25382087_220.jpg":"220x220","o_25382087_1280.jpg":"1280x838","o_25382087_1024.jpg":"1024x670","o_25382087_640.jpg":"640x419","o_25382087_480.jpg":"480x314","o_25382087_340.jpg":"340x222","o_25382087_220.jpg":"220x144","h_25382087_1280.jpg":"1280x854","h_25382087_1024.jpg":"1024x683","h_25382087_640.jpg":"640x427","h_25382087_480.jpg":"480x320","h_25382087_340.jpg":"340x227","h_25382087_220.jpg":"220x147","pp_25382087_1280.jpg":"1280x1628","pp_25382087_1024.jpg":"1024x1303","pp_25382087_640.jpg":"640x814","pp_25382087_480.jpg":"480x611","pp_25382087_340.jpg":"340x432","pp_25382087_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1286","hd_25381977_1920.jpg":"1920x1080","k_25381977_1280.jpg":"1280x1280","k_25381977_1024.jpg":"1024x1024","k_25381977_640.jpg":"640x640","k_25381977_480.jpg":"480x480","k_25381977_340.jpg":"340x340","k_25381977_220.jpg":"220x220","o_25381977_1280.jpg":"1280x857","o_25381977_1024.jpg":"1024x685","o_25381977_640.jpg":"640x428","o_25381977_480.jpg":"480x321","o_25381977_340.jpg":"340x227","o_25381977_220.jpg":"220x147","h_25381977_1280.jpg":"1280x854","h_25381977_1024.jpg":"1024x683","h_25381977_640.jpg":"640x427","h_25381977_480.jpg":"480x320","h_25381977_340.jpg":"340x227","h_25381977_220.jpg":"220x147","pp_25381977_1280.jpg":"1280x1628","pp_25381977_1024.jpg":"1024x1303","pp_25381977_640.jpg":"640x814","pp_25381977_480.jpg":"480x611","pp_25381977_340.jpg":"340x432","pp_25381977_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1826x2674","hd_25381979_1920.jpg":"1920x1080","k_25381979_1280.jpg":"1280x1280","k_25381979_1024.jpg":"1024x1024","k_25381979_640.jpg":"640x640","k_25381979_480.jpg":"480x480","k_25381979_340.jpg":"340x340","k_25381979_220.jpg":"220x220","o_25381979_1280.jpg":"1280x1874","o_25381979_1024.jpg":"1024x1499","o_25381979_640.jpg":"640x937","o_25381979_480.jpg":"480x702","o_25381979_340.jpg":"340x497","o_25381979_220.jpg":"220x322","h_25381979_1280.jpg":"1280x854","h_25381979_1024.jpg":"1024x683","h_25381979_640.jpg":"640x427","h_25381979_480.jpg":"480x320","h_25381979_340.jpg":"340x227","h_25381979_220.jpg":"220x147","pp_25381979_1280.jpg":"1280x1628","pp_25381979_1024.jpg":"1024x1303","pp_25381979_640.jpg":"640x814","pp_25381979_480.jpg":"480x611","pp_25381979_340.jpg":"340x432","pp_25381979_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1501","hd_25382003_1920.jpg":"1920x1080","k_25382003_1280.jpg":"1280x1280","k_25382003_1024.jpg":"1024x1024","k_25382003_640.jpg":"640x640","k_25382003_480.jpg":"480x480","k_25382003_340.jpg":"340x340","k_25382003_220.jpg":"220x220","o_25382003_1280.jpg":"1280x1000","o_25382003_1024.jpg":"1024x800","o_25382003_640.jpg":"640x500","o_25382003_480.jpg":"480x375","o_25382003_340.jpg":"340x265","o_25382003_220.jpg":"220x171","h_25382003_1280.jpg":"1280x854","h_25382003_1024.jpg":"1024x683","h_25382003_640.jpg":"640x427","h_25382003_480.jpg":"480x320","h_25382003_340.jpg":"340x227","h_25382003_220.jpg":"220x147","pp_25382003_1280.jpg":"1280x1628","pp_25382003_1024.jpg":"1024x1303","pp_25382003_640.jpg":"640x814","pp_25382003_480.jpg":"480x611","pp_25382003_340.jpg":"340x432","pp_25382003_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2481","hd_25382018_1920.jpg":"1920x1080","k_25382018_1280.jpg":"1280x1280","k_25382018_1024.jpg":"1024x1024","k_25382018_640.jpg":"640x640","k_25382018_480.jpg":"480x480","k_25382018_340.jpg":"340x340","k_25382018_220.jpg":"220x220","o_25382018_1280.jpg":"1280x1654","o_25382018_1024.jpg":"1024x1323","o_25382018_640.jpg":"640x827","o_25382018_480.jpg":"480x620","o_25382018_340.jpg":"340x439","o_25382018_220.jpg":"220x284","h_25382018_1280.jpg":"1280x854","h_25382018_1024.jpg":"1024x683","h_25382018_640.jpg":"640x427","h_25382018_480.jpg":"480x320","h_25382018_340.jpg":"340x227","h_25382018_220.jpg":"220x147","pp_25382018_1280.jpg":"1280x1628","pp_25382018_1024.jpg":"1024x1303","pp_25382018_640.jpg":"640x814","pp_25382018_480.jpg":"480x611","pp_25382018_340.jpg":"340x432","pp_25382018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2959","hd_25382080_1920.jpg":"1920x1080","k_25382080_1280.jpg":"1280x1280","k_25382080_1024.jpg":"1024x1024","k_25382080_640.jpg":"640x640","k_25382080_480.jpg":"480x480","k_25382080_340.jpg":"340x340","k_25382080_220.jpg":"220x220","o_25382080_1280.jpg":"1280x1972","o_25382080_1024.jpg":"1024x1578","o_25382080_640.jpg":"640x986","o_25382080_480.jpg":"480x739","o_25382080_340.jpg":"340x523","o_25382080_220.jpg":"220x339","h_25382080_1280.jpg":"1280x854","h_25382080_1024.jpg":"1024x683","h_25382080_640.jpg":"640x427","h_25382080_480.jpg":"480x320","h_25382080_340.jpg":"340x227","h_25382080_220.jpg":"220x147","pp_25382080_1280.jpg":"1280x1628","pp_25382080_1024.jpg":"1024x1303","pp_25382080_640.jpg":"640x814","pp_25382080_480.jpg":"480x611","pp_25382080_340.jpg":"340x432","pp_25382080_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2643","hd_25382081_1920.jpg":"1920x1080","k_25382081_1280.jpg":"1280x1280","k_25382081_1024.jpg":"1024x1024","k_25382081_640.jpg":"640x640","k_25382081_480.jpg":"480x480","k_25382081_340.jpg":"340x340","k_25382081_220.jpg":"220x220","o_25382081_1280.jpg":"1280x1762","o_25382081_1024.jpg":"1024x1409","o_25382081_640.jpg":"640x881","o_25382081_480.jpg":"480x660","o_25382081_340.jpg":"340x468","o_25382081_220.jpg":"220x302","h_25382081_1280.jpg":"1280x854","h_25382081_1024.jpg":"1024x683","h_25382081_640.jpg":"640x427","h_25382081_480.jpg":"480x320","h_25382081_340.jpg":"340x227","h_25382081_220.jpg":"220x147","pp_25382081_1280.jpg":"1280x1628","pp_25382081_1024.jpg":"1024x1303","pp_25382081_640.jpg":"640x814","pp_25382081_480.jpg":"480x611","pp_25382081_340.jpg":"340x432","pp_25382081_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2326","hd_25382082_1920.jpg":"1920x1080","k_25382082_1280.jpg":"1280x1280","k_25382082_1024.jpg":"1024x1024","k_25382082_640.jpg":"640x640","k_25382082_480.jpg":"480x480","k_25382082_340.jpg":"340x340","k_25382082_220.jpg":"220x220","o_25382082_1280.jpg":"1280x1550","o_25382082_1024.jpg":"1024x1240","o_25382082_640.jpg":"640x775","o_25382082_480.jpg":"480x581","o_25382082_340.jpg":"340x411","o_25382082_220.jpg":"220x266","h_25382082_1280.jpg":"1280x854","h_25382082_1024.jpg":"1024x683","h_25382082_640.jpg":"640x427","h_25382082_480.jpg":"480x320","h_25382082_340.jpg":"340x227","h_25382082_220.jpg":"220x147","pp_25382082_1280.jpg":"1280x1628","pp_25382082_1024.jpg":"1024x1303","pp_25382082_640.jpg":"640x814","pp_25382082_480.jpg":"480x611","pp_25382082_340.jpg":"340x432","pp_25382082_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3014","hd_25382083_1920.jpg":"1920x1080","k_25382083_1280.jpg":"1280x1280","k_25382083_1024.jpg":"1024x1024","k_25382083_640.jpg":"640x640","k_25382083_480.jpg":"480x480","k_25382083_340.jpg":"340x340","k_25382083_220.jpg":"220x220","o_25382083_1280.jpg":"1280x2009","o_25382083_1024.jpg":"1024x1607","o_25382083_640.jpg":"640x1004","o_25382083_480.jpg":"480x753","o_25382083_340.jpg":"340x533","o_25382083_220.jpg":"220x345","h_25382083_1280.jpg":"1280x854","h_25382083_1024.jpg":"1024x683","h_25382083_640.jpg":"640x427","h_25382083_480.jpg":"480x320","h_25382083_340.jpg":"340x227","h_25382083_220.jpg":"220x147","pp_25382083_1280.jpg":"1280x1628","pp_25382083_1024.jpg":"1024x1303","pp_25382083_640.jpg":"640x814","pp_25382083_480.jpg":"480x611","pp_25382083_340.jpg":"340x432","pp_25382083_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2374","hd_25382084_1920.jpg":"1920x1080","k_25382084_1280.jpg":"1280x1280","k_25382084_1024.jpg":"1024x1024","k_25382084_640.jpg":"640x640","k_25382084_480.jpg":"480x480","k_25382084_340.jpg":"340x340","k_25382084_220.jpg":"220x220","o_25382084_1280.jpg":"1280x1582","o_25382084_1024.jpg":"1024x1266","o_25382084_640.jpg":"640x791","o_25382084_480.jpg":"480x593","o_25382084_340.jpg":"340x420","o_25382084_220.jpg":"220x272","h_25382084_1280.jpg":"1280x854","h_25382084_1024.jpg":"1024x683","h_25382084_640.jpg":"640x427","h_25382084_480.jpg":"480x320","h_25382084_340.jpg":"340x227","h_25382084_220.jpg":"220x147","pp_25382084_1280.jpg":"1280x1628","pp_25382084_1024.jpg":"1024x1303","pp_25382084_640.jpg":"640x814","pp_25382084_480.jpg":"480x611","pp_25382084_340.jpg":"340x432","pp_25382084_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2867","hd_25382085_1920.jpg":"1920x1080","k_25382085_1280.jpg":"1280x1280","k_25382085_1024.jpg":"1024x1024","k_25382085_640.jpg":"640x640","k_25382085_480.jpg":"480x480","k_25382085_340.jpg":"340x340","k_25382085_220.jpg":"220x220","o_25382085_1280.jpg":"1280x1911","o_25382085_1024.jpg":"1024x1529","o_25382085_640.jpg":"640x955","o_25382085_480.jpg":"480x716","o_25382085_340.jpg":"340x507","o_25382085_220.jpg":"220x328","h_25382085_1280.jpg":"1280x854","h_25382085_1024.jpg":"1024x683","h_25382085_640.jpg":"640x427","h_25382085_480.jpg":"480x320","h_25382085_340.jpg":"340x227","h_25382085_220.jpg":"220x147","pp_25382085_1280.jpg":"1280x1628","pp_25382085_1024.jpg":"1024x1303","pp_25382085_640.jpg":"640x814","pp_25382085_480.jpg":"480x611","pp_25382085_340.jpg":"340x432","pp_25382085_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25382086_1920.jpg":"1920x1080","k_25382086_1280.jpg":"1280x1280","k_25382086_1024.jpg":"1024x1024","k_25382086_640.jpg":"640x640","k_25382086_480.jpg":"480x480","k_25382086_340.jpg":"340x340","k_25382086_220.jpg":"220x220","o_25382086_1280.jpg":"1280x1920","o_25382086_1024.jpg":"1024x1536","o_25382086_640.jpg":"640x960","o_25382086_480.jpg":"480x720","o_25382086_340.jpg":"340x510","o_25382086_220.jpg":"220x330","h_25382086_1280.jpg":"1280x854","h_25382086_1024.jpg":"1024x683","h_25382086_640.jpg":"640x427","h_25382086_480.jpg":"480x320","h_25382086_340.jpg":"340x227","h_25382086_220.jpg":"220x147","pp_25382086_1280.jpg":"1280x1628","pp_25382086_1024.jpg":"1024x1303","pp_25382086_640.jpg":"640x814","pp_25382086_480.jpg":"480x611","pp_25382086_340.jpg":"340x432","pp_25382086_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6108692 Threads: 90 Questions: 1104638056 Slow queries: 0 Opens: 204112 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.830 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9895855 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/marilyn-monroe-bila-je-siroce-prvi-put-se-udala-sa-16-godina-smatrana-je-glupom-plavusom-ali-to-niposto-nije-bila-1312426 [printLink] => /mozaik/panorama/marilyn-monroe-bila-je-siroce-prvi-put-se-udala-sa-16-godina-smatrana-je-glupom-plavusom-ali-to-niposto-nije-bila-1312426?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376049 [name] => Marilyn Monroe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marilyn-monroe [link] => /tag/marilyn-monroe ) [1] => stdClass Object ( [id] => 725548 [name] => JOHN F KENNEDY [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-04 18:14:59 [main_article_id] => 0 [alias] => john-f-kennedy-0 [link] => /tag/john-f-kennedy-0 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 620773 [name] => Jackie Kennedy Onassis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-19 19:45:19 [main_article_id] => 0 [alias] => jackie-kennedy-onassis [link] => /tag/jackie-kennedy-onassis ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 61. GODINA OD SMRTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Marilyn Monroe bila je siroče, prvi put se udala sa 16 godina. Smatrana je glupom plavušom, ali to nipošto nije bila [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382087.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Marilyn Monroe

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382087.jpg [title] =>

Marilyn Monroe

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25381977.jpg [title] =>

Marilyn Monroe u ljeto 1954. godine

PROFIMEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25381979.jpg [title] => PROFIMEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382003.jpg [title] =>

Marilyn i njezin drugi suprug, bejzbolaš Joe DiMaggio

PROFIMEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382018.jpg [title] =>

Arthur Miller i Marilyn Monroe

PROFIMEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382080.jpg [title] =>

Marilyn u filmu ‘Muškarci više vole plavuše‘

AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382081.jpg [title] =>

Scena iz filma ‘Autobusna stanic‘ iz 1956. godine

AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382082.jpg [title] =>

Kultna scena iz filma ‘Sedam godina vjernosti‘

AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382083.jpg [title] => AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382084.jpg [title] => AFP ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382085.jpg [title] => AFP ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382086.jpg [title] =>

Marilyn u komediji ‘Neki to vole vruće‘

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Američka prva dama Jackie Kennedy bila je šokirana kad je shvatila tko je na drugom kraju linije kad je podigla slušalicu nakon što je zazvonio telefon u njezinoj spavaćoj sobi u kući u Hyannis Portu u Massachusettsu. Bio je travanj 1962. godine, a Jackie je vrlo brzo prepoznala glas žene koja je nazvala, bila je to Marilyn Monroe, hollywoodska zvijezda za koju se sumnjalo da ima aferu s predsjednikom Johnom F. Kennedyjem.

U prvom trenutku Jackie je pomislila kako se radi o neslanoj šali, a pisac J. Randy Taraborrelli u nedavno objavljenoj knjizi "Jackie: Public, Private, Secret", nastaloj nakon 25 godina istraživanja brojnih dokumenata i razgovora, tvrdi kako je Marilyn pitala "Je li Jack kod kuće?". Jackie je odgovorila da nije ni pitala tko zove, a žena je rekla "Marilyn Monroe" i pitala je li to Jackie.

Kad je prva dama potvrdila, Marilyn ju je zamolila da prenese predsjedniku da je zvala. Kad je Jackie pitala o čemu je željela s njim razgovarati, glumica je odgovorila kako se ne radi ni o čemu posebnom, samo ga je željela pozdraviti.

---

image

Marilyn Monroe u ljeto 1954. godine

PROFIMEDIA
---

Šokirana Jackie rekla je da će prenijeti poruku i poklopila slušalicu. Kasnije je svojoj majci rekla kako je Marilynin glas bio tužan i imao neki "nezemaljski ton izgubljene djevojčice", što ju je uznemirilo, a uznemirujuća činjenica je bila i to što je Marilyn nazvala na privatni broj kojeg je izuzetno mali broj ljudi imao.

No Jackie nije bila tip koji će Marilyn reći "kako se usuđuješ ovdje nazvati", bila je ljubazna i okončala razgovor, ali je bila zbunjena i zapanjena zbog toga što je glumica uspjela doći do privatne linije, čak je mislila kako njezin polubrat Jamie Auchincloss, poznati šaljivdžija, zbija šale s njom, ali je on kasnije ustvrdio kako nikad nije imitirao Marilyn.

Šokantan poziv

Jackie zapravo nije znala kakvi su razmjeri afere njezinog muža s Marilyn, ali kad je saznala da će u svibnju glumica pjevati na proslavi Johnovog rođendana u Madison Square Gardenu u New Yorku, odlučila je da se ona tamo neće pojaviti. Premda su joj bliske osobe savjetovale da to učini i izdigne se iznad priča o suprugovoj aferi s Marilyn, koje će njezina odsutnost samo podgrijati, Jackie je čvrsto odlučila da neće biti na proslavi i umjesto toga je priredila obiteljsko okupljanje u iznajmljenoj ladanjskoj kući Glen Ora, nedaleko Middleburga u Virginia.

---

image

Marilyn i njezin drugi suprug, bejzbolaš Joe DiMaggio

PROFIMEDIA
---

Ona je s obitelji roštiljala dok je Marilyn pjevala "Sretan rođendan, gospodine predsjedniče" u kultnoj svjetlucavoj bež haljini Jeana Louisa u kojoj je izgledala kao da je gola. Jackie je nekoliko mjeseci kasnije primila još jedan šokantan telefonski poziv u Hyannis Portu, ali tada je nazvala njezina tajnica Letitia Baldridge da joj kaže kako je Marilyn umrla, vjerojatno od predoziranja. Premda se Taraborrellijeva knjiga bavi bivšom američkom prvom damom, sve informacije ili špekulacije vezane uz Marilyn Monroe i njezinu, po mnogima sumnjivu smrt, uvijek izazivaju veliku pozornost, pa je tako bilo i sada, uz 61. godišnjicu njezine smrti.

---

image
PROFIMEDIA
---

Ta je godišnjica, bila okrugla ili ne, mnogima uvijek prilika da se još jednom prisjete platinaste seksbombe čija je privlačnost bila neodoljiva kombinacija senzualnosti i nevinosti. Marilyn je preminula od predoziranja tabletama za spavanje tijekom noći sa 4. na 5. kolovoz 1962. godine pa različiti izvori navode jedan ili drugi datum kao dan smrti.

‘Mirni monstrum‘

Pronađena je mrtva u svom domu u četvrti Brentwood u Los Angelesu, a pronašao ju je njen psihijatar Ralph Greeson, ležala je gola potrbuške na krevetu, stiščući u jednoj ruci telefonsku slušalicu. Prazne bočice tableta kojima je pokušavala liječiti depresiju ležale su svuda po sobi. Ta je kuća, koju je Marilyn kupila nekoliko tjedana prije smrti za samo 75.000 dolara, prije nekoliko godina prodana za 7,25 milijuna dolara. U njoj je Marilyn nakon razvoda od Arthura Millera živjela sa svojom dugogodišnjom domaćicom Eunice Murray.

---

image
AFP
---

Taj se brak raspao nakon pet godina, Marilyn je pročitala Millerov dnevnik u kojem je napisao kako žali zbog njihovog sjedinjenja, sramio se zbog nje i strahovao kako će "ovisna, nepredvidiva" supruga ugrožavati njegovu kreativnost. Marilyn je Millera opisala kao "mirnog monstruma" i počela se kljukati tabletama, on se okrenuo drugoj ženi i razveli su se 1961. godine.

---

image

Arthur Miller i Marilyn Monroe

PROFIMEDIA
---

Cijeli svijet je poznaje i pamti kao Marilyn Monroe, ali to je ime službeno upisala tek u ožujku 1956. godine, kad je već bila zvijezda. Na njezinom rodnom listu je pisalo Norma Jeane Mortenson, krštena je kao Norma Jeane Baker, poslove modela radila je pod imenima Jean Norman i Mona Monroe, a prva ideja za glumački pseudonim bila je Jean Adair.

---

image

Marilyn u filmu ‘Muškarci više vole plavuše‘

AFP
---

U hotelima se prijavljivala kao Zelda Zonk, a u psihijatrijsku kliniku kao Faye Miller. Promijenila je 11 udomiteljskih obitelji nakon što je njezina majka Gladys smještena u psihijatrijsku ustanovu, a gotovo godinu dana je provela i u sirotištu u Los Angelesu. Kad joj je bilo 16 godina, udala se 1942. za prvog supruga, 21-godišnjeg Jamesa Doughertyja koje je bio njezin susjed i policajac u Los Angelesu. Brak je potrajao do 1946. godine, raspao se nakon što je Marilyn započela s poslom modela, Dougherty je o svom životu s Marilyn 1997. objavio knjigu "To Norma Jeane with Love", a njegova druga žena mu je zabranila da pogleda bilo koji film u kojemu je Marilyn glumila.

Spontani pobačaji

Drugi suprug bio joj je slavni bejzbolaš Joe DiMaggio za kojeg se udala 1954. godine, on je stupio na scenu nakon što je Marilyn već postala slavna. Upoznali su se kad je njoj bilo 25, a njemu 37 godina, vjenčali su se u gradskoj vijećnici u San Franciscu, a brak je potrajao samo devet mjeseci Za svog trećeg i posljednjeg muža, pisca Arthura Millera udala se 1956. godine. Upoznali su se ranih 50-ih godina, ali nisu postali par dok se oboje nisu razveli od tadašnjih bračnih partnera.

---

image

Scena iz filma ‘Autobusna stanic‘ iz 1956. godine

AFP
---

Marilyn je tijekom njihovog braka bila trudna barem tri puta, ali je svaka trudnoća završila spontanim pobačajem. Razveli su se 1961. godine, a između tri braka Marilyn je imala još nekoliko veza sa slavnim muškarcima, među njima su bili Elia Kazan, Charlie ‘Cass‘ Chaplin Jr., Milton Berle, Marlon Brando, Frank Sinatra, a prema glasinama njezini su ljubavnici bili i predsjednik John F. Kennedy i njegov brat Robert F. Kennedy, ali to nikad nije službeno potvrđeno.

---

image

Kultna scena iz filma ‘Sedam godina vjernosti‘

AFP
---

U vrijeme prije smrti Marilyn je navodno planirala ponovno se udati za Joea DiMaggija. Nakon što se njihov brak raspao, DiMaggio je išao na terapiju, prestao je piti alkohol i proširio je svoje interese izvan bejzbola. Na pogrebu je ležala u otvorenom kovčegu, bila je odjevena u jabuka zelenu Pucci haljinu i imala je platinastu periku jer joj je tijekom obdukcije dijelom obrijana glava. Tijekom 20 godina nakon Marilynine smrti, Joe je organizirao da se tri puta tjedno na njenu kriptu donose ruže.

Na aukciji predmeta iz njenog vlasništva 1999. godine, glumičin bijeli piano je kupila glazbena zvijezda Mariah Carey za 662.500 dolara, a predviđalo se kako bi piano mogao postići cijenu od deset do 15 tisuća dolara. Instrument je kupila Marilynina majka i prodala ga nakon što je doživjela živčani slom, ali ga je Marilyn pronašla i otkupila, te zadržala do kraja života.

---

image
AFP
---

Iste godine kad i piano, na aukciji je prodana njena slavna bež Jean Louis haljina ukrašena umjetnim dijamantima, u kojoj je pjevala "Sretan rođendan" predsjedniku Johnu F. Kennedyju. Haljina je prodana za 1,26 milijuna dolara, što je u to vrijeme bila rekordna cijena za neki odjevni predmet. Prije nekoliko godina je ponovno ponuđena na aukciji i prodana za 4,8 milijuna dolara, a premda je sada muzejski primjerak, na Met Gala priredbi prošle godine u njoj se pojavila reality zvijezda Kim Kardashian nakon što je drastično smršavila kako bi se uspjela uvući u nju.

Marilyn je bila poklonica joge, učiteljica joj je bila Indra Devi, švedsko-ruska zvijezda Bollywooda, koja je također podučavala Gretu Garbo i Gloriju Swanson. Marilynina intervencija omogućila je prvi značajan angažman Elli Fitzgerald u noćnom klubu u Los Angelesu. Glumica je menadžere kluba nagovorila da angažiraju pjevačicu obećavši da će tjedan dana sjediti u prvom redu. Premda je smatrana glupom plavušom kakve je glumila u nizu filmova, Marilyn je bila daleko od toga. Bila je tek druga žena koja je osnovala vlastitu produkcijsku tvrtku, prva je bila Mary Pickford.

---

image

Marilyn u komediji ‘Neki to vole vruće‘

AFP
---

Pisci su je voljeli. Jean-Paul Sartre je želio da glumi histeričnu pacijenticu u filmu o Freudu za koji je bio napisao prvu skicu scenarija. Bila je i prvi izbor Trumana Capotea za ulogu Holly Golightly u "Doručku kod Tiffanyja" u kojoj je sjajna bila Audrey Hepburn.

Marilynina smrt je proglašena "vjerojatnim samoubojstvom", ali toksikološki testovi obavljeni su samo na njezinoj jetri. Kad je zamjenik patologa Thomas Noguchi pokušao dobiti njezine druge organe za testiranje, rečeno mu je da su uništeni. Mnogi njezini prijatelji bili su uvjereni da je Marilyn ubijena, a glavni sumnjivci bili su braća Kennedy, Robert i John s kojima je imala afere, potom mafijaš Sam Giancana, FBI i CIA, kao i njezin psihijatar Ralph Greenson.

Robert Kennedy je tog 4. kolovoza 1962. bio u Los Angelesu. Dva desetljeća kasnije Marilynina domaćica Eunice Murray prvi put je kazala kako je Robert posjetio Marilyn u večernjim satima na dan njezine smrti i svađali su se tom prilikom. No, pouzdanost tih i mnogih drugih tvrdnji koje je Eunice iznijela uvijek su dočekivane s dozom sumnje, ali do danas se oko Marilynine smrti vrte brojne teorije urote...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP PROFIMEDIA PROFIMEDIA PROFIMEDIA PROFIMEDIA AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP

Marilyn Monroe

PROFIMEDIA

Marilyn Monroe u ljeto 1954. godine

PROFIMEDIA

Marilyn i njezin drugi suprug, bejzbolaš Joe DiMaggio

PROFIMEDIA

Arthur Miller i Marilyn Monroe

AFP

Marilyn u filmu ‘Muškarci više vole plavuše‘

AFP

Scena iz filma ‘Autobusna stanic‘ iz 1956. godine

AFP

Kultna scena iz filma ‘Sedam godina vjernosti‘

AFP
AFP
AFP
AFP

Marilyn u komediji ‘Neki to vole vruće‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/marilyn-monroe-bila-je-siroce-prvi-put-se-udala-sa-16-godina-smatrana-je-glupom-plavusom-ali-to-niposto-nije-bila-1312426 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=23e023a837b87549658374fe296039c95ee0cc85 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Marilyn+Monroe+bila+je+siro%C4%8De%2C+prvi+put+se+udala+sa+16+godina.+Smatrana+je+glupom+plavu%C5%A1om%2C+ali+to+nipo%C5%A1to+nije+bila&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fmarilyn-monroe-bila-je-siroce-prvi-put-se-udala-sa-16-godina-smatrana-je-glupom-plavusom-ali-to-niposto-nije-bila-1312426 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fmarilyn-monroe-bila-je-siroce-prvi-put-se-udala-sa-16-godina-smatrana-je-glupom-plavusom-ali-to-niposto-nije-bila-1312426 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 61. GODINA OD SMRTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Panorama61. GODINA OD SMRTI

Marilyn Monroe bila je siroče, prvi put se udala sa 16 godina. Smatrana je glupom plavušom, ali to nipošto nije bila

Piše Marija Čović
5. kolovoza 2023. - 08:10

Američka prva dama Jackie Kennedy bila je šokirana kad je shvatila tko je na drugom kraju linije kad je podigla slušalicu nakon što je zazvonio telefon u njezinoj spavaćoj sobi u kući u Hyannis Portu u Massachusettsu. Bio je travanj 1962. godine, a Jackie je vrlo brzo prepoznala glas žene koja je nazvala, bila je to Marilyn Monroe, hollywoodska zvijezda za koju se sumnjalo da ima aferu s predsjednikom Johnom F. Kennedyjem.

U prvom trenutku Jackie je pomislila kako se radi o neslanoj šali, a pisac J. Randy Taraborrelli u nedavno objavljenoj knjizi "Jackie: Public, Private, Secret", nastaloj nakon 25 godina istraživanja brojnih dokumenata i razgovora, tvrdi kako je Marilyn pitala "Je li Jack kod kuće?". Jackie je odgovorila da nije ni pitala tko zove, a žena je rekla "Marilyn Monro...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 18:56