stdClass Object ( [id] => 1260680 [title] => Nekad su ga zvali New Yorkom Mediterana. Sada je prazan, napušten, sablastan. Ušli smo u zabranjeni grad - Famagustu [alias] => nekad-su-ga-zvali-new-yorkom-mediterana-sada-je-prazan-napusten-sablastan-usli-smo-u-zabranjeni-grad-famagustu [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tijekom zimskih mjeseci mnogi Hrvati bježe u toplije krajeve. I dok su nezaobilazne destinacije azijske i afričke zemlje, posljednjih je godina još jedna postala pravi hit.

Radi se o Cipru, do kojeg je prvi izravni let iz Zagreba, u trajanju od dva i pol sata kompanijom Ryanair, poletio početkom prosinca 2021. Zahvaljujući jeftinim avionskim kartama, ali i tome da se otok može pohvaliti s oko 340 sunčanih dana u godini, sve više naših građana leti tamo.

Od turske invazije 1974. godine Cipar je podijeljen na međunarodno priznati južni dio, u kojem žive Grci i koji je dio Europske unije, te manji sjeverni dio, gdje se nalaze Turci (samoproglašena Turska Republika Sjeverni Cipar). Glavni grad Nikozija jedini je podijeljeni glavni grad na svijetu, pa tako možete popiti kavu u grčkom dijelu i prošetati se do granice u centru te otići na ručak u turski dio.

Turistima atrakcija, ali ne i stanovnicima Cipra, jer dva naroda gotovo 50 godina dijele čelična ograda, jesu promatračnice i "plave kacige" UN-a. Koga god na Cipru pitali vjeruje li u ponovno ujedinjenje i bi li grčki i turski Ciprani trebali živjeti zajedno, odgovor je uvijek isti: nitko više to ne može zamisliti.

---

image

Famagusta na Cipru - grad duhova

Vinko Paić
---

Sve je počelo s ljetom spomenute 1974., kada su grčki nacionalisti izveli puč želeći čitav otok pripojiti Grčkoj, što je spriječila turska vojska. Zauzela je sjeverni dio otoka i potjerala desetke tisuća grčkih Ciprana iz njihovih domova.

Famagusta, čije ime znači grad skriven u pijesku, jedan je od gradova koji je nekad bio mediteranski raj, a danas ga zovu "gradom duhova". Sedamdesetih godina prošlog stoljeća sa svojom četvrti Varosha ovo je bila jedna od najpopularnijih svjetskih destinacija bogatih i slavnih. Grad koji nikad ne spava, New York Mediterana, epiteti su koji su krasili Famagustu. Vrijednost zemljišta na kojem je izgrađena Varosha procjenjuje se na 100 milijardi dolara.

U gradu je bilo oko tri tisuće luksuznih prodavaonica, autosalona Toyote i Alfa Romea, 99 zabavnih centara, 25 muzeja, 24 kina, 15 kazališta, 21 banka i dva sportska kompleksa.

Richard Burton, Elizabeth Taylor, Paul Newman i Brigitte Bardot samo su neke od zvijezde koje su u Famagustu dolazile uživati u zlatnom pijesku i tirkiznome moru te glamuroznim hotelima i restoranima. Zanimljivo je kako se za najbolji smještaj znalo čekati i po nekoliko godina. A onda je te nesretne 74. preko noći sve stalo.

Kada su Turci preuzeli kontrolu nad Famagustom, okružili su grad ogradom i službeno zabranili ljudima da se vrate i ondje žive. Procjenuje se da je oko 40 tisuća njih zauvijek protjerano, bez mogućnosti povratka. Umjesto da Famagustu opljačkaju i sravne sa zemljom, kako to obično biva u ratovima, odlučili su je sačuvati onakvom kakvom su je zatekli. U potpunosti su ogradili naselje i proglasili ga zabranjenom zonom.

Od toga trenutka tamo žive jedino UN-ovi mirovni pregovarači koji patroliraju s oružjem, a kad vidite urušene, napuštene zgrade, imate dojam kao da ste se našli na setu nekog apokaliptičnog hollywoodskog filma. Rezolucija UN-a 1984. zabranila je bilo kakvo miješanje iz drugih zemalja i izjavila da sukob moraju riješiti samo zaraćene strane koje su napustile svoje domove.

Još donedavno ulaz u Famagustu bio je strogo zabranjen, jednako kao i fotografiranje. Oni koji bi kriomice ušli u ovaj grad duhova riskirali su da se otamo više nikad ne vrate jer je vojska imala, i još uvijek ima, dozvolu za pucanje.

Prognani stanovnici i dalje pišu pjesme u spomen na neka prošla vremena u znak protesta protiv svoga nepravednog izbjeglištva i pričvršćuju ih na bodljikavu žicu. U više od četiri desetljeća nije bilo gotovo nikakvog kretanja unutar ratnih ruševina.

A onda se sve promijenilo prije tri godine, kad je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odlučio otvoriti Famagustu za turiste. Anna Marangou, poznata arheologinja i povjesničarka umjetnosti, s obitelji je pobjegla u natikačama, kupaćem kostimu i majici 14. kolovoza 1974., kad je Ankara pokrenula drugu fazu "mirovne operacije" u vojnome manevru kojim su Turci okupirali 37 posto otoka.

Pila je sokove na trijemu vile iz koje su ona i rodbina pobjegli. Iako im je bilo rečeno da će se vratiti za samo nekoliko sati, Anna povratak još nije dočekala. Kad je Erdogan izrazio želju da uživa u pikniku u dijelu Famaguste koji je nekad bio odijeljen ogradom, ona mu je u emotivnom videu poručila da to nije njegova domovina, nego da ona pripada grčkim Cipranima koji su je nastanjivali.

---

image

Već gotovo pola stoljeća ovaj je grad - netaknut

Vinko Paić/
---

Turski predsjednik je najavio da će izvršiti utjecaj na grčke Ciprane da se vrate kućama, a više od 300 osoba podnijelo je zahtjev za povratom nekretnina, što bi Tursku moglo koštati milijarde.

– Varosha je otvorena kako bi se potkopali temelji mirovnih pregovora. To je turska vlada izmislila uz ovdašnji režim i mislim da je to urađeno kako bi nas se pridobilo da živimo pod vlastima turskog Cipra i da se potakne razdor – tvrdi političar Simos Ioannou.

A kako Famagusta sada izgleda, imao sam se prilike uvjeriti iz prve ruke kada sam nedavno posjetio Cipar. Čim prijeđete tursku granicu (do grada voze jedino taksiji) osjetite golemu promjenu jer prilazi samom gradu i okolna sela nisu nimalo glamurozna kao u grčkom dijelu otoka.

Vrijeme ovdje uistinu kao da je stalo. Prije nego što uđete u četvrt Varosha u samoj Famagusti morate proći policijsku kontrolu, a ulaz se ne naplaćuje. Možete se kretati samo posebno označenim stazama koje su ograđene trakama.

---

image

Auto salon Toyote. Nema više prodaje

Vinko Paić/
---

Dašak prividnog života odaju jedino dva pokretna kioska, jedan u nekad glavnoj ulici, a drugi na plaži, koji nude kolače i sokove. U napuštene objekte je i dalje zabranjen ulaz, a prizori su pomalo jezivi i dok koračate ulicama Famaguste ne možete a da ne razmišljate o sudbinama nesretnih ljudi koji su ovdje nekad živjeli.

Stanovi u zgradama obraslima nabujalom vegetacijom i nakon gotovo 50 godina puni su namještaja i odjeće, stolovi su postavljeni za večeru, a u prodavaonicama je roba iz 1974. godine. Golemi hoteli i velebne kuće propadaju naočigled posjetitelja. Neke od njih se polako urušavaju, dok su druge prekrile palme i paprat.

"Grad duhova" i dalje je sablastan i zamrznut u prostoru i vremenu.

---

Povratna karta pedesetak eura

Cipar je inače i najtopliji otok Sredozemlja (zimi se dnevne temperature kreću oko 20 stupnjeva, kolika je i temperatura mora), a kad se u obzir uzme da irska niskotarifna kompanija Rynair povratne karte iz Zagreba do Paphosa prodaje već za 50-ak eura te da let u jednom pravcu bez presjedanja traje oko dva i pol sata, onda ni ne čudi tolika pomama Hrvata za Ciprom, odakle je rodom preminuli glazbenik George Michael.

---

---

Pripazite na roaming

Euro je službena valuta u južnom dijelu otoka koji drže Grci i kamo ide najveći dio turista pa se ne morate brinuti oko mobilnih troškova, jer iako ste u roamingu, možete telefonirati i slati poruke kao da se nalazite u Hrvatskoj. Ipak, ako idete u turski dio, gdje se nalazi Famagusta, pripazite i isključite mobilne podatke da se ne šokirate kad vidite račun za mobitel idućeg mjeseca.

---

---

Hrana i plaže za 10

Osim ukusne hrane, uglavnom mesnih i ribljih jela s povrćem, i raznih umaka, pravi mamac za posjetitelje Cipra svakako su prekrasne plaže i kristalno plavo more.

---

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CIPAR IZ DVA DIJELA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CIPAR IZ DVA DIJELA 2 0 6583 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-29 14:31:32 [created_by] => 3225 [created_by_alias] => VInko Paić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-30 14:00:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-01-30 14:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6642 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nekad su ga zvali New Yorkom Mediterana. Sada je prazan, napušten, sablastan. Ušli smo u zabranjeni grad - Famagustu [metakey] => Famagusta, Cipar, Napušteni grad, turska okupacija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/29\/24200447.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/29\/24200406.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/29\/24200407.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/29\/24200408.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/29\/24200409.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/29\/24200410.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/29\/24200411.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/29\/24200412.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/29\/24200413.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/29\/24200414.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vinko Pai\u0107\/","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107\/","Vinko Pai\u0107\/","Vinko Pai\u0107\/","Vinko Pai\u0107\/","Vinko Pai\u0107\/","Vinko Pai\u0107\/","Vinko Pai\u0107\/","Vinko Pai\u0107\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Grad je za posjetitelje otvoren tek prije tri godine<\/p>","

Famagusta na Cipru - grad duhova<\/p>","

Ve\u0107 gotovo pola stolje\u0107a ovaj je grad - netaknut<\/p>","

Auto salon Toyote. Nema vi\u0161e prodaje<\/p>","

Objekti se polako ali sigurno uru\u0161avaju<\/p>","

Za najbolji smje\u0161taj ovdje se znalo \u010dekati i po nekoliko godina. Sve do 1974.godine<\/p>","

Famagusta na Cipru<\/p>","

Famagusta na Cipru - pla\u017ee su i dalje nestvarno lijepe<\/p>","

Turci su mjesto odlu\u010dili sa\u010duvati onakvim kakvim su ga zatekli<\/p>","

\u010cim prije\u0111ete tursku granicu, osjetite golemu promjenu jer prilazi samom gradu i okolna sela nisu nimalo glamurozni kao u gr\u010dkom dijelu otoka<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_24200447_1920.jpg":"1920x1080","k_24200447_1280.jpg":"1280x1280","k_24200447_1024.jpg":"1024x1024","k_24200447_640.jpg":"640x640","k_24200447_480.jpg":"480x480","k_24200447_340.jpg":"340x340","k_24200447_220.jpg":"220x220","o_24200447_1280.jpg":"1280x960","o_24200447_1024.jpg":"1024x768","o_24200447_640.jpg":"640x480","o_24200447_480.jpg":"480x360","o_24200447_340.jpg":"340x255","o_24200447_220.jpg":"220x165","h_24200447_1280.jpg":"1280x854","h_24200447_1024.jpg":"1024x683","h_24200447_640.jpg":"640x427","h_24200447_480.jpg":"480x320","h_24200447_340.jpg":"340x227","h_24200447_220.jpg":"220x147","pp_24200447_1280.jpg":"1280x1628","pp_24200447_1024.jpg":"1024x1303","pp_24200447_640.jpg":"640x814","pp_24200447_480.jpg":"480x611","pp_24200447_340.jpg":"340x432","pp_24200447_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24200406_1920.jpg":"1920x1080","k_24200406_1280.jpg":"1280x1280","k_24200406_1024.jpg":"1024x1024","k_24200406_640.jpg":"640x640","k_24200406_480.jpg":"480x480","k_24200406_340.jpg":"340x340","k_24200406_220.jpg":"220x220","o_24200406_1280.jpg":"1280x1706","o_24200406_1024.jpg":"1024x1365","o_24200406_640.jpg":"640x853","o_24200406_480.jpg":"480x640","o_24200406_340.jpg":"340x453","o_24200406_220.jpg":"220x293","h_24200406_1280.jpg":"1280x854","h_24200406_1024.jpg":"1024x683","h_24200406_640.jpg":"640x427","h_24200406_480.jpg":"480x320","h_24200406_340.jpg":"340x227","h_24200406_220.jpg":"220x147","pp_24200406_1280.jpg":"1280x1628","pp_24200406_1024.jpg":"1024x1303","pp_24200406_640.jpg":"640x814","pp_24200406_480.jpg":"480x611","pp_24200406_340.jpg":"340x432","pp_24200406_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24200407_1920.jpg":"1920x1080","k_24200407_1280.jpg":"1280x1280","k_24200407_1024.jpg":"1024x1024","k_24200407_640.jpg":"640x640","k_24200407_480.jpg":"480x480","k_24200407_340.jpg":"340x340","k_24200407_220.jpg":"220x220","o_24200407_1280.jpg":"1280x960","o_24200407_1024.jpg":"1024x768","o_24200407_640.jpg":"640x480","o_24200407_480.jpg":"480x360","o_24200407_340.jpg":"340x255","o_24200407_220.jpg":"220x165","h_24200407_1280.jpg":"1280x854","h_24200407_1024.jpg":"1024x683","h_24200407_640.jpg":"640x427","h_24200407_480.jpg":"480x320","h_24200407_340.jpg":"340x227","h_24200407_220.jpg":"220x147","pp_24200407_1280.jpg":"1280x1628","pp_24200407_1024.jpg":"1024x1303","pp_24200407_640.jpg":"640x814","pp_24200407_480.jpg":"480x611","pp_24200407_340.jpg":"340x432","pp_24200407_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24200408_1920.jpg":"1920x1080","k_24200408_1280.jpg":"1280x1280","k_24200408_1024.jpg":"1024x1024","k_24200408_640.jpg":"640x640","k_24200408_480.jpg":"480x480","k_24200408_340.jpg":"340x340","k_24200408_220.jpg":"220x220","o_24200408_1280.jpg":"1280x1706","o_24200408_1024.jpg":"1024x1365","o_24200408_640.jpg":"640x853","o_24200408_480.jpg":"480x640","o_24200408_340.jpg":"340x453","o_24200408_220.jpg":"220x293","h_24200408_1280.jpg":"1280x854","h_24200408_1024.jpg":"1024x683","h_24200408_640.jpg":"640x427","h_24200408_480.jpg":"480x320","h_24200408_340.jpg":"340x227","h_24200408_220.jpg":"220x147","pp_24200408_1280.jpg":"1280x1628","pp_24200408_1024.jpg":"1024x1303","pp_24200408_640.jpg":"640x814","pp_24200408_480.jpg":"480x611","pp_24200408_340.jpg":"340x432","pp_24200408_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24200409_1920.jpg":"1920x1080","k_24200409_1280.jpg":"1280x1280","k_24200409_1024.jpg":"1024x1024","k_24200409_640.jpg":"640x640","k_24200409_480.jpg":"480x480","k_24200409_340.jpg":"340x340","k_24200409_220.jpg":"220x220","o_24200409_1280.jpg":"1280x960","o_24200409_1024.jpg":"1024x768","o_24200409_640.jpg":"640x480","o_24200409_480.jpg":"480x360","o_24200409_340.jpg":"340x255","o_24200409_220.jpg":"220x165","h_24200409_1280.jpg":"1280x854","h_24200409_1024.jpg":"1024x683","h_24200409_640.jpg":"640x427","h_24200409_480.jpg":"480x320","h_24200409_340.jpg":"340x227","h_24200409_220.jpg":"220x147","pp_24200409_1280.jpg":"1280x1628","pp_24200409_1024.jpg":"1024x1303","pp_24200409_640.jpg":"640x814","pp_24200409_480.jpg":"480x611","pp_24200409_340.jpg":"340x432","pp_24200409_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24200410_1920.jpg":"1920x1080","k_24200410_1280.jpg":"1280x1280","k_24200410_1024.jpg":"1024x1024","k_24200410_640.jpg":"640x640","k_24200410_480.jpg":"480x480","k_24200410_340.jpg":"340x340","k_24200410_220.jpg":"220x220","o_24200410_1280.jpg":"1280x960","o_24200410_1024.jpg":"1024x768","o_24200410_640.jpg":"640x480","o_24200410_480.jpg":"480x360","o_24200410_340.jpg":"340x255","o_24200410_220.jpg":"220x165","h_24200410_1280.jpg":"1280x854","h_24200410_1024.jpg":"1024x683","h_24200410_640.jpg":"640x427","h_24200410_480.jpg":"480x320","h_24200410_340.jpg":"340x227","h_24200410_220.jpg":"220x147","pp_24200410_1280.jpg":"1280x1628","pp_24200410_1024.jpg":"1024x1303","pp_24200410_640.jpg":"640x814","pp_24200410_480.jpg":"480x611","pp_24200410_340.jpg":"340x432","pp_24200410_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24200411_1920.jpg":"1920x1080","k_24200411_1280.jpg":"1280x1280","k_24200411_1024.jpg":"1024x1024","k_24200411_640.jpg":"640x640","k_24200411_480.jpg":"480x480","k_24200411_340.jpg":"340x340","k_24200411_220.jpg":"220x220","o_24200411_1280.jpg":"1280x1706","o_24200411_1024.jpg":"1024x1365","o_24200411_640.jpg":"640x853","o_24200411_480.jpg":"480x640","o_24200411_340.jpg":"340x453","o_24200411_220.jpg":"220x293","h_24200411_1280.jpg":"1280x854","h_24200411_1024.jpg":"1024x683","h_24200411_640.jpg":"640x427","h_24200411_480.jpg":"480x320","h_24200411_340.jpg":"340x227","h_24200411_220.jpg":"220x147","pp_24200411_1280.jpg":"1280x1628","pp_24200411_1024.jpg":"1024x1303","pp_24200411_640.jpg":"640x814","pp_24200411_480.jpg":"480x611","pp_24200411_340.jpg":"340x432","pp_24200411_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24200412_1920.jpg":"1920x1080","k_24200412_1280.jpg":"1280x1280","k_24200412_1024.jpg":"1024x1024","k_24200412_640.jpg":"640x640","k_24200412_480.jpg":"480x480","k_24200412_340.jpg":"340x340","k_24200412_220.jpg":"220x220","o_24200412_1280.jpg":"1280x960","o_24200412_1024.jpg":"1024x768","o_24200412_640.jpg":"640x480","o_24200412_480.jpg":"480x360","o_24200412_340.jpg":"340x255","o_24200412_220.jpg":"220x165","h_24200412_1280.jpg":"1280x854","h_24200412_1024.jpg":"1024x683","h_24200412_640.jpg":"640x427","h_24200412_480.jpg":"480x320","h_24200412_340.jpg":"340x227","h_24200412_220.jpg":"220x147","pp_24200412_1280.jpg":"1280x1628","pp_24200412_1024.jpg":"1024x1303","pp_24200412_640.jpg":"640x814","pp_24200412_480.jpg":"480x611","pp_24200412_340.jpg":"340x432","pp_24200412_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24200413_1920.jpg":"1920x1080","k_24200413_1280.jpg":"1280x1280","k_24200413_1024.jpg":"1024x1024","k_24200413_640.jpg":"640x640","k_24200413_480.jpg":"480x480","k_24200413_340.jpg":"340x340","k_24200413_220.jpg":"220x220","o_24200413_1280.jpg":"1280x960","o_24200413_1024.jpg":"1024x768","o_24200413_640.jpg":"640x480","o_24200413_480.jpg":"480x360","o_24200413_340.jpg":"340x255","o_24200413_220.jpg":"220x165","h_24200413_1280.jpg":"1280x854","h_24200413_1024.jpg":"1024x683","h_24200413_640.jpg":"640x427","h_24200413_480.jpg":"480x320","h_24200413_340.jpg":"340x227","h_24200413_220.jpg":"220x147","pp_24200413_1280.jpg":"1280x1628","pp_24200413_1024.jpg":"1024x1303","pp_24200413_640.jpg":"640x814","pp_24200413_480.jpg":"480x611","pp_24200413_340.jpg":"340x432","pp_24200413_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24200414_1920.jpg":"1920x1080","k_24200414_1280.jpg":"1280x1280","k_24200414_1024.jpg":"1024x1024","k_24200414_640.jpg":"640x640","k_24200414_480.jpg":"480x480","k_24200414_340.jpg":"340x340","k_24200414_220.jpg":"220x220","o_24200414_1280.jpg":"1280x960","o_24200414_1024.jpg":"1024x768","o_24200414_640.jpg":"640x480","o_24200414_480.jpg":"480x360","o_24200414_340.jpg":"340x255","o_24200414_220.jpg":"220x165","h_24200414_1280.jpg":"1280x854","h_24200414_1024.jpg":"1024x683","h_24200414_640.jpg":"640x427","h_24200414_480.jpg":"480x320","h_24200414_340.jpg":"340x227","h_24200414_220.jpg":"220x147","pp_24200414_1280.jpg":"1280x1628","pp_24200414_1024.jpg":"1024x1303","pp_24200414_640.jpg":"640x814","pp_24200414_480.jpg":"480x611","pp_24200414_340.jpg":"340x432","pp_24200414_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7541872 Threads: 3 Questions: 1542711132 Slow queries: 4694835 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110989999 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 59 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/panorama/nekad-su-ga-zvali-new-yorkom-mediterana-sada-je-prazan-napusten-sablastan-usli-smo-u-zabranjeni-grad-famagustu-1260680 [printLink] => /mozaik/panorama/nekad-su-ga-zvali-new-yorkom-mediterana-sada-je-prazan-napusten-sablastan-usli-smo-u-zabranjeni-grad-famagustu-1260680?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 704520 [name] => Famagusta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-30 15:02:24 [main_article_id] => 0 [alias] => famagusta [link] => /tag/famagusta ) [1] => stdClass Object ( [id] => 459780 [name] => Cipar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cipar [link] => /tag/cipar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 704521 [name] => Napušteni grad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-30 15:02:24 [main_article_id] => 0 [alias] => napusteni-grad [link] => /tag/napusteni-grad ) [3] => stdClass Object ( [id] => 621525 [name] => turska okupacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-27 13:48:56 [main_article_id] => 0 [alias] => turska-okupacija [link] => /tag/turska-okupacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CIPAR IZ DVA DIJELA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nekad su ga zvali New Yorkom Mediterana. Sada je prazan, napušten, sablastan. Ušli smo u zabranjeni grad - Famagustu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3225 [name] => Vinko Paić [username] => vinko-pai [email] => vinko-pai@sd.hr [password] => $2y$10$SknZe4UBTTiUIG6JL3R9z.dOzVdZvDxtCiEFcNkz0/F30t1p8Oo7u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-paic-3225 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1743 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/5dd410bdfa2fba0b946f11b0784bd5df?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/29/24200447.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vinko Paić/ [mainImageDesc] =>

Grad je za posjetitelje otvoren tek prije tri godine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/29/24200447.jpg [title] =>

Grad je za posjetitelje otvoren tek prije tri godine

Vinko Paić/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/29/24200406.jpg [title] =>

Famagusta na Cipru - grad duhova

Vinko Paić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/29/24200407.jpg [title] =>

Već gotovo pola stoljeća ovaj je grad - netaknut

Vinko Paić/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/29/24200408.jpg [title] =>

Auto salon Toyote. Nema više prodaje

Vinko Paić/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/29/24200409.jpg [title] =>

Objekti se polako ali sigurno urušavaju

Vinko Paić/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/29/24200410.jpg [title] =>

Za najbolji smještaj ovdje se znalo čekati i po nekoliko godina. Sve do 1974.godine

Vinko Paić/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/29/24200411.jpg [title] =>

Famagusta na Cipru

Vinko Paić/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/29/24200412.jpg [title] =>

Famagusta na Cipru - plaže su i dalje nestvarno lijepe

Vinko Paić/ ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/29/24200413.jpg [title] =>

Turci su mjesto odlučili sačuvati onakvim kakvim su ga zatekli

Vinko Paić/ ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/29/24200414.jpg [title] =>

Čim prijeđete tursku granicu, osjetite golemu promjenu jer prilazi samom gradu i okolna sela nisu nimalo glamurozni kao u grčkom dijelu otoka

Vinko Paić/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tijekom zimskih mjeseci mnogi Hrvati bježe u toplije krajeve. I dok su nezaobilazne destinacije azijske i afričke zemlje, posljednjih je godina još jedna postala pravi hit.

Radi se o Cipru, do kojeg je prvi izravni let iz Zagreba, u trajanju od dva i pol sata kompanijom Ryanair, poletio početkom prosinca 2021. Zahvaljujući jeftinim avionskim kartama, ali i tome da se otok može pohvaliti s oko 340 sunčanih dana u godini, sve više naših građana leti tamo.

Od turske invazije 1974. godine Cipar je podijeljen na međunarodno priznati južni dio, u kojem žive Grci i koji je dio Europske unije, te manji sjeverni dio, gdje se nalaze Turci (samoproglašena Turska Republika Sjeverni Cipar). Glavni grad Nikozija jedini je podijeljeni glavni grad na svijetu, pa tako možete popiti kavu u grčkom dijelu i prošetati se do granice u centru te otići na ručak u turski dio.

Turistima atrakcija, ali ne i stanovnicima Cipra, jer dva naroda gotovo 50 godina dijele čelična ograda, jesu promatračnice i "plave kacige" UN-a. Koga god na Cipru pitali vjeruje li u ponovno ujedinjenje i bi li grčki i turski Ciprani trebali živjeti zajedno, odgovor je uvijek isti: nitko više to ne može zamisliti.

---

image

Famagusta na Cipru - grad duhova

Vinko Paić
---

Sve je počelo s ljetom spomenute 1974., kada su grčki nacionalisti izveli puč želeći čitav otok pripojiti Grčkoj, što je spriječila turska vojska. Zauzela je sjeverni dio otoka i potjerala desetke tisuća grčkih Ciprana iz njihovih domova.

Famagusta, čije ime znači grad skriven u pijesku, jedan je od gradova koji je nekad bio mediteranski raj, a danas ga zovu "gradom duhova". Sedamdesetih godina prošlog stoljeća sa svojom četvrti Varosha ovo je bila jedna od najpopularnijih svjetskih destinacija bogatih i slavnih. Grad koji nikad ne spava, New York Mediterana, epiteti su koji su krasili Famagustu. Vrijednost zemljišta na kojem je izgrađena Varosha procjenjuje se na 100 milijardi dolara.

U gradu je bilo oko tri tisuće luksuznih prodavaonica, autosalona Toyote i Alfa Romea, 99 zabavnih centara, 25 muzeja, 24 kina, 15 kazališta, 21 banka i dva sportska kompleksa.

Richard Burton, Elizabeth Taylor, Paul Newman i Brigitte Bardot samo su neke od zvijezde koje su u Famagustu dolazile uživati u zlatnom pijesku i tirkiznome moru te glamuroznim hotelima i restoranima. Zanimljivo je kako se za najbolji smještaj znalo čekati i po nekoliko godina. A onda je te nesretne 74. preko noći sve stalo.

Kada su Turci preuzeli kontrolu nad Famagustom, okružili su grad ogradom i službeno zabranili ljudima da se vrate i ondje žive. Procjenuje se da je oko 40 tisuća njih zauvijek protjerano, bez mogućnosti povratka. Umjesto da Famagustu opljačkaju i sravne sa zemljom, kako to obično biva u ratovima, odlučili su je sačuvati onakvom kakvom su je zatekli. U potpunosti su ogradili naselje i proglasili ga zabranjenom zonom.

Od toga trenutka tamo žive jedino UN-ovi mirovni pregovarači koji patroliraju s oružjem, a kad vidite urušene, napuštene zgrade, imate dojam kao da ste se našli na setu nekog apokaliptičnog hollywoodskog filma. Rezolucija UN-a 1984. zabranila je bilo kakvo miješanje iz drugih zemalja i izjavila da sukob moraju riješiti samo zaraćene strane koje su napustile svoje domove.

Još donedavno ulaz u Famagustu bio je strogo zabranjen, jednako kao i fotografiranje. Oni koji bi kriomice ušli u ovaj grad duhova riskirali su da se otamo više nikad ne vrate jer je vojska imala, i još uvijek ima, dozvolu za pucanje.

Prognani stanovnici i dalje pišu pjesme u spomen na neka prošla vremena u znak protesta protiv svoga nepravednog izbjeglištva i pričvršćuju ih na bodljikavu žicu. U više od četiri desetljeća nije bilo gotovo nikakvog kretanja unutar ratnih ruševina.

A onda se sve promijenilo prije tri godine, kad je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odlučio otvoriti Famagustu za turiste. Anna Marangou, poznata arheologinja i povjesničarka umjetnosti, s obitelji je pobjegla u natikačama, kupaćem kostimu i majici 14. kolovoza 1974., kad je Ankara pokrenula drugu fazu "mirovne operacije" u vojnome manevru kojim su Turci okupirali 37 posto otoka.

Pila je sokove na trijemu vile iz koje su ona i rodbina pobjegli. Iako im je bilo rečeno da će se vratiti za samo nekoliko sati, Anna povratak još nije dočekala. Kad je Erdogan izrazio želju da uživa u pikniku u dijelu Famaguste koji je nekad bio odijeljen ogradom, ona mu je u emotivnom videu poručila da to nije njegova domovina, nego da ona pripada grčkim Cipranima koji su je nastanjivali.

---

image

Već gotovo pola stoljeća ovaj je grad - netaknut

Vinko Paić/
---

Turski predsjednik je najavio da će izvršiti utjecaj na grčke Ciprane da se vrate kućama, a više od 300 osoba podnijelo je zahtjev za povratom nekretnina, što bi Tursku moglo koštati milijarde.

– Varosha je otvorena kako bi se potkopali temelji mirovnih pregovora. To je turska vlada izmislila uz ovdašnji režim i mislim da je to urađeno kako bi nas se pridobilo da živimo pod vlastima turskog Cipra i da se potakne razdor – tvrdi političar Simos Ioannou.

A kako Famagusta sada izgleda, imao sam se prilike uvjeriti iz prve ruke kada sam nedavno posjetio Cipar. Čim prijeđete tursku granicu (do grada voze jedino taksiji) osjetite golemu promjenu jer prilazi samom gradu i okolna sela nisu nimalo glamurozna kao u grčkom dijelu otoka.

Vrijeme ovdje uistinu kao da je stalo. Prije nego što uđete u četvrt Varosha u samoj Famagusti morate proći policijsku kontrolu, a ulaz se ne naplaćuje. Možete se kretati samo posebno označenim stazama koje su ograđene trakama.

---

image

Auto salon Toyote. Nema više prodaje

Vinko Paić/
---

Dašak prividnog života odaju jedino dva pokretna kioska, jedan u nekad glavnoj ulici, a drugi na plaži, koji nude kolače i sokove. U napuštene objekte je i dalje zabranjen ulaz, a prizori su pomalo jezivi i dok koračate ulicama Famaguste ne možete a da ne razmišljate o sudbinama nesretnih ljudi koji su ovdje nekad živjeli.

Stanovi u zgradama obraslima nabujalom vegetacijom i nakon gotovo 50 godina puni su namještaja i odjeće, stolovi su postavljeni za večeru, a u prodavaonicama je roba iz 1974. godine. Golemi hoteli i velebne kuće propadaju naočigled posjetitelja. Neke od njih se polako urušavaju, dok su druge prekrile palme i paprat.

"Grad duhova" i dalje je sablastan i zamrznut u prostoru i vremenu.

---

Povratna karta pedesetak eura

Cipar je inače i najtopliji otok Sredozemlja (zimi se dnevne temperature kreću oko 20 stupnjeva, kolika je i temperatura mora), a kad se u obzir uzme da irska niskotarifna kompanija Rynair povratne karte iz Zagreba do Paphosa prodaje već za 50-ak eura te da let u jednom pravcu bez presjedanja traje oko dva i pol sata, onda ni ne čudi tolika pomama Hrvata za Ciprom, odakle je rodom preminuli glazbenik George Michael.

---

---

Pripazite na roaming

Euro je službena valuta u južnom dijelu otoka koji drže Grci i kamo ide najveći dio turista pa se ne morate brinuti oko mobilnih troškova, jer iako ste u roamingu, možete telefonirati i slati poruke kao da se nalazite u Hrvatskoj. Ipak, ako idete u turski dio, gdje se nalazi Famagusta, pripazite i isključite mobilne podatke da se ne šokirate kad vidite račun za mobitel idućeg mjeseca.

---

---

Hrana i plaže za 10

Osim ukusne hrane, uglavnom mesnih i ribljih jela s povrćem, i raznih umaka, pravi mamac za posjetitelje Cipra svakako su prekrasne plaže i kristalno plavo more.

---

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vinko Paić/ Vinko Paić Vinko Paić/ Vinko Paić/ Vinko Paić/ Vinko Paić/ Vinko Paić/ Vinko Paić/ Vinko Paić/ Vinko Paić/
Vinko Paić/

Grad je za posjetitelje otvoren tek prije tri godine

Vinko Paić

Famagusta na Cipru - grad duhova

Vinko Paić/

Već gotovo pola stoljeća ovaj je grad - netaknut

Vinko Paić/

Auto salon Toyote. Nema više prodaje

Vinko Paić/

Objekti se polako ali sigurno urušavaju

Vinko Paić/

Za najbolji smještaj ovdje se znalo čekati i po nekoliko godina. Sve do 1974.godine

Vinko Paić/

Famagusta na Cipru

Vinko Paić/

Famagusta na Cipru - plaže su i dalje nestvarno lijepe

Vinko Paić/

Turci su mjesto odlučili sačuvati onakvim kakvim su ga zatekli

Vinko Paić/

Čim prijeđete tursku granicu, osjetite golemu promjenu jer prilazi samom gradu i okolna sela nisu nimalo glamurozni kao u grčkom dijelu otoka

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/nekad-su-ga-zvali-new-yorkom-mediterana-sada-je-prazan-napusten-sablastan-usli-smo-u-zabranjeni-grad-famagustu-1260680 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b4b962f9e1705a8130607108729487a82d1eb529 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nekad+su+ga+zvali+New+Yorkom+Mediterana.+Sada+je+prazan%2C+napu%C5%A1ten%2C+sablastan.+U%C5%A1li+smo+u+zabranjeni+grad+-+Famagustu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnekad-su-ga-zvali-new-yorkom-mediterana-sada-je-prazan-napusten-sablastan-usli-smo-u-zabranjeni-grad-famagustu-1260680 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnekad-su-ga-zvali-new-yorkom-mediterana-sada-je-prazan-napusten-sablastan-usli-smo-u-zabranjeni-grad-famagustu-1260680 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CIPAR IZ DVA DIJELA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaCIPAR IZ DVA DIJELA

Nekad su ga zvali New Yorkom Mediterana. Sada je prazan, napušten, sablastan. Ušli smo u zabranjeni grad - Famagustu

Piše VInko Paić
30. siječnja 2023. - 15:00

Tijekom zimskih mjeseci mnogi Hrvati bježe u toplije krajeve. I dok su nezaobilazne destinacije azijske i afričke zemlje, posljednjih je godina još jedna postala pravi hit.

Radi se o Cipru, do kojeg je prvi izravni let iz Zagreba, u trajanju od dva i pol sata kompanijom Ryanair, poletio početkom prosinca 2021. Zahvaljujući jeftinim avionskim kartama, ali i tome da se otok može pohvaliti s oko 340 sunčanih dana u godini, sve više naših građana leti tamo.

Od turske invazije 1974. godine Cipar je podijeljen na međunarodno priznati južni dio, u kojem žive Grci i koji je dio Europske unije, te manji sjeverni dio, gdje se nalaze Turci (samoproglašena Turska Republika Sjeverni Cipar). Glavni grad Nikozija jedini je podijeljeni glavni grad na svijetu, pa tako možete popiti kavu u grčkom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 16:13