StoryEditorOCM
PanoramaOD 1. LISTOPADA

Novi Zeland drastično povećao cijenu vize i turističke pristojbe; dosadašnjih 35 dolara nije im bila dovoljno visoko

Piše Ž. S.
4. rujna 2024. - 14:15

Novi Zeland je popularno turističko odredište koje svake godine posjeti oko pet milijuna gostiju. Međutim, Novozelanđani su se s povećanjem broja turista istovremeno suočili sa njihovim negativnim utjecajem na okoliš i prirodne ljepote. Stoga su još u srpnju 2019. uveli turističku pristojbu u visini od 35 tamošnjih dolara, što odgovara vrijednosti od 20 eura.

Zaključivši da ta naknada nije dovoljna za učinkovito očuvanje okoliša, Novi Zeland je najavio kako će od 1. listopada 2024. značajno povisiti turističku pristojbu nazvanu International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL). Ona će od toga dana za turiste iz najvećeg broja država koštati čak 56 eura (100 novozelandskih dolara). Poskupjeti će također i boravišne vize za one koje duže vrijeme žele ostati u državi.

- Turizam igra važnu ulogu u gospodarstvu Novog Zelanda, a broj stranih gostiju će se u idućem vremenskom periodu očekivano povećavati. Upravo zato smo povisili cijenu boravišnih pristojbi da bi mogli očuvati okoliš - kazao je tamošnji ministar turizma Matt Doocey.

S druge strane, iz nacionalne Tourism Industry udruge (TIA) smatraju kako će veći porez dovesti do smanjenja broja turista. - Po brojkama i dalje zaostajemo za drugim turističkim destinacijama i zbog toga smatram kako će ovo povećanje cijene pristojbi umanjiti našu konkurentnost u svijetu - kazala je izvršna direktorica TIA-e Rebecca Ingram.

Unatoč sve brojnijim posjetima, turizam Novog Zelanda se još nije financijski oporavio od zatvaranja svojih granica zbog Covid-19 pandemije. 

Novi Zeland je otočna država u jugozapadnom Tihom oceanu i nalazi se jugoistočno od Australije. Sastoji se od dva veća otoka, Sjevernog i Južnog, te većeg broja manjih otoka. Obuhvaća površinu od 268 680 km2 i ima nešto više od 4 milijuna stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 03:12