StoryEditorOCM
Panoramaoprezno s njima

Ove četiri namirnice morate pojesti istog dana, u suprotnom riskirate gadno trovanje; Za jednu sigurno niste znali

Piše MOZAIK SD
8. prosinca 2023. - 13:48

Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da bi se neka hrana mogla pokvariti nakon samo dan ili dva, čak i ako je kuhana.

Registrirana dijetetičarka Tracey Brigman rekla je: "Većina ostataka hrane trajat će tri ili četiri dana ako se ohlade unutar 2 sata i upakiraju u hermetički zatvorenu posudu. Međutim, postoje neki sastojci koji su skloniji razvoju bakterija i možda će ih trebati ranije konzumirati u velikim količinama ".

Primjeri bakterijskih, parazitskih i virusnih infekcija koje se prenose hranom uključuju salmonelu, toksoplazmu, listeriju i norovirus - kao i E.coli. Najčešći je norovirus, koji pogađa jednu od 15 osoba svake godine, iako sve infekcije mogu dovesti do ozbiljne bolesti, a neke čak mogu biti i smrtonosne, prenosi Klix

Tvrdo kuhana jaja

Nemojte guliti tvrdo kuhana jaja ako želite da traju duže od 24 sata. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), ljuske jaja djeluju kao zaštitni premaz koji odbija bakterije.

Kada se taj sloj ukloni, bakterije mogu brzo ući u pore jajeta i kontaminirati ga. Dokazano je da listerija napada tvrdo kuhana jaja koja su oguljena.

image
/Shutterstock

Godine 2019. CDC je istražio izbijanje listerije povezane s ovim jajima od koje je oboljelo najmanje osam ljudi u pet država.

Bakterija uzrokuje infekciju listeriozom. Ostale uobičajene namirnice povezane s njom su nepasterizirano mlijeko, meki sirevi, povrće i mesni proizvodi poput mesnih delikatesa.

Simptomi obično počinju jedan do četiri tjedna nakon izlaganja i uključuju glavobolju, zbunjenost, bolove u mišićima i groznicu.

Mljeveno meso

Dr. Brigman je rekla da zbog visoke razine vlažnosti mljevenog mesa postoji veća vjerojatnost da će privući bakterije dok se hladi.

"Bakterije s površine sirovog, mljevenog mesa i kobasica mogu se umiješati u proizvod tijekom procesa mljevenja. Zbog toga se mljeveno meso mora kuhati kako bi se ubile bakterije", rekla je.

Riža

Iako traje mjesecima na polici, kuhana riža izdrži samo oko jedan dan u hladnjaku prije nego što se pokvari.

To je zato što je sklona bakteriji Bacillus cereus koja stvara spore, a koja se obično nalazi u sirovoj i neprerađenoj hrani kao što su krumpir, grašak, grah i određeni začini.

Bakterije su posebno česte u riži ili drugim žitaricama koje su stajale na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku koji je pretopao, iako se ostaci riže također mogu čuvati na odgovarajućim temperaturama.

Simptomi bolesti Bacillus cereus uključuju povraćanje, proljev i grčeve u trbuhu. Stariji i bolesnici oslabljenog imuniteta najviše su izloženi riziku od infekcije bakterijom Bacillus cereus.

image
/Shutterstock

Piletina

Ako ste kupili piletinu i zaboravili na nju nekoliko dana, velike su šanse da se već pokvarila.

Prema USDA-i, sirova piletina može se držati u hladnjaku samo jedan do dva dana prije nego što se pokvari. Čak i nakon kuhanja, agencija preporuča da ga bacite nakon četiri dana.

Perad je posebno sklona salmoneli jer je manje gusta od crvenog mesa poput govedine, što olakšava bakterijama da uđu unutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 14:26