StoryEditor
PanoramaZa lakše planinarenje

Pokrenuta crowdfunding kampanja ‘Staze su ljudi!‘: cilj je napraviti mobilnu aplikaciju za Via Adriaticu sa svim bitnim informacijama

Piše Merien Ilić
13. svibnja 2021. - 17:06

Nakon pet godina entuzijastičnog razvoja Via Adriatice, ova lijepa priča dobiva novu dimenziju kroz crowdfunding kampanju "Staze su ljudi!".

Kako bi budućim hodačima olakšali planiranje i prelazak staze, u planu je izrada mobilne aplikacije Via Adriatica, koja će sadržavati sve bitne informacije o stazi, smještaju, GPS tragovima, kontaktima, nadmorskoj visini i dužini etapa, te informacije o prirodnim i kulturno-povijesnim znamenitostima područja kojima staza prolazi.

Aplikacija će, osim za "thru-hikere" i "section-hikere", znači za one koji stazu prelaze u cijelosti ili samo dijelom, po dionicama, biti korisna i planinarima te biciklistima na jednodnevnim i višednevnim izletima u područjima kojima prolazi Via Adriatica.

Ako još netko ne zna, Via Adriatica je prva hrvatska dugometražna pješačko-biciklistička staza, koja povezuje istarski rt Kamenjak s rtom Oštra na Prevlaci.

image
Via Adriatica, Gornja Podstrana
Osobni arhiv

Budi i ti dio aVAnture!

Staza duga 1100 kilometara prolazi kroz nacionalne parkove, strogi rezervat prirode, značajne krajobraze i cijeli niz drugih zaštićenih područja i kulturnih dobara. Dotiče riječne tokove te sve priobalne planine i planinske masive. Kao takva, novi je turističko-pustolovni koncept, koji su prepoznali planinari i zaljubljenici u prirodu iz Hrvatske i inozemstva. U 2020. godini pješačka staza dobila je svoju biciklističku inačicu Via Adriatica Bike.

Cijela ova priča do sada je funkcionirala isključivo na volonterskom entuzijazmu, a zbog sve većeg broja hodača i razvoja cijelog projekta, pokrenuta je crowdfunding kampanja kojom se žele prikupiti potrebna financijska sredstva za izradu sveobuhvatne mobilne aplikacije. Kampanja je pokrenuta na prvoj hrvatskoj crowdfunding platformi Croinvest, pod sloganom "Staze su ljudi! – Budi i ti dio aVAnture!", a trajat će 30 dana.

Prve donacije već su krenule, a donatori mogu birati između ponuđenih darova, male zahvale za njihovo sudjelovanje u ovoj priči koja nedvojbeno ima svoju budućnost, a sve je više najava iz Hrvatske i drugih zemalja za upoznavanjem ove 1100 kilometara duge staze prepune lijepih trenutaka, prizora i susreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2022 18:59