StoryEditorOCM
Panoramaposjeti me!

Prestanite hraniti dušu slikama tuđih putovanja na Instagramu: idilična vikend-destinacija vam je ravno ispred nosa

Piše Sara Šarić/Sponzorirani sadržaj
12. listopada 2024. - 08:00

Vrući i sparni dani su iza nas, a jesen na moru donosi još opušteniju atmosferu od bezbrižnog nam ljeta. Zamislite kako uživate na terasi kafića, upijajući tople zrake mediteranskog sunca, okruženi mirisima stoljetnih borova i šumom valova uz pokoji pozdrav galebova. Zašto ne iskoristiti ovu priliku i otputovati na mjesto gdje vas sunce nježno grije?

U svijetu u kojem nas svakodnevno bombardiraju fotografijama savršenih destinacija na Instagramu, lako je izgubiti iz vida pravu srž putovanja. Suvremeni život, vođen nametnutim trendovima i stalnim skrolanjem, udaljava nas od onoga što nas doista ispunjava – autentičnih doživljaja i dubljih emocija. Prečesto tražimo ljepotu na ekranu, zaboravljajući da je ona često nadohvat ruke, u našoj vlastitoj zemlji.

Zaboravite na instant fotografije i unaprijed režirane prizore! U redu je zaboraviti na notifikacije i isključiti mobitele. Vrijeme je da pustite mašti na volju, otvorite srce i prepustite se otkrivanju čarobnih kutaka koje ste možda zanemarili. Ljepota je tu, samo čekajući da je otkrijemo i doživimo svim svojim osjetilima.

Grad koji osvaja sva osjetila

Šibenik, jedan od najstarijih hrvatskih samorodnih gradova na Jadranu, je više od Instagram destinacije. Ovdje, daleko od blještavila filtera i unaprijed režiranih scena, sve osjetila dolaze do izražaja – u zvuku vjetra kroz uske kale, mirisu mora, okusu domaćih delicija, dodiru prošlosti koja prožima svaki kamen i običajima lokalaca. Šibenik je grad koji nas podsjeća da je pravi doživljaj putovanja onaj koji živimo u trenutku, kad odvratimo pogled s mobitela i prepustimo se čarima svijeta koji nas okružuje. Sve to čini ga savršenim za kratki bijeg od svakodnevice…

image
HTZ

– Neistraženi biser na Jadranu koji tek treba dobiti svojih pet minuta slave – opisuje nam kratko svoj rodni grad, Stipe Prgin. Krešimirov grad, smješten na obalama kristalno čistog mora, oduvijek je plijenio pažnju svojom bogatom poviješću, impresivnim arhitektonskim spomenicima i prirodnim ljepotama kojima nisu odoljeli ni čuveni holivudski producenti.

Tek treba doći trenutak kada će svijet u potpunosti otkriti ovaj skriveni dragulj, ali za one koji su odrasli unutar njegovih bedema, Šibenik već odavno ima posebno mjesto. To najbolje opisuju stihovi klape Šibenik ”U njemu san drugi, onaj pravi jesan”.

image
HTZ

Zvuk tradicije i igre

Svaki se dalmatinski grad, pa tako i ovaj, nakon ljetne vreve i sezone pune turista, vraća svojoj tradiciji i ritmu života. Jesen na moru ima svoje čari, a u Šibeniku je, malo je reći, idilična!

Dok šećete šibenskim ulicama, osjetit ćete puls grada kroz lokalne igre poput trešete i briškule, omiljenih među starim i mladim Šibenčanima. Povici "šije šete", stare igre koja spaja sreću i vještinu, i dan danas odzvanja s terasa dok se igrači prepiru oko broja prstiju. Taj specifični ritam igre savršeno oslikava opuštenu, ali živopisnu svakodnevicu i "šušur" u Šibeniku. 

– Stariji igrači prenose svoja znanja i strategije mlađima, a svaka partija je prilika za priču i smijeh. To je lijep podsjetnik na bogatu kulturnu baštinu – objašnjava nam naš Šibenčanin.

Po jutru se dan poznaje... Kao đir ili usputno između obaveza, kava se pije gdje god se nađe slobodno mjesto, ali ipak je nekako najslađa na rivi uz plavetnilo mora, posebno vikendom kad je lijepo vrijeme...

– Ne treba previše komplicirati nego sunčane cvike na glavu i pravac riva. Preko tjedna je "kvartovski đir" uz cestu gdje te i dalje svi mogu vidjeti – kaže nam uz smijeh. 

Posjeti me!

"Mirisi, zvukovi, prizori i okusi ovih mjesta ostavit će neizbrisiv trag u vašem sjećanju. Kampanja "Posjeti me", koju možete pratiti na društvenim mrežama i stranicama Hrvatske turističke zajednice, savršeno prenosi taj doživljaj kroz šest epizoda koje vas vode na putovanje kroz srca i duše nekih od najljepših, često zaboravljenih dijelova Hrvatske."

image
HTZ

Oživljeni povijesni trenuci

Bogata povijest Šibenika krije se iza svakog ugla. Svakim korakom oživljavaju se povijesni trenuci, a šetnja vas vodi kroz žile kucavice ovoga grada. Šibenik se može pohvaliti sa dva UNESCO spomenika svjetske kulturne baštine, katedralom sv. Jakova i Tvrđavom sv. Nikole. Čuvaju ga četiri gradske tvrđave s kopnene i morske strane koje su okružene nacionalnim parkovima Krka i Kornati, jedinstvenima na svijetu. Šibensku gradsku jezgru čine 24 crkve, 17 palača, šest samostana, muzeji, galerije, portali i mnogo specifičnih detalja i priča koje se mogu otkriti šetajući Šibenskim butama i kalama.

image
HTZ
image
HTZ

Ipak, čari Šibenika kriju se i u malim detaljima. Ono što gotovo svaki put turiste oduševi i ostavi bez riječi, kaže nam Stipe, jest replika prve električne lampe i činjenica da je Šibenik bio prvi grad na svijetu koji je dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Tako mali, ali značajni detalj još jednom potvrđuje koliko je Šibenik, iako ponekad u sjeni poznatijih destinacija, pionir na više polja.

– Oni turisti koju su imali priliku osjetiti kako Šibenik diše stopili su se sa gradom kao da dolaze dugi niz godina. Pokušavaju pratiti naše običaje i stil života, jedu lokalnu hranu u malenim konobama i odlaze na mjesta gdje se okuplja domaće stanovništvo. Sviđa im se iznimno poseban grad – kad treba miran i po potrebi užurban – ističe Prgin koji iza sebe ima bogato dugogodišnje iskustvo u turizmu i hotelijerstvu.

image
HTZ

Grad koji živi kulturu

U našem điru po gradu osjeti se šarm života u malom mediteranskom gradu. Grad diše sport gdje god se okrenete, a posebno je snažna energija zajedništva među mještanima. Ono čime se Šibenčani posebno ponose je narodna nošnja ovog kraja koja je vrijedna divljenja.

image
HTZ

Za vrijeme dana Grada i ostalih tradicionalnih događanja, muškarci s ponosom nose prepoznatljivu crvenu šibensku kapu, koja simbolizira njihov identitet, kao i Šibenski botun, koji je danas prepoznat kao originalni šibenski suvenir. Danas se može kupiti u obliku tradicionalnog nakita što Šibenčanke ponosno pokazuju.

Koliko god tražili, sličnu nošnju nećete naći ni u susjednim mjestima – svaka zajednica unosi vlastitu kreativnost i posebnost u svoje odijevanje, čineći ovu regiju jedinstvenom u očuvanju tradicije.

Poseban doživljaj je vidjeti staro šibensko kolo, tradicionalni ples stanovnika Šibenika. Osobito je zanimljiv način plesanja i držanje ruku u visini ramena koje se spuštaju i podižu u ritmu glazbe, poput vrlo laganih pokreta veslanja prema naprijed. Kao i svugdje u Dalmaciji, ništa ne prolazi bez "pisme". Na otocima ovoga kraja sačuvani su stari lirski napjevi koje su pjevale uglavnom žene u tradicionalnim baladama. U zaleđu su pak karakteristične glasne ojkalice. Cijeli ovaj kraj, osobito grad Šibenik, poznat je po muškim klapama

Šibenčani, osobito stanovnici gradskog naselja Dolac, poznati kao jedni od najboljih pjevača u Dalmaciji. Postoji čak i stih jedne stare balade koja govori o mjestima na obali i otocima Dalmacije koji kaže: "Ni pivača do Dolačanina..." 

image
HTZ

Okusi i mirisi Mediterana

Zvuk zvona simbola grada i pogled na "uru" podsjeća nas da je vrijeme za ručak i tradicionalne specijalitete koje osvajaju sva osjetila: od najfinijih jela ispod peke i mirise ribe sa žara, ukusnih buzare od rakova ili školjaka, brudeta pa do "marendaške ponude" i popularnog "finger food-a" – mirisa domaćeg pršuta, maslinovog ulja i vina koje se toči uz zdravice i druženja. Masline, sir i smokve koje se nude na trpezama savršeno nadopunjuju doživljaj autentične dalmatinske "kužine".

Šibenska gastro scena savršeno je stvorena za druženje i okupljanje, gdje se uz vrhunska jela razmjenjuju doživljaji, a svaka ćakula postaje još ugodnija. Saznajemo da je najbolje pronaći pravu malu zen oazu usred grada, izabrati popularne stare šibenske konobe gdje se gost stvarno osjeća kao kod kuće, zatvoriti oči i prepustiti se autentičnim okusima Mediterana...

image
HTZ

Najljepša pozornica Jadrana 

S istraživanjem destinacije najbolje je završiti na najstarijoj šibenskoj utvrdi s koje se pruža prekrasan pogled na grad, more i otoke! Danas Tvrđava. sv. Mihovila obogaćena je novim sadržajem te predstavlja jedinstvenu pozornicu na otvorenom, kao stvorenu za brojne kulturne manifestacije kojima Šibenik vrvi. Nezaboravno iskustvo na ovoj jedinstvenoj lokaciji prepoznali su i brojni svjetski glazbeni izvođači. 

– Velika većina tvrdi da su im koncerti na Mihovilu među najdražima u cijeloj karijeri i da nisu bili u ljepšem backstageu. Atmosferu je nemoguće opisati. Definitivno je trebate posjetititi, čak i dva puta – jednom po danu, a drugi put noću – ističe naš sugovornik.

U Šibenik se lako zaljubiti

– Premalo je riječi kojima se može opisati što se to sve može doživjeti u Šibeniku, gledajući kroz lokaciju, povijest, glazbu ili sport. Sadržaj sa društvenih mreža samo je mali dio onoga što gost može osjetiti u našem gradu. Ovakav grad zaslužuje biti prepoznat po svemu onome što može pružiti, ali vjerujem da zlatno vrijeme grada Šibenika tek dolazi – zaključio je.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i Hrvatske turističke zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 15:50