StoryEditorOCM
PanoramaMONSTRUOZNI ZLOČIN

Priča o Gisele Pelicot šokirala je svijet, a sad je postala simbol hrabrosti: ‘Žrtvovana sam na oltaru poroka‘

Piše Marija Čović
20. rujna 2024. - 09:55

Bio je to najmučniji dio suđenja koje od početka rujna zaokuplja pozornost francuske i svjetske javnosti, u sudnici u Avignonu u sablasnoj tišini u četvrtak su prikazane neke od tisuća fotografija i videosnimki silovanja Gisele Pelicot, koju je tijekom gotovo desetljeća drogirao njezin suprug Dominique i regrutirao desetke muškaraca da je siluju u njihovom domu u Mazanu tako drogiranu i nesvjesnu što joj se događa.

image

Gisele Pelicot hrabro je odlučila odreći se prava na anonimnost pa je suđenje za monstruozne zločine otvoreno za javnost

Christophe Simon/Afp

Njemu i još pedesetorici muškaraca sudi se za ta zlodjela, a ona ih je tijekom svog svjedočenja u srijedu nazvala "degenericima". Ponovo je svjedočila kako bi dala dozvolu za prikazivanje fotografija i videa koje je njezin bivši suprug snimao.

Snimke sve dokazuju

Gisele je kazala sudu kako se osjećala poniženo sumnjom koju su izrazili odvjetnici optuženih da je možda bila uključena u sve ono što joj se događalo. Niti u jednom trenutku nisam dala svoju privolu gospodinu Pelicotu niti ovim muškarcima koji sjede iza mene, kazala je na sudu.

- Ponižavaju me otkad sam došla u ovu sudnicu, nazivali su me alkoholičarkom i suučesnikom gospodina Pelicota. Svega sam se naslušala. Morate imati visoku razinu strpljenja i izdržati sve što sam morala slušati – rekla je 71-godišnja Gisele.

Nije imala ništa protiv prikazivanja fotografija i snimki jer su neoboriv dokaz silovanja, ali je sucu rekla da ne želi da dospiju u javnost i šokiraju ljude. Također je tražila da prije pokazivanja njezina kći napusti sudnicu.

image

Gisele Pelicot u pratnji odvjetnika Stephanea Babonneaua s buketom cvijeća koje su joj darovali na izlazu iz sudnice

Christophe Simon/Afp

Inače, kad izlazi iz suda u Avignonu, okupljeni 71-godišnju majku troje djeece i baku sedmero unučadi dočekuju aplauzom i buketima cvijeća, iskazuju joj podršku, odaju priznanje njezinoj hrabrosti. Crvenkaste kose oblikovane u uredni bob, 71-godišnja majka i baka oči skriva okruglim staklima sunčanih naočala. Iza njih je, kako Gisele sama kaže, "polje ruševina".

Simbol hrabrosti

Gotovo svakog dana od 2. rujna je u središtu suđenja, njezina priča šokirala je Francusku i svijet, a ona je postala simbol hrabrosti i čvrstine. Žrtvovana sam na oltaru poroka, kazala je na sudu Gisele objašnjavajući kako je doznala da ju je suprug Dominique više od deset godina drogirao i regrutirao desetke muškaraca da je siluju u njezinom vlastitom domu poput "krpene lutke".

Na suđenju, koje bi trebalo potrajati otprilike do sredine prosinca, dosad su se čuli dokazi koje su iznijeli odvjetnici, policija, psihijatri, 63-godišnji Jean Pierre Marechal, koji je drogirao i silovao vlastitu suprugu prema Dominiqueovim instrukcijama. I ta je žena svjedočila, ali ona je, za razliku od Gisele, ostala uz muža zbog njihove petero djece, kako je rekla.

Marechal je svoju 53-godišnju suprugu drogirao najmanje desetak puta u razdoblju između 2015. i 2020. nakon što se upoznao s Pelicotom online. Pelicot je nekoliko puta sudjelovao u njezinim silovanjima, a Marechal poriče da je silovao Pelicotovu suprugu Gisele, kazao je kako ne bi mogao silovati nijednu drugu ženu osim vlastite, ali je potvrdio da je Pelicot s njim gledao snimke silovanja svoje supruge.

image

Caroline Darian, kći Pelicotovih, također je svjedočila na suđenju svome ocu

Christophe Simon/Afp

Na suđenju je svjedočila i Caroline Darian, kći Pelicotovih, koja je uvjerena da ju je otac zlostavljao dok je bila bez svijesti kad je i nju drogirao. Dominique Pelicot je u svom svjedočenju u utorak priznao zlodjela za koja je optužen, iako negira da je zlostavljao kćerku. Kazao je da je silovatelj, kao i svi ostali optuženi muškarci u sudnici i da oni to ne mogu poreći.

Bilo mu dosadno u mirovini

Tijekom ispitivanja je kazao kako još uvijek voli svoju bivšu suprugu. Volio sam je na dobar način 40 godina i na loš način deset godina, kazao je Pelicot dodajući da je sve uništio, sve izgubio. Rekao je i kako je počeo drogirati i silovati suprugu, te pozivati na to druge muškarce, koje je kontaktirao online, jer mu je bilo dosadno u mirovini. Svoja zlodjela pokušao je opravdati traumama iz djetinjstva, molio je i da mu se "oprosti neoprostivo".

Pelicot je uhićen u rujnu 2020. godine,  zbog potajnog snimanja ispod suknje jedne žene na tržnici u Carpentrasu. Pretraženi su njegovi uređaji na kojima je policija pronašla stotine pornografskih videa i fotografija žena. Dok je bio u pritvoru, pronađen je hard drive njegovog računala, skriven ispod printera, na kojemu je bila i datoteka pod imenom ‘abuses‘ (zlostavljanja).

image

Crtež iz sudnice prikazuje Dominiquea Pelicota tijekom svjedočenja. Optužen je da je gotovo deset godina drogirao i silovao svoju suprugu i pozivao druge muškarce da je siluju

Benoit Peyrucq/Afp

Policija je otkrila i fotografije Pelicotove kćeri i dviju nevjesta, koje su snimljene gole, među ukupno oko 20.000 fotografija i videa. Među njima je bilo oko 3800 fotografija i videa koji prikazuju silovanja Gisele Pelicot u razdoblju između 2011. i 2020. godine.

Policija je navela 92 silovanja. Uznemirujući detalji počinjenih zločina pune medijski prostor i društvene mreže, a sve to dostupno je javnosti, iako kamere ne mogu u sudnicu, zahvaljujući činjenici da se Gisele odrekla prava na anonimnost, što je u slučajevima ovakvih razmjera rijetkost.

‘Kultura silovanja‘

Njezin odvjetnički tim kaže kako će otvaranje suđenja javnosti sram vratiti natrag na silovatelje, žrtve se nemaju čega sramiti. Ovaj slučaj je ponovno otvorio i bolnu, često i neugodnu raspravu o silovanjima u Francuskoj, za koju mnoge aktivistice tvrde kako ima "kulturu silovanja".

image

‘Vjerujemo ti‘, poručivali su prosvjednici širom Francuske žrtvi višestrukih silovanja

Ian Langsdon/Afp

U subotu su širom Francuske, ali i u drugim zemljama, održani prosvjedi u znak podrške Giseli i svim žrtvama silovanja, na transparentima su bile poruke "Svi smo mi Gisele", "Vidimo te, silovatelju, vjerujemo ti, žrtvo". Kad je ona tijekom svog svjedočenja kazala kako mora krenuti od nule i da sada živi samo od male mirovine, jedna influencerica je pokrenula online prikupljanje sredstava i u manje od dana prikupljeno je 40.000 eura. Akcija je zatvorena na zahtjev Giselinih odvjetnika, koji smatraju da bi to moglo odvlačiti pozornost.

Ono što je mnoge u Francuskoj i šire posebno šokiralo jest broj muškaraca uključenih u slučaj višestrukih silovanja drogirane Gisele. Policija je uspjela identificirati 51 od 83 muškarca koji se pojavljuju u Dominiqueovim snimkama, a Pelicot ih je upoznao na online forumu "bez njezinog znanja" na sada ugašenoj web stranici Coco.gg i pozivao na silovanje svoje supruge.

Vatrogasci, lokalni vijećnik...

Njihova dob je od 26 do 68 godina, među njima su vatrogasci, farmaceuti, radnici, novinari, vojnici, zatvorski čuvari, lokalni vijećnik, mnogi imaju supruge i djecu. Njih 15 je priznalo silovanje, svi ostali samo priznaju da su sudjelovali u spolnom odnosu, a u sudnici se skrivaju iza zaštitnih maski, šilterica i kapuljača.

image

Gisele Pelicotna sudu u Avignonu

Christophe Simon/Afp

Obrana mnogih od njih temelji se na tvrdnji da oni nisu znali da siluju Gisele, odnosno, mislili su da imaju spolni odnos s kojim je ona suglasna. Neki su optužili Dominiquea Pelicota da je manipulirao njima kako bi vjerovali da sudjeluju u erotskoj igri u kojoj se Gisele samo pretvara da spava jer je sramežljiva.

Najmanje dvojica optuženih navela su kako nisu imali osjećaj da su silovali Gisele jer ju je "ponudio" njezin vlastiti suprug, a jedan je kazao kako ono što se dogodilo ne smatra silovanjem jer je silovanje "kad nekoga zgrabite s ulice". Nemam srce silovatelja, kazao je taj optuženik.

Pelicot, kojeg nazivaju ‘monstrum iz Avignona‘, drogirao je suprugu dajući joj snažni antidepresiv, kojeg je stavljao u njezinu večeru. U odvojenom slučaju Pelicot je optužen za silovanje i ubojstvo 23-godišnje agentice za nekretnine u Parizu 1991. godine, a priznao je i jedan pokušaj silovanja 1999. godine, nakon što je DNK test potvrdio da se radilo o njemu.

Zdravstveni problemi

Gisele je tijekom prvog saslušanja govorila i o neobjašnjivim zdravstvenim problemima koji su je mučili, čudnim rupama u pamćenju, zbog čega je čak bila uvjerena da ima Alzheimerovu bolest, gubitkom kose, slabosti i ginekološkim problemima. Kad ju je u studenome 2020. policija pozvala na razgovor i pokazala joj snimke dugogodišnjeg zlostavljanja, njezin svijet se raspao, sve što je gradila 50 godina, dodajući da je izgubila deset godina života. Iako je jedan od muškaraca optuženih da ju je silovao HIV pozitivan, ona je bila negativna.

image

Bračni par Pelicot od 2013. je živio u mjestu Mazan na jugu Francuske

Frederic Munsch/Sipa Press/Profimedia/Frederic Munsch/Sipa Press/Profimedia

Kazala je kako želi privući pozornost na opasnosti seksualnih zločina kroz takozvanu kemijsku podčinjenost, drogiranje nekoga sa zlim namjerama.

- Govorim u ime svake žene koja je bila drogirana, a da to nije znala. Mnoge žene nemaju dokaze, ja imam dokaze za ono što sam prošla – kazala je Gisele na sudu gdje je otkrila i kako se morala testirati na HIV jer je jedan od silovatelja bio pozitivan, ali je njezina nalaz srećom bio negativan.

Ona se neće vratiti u Mazan, mjesto u koje se nakon što su se umirovili s bivšim suprugom preselila 2013. u udobnu kuću s velikim vrtom i bazenom. Ona je godinama radila u državnoj elektroprivrednoj tvrtki, a njezin suprug u elektroničkim tvrtkama i agencijama za nekretnine. Kuću je napustila sa dva kovčega u kojima je bilo sve što je ostalo od 50 godina zajedničkog života.

- Više nemam identitet, fasada je solidna, ali unutra je polje ruševina. Ne znam hoću li ikada ponovno obnoviti samu sebe – kazala je Gisele.

Njezinog bivšeg supruga, bude li proglašen krivim, očekuje zatvorska kazna od 20 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 09:56