StoryEditor
PanoramaPrve odluke

Princ Charles namjerava uvesti velike promjene u kraljevske rezidencije kada postane kralj: Buckinghamska palača nije iznimka

Piše PSD
16. svibnja 2021. - 17:36
Chris Jackson/AFP

Princ od Walesa navodno planira napraviti veliku promjenu u kraljevskim rezidencijama kad postane kralj. Prema The Sunday Timesu, Charles ne samo da će dulje otvarati rezidencije za javnost, već će i više soba učiniti dostupnima za razgledavanje. Riječ je o potezu koji će nesumnjivo oduševiti obožavatelje kraljevske obitelji. 

Vjeruje se da se planirane promjene odnose na Buckinghamsku palaču, dvorac Windsor, Balmoral, Sandringham i Clarence House. List izvještava da se Charles prije donošenja odluke savjetovao sa svojom suprugom, vojvotkinjom od Cornwalla, sinom i snahom, vojvodom i vojvotkinjom od Cambridgea. Kraljica Elizabeta je također navodno upoznata s Charlesovim ciljevima, iako još uvijek ne postoje nikakvi službeni planovi.

image
Chris Jackson/AFP

Prema izvorima, prijestolonasljednik namjerava produljiti vrijeme posjeta Sandringhamu na cijelu godinu, umjesto sadašnjeg perioda od travnja do listopada. Očekuje se da će i njegova službena londonska rezidencija Clarence House, koja je otvorena samo ljeti, postati otvorena tijekom cijele godine.

Buckinghamska palača je trenutno u fazi obnove u vrijednosti od 369 milijuna funti, a bit će u potpunosti obnovljena do 2027. godine. Charles je izvijestio da u budućnosti razmišlja i o otvaranju te rezidencije pripadajućih vrtova tijekom cijele godine. Sobe koje bi javnost prvi put mogla vidjeti uključuju belgijsku suitu u kojoj su kraljica i vojvoda od Edinburgha živjeli tijekom ranih dana njezine vladavine i u kojoj su rođeni vojvoda od Yorka i grof od Wessexa.

image
Chris Jackson/AFP

Kao monarh, očekuje se da će Charles dio vremena provoditi u Buckinghamskoj palači, dio na svom imanju Gloucestershire Highgrove, dio u Sandringhamu u Norfolku i Birkhallu u Škotskoj. Navodno će dvorac Windsor koristiti manje od kraljice i ostat će u Birkhallu umjesto da boravi u kraljičinoj rezidenciji Balmoral koja trenutno ima samo vrtove i plesnu dvoranu otvorene za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 00:25