StoryEditorOCM
PanoramaZAŠTITA

Princ Harry kaže da nije siguran u Velikoj Britaniji: ‘Moja djeca se ne mogu osjećati kao kod kuće‘

Piše MOZAIK SD
8. prosinca 2023. - 14:05

Princ Harry vjeruje da se njegova djeca ne mogu "osjećati kao kod kuće" u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog nedostatka odgovarajuće sigurnosti, rekao je njegov odvjetnik u četvrtak u Londonu, gdje princ na Visokom sudu osporava prekid sustavne skrbi o njegovoj sigurnosti.

Vojvoda od Sussexa, najmlađi sin kralja Charlesa III., i njegova supruga Meghan, izgubili su sustavnu zaštitu policije, na štetu britanskih poreznih obveznika, nakon što su se 2020. odlučili povući iz kraljevske obitelji i preseliti u Sjedinjene Države.

On osporava ovu odluku agencije pri Ministarstvu unutarnjih poslova, koja mu sada daje policijsku zaštitu od slučaja do slučaja.

U četvrtak, posljednjeg dana postupka, koji je započeo u utorak i uglavnom je bio iza zatvorenih vrata, Harryjev odvjetnik Shaheed Fatima pročitao je izjavu princa, koji je bio odsutan sa saslušanja, piše bfmtv.

"Velika Britanija je ključna za priču moje djece i mjesto gdje želim da se osjećaju kao kod kuće, iako trenutno žive u SAD-u. Ali to je nemoguće ako ih nije moguće zaštititi kada su u Velikoj Britaniji", rekao je Harry.

"Ne mogu ovako dovesti svoju ženu u opasnost, s obzirom na ono što sam prošao, nerado se dovodim i u nepotrebnu opasnost", dodaje.

Princ također tvrdi da su se on i njegova supruga "osjećali prisiljenima" napustiti zemlju 2020. godine i odstupiti od svojih kraljevskih dužnosti.

image

Princ Harry

Justin Tallis/Afp

Prethodnih dana njegova obrana tvrdila je da je odluka vlasti o promjeni pravila za njegovu sigurnost "nepravedna" s obzirom na njegov status i okolnosti smrti njegove majke.

Princeza Diana poginula je u prometnoj nesreći u Parizu 1997. godine, dok su je pratili paparazzi.

U svibnju su sudovi odbili zahtjev princa Harryja da svojim osobnim sredstvima plati policijsku zaštitu.

U međuvremenu se saznao rezultat tužbe princa Harryja za klevetu protiv lista Mail on Sunday zbog članka o njegovom osobnom osiguranju. Naime, mlađi sin kralja Charlesa III., prošle je godine tužio izdavača Associated Newspapers zbog članka u kojem se tvrdilo da je pokušao držati u tajnosti pravni spor s britanskom vladom u vezi policijske zaštite koja je prekinuta nakon što se odrekao kraljevskih dužnosti 2020. U članku se optuživalo Harryja da je pokušao obmanuti javost da je spreman sam platiti zaštitu.

Harry je zatražio od suda da ne razmatra obranu lista, ali je sudac odlučio da ona ima šansu za uspjeh.

- Tužba vojvode od Sussexa će sada proći kroz ostale faze predraspravnog postupka i suđenje u 2024., piše u sažetku odluke suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:13